Koronavírus – borul az év végi program alpesi síben?

Észak-Olaszország – A koronavírus olaszországi terjedése miatt Lombardia és Veneto tartományok több települése vesztegzár alá került. A vírus terjedésének megakadályozása végett további négy északi tartományban – Piemont, Liguria, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia-Giula – vezetett be az olasz kormány kényszerintézkedéseket. Ennek értelmében március 1-jéig lemondtak minden sportrendezvényt is.

Mivel az említett tartományokban számos alpesi síterep is található, az intézkedések jelentősen érintik a sísportot is. Az országban a havas sportokat is összefogó Olasz Télisport Szövetség a saját naptárában szereplő összes sportrendezvényt lemondta a következő hétre, tekintet nélkül arra, mely tartományban rendeznék a versenyeket. Azonban ez az intézkedés nem vonatkozik az ország területén rendezendő nemzetközi versenyekre, így a világkupára és az Európa-kupára.

Ez azért is fontos, mert a női alpesi sízők világkupájának következő állomását a tervek szerint az olasz-francia határon található La Thuile-ben rendeznék. Bár az Aosta-völgy egyelőre nem tartozik az érintett területek közé, azonban a tartomány csak az érintett Piemonttal (és persze Franciaországgal) határos. Február 25-i állás szerint a verseny megrendezését nem veszélyezteti a kialakult helyzet. Bár az már felvetődött, hogy a hétvégén esedékes szuper-G-t és alpesi összetettet zárt kapuk mögött, mindössze a kamerák előtt rendezik majd meg, ahogy azt a Serie A északi meccsei esetében is javasolták már.

Talán ennél is nagyobb kérdőjelet jelenthet a három hét múlva esedékes világkupa döntő. Páros évben a helyszínt hagyományosan a következő évi világbajnokság biztosítja, így ezúttal Cortina d’Ampezzo főpróbája következne március 18-22. közt. Cortina azonban a leginkább érintett két tartomány egyikében, Venetóban található. Bár az is igaz, hogy a Venetóban lezárt Vo’ Euganeo településtől több mint két, a Milánó környéki településektől több mint négy óra autóútra található.

Egyelőre nem akarnak jóslatokba bocsátkozni az illetékesek. Az olasz sajtóban megjelent nyilatkozatok alapján, egyelőre figyelik, mennyire eredményesek a kényszerintézkedések, illetve kell-e további korlátozásokat bevezetni a járvány továbbterjedésének megfékezésére. Így egyelőre nem tudni, szükség lesz-e a versenyek áthelyezésére, bár erre a világkupa döntők 1993-as bevezetése óta nem volt példa.

Ha esetlegesen bármilyen naptári változás történik, arról igyekszünk beszámolni.

A borítókép illusztráció! Forrása: Hannoversche Allgemeine Zeitung/haz.de

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s