Négyversenyes utolsó nappal búcsúzik a síugrószezon!

Az eredetileg is vasárnapra kiírt egyéni versenyek mellett a szél miatt törölt csapatversenyeket is az utolsó napon pótolják be mind a férfiaknál Planicán, mind a nőknél Csajkovszkiban, így igazi síugrás-maratonnal lehet majd búcsúztatni a 2020/21-es világkupa szezont. Ha pedig mindez nem lenne elég, két kristálygömb is keresi még méltó tulajdonosát.

A bevezető után talán furcsának tűnhet ha azt írjuk, hogy ebédidőre minden nyitott kérdésre tudni fogjuk a választ (már ha a szél nem kavar be), amihez persze az kell, hogy igencsak korán kezdődjön a program. A nők egy sorozatosra rövidített normálsáncos csapatversenyét magyar idő szerint 5 órás kezdéssel rendezik majd, ráadásul ne feledjük, épp most térünk át a nyári időszámításra, úgyhogy sokat nem aludhat az, aki élőben szeretné végigizgulni mind a négy versenyt. A csapatverseny után a világkupa legjobb 30 versenyzője átmegy majd a nagysáncra, ahol 7 órától előbb egy edzéssorozatra kerül sor, majd 8-tól jön a nap előzetesen legizgalmasabbnak ígérkező versenye, a női világkupa döntő.

Az utolsó verseny előtt hárman: Sara Takanashi (826 pont), Nika Kriznar (811 pont) és Marita Kramer (760 pont) esélyesek még az összetett győzelemre, Takanashi és Kriznar ráadásul lényegében ki-ki meccset vívhat egymással, hiszen Kriznar hátránya csak 15 pont, a dobogós helyek között pedig 20-20 pont különbség van, vagyis egy győzelem bármelyikük számára automatikusan kristálygömböt ér. Sara Takanashi győzelme esetén ráadásul az első síugró lehetne a férfiakat is beleértve, aki ötször nyerne világkupa-összetettet (a japán mellett 4-4 van Adam Małysznak és Matti Nykänennek is). Kriznar ezzel szemben első kristálygömbjére pályázik, és egyébként az első szlovén ugró lehetne a nőknél aki összetettet nyer. De vajon beleszólhat-e ebbe a versenybe a hármuk közül legjobb formában levő Marita Kramer, aki ha engedik versenyezni Barcarozsnyón, most alighanem kényelmes előnnyel várhatná az utolsó fordulót, így viszont a jó szereplés mellett riválisai gyengébb szereplése is kellene számára az összetett megnyeréséhez. A formája alapján a Blue Bird Tour grand slamje, azaz a négyből négy győzelem simán benne van nála a pakliban, de hogy lesz-e mellé akkora szerencséje az osztráknak, hogy Takanashi legfeljebb a 8., Kriznar pedig maximum 5. legyen az nagy kérdés. Persze egy ilyen szezonzáró azért más műfaj, mint egy egyszerű verseny, úgyhogy azért nem kizárható ez az eshetőség sem.

Program – Csajkovszki

5:00 Csapatverseny (normálsánc, 1 sorozat)

Rajtlista
Élő eredmények

7:00 Hivatalos edzés (nagysánc, 1 sorozat)
8:00 Egyéni verseny (nagysánc)

Rajtlista
Élő eredmények

A menetrend tulajdonképpen hasonló lesz a férfiak szezonzáróján is Planicán, ahol 9 órakor az ugyancsak egysorozatosra tervezett csapatversennyel kezdődik a program (megjegyezzük, ez várhatóan egybecsúszik majd a női vk fináléjával, akinek van módja követni a női közvetítést például az Eurosport Playeren, annak érdemes egy extra képernyőt bekészíteni.) A csapatverseny után a férfiaknál 10:30tól kezdődhet majd a VK-döntő a 30 legjobb ugró részvételével. Az összetett ugyan itt már régen eldőlt Halvor egner Granerud javára, azonban a sírepülő kis kristálygömb sorsa még nyitott, erre matematikailag öten, Ryoyu Kobayashi (180 pont), Karl Geiger (160 pont), Markus Eisenbichler (112 pont), Bor Pavlovcic (105 pont), Domen Prevc (82 pont) pályáznak, noha nagy valószínűséggel Kobayashi és Geiger párharca dönthet majd a trófea sorsáról. Emellett egyébként folytatódik majd a Planica 7 torna is, igaz a hetesből jelen állás szerint csak négyes lesz, itt az összetettet az eddigi egyetlen értékelt sorozat alapján egyébként Karl Geiger vezeti.

Program – Planica

9:00 Csapatverseny (1 sorozat)

Rajtlista
Élő eredmények

10:30 Egyéni verseny

Rajtlista
Élő eredmények

Borítókép: Bobo, Planica 2021

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s