Kriechmayr hátát nézték a németek a szezon utolsó lesiklásán

Nem született újabb szezonbeli győztes lesiklásban: Vincent Kriechmayrnek szinte már szokás szerint egy szektor is elég volt, hogy elverje a mezőnyt. Az osztrák mögött Romed Baumann és Andreas Sander profitáltak korai rajtszámukból. Baumann 8 év után állt újra dobogóra, először német színekben. A szakágit már korábban megnyerő Kilde a 6. helyen végzett és magasba emelhette a kis kristálygömböt, valamint elbúcsúztunk Johan Clareytól és Travis Ganongtól

A férfiak lesiklásával vette kezdetét a 2023-as világkupadöntő, az Alpesi Sí Világkupában. A szakági pontverseny élén már nem történhetett változás, Kilde azért síelt, hogy megszerezze 7. győzelmét, és a célban majd ünnepi keretek közt magasba emelhesse a kis kristálygömböt. A dobogón viszont még elképzelhető volt változás – Kriechmayr betlije esetén Odermatt reménykedhetett előrelépni a második helyre.

Így, hogy a szakági, és lényegében az összetett csata is eldőlt már, nagyobb figyelem hárult két úriemberre: utolsó versenyére készült a 10-szerek VK dobogós, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Johan Clarey, valamint a VB-második, kétszeres futamgyőztes Travis Ganong. A versenyre egyébként 25-en neveztek. A szakági legjobbjai közül hiányzott Beat Feuz és Matthias Mayer, aki már a szezon közben szögre akasztották léceket, míg Cyprien Sarrazin sérülés miatt nem utazott el Andorrába. Nevezett viszont az összetett jogán Marco Schwarz és Alexis Pinturault, valamint itt volt a juniorvilágbajnok Rok Ažnoh.

A pályáról a versenyzők véleménye egységes volt, nem tartották túlságosan nehéznek, és túlságosan hosszúnak sem. Másfél percen belül lehetett teljesíteni a pályát. Különösen nagy különbségek emiatt nem tudtak kialakulni. Az időjárás kegyes volt a sízőkhöz, éppen fagypont alatti hőmérséklet, és napos idő, jó látási viszonyok voltak Andorrában szerda délelőtt, de a nap végül hamar megsütötte a pálya tetejét, ami így kissé lassult a verseny előrehaladtával.

forrás: kicker.at

Elsőként Romed Baumann (2.) menetén keresztül ismerhettük meg a pályát. A német különösebb nehézségek nélkül oldotta meg a pályát. Otmar Striedinger (8.) végig pár századdal járt Baumann előtt, de a cél előtt jelentősen lassabb volt, ami garantálta, hogy a végén már nem villan fel a zöld lámpa. Andreas Sander (3.) lényegesen jobban kezdte a futamát, de a pálya közepén lévő elnyújtott kanyarokat lassan vette, így a cél előtt visszanyert jó tempó sem volt elég a vezetéshez. Az már nem volt meglepő, hogy Dominik Paris (5.) is előnyben kezdett Baumannhoz képest, de a pálya közepén ő sem tudta tartani a németet, de mögötte egyre csak sűrűsödött a mezőny.

Ryan Cochran-Siegle (17.) rendkívül enerváltan síelt, erős kontraszt volt az eddigi sízők stabil meneteihez képest. Aleksander Aamodt Kilde (6.) lassabban kezdett, mint Baumann, és a folytatásban is volt két rendkívül kövér kanyarvétele, amiben számos tized maradt benne. Bár a célegyenesre messze a legjobb tempóra gyorsult fel, de teljes hátrányát esélye sem volt lefaragni. Daniel Hemetsberger (4.) igen rapszodikusan síelt, egy-egy gyengébb szektort rendre egy-egy kiemelkedő követett. A jó csúcssebességnek köszönhette a pillanatnyi dobogót. Egyértelműen a szezon egyik meglepetése volt Mattia Casse (6.), de szélesebb kanyarvételei miatt elmaradt a pillanatnyi dobogósoktól pár századdal.

forrás: lequipe.fr

Kilde már lent volt, érkezett a szezon másik lesikló győztese, Vincent Kriechmayr (1.). Felül nem volt épp acélos, de az osztrák nyert már világbajnoki címeket egy kiemelkedő szektorral is. Ezúttal fél másodperc hátrány után verte agyon a teljes mezőnyt az utolsóelőtti szektorban. A cél előtti részre komoly sebességgel kanyarodott, így végül átvette a vezetést Baumanntól. Travis Ganong (20.) már felül sem tudott konkurálni Kriechmayrrel, az ominózus négyes szektorban pedig még hibái is akadta, így Cochran-Siegle-t sem előzte meg. A célban várakozó családot ez persze mit sem zavarta, örömmel üdvözölték a visszavonuló amerikait.

James Crawford (13.) fent igen lassan kezdett – kezdhettünk gyanakodni, hogy ott egyébként talán megolvadt valamennyire a pálya. Marco Odermatt (15.) szintén rendkívül lassan kezdett, ráadásul a kanyargósabb szektorokban is többször mélyre került. Ugyan a négyes szektorban ő kapott a legkevesebbet Kriechmayrtől, ez sem volt komoly szépségtapasz. Következett a menet, amire talán mindenki várt ma: Johan Clarey (12.). A francia gyönyörű íveket síelt a pálya felső részén, az ominózus szektor előtt még vezetett is. Ott viszont azért neki is meggyűlt a baja a kanyarokkal, így a tündérmesére nem volt esély. 72 százados hátránnyal, 19 évvel első pontszerzése után ért utoljára célba a francia klasszis, most is pontszerzőként.

forrás: leprogres.fr

Casse mellett Florian Schieder (9.) volt a szezon másik nagy meglepetése. Nem sok hiányzott, hogy ehhez méltóan fejezze be a szezont is. Magabiztos kezdést követően a kulcsnak számító szektorban még Kriechmayren is hozott egy tizedet! A pálya végére viszont lelassult, így dobogó helyett rendkívül visszacsúszott. Niels Hintermann (10.) menete alatt is akadt izgulnivalója az osztráknak. A nehéz szektorig remek íveket síelt, és ott sem vétett nagyot, de a pálya végén ő is rendkívül sokat csúszott vissza.

Adrian Smiseth Sejersted (11.) a pálya eleji ugratókon hatalmas sebességgel haladt át, ami miatt épp csak befűzte magát két kanyarba is. Emiatt ugyan hatalmas előnye, de jóval kisebb sebessége volt. Adrian Théaux (23.) rendkívül lassú szektorokat síelt, elsőként került két másodpercen kívülre. A szintén nem túl tisztán síző Stefan Rogentin (22.) mindössze az imént síző franciát előzte két századdal, azaz kereken két másodperces hátránnyal ért célba. Jared Goldberg (18.) figyelemreméltó kezdés után szállt el a negyedik szektorban, amivel a pontszerzésről is lemaradt. Nagyot kellett korrigálnia a pálya felső részén Josef Ferstlnek (), hogy egyáltalán versenyben maradjon. Már csak ezzel a manőverrel akkora hátrányt szerzett, hogy esélye sem volt a 15-be kerülésre.

forrás: nau.ch

Cameron Alexander (14.) egy lábon síelve is jó letörést síelt, és bár a vége kissé rodeósra sikerült, valószínűleg ez is kellett ahhoz, hogy pillanatnyilag pontszerző helyen álljon. Nils Allègre (19.) rendkívül gyors volt a pálya végén, de a megelőző részeken közel sem brillírozott. Marco Schwarztól (16.) az első edzés győzteseként várhattunk egy villanást. Felül nem volt túl gyors, de technikai tudását jól jelezte, hogy a negyedik szektorban tartotta Kriechmayrt. Igaz, ez sem volt elég a pontszerzésre. Láthatóan inkább a szuper-G-re való edzésként fogta fel a mai versenyt Alexis Pinturault (24.). Rok Ažnoh (25.) zárta a sort, de az ifjú szlovén tehetség és a tapasztalt mezőny közti különbség még kiütközött – de ez szinte minden lesikló juniorvilágbajnok esetén igaz szokott lenni a VK-döntőn.

Vincent Kriechmayr egyértelműen a hátán cipelte idén a teljes osztrák alpesi sízést. Az osztrák idei negyedik lesiklását nyerte, összességében pedig a kilencediket. A lassabik szakágat is figyelembe véve a mai 16. sikere a világkupában. Egyértelműen a szezon másodikszámú lesiklója volt Kilde mögött. A norvég 6 sikere mellett csak a linzi síző tudott nyerni idén a királykategóriában. Romed Baumann 11. alkalommal állt dobogóra, de 2019-es országváltása óta a mai volt az első alkalom. Utoljára 8 éve zárt a legjobb 3-ban, ha a cortinai ezüstöt nem számoljuk. Szuper-kombinációból volt már két győzelme, de lesiklásban továbbra is első sikerét üldözi, ötödik alkalommal végzett ebben a számban a második helyen. Andreas Sander nagyjából egy évtizedet várt az első VK-dobogójára, most viszont az aspeni szuperóriás második hely után rögtön bezsebelt egy lesikló dobogót is.

forrás: blick.ch

Aleksander Aamodt Kilde 10-ből 6 lesiklást megnyerve, két további dobogót szerezve nyerte meg a szakági világkupát. A norvég karrierje 4. kis kristálygömbjét nyerte meg idén. Lesiklásban a tavalyi év után tudott kiemelkedőt nyújtva duplázni. Mögötte Vincent Kriechmayr végzett a második helyen, aki a másik négy lesiklást tudta bezsebelni a mögöttünk álló télen. Marco Odermatt épp a pontszerző zónában végzett, de szakági harmadik helye nem forgott veszélyben. Clarey Crawford előtt végzett ma, így karrierje eddigi legjobb szakági helyezését megismételve, a 4. helyen búcsúzik a világkupától. Az összetettben a helyzet változatlan, bár Kriechmayr zárkózott Kristoffersenre.

Holnap szuper-G-vel folytatódik az andorrai program.

Borítókép forrása: rts.ch

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s