Worley legyőzte Rebensburgot! Olimpia előtti formahanyatlás Shiffrinnél?

Az olimpiát megelőző utolsó technikai hétvégét rendezik a Világkupában, s mivel a kerethirdetések ideje épp vasárnap végén jár le, adott volt még a lányok számára egy-egy kimagasló eredménnyel megváltani a dél-koreai repülőjegyet. Tessa Worley győzelmét hozta a lenzerheidei óriás-műlesiklás, a franciák klasszisa dominálta a délelőtti futamot, majd délután szorosabbá vált a különbség, végül is maga mögött tudta tartani Viktoria Rebensburgot. A német ezzel együtt elégedett lehet, elvégre Mikaela Shiffrin ismételten szolidan szerepelt, csupán a 7. helyen végzett, így kezdi lerázni őt a pontversenyben, két versennyel a vége előtt. A dobogó harmadik fokára Meta Hrovat, vagyis egy újabb fiatal szlovén lány állhatott fel. Akárcsak tegnap Bucik, úgy ő is a középmezőnyben bujkálva tört előre teljesen valószerűtlen módon.


Luca Liore, az olaszok trénere állította össze a lejtő nyomvonalát, s mi tagadás, a meredeken alaposan feladta a leckét a lányoknak.

Manuela Mölgg menete rögtön megmutatta a pálya kritikus részeit, a veterán olasz már az elején belehibázott, majd egy kiadós esés végén a reklámtábla alatt fejezte be mai napját. Tessa Worley (1.) szenvedős csúszása valójában utolérhetetlennek bizonyult, annak dacára is, hogy a letörésnél is jócskán lecsúszott. Egyszerűen arról volt szó, hogy sebességét mindenkinél jobban végig meg tudta tartani. Federica Brignone (3.) bőven másodpercen kívül zárt, köszönhetően elfuserált meredekének. Na, persze, minden viszonyítás kérdése, sokan nem tudták az olasz után csinálni. Viktoria Rebensburg (2.) volt még az egyedüli ilyen, a német óvatoskodóbb kezdés után sokat hozott a francián a végén. Bő fél másodperc azonban így is megmaradt kettejük közt.

Már az első kapuvételek közben bizonytalannak tűnt Ragnhild Mowinckel (4.) mozgása, más kérdés, hogy idővel összeszedte magát, így alig szorult le a dobogóról. Mintha valami megszakadt volna Mikaela Shiffrinnél (5.), az amerikai egy szektor alatt beszedett több mint egy másodpercet, s a folytatás is lassú, s körülményes volt. Stephanie Brunner (13.) meg sem állt két másodpercnél, a fiatal osztrák egyszerre síelte meg rondás és lassan a meredeket.

Ana Drev (11.) sem volt az a vérbeli meredeksíelő, de egész olcsón megúszta, utána viszont megszenvedett az erősödő széllel, volt egy egylábas mentése. Marta Bassino (6.) jó meredek után mindössze 5 tizeddel állt rosszabbul, mint az éllovas. A pálya zárását viszont elszúrta. Sofia Goggia megint túlvállalta magát, jelesül túldöntötte léceit, ami zsinórban harmadik kiesését vonta maga után. Sara Hector követte a bukótérben az olaszt, a svéd lány esése csúnyább volt, de megúszta nagyobb baj nélkül.

Wendy Holdener (10.) más értelemben szállt el a meredeken, tetemes hátrány gyűjtögetésében később sem maradt adós. Melanie Meillard (28.) jó tempóban abszolvált meredek után egy satufékkel elrontott mindent. Az már csak a mai verseny sajátja, hogy négy és fél másodpercnyi időkülönbséggel folytathatta. Petra Vlhová (7.) remek kezdés után szintén sorra kapja a fél szekundumokat, Lara Gut (20.) esetében annyi volt a különbség, hogy nála a meredek is körülményesre sikerült.

A folytatásban ketten csatlakoztak még a TOP-10 mezőnyéhez. Frida Hansdotter (16.) rögtön a szünet után ment egy káprázatos meredeket, igaz, a mindössze 1 tizednyi különbségben benne volt az is, hogy épp a mérési pontnál fékezett egy hatalmasat. A másik bravúrt a 25-ikként érkező Simone Wild (9.) követte el. A svájci sportoló ezzel megragadta utolsó esélyét az olimpiai indulásért. A történtek ismeretében ki kell még emelni Meta Hrovat (14.) teljesítményét is. Adott pillanatban még nem állt úgy a dolog, hogy bármi kiemelkedőt tartogat számára a nap. Harmincon túlról Haszegava Emi (32-essel a 19.) teljesített a legjobban, rajta kívül még a svájci Camille Rast (43-assal a 23.), Ana Bucik (50-essel a 24.), a horvát Leona Popović (38-assal a 26.), a kanadai Valérie Grénier (49-essel a 27.) és Kristine Gjelsten Haugen (45-össel a 29.) küzdhetett tovább a pontokért. Negyvenen értek célba értékelhető időeredménnyel, a sort a mexikói színekben induló egykori VK- dobogós Sarah Schleper (38.), egy madagaszkári és egy máltai hölgy zárta.


Délután Denis Steharnik, a szlovén válogatott edzője kapott szerepet. Nem bonyolította túl a pályát, kritikus pontokban azért így sem volt hiány. A szakág egykori bajnoka kezdte a délutánt, Eva-Maria Bremnek (27.) azonban másodszor sem sikerült igazolnia, van olyan formában, hogy bemutathassa tudását Pjongcsangban. Már Haugen (26.) megelőzte, az első igazi, s egyben a délután legjobb futama azonban csak eztán következett. Melanie Meillard (17.) teljesítményével nehéz helyzetbe hozta a svájci szövetséget. Mi azért meglepődnénk, ha Holdener mellett tennék le a garast, mármint a frankot…

Grénier kisodródott a pályáról, Popović (23.), Lysdahl (19.), Bucik (25.) és Rast (22.) pedig nem fejtett ki nagy ellenállást, igaz, egyiküktől sem várhattuk el ezt reálisan. Tina Weirather óriás-műlesikló visszafutása nem akar abbamaradni, újabb kiesés lett erőlködésének vége. Estelle Alphand (18.) szorította meg igazán a fiatal svájcit, egy konkrét megbillenés után szertefoszlott a remény a vezetés átvételére. Lara Gut (20.) megmaradt délelőtti pozíciójában, Haszegava (24.) inkább a biztonságot tartotta szeme előtt. Irene Curtoni (16.) szakította meg a svájci nagy szériáját, ám ez inkább szólt a délelőttnek, mintsem aktuális menetének. Nemhiába, nemsokára az aktuális dobogóról is lecsúszott. Kezdésként Tina Robnik (14.) állt a lista élére, akit Ricarda Haaser (12.) előzött meg. Adéline Baud Mugnier (13.) pár századdal csúszott csak le az első helyről.

Meta Hrovat (3.) menetéből elsőre is sütött, sokra viheti, a dobogóra speciel talán még ő maga sem gondolt volna. A traverzet, s a meredek szakaszt is elsőrangú dinamikával síelte végig, jócskán rásrófolt előnyére. Maga volt a lassított felvétel hozzá képest Brunner (11.) produktuma. Rondán tolta a havat, ami nem a magabiztosság jelképe volt ma. Bernadette Schild (9.) valamivel határozottabbnak tűnt. Az osztrák óriás-műlesiklók nagy kritikája, hogy megint ő lett a legjobb közülük.

27395023_1780616255323291_497578510_n.jpg

Alaposan nekiesett a pályának Ana Drev (5.), méretes hibákkal nyitott, mindkétszer hónaljig döntötte léceit. Egy lankán elkövetett újabb rontás került csak igazán sokba. Holdener (15.) széles, túl direkt kapuvételei nem kecsegtettek sok jóval. Alig fért be Meillard elé, ezzel alighanem eldőlt sorsa. Egyetlen reménysége maradt így a svájciaknak, Simone Wild (4.) pedig élni tudott a váratlanul jött sansszal. Ami az olimpiai indulást illeti. A dobogóról 4 apró századdal lemaradt, a szlovén küldöttség mindinkább bizakodhatott.

Petra Vlhová (8.) erős kezdés után belebonyolódott a dolgokba, sorjáztak a késve vett kapuk, még a kettős szlovén dobogót sem sikerült módosítania. Hansdotter (21.) nem védett semmit, ami egy abszolút legjobb nyitószektorban, majd egy satufékkel vett kapuban jelentkezett. Váratlan indiszponáltságot mutatott Bassino sízése: egy ártatlan helyen elkövetett rontást egy ronda túlcsúszás követett a középső szektorban. Már nem tudott visszatérni menetirányba. Mikaela Shiffrin (7.) ugyanott folytatta, mint ahol délelőtt abbahagyta. Kövér ívek, fél másodperces előnye már az első szektorban tovatűnt. S minthogy a folytatásban is dadogtak lábai alatt lécei, az aktuális dobogóról is leszorult

Ragnhild Mowinckel (6.) legalább ambiciózusabbnak mutatkozott. Alig kapott fent, ő csak a pálya másik felében került késedelembe, egyensúlykezelése sem volt az igazi. Hiába az őrjöngő olasz szurkolók, ma dobogó nélkül maradtak lányaik. Federica Brignone (9.) egy szektor alatt eladta előnyének zömét, s minthogy nem igazán tudott mit kezdeni a pályaegyenetlenségekkel, jószerivel eltűnt a mezőnyben. Vadul rázta fejét, nem értette, mi történhetett. A pálya mindenesetre nem roncsolódott annyira, jól jelezte ezt a délelőtt két legjobbjai.

Viktoria Rebensburg (2.) ráhelyezte a nyomást vetélytársára, iszonyatosan odatette magát, menete – egyetlen mélyről abszolvált kaput kivéve – jószerivel beleköthetetlen volt. Alaposan ráijesztett övéire Tessa Worley (1.), elvégre csúnyán megbillenve tudta csak bevenni a kritikus balos kanyart, el is adta előnyét szinte teljes egészében. A folytatásban aztán új erőre kapott, s bár a végén lecsökkent sebessége, néhány század kitartott a végéig.

Végeredmény

Tessa Worley még mindig nincs 30 éves, de már túl van 188 Világkupa-versenyen, melyek közül immár 12-t meg is nyert; összesen 24 dobogónál jár. Bár mindig benne volt a top-6-ban, ebben az idényben most győzött először. Kortársa, Viktoria Rebensburg 216. versenyén 39. pódiumának örülhetett (már ha örült, minimális hátrányát látva ez erősen kérdéses). Meta Hrovat eredménysora finoman szólva kevésbé veretes: a 20 éves szlovén lány eddig egyetlen alkalommal fért be a top-10-be, decemberben Lienzben zárt a 8. helyen. 47 verseny kellett neki a dobogóban. Ifjúsági olimpiai bronzérmes, junior-világbajnok, nagy ígéret.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Tessa Worley (FRA) 2:10.81
2. Viktoria Rebensburg (GER)  +0.07
3. Meta Hrovat (SVN)  +1.45
4. Simone Wild (SUI)  +1.49
5. Ana Drev (SVN)  +1.59
6. Ragnhild Mowinckel (NOR)  +1.84
7. Mikaela Shiffrin (USA)  +1.97
8. Petra Vlhová (SVK)  +2.09

Óriás-műlesikló szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. V. Rebensburg Németország 502
2. T. Worley Franciaország 470
3. M. Shiffrin Egyesült Államok 421
4. F. Brignone Olaszország 274
5. R. Mowinckel Norvégia 271
6. S. Brunner Ausztria 249
7. M. Mölgg Olaszország 216
8. W. Holdener Svájc 185

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1513
2. V. Rebensburg Németország 714
3. W. Holdener Svájc 702
4. T. Weirather Liechtenstein 601
5. P. Vlhová Szlovákia 594
6. L. Gut Svájc 592
7. T. Worley Franciaország 587
8. R. Mowinckel Norvégia 579

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s