Zenhäusern elvitte a napot, Braathen a kristálygömböt a szezonzárón

Az egyik leginkább nyitott kérdéssel zárult le a 2022-2023-as Alpesi Sí Világkupa, ugyanis papíron négyes, reálisan hármas verseny alakult ki a szakági kis kristálygömbért. A verseny előtt Lucas Braathen vezette a tabellát, 32 ponttal Henrik Kristoffersen és 65 ponttal Daneil Yule előtt. Így reálisan azért a két norvég csatáját várhattuk. Ami pedig a realitások talajáról való elugrást illeti: Ramon Zenhäusern 99 pontos lemaradásban állt a negyedik helye, így riválisai nullázása esetén, egy győzelemmel húzhatta volna be a címet.

A versenyre 25 síző nevezett. A szakági legjobbjai közül csak a világbajnokásgon megsérülő Atle Lie McGrath nem volt jelen, míg a rajtlistán ott találtuk az aktuális junior világbajnokot, az olasz Corrado Barberát, akinek a mai volt világkupa debütálása is. Ez azt is jelentette, hogy az összetett jogán senki nem vállalta be a gyorsabb sízők közül a mai szlalomot. Az első futamra már tavasziasak voltak a körülmények. Ennek megfelelően jelentős mennyiségű sót használtak a pálya előkészítésére. Ami a tűzést illeti, német edző keze munkáját dicséri. Brunner mester kihasználta a pálya és a szabály nyújtotta lehetőségeket, és szinte a lehető legtöbb, 75 kaput tűzte fel a pályára, melyből 73 volt fordító, bár azért nagy fékezős kanyarokra nem igazán volt szüksége a sízőknek.

Manuel Feller (6.) korrekt alapidővel nyitotta a délelőttöt, különösebb hiba nélkül oldotta meg a pályát. Igaz, sokáig nem örülhetett a vezetésnek, miután Henrik Kristoffersen (5.) a dadogós kezdést követően a záró szakaszra rá tudott kapcsolni. Kristoffersen után következett rögtön a nagy rivális Lucas Braathen (2.). A norvég lényegében űridővel, a saját kategóriájában síelt – egészen az utolsó szektorig. 1,21 előnyt jelzett már az óra, amikor rögtön teret vesztett, és csak nagy fékezéssel tudott korrigálni, amiben háromnegyed másodperc maradt benne. Ramon Zenhäusern (1.) álmos kezdést követően lendült bele egyre inkább. Lőtávolon belül volt végig Braathenhez képest, végén pedig kőkeményen kihasználta a norvég hibáját.

forrás: blick.ch

Linus Straßer (13.) többször is nagyon mélyre került a kapuk tövétől, amivel összességében jócskán eltűnt a mezőnyben. Daniel Yule (15.) féltávig remekül síelt, de a meredekre érve nagyot hibázott, ami lényegében meg is pecsételte esélyeit a szakági kristálygömbre… Loïc Meillard (7.) parádésan kezdett, és gyönyörű íveket húzott egészen addig a kapuig, ahol Braathen is hasonlóan nagyot rontott. Timon Haugan (4.) nagy elánnal síelt szinte végig, a két norvég szakági aspiráns közé furakodott be. Albert Popov (9.) elemében volt a sűrű tűzésben, bár azért akadt 1-2 nagyobb fékezése. Tommaso Sala (14.) igen ritmustalanul vette a rajt után kitűzött vertikális kombinációkat, ami rányomta bélyegét a teljes menetére.

forrás: zuonline.ch

Dave Ryding (18.) rezzenéstelen sízéssel nyitott, majd ahogy haladtunk lefelé, egyre inkább küzdött a mindinkább romló pályán. Fabio Gstrein (3.) az utolsó letörésig szenzációsan síelt, és utána sem igazán akadt gondja, mindössze Zenhäusern űridővel síelt utolsó szektorában kapott ki a svájcitól. Alexander Steen Olsen (8.) hasonlóan kezdett, mint az imént az osztrák, utána viszont akadt nála egy-két nagyobb korrigálás, ami miatt másodpercen kívülre szorult. Clèment Noël a meredek elején került késésbe, majd ahogy az sokszor lenni szokott, emiatt úgy rákapcsolt, hogy pár kapuval később ki is esett. Marco Schwarz (10.) egy kevésbé bevállalós, de összességében korrekt menete zárta a legjobb 15 sorát.

Eddigre már jócskán elkezdett romlani a pálya. Igazán kiemelkedőt még ketten síeltek: Kristoffer Jakobsen (11.) meglehetősen jó kezdése révén került be a legjobb 15-be, míg Marc Rochat (12.) elsősorban a pálya közepén tűnt versenyképesnek. Láthattunk még előbb Alexis Pinturault-tól (21.) egy sok apró hibával tarkított menetet, majd Sebastian Foss-Solevåg (20.) érkezett inkább kevesebb, de nagyobb rontásokkal. Alex Vinatzer (19.) végigrodeózta a pályát, míg Adrian Pertl (16.) az átlagosnál erősebb kezdést követően vállalt a kelleténél kissé többet, és vesztett utána teret. AJ Ginnis (17.) esélyei megmaradtak még a pontszerzésre, Stefano Gross (23.) és Corrado Barbera (22.) esetében ehhez viszont már számos kieső is kellett volna délután. Samuel Kolega a rajtot követően nem sokkal lépett kapura.

forrás: skiweltcup.tv

A második futam pályáját olasz edző tűzte. Ezúttal sem volt túl trükkös a vonalvezetés, bár kevéséb volt egyenes, mint délelőtt. A záró meredek viszont kisebb hibafaktort jelentett az első futamhoz képest. Bár az időjárás továbbra is tavaszias volt, a relatíve nagy különbségek tudatában viszont abban azért bízhattunk, hogy irreálisan nagy előrelépéseket nem láthatunk majd. A futam rögtön a pályatűző tanítványaival indult: Stefano Gross (19.) és Corrado Barbera (18.) sem síeltek igazán rosszul, de eleve meglévő nagy hátrányuk miatt mindössze a hegymászásra is kényszerülő AJ Ginnist (20.) tudták átlépni.

A görög előtt viszont még akadt három síző, ráadásul épp az a három, aki igazán ki tudta használni a korai indulás jelentette előnyöket a tavaszias körülmények közt. Alexis Pinturault (10.) bődületes utolsó szektora révén vette át a vezetést a már említett olaszoktól, majd Sebastian Foss-Solevåg (8.) épp a pálya tetején síelt remekül, amit egyébként egy nagyobb hiba követett. Az olaszok ugyan a vezetést Pinturault menete után elvesztették, Alex Vinatzer (5.) viszont rögtön vissza is vette azt. Vinatzer rendkívüli magabiztossággal, különösebb hiba nélkül teljesítette a pályát, második futamban síelt idejét pedig a folytatásban már senki nem tudta felülmúlni. Eddig az volt a sorminta, hogy mindenki átveszi a vezetést, amit Dave Ryding szakított meg kapura lépéssel, majd jött a korábban már említette Ginnis.

forrás: blick.ch

Adrian Pertl (6.) sokáig szorongatta Vinatzert, de a századok végül nem vele voltak. Daniel Yule szakági esélyei lényegében már délelőtt elszálltak. Ennek megfelelően bele is roncsolt a pályába, aminek kiesés lett a vége. A folytatásban előbb Tommaso Sala (14.), majd Linus Straßer (16.) sem volt meccsben a vezetésért. Az első helynek viszont már nem sokáig örülhetett Vinatzer, érkezett ugyanis Marc Rochat (4.). A svájci szokás szerint mindent egy lapra tett fel, és ebbe ma komolyabb hiba sem csúszott. Nemcsak a vezetést vette át, de a végelszámoláskor kiderült, karrierje legjobb eredményét érte az iménti menet. Kristoffer Jakobsen (17.) ügyesen kezdett, de az egyik letörésen vétett hiba után szétesett.

Marco Schwarz (11.) a pálya végén elég darabosan kerülgette a sorozós vertikálisokat. Albert Popov (12.) előnye felét őrizni tudta a pálya feléig, utána viszont sokat hibázott, így a korábbi eredményt nem tudta kamatoztatni. Alexander Steen Olsen (7.) nagy előnnyel indult, és ebből sokáig sokat is tudott őrizni. Viszont a végén rontott, így a vezetést nem tudta átvenni. Loïc Meillard (13.) az átlagnál is jobban megküzdött a romló pályával, rendkívül sok nagy fékezést láthattunk tőle. Manuel Feller (15.) már bőven másodperc feletti előnnyel vágott neki a pályának, de féktávig ebből szinte mindent eladott. A folytatás is hasonlóan gyenge trendet mutatott, így rendkívül visszacsúszott.

forrás: sportnews.bz

A szakági szempontjából a délután egyik legfontosabb menete következett, Henrik Kristoffersené (3.). A vezetéssel komoly nyomást helyezhetett Braathenre. Kristoffersen ennek megfelelően nem sokat védett, a meredekre nagy előnnyel fordult. Az egyik utolsó vertikálissal megküzdött, de átvette a vezetést, nem is kevés előnnyel. Timon Haugan (9.) több kaputól is nagyon messzire repült, ami jócskán meglátszott az időeredményben is. Fabio Gstrein karrierje első dobogójáért síelt. A nyomás viszont sokáig nem látszott az osztrákon, az utolsó szektort viszont rontotta, egy nagy fékezés miatt borult fel.

Lucas Braathen (2.) a kristálygömbért síelt, ráadásul épp ellenfele vezetett. Nagy rontása 3 szektor után sem volt, és egy minimális megtorpanást leszámítva nem volt hibája, így élre állt, és megszerezte a kristálygömböt. Már csak a győztes, és a szakági 3. helyezett kiléte volt kérdéses, mindegyikre az utolsó síző pályázott. Ramon Zenhäusern (1.) erősen kezdett, de a második letörés előtt kisebb hátrányba került. A végén viszont tudott meg újítani, és magabiztosan nyerte a szezon utolsó versenyét.

Ramon Zenhäusern karrierje 6. győzelmét aratta, klasszikus szlalomban ebből 4-et számlál, utóbbiak felét idénről. A svájci egy sikertelen szezon után tért vissza a szlalomosok szűk élmezőnyébe. Idei két győzelme mellett egy további dobogója, 4 további top10-e, és 3 pontszerzése volt, ami azt jelentette, hogy egyedüliként szerzett minden szlalomon pontot. A stabilitása révén végül a szakági világkupa 3. helyén végzett, beállítva két évvel ezelőtti legjobbját.

forrás: skiracing.com

Lucas Braathen 12. dobogós helyét szerezte, ennek több mint felét, 7-et ebben a szezonban ért el. A szakágban idén hatodszor végzett a legjobb 3-ban, kétszer nyert ebből, így nem meglepő, hogy ő emelhette magasba a szakági elsőségért járó kis kristálygömböt. Ami talán még növeli ennek az elsőségnek az értékét, hogy schladmingi 3. helye óta volt egy vakbélműtéte, ami miatt Chamonix-t ki is hagyta, és azóta, egészen a mai napig, dobogóra sem állhatott.

Henrik Kristoffersen Garmisch után vezette a szakági pontversenyt, de adelbodeni kiesésében rendkívül sok ponttól esett el. Wengeben ugyan még visszavette a vezetést, utána viszont elamradtak az eredmények, azóta először állt ma dobogón szlalomban. A szezon során, csakúgy mint mai dobogós társai, ő is kétszer nyert a szakágban, ő emellé még két dobogós helyet szerzett. Bár a szakági címét nem tudta megvédeni, minden bizonnyal bőven kárpótolja őt a Courchevelben szerzett világbajnoki aranyérme.

Az összetett első három helyén már nem történt változás. Marco Odermatt a verseny után a magasba emelhette az rekordpontszámmal elért összetett elsőségért járó nagy kristálygömböt. A svájci mögött sorakoznak a norvégok: Kilde, majd Kristoffersen. A negyedik helyre is végül egy norvég osont be, miután Braathen a mai eredményével megeőzte Kriechmayrt. 500 pont felett további 4 síző zárt még: Meillard, Schwarz, Pinturault és Feller, míg a top10 a mai győztes Zenhäusernnel teljes.

forrás: lacote.ch

A világkupa véget ért, a következő verseny az előzetes tervek szerint 2023 októberében következik, Söldenben!

Borítókép forrása:

cdt.ch

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s