Kriechmayr duplázott Courchevelben, Kilde újabb kristálygömböt emelt a magasba!

Vincent Kriechmayr a lesiklás után egy nappal a szuper-G-t is meg tudta nyerni a Courchevelben zajló világkupadöntőn. A szakági és összetett elsőség tekintetáben viszonylag tét nélküli verseny dobogója sokban egyezett a tegnapival: ezúttal is Marco Odermatt végzett a második helyen, mögötte egy újabb svájcival, most azonban Feuz helyett Gino Caviezellel. Aleksander Aamodt Kilde idén másodszpr maradt le a dobogóról. Negyedik helyen végzett, a kis kristálygömböt pedig már ettől függetlenül is a magasba emelhette.

A szakági világkupa már a verseny előtt eldőlt, Aleksander Aamodt Kilde már Kvitfjellben bebiztosította a kis kristálygömböt. A nőkkel ellentétben itt már az összetett szempontjából sem volt tétje a versenynek, azt tegnap Marco Odermatt mindenféle matematikai számolgatástól és szcenárióelemzéstől függetlenül megnyerte. Ami kisebb izgalmat jelenthetett még, az a szakági dobogó, amiért Mayer és Odermatt voltak elsősorban harcban, de egy győzelemmel adott esetben még Kriechmayr is belátható távolságban volt még.

A hölgyekhez hasonlóan ezúttal is olasz edző tűzte a pályát. A két vonalvezetés, különösen a pálya második felében, közel azonos volt, leszámítva a rajt utáni szekciót. Itt jóval tempósabbra tűzték a kapukat. Tavaszias, enyhe idő várt a sízőkre. A 8°C-os hőmérséklet révén, tegnappal ellentétben, hamar romlani kezdett a pálya, így az alacsony rajtszámot választók örülhettek végül.

James Crawford (5.) kezdhetett elsőként a pályán, de már rögtön elmért egy ugratót a rajt után, majd később is voltak még hibái. A kritikus dobogó, ahol a levegőben élt kellett váltani, és ami a kanadainak az imént nem is sikerült, Gino Caviezel (3.) esetében sem volt teljesen hibátlan, de tisztábban síelt, mint Crawford. Az első szinte hibátlan ugrást már Vincent Kriechmayr (1.) mutatta be. A osztrák világbajnok remek tempóval engedte el léceit, a pálya alsó szakasza kimondottan jól sikerült. Komolyan feladta a leckét a rajtban még várakozóknak.

forrás: blick.ch

Broderick Thompson (18.) jóformán egyszem Beaver Creek-i dobogójának köszönhette a mai indulást, utána mindössze kétszer szerzett csak pontot idén. Ezt a számot pedig nagy elmaradását látva már sejthettük, ma sem fogja gyarapítani. Aleksander Aamodt Kilde (4.), immár minden tét nélkül, egy idén tőle igencsak visszafogottnak mondhatót síelt csak. Alexis Pinturault (8.) hazai pályán próbálhat még mindent megtenni, hogy zsinórban 11. szezonjában is győzelmet arathasson, de azt sejthettük már előzetesen is, hogy ezt nem a mai szuper-G-n fogja teljesíteni. Közel sem volt elég gyors ahhoz, hogy konkuráljon a legjobbakkal.

Matthias Mayer (12.) sokat próbált kockáztatni, de ez már eleve kisebb hibákat jelentett, a pálya közepén pedig volt még egy méretes rontása is. Ryan Cochran-Siegle (7.) jó tempóban, bevállalósan síelt, de akadt emiatt több rontása, így ma sem tudott dobogóért küzdeni. Marco Odermatt (2.) a felső részeken közel tudott maradni Kriechmayrhez, a középső szakaszokon pedig az eddigi legjobban síelt. A cél előtti szakaszra viszont ő sem tudta átmenteni azt az eszeveszett sebességet, mint az osztrák.

forrás: krone.at

Mathieu Bailet (6.) ezúttal is bátran síelt, ugyan emiatt voltak kövérebb kanyarjai, de a pálya közepén annyira gyors volt, hogy egy pillanatig még a dobogó sem volt elképzelhetetlen. Beat Feuz (10.) tempójára nem lehetett kifogás, kanyarvételeire annál inkább… A svájci ezúttal sem érezte úgy a szuper-G pályát, ahogy egész évben sem. Justin Murisier (9.) egy kanyarban jelentősen lesodródott az ideális nyomról, ami jelentős tizedekkel növelte addigra már felgyülemlett hátrányát. Raphael Haaser (13.) a kritikus ugrató után rontott, jelentősen lelassult, ez a lendület pedig nagyon hiányzott a folytatásban is.

Romed Baumann (21.) folyamatosan távol került a legjobbak által síelt nyomoktól, és ez nem nagy tempó miatti kontrollálhatatlan lécei miatt történt. Senkit nem tudott megelőzni az eddig leérkezett sízők közül. Stefan Rogentin (10.) tempója a pálya elején még egészen jónak tűnt, de ezt nem tudta a technikásabb kanyarokon átmenteni. Andreas Sander (15.) ezúttal sem alkotott maradandót, ahogy az az egész szezon során sem igazán sikerült neki. Bár az egyre nagyobb elmaradásokra valószínűleg az egyre jobban fellazuló pálya is okot adhatott. Dominik Paris (14.) a pálya végén rontott többször is, amivel veszélybe került eddig sem túl erősnek kinéző pontszerzése.

forrás: blick.ch

Az egyre inkább kádasodó pályán már egy-egy pontszerzés, azaz ma 15-ön belüli helyezés is bravúrnak számított volna. Azonban kieső híján ez is hatalmas feladatnak bizonyult. Csak az utolsó szakaszon, ahol a női versennyel közel azonos volt a tűzés, már 1 másodperc hátrány volt szinte borítékolható mindenkinek, aki még hátra volt. Daniel Danklmaier (16.) ennek ellenére is végig harcban volt a pontokért, végül egy századdal kapott ki a 15. helyezett Sandertől. Travis Ganong (20.) és Josef Ferstl (19.) ennyire sem tudott közel maradni, bár utóbbinak egészen az utolsó szektorig volt sansza megelőzni honfitársát. Blaise Giezendanner megbillent egy kanyar közben és kiesett. Ugyan a hálóba csúszott bele, de talán nem sérült meg. Christof Innerhoferre (17.) zárultak az idei világkupa gyorsszámai, azonban az olasz sem tudott beleszólni a pontszerzők harcába.

Vincent Kriechmayr karrierje 12. győzelmét aratta. Szuper-G-ben valamivel eredményesebb, mint lesiklásban 7-5 győzelmeinek megoszlása a két szám közt. Idei harmadszor állt a dobogó tetején, ebből kétszer az elmúlt két nap során. További 3 dobogós helyet ünnepelhetett a szezonban. Ahogy a győztes, úgy a második helyezett személye is változatlan maradt tegnap óta, ezúttal is Marco Odermatt lett az. A svájci immár 15-ödször végzett a legjobb három közt idén, ebből „szuperóriásban” ez volt a 4. alkalom. Abban sem volt változás tegnaphoz képest, hogy ismét svájci lett a harmadik, igaz ezúttal Gino Caviezel. A fiatalabbik Caviezel karrierje során másodszor végzett VK-dobogón. Eddigi legjobbja szintén egy harmadik hely volt, 2020 októberében, Söldenből, óriásban. Caviezel idén többször vétette észre magát szuper-G-ben, immár óriás mellett ebben a számban is rendre versenyképesnek bizonyul. Bátyja, Mauro kilencszeres dobogós a szakágban, a két évvel ezelőtti kis kristálygömb birtokosa.

Aleksander Aamodt Kilde hat évvel ezelőtt még némileg váratlanul nyerte a szakági világkupát, idén viszont sérüléséből visszatérve is uralta a szakágat. Hét alkalomból négyszer győzött, egyszer lett második, is ma is csak épp lecsúszott a dobogóról. Mindössze visszatérése utáni első szakági versenyén, Beaver Creeken esett ki, akkor is győzelemért síelve. Ilyen dominancia mellett már két hete, Kvitfjellben biztossá vált, a norvég emelheti ma a magasba a kis kristálygömböt. A norvéggal Marco Odermatt tudta a leginkább felvenni a versenyt idén, ennek is köszönheti szakági második helyezését. Kétszer győzött, és további két második helyet szerzett. Ami miatt nem volt végig harcban a szakági címért, az a többi versenyen látható kisebb megingásaiból fakadt. Matthias Mayer a szezon végére elfogyott, így a dobogóról is lecsúszott, köszönte szépen, a helyében termett egy másik osztrák, a szakági címvédő Vincent Kriechmayr. Utóbbinak a szezonkezdése sikerült döcögősre, ami miatt hamar bebizonyosodott, idén nem fog címet védeni.

Összetettben Odermatt tegnap már biztosította elsőségét, ma pedig Kilde második helye is biztossá vált matematikailag is, ha valakinek lettek volna még kétsége ezt illetően. Mayer viszont alig bírt ellépni Kristoffersen elől, így a norvég formáját látva szinte biztos, hogy a hétvégi két versenyen visszaelőzi majd az osztrákot.

Holnap csapatversennyel folytatódik a világkupadöntő programja, immár Méribelben.

Borítókép forrása: Alpinlandslaget/Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s