Vlhová sikerével, horvát dobogóval és újabb Shiffrin- rekordbeállítással zárult a szlalomosok idénye

Petra Vlhová az élről rajtolva megnyerte a szezon utolsó szlalomját, amit változó időjárás közepette, kutyakemény körülmények közepette rendeztek meg. A szlovák tisztább futamot síelt, mint a fent remeklő Leona Popović ezzel megtartva a vezetést. A horvát pedig két szezon óta tartó rendkívül stabil formáját koronázta ma meg, ezzel az adriai országból a második, aki szlalom-dobogót ünnepelt idén! Anna Swenn-Larsson kiesett, így Mikaela Shiffrin lépett elő a dobogó harmadik fokára, a célban pedig ettől függetlenül is felemelhette a kristálygömböt.

A nők számára szlalomot rendeztek a VK-finálé hetének utolsóelőtti napján az El Tarter nevű lejtőn. Komoly tétről ez esetben nem beszélhettünk, lévén Mikaela Shiffrin már január végén elnyerte a szakági kristálygömb elnyerésének a jogát. A szezondobogón ugyan történhetett még változás, de ez pusztán matematikai spekuláció volt, lévén Holdener és Vlhová közt 80, a szlovák és Dürr között 55 pont feszült. Szóval egy jó kis utolsó verseny érzete volt a mai eseménynek, esetleg még Shiffrin gondolkodhatott egyéni csúcsának megdöntésén. A 2018/2019-es szezon végeztével 2204 ponttal zárt, ennek felülmúlásához 159 pontra lett volna szüksége két verseny alatt. Emellett egy másik csúcs is terítékre kerülhetett: egy mai győzelemmel beállíthatta volna Lindsey Vonn 137 dobogós etalonját.

Örömteli, hogy teljes mezőnnyel vágtak neki a lányok a napnak. A szakági TOP25 mind a huszonhat sízője (merthogy a végén holtverseny alakult ki) egészséges, hozzájuk csapódott volna a junior-világbajnok. A feltételes mód onnan jön, hogy Hanna Aronsson Elfman a tabella 9. helyét foglalja el, vagyis – mondhatni – alanyi jogon is kivívta a kvalifikációt. Az összetett pontszámok nyomán pedig senki sem jelezte részvételi szándékát.

Forrás: Vail Daily

Az első futam pályáját a svájci Denis Wicki tűzte. Délelőtt még sütött a nap, a minél alacsonyabb rajtszám aranyat ért. Petra Vlhová (1.) aktívan síelt, szorosan lendült rá a stanglikra. A meredek szakaszt nagyobb hibák nélkül leuralta. Az alapidőt senki nem múlta felül. Mikaela Shiffrin (4.) tökéleges mérce volt, mekkorát is hasított elsőre a szlovák. Századokra volt tőle az amerikai, a meredek kezdetén másfél tizeddel állt jobban nála. A zárás azonban nagyon nem sikerült, két térvesztéssel komoly tempót bukott. A 6 tizedes hátrány soknak tűnt. Wendy Holdener (5.) egyáltalán nem respektálta a pályát, a remek kezdést azonban nem követte jó folytatás. Sok széles kapuvétellel kiírta magát a dobogóesélyesek közül.

Forrás: Viteska.ba

Leona Popović (2.) pattogós nyitó szektor után a meredeken is tartani tudja Vlhovát. A végén egy durvább túlcsúszással együtt 3 tized körül tartotta az éllovast. Anna Swenn Larsson (3.) bevállalós sízést mutatott be, egyedül az alsó letörésnél fogta meg léceit, fél másodperces elmaradásának zömét ott gyűjtötte be. Paula Moltzan (6.) óvatosabbra vette a figurát a lejtő feléig, a meredeken jócskán jobban teljesített, ám hátránya így is túllépte a szekundumot. Lena Dürr (8.) első szektora zöldült, aztán nem igazán találta a ritmust, meredeke sem volt optimális. Ő már nem úszta meg másfelen belül.

Thea Louise Stjernesund (16.) ígéretes kezdés után egyáltalán nem bírta a lépést tartani a szlovákkal, s úgy általában az élmezőnnyel. Ana Bucik (6.) visszafogottabb kezdés után jól tartotta magát a meredeken, Sara Hector (12.) pedig ambiciózusan, de különösebben nem haladt gyorsan lejtmenet. Már a meredek előtt beszedett egy másodpercet. Zrinka Ljutić pár kapu elteltével, a sorozóknál messzire került a stangliktól. Kicsúszott, hegyet mászott, a meredeken azonban jött a kapura lépés. Az osztrákok nem remekeltek. Franziska Gritsch (13.) nem épp hibátlan futam végén csak a rendre erősebb délutáni sízésében bízhatott. Katharina Truppe (21.) kegyetlenül megszenvedett a meredeken, ott, ahol kíméletlenül le kellett nyomnia a lécet, ehhez pedig hiányzott önbizalma. Hátránya meghaladta a 3 s-et. Laurence St-Germain (10.) bíztatóan kezdett, csakhogy a meredek nem alakultak fényesen dolgai, rendre széles íveket húzott, ami meglátszott elmaradásán. Hanna Aronsson Elfman (15.) folyamatosan és nagy mértékben szedte be az időhátrányt, kb. eldőlt, hogy élete első VK-dobogójára még egy picit várnia kell.

Forrás: Smučarska zveza Slovenije

Michelle Gisin (11.) kezdése nem volt meggyőző, a meredekre viszont egész jól ráérzett. Idei szlalomformáját elnézve hízelgően ment délelőtt. Katharina Liensberger (17.) gyámolatlan sízése után Ali Nullmeyer (19.) alaposan megszenvedett a kádakkal, Martina Dubovská (18.) pedig erős kezdés után a meredeken kapott rengeteget. Emma Aicher kegyetlenül bekezdett, egytizedes előnyét a meredeken elbukta, a sűrűbb tűzésnél pedig lába közé vett egy stanglit. Kár érte, határozottan élvonalbeli menetnek nézett ki addig. Mina Fürst Holtmann (9.) egy árnyalattal higgadtabb kivitelben ismételte meg a fiatal német lány menetét. Épp ez a némileg alacsonyabb dinamika mentette meg lent a kieséstől. Maria Therese Tviberg zaklatott sízésébe szinte bele volt kódolva a kiesés. Camille Rast pár kapuval a vége előtt búcsúzott a szezontól, honfitársa, Elena Stoffer (14.) koncentrált sízéssel egész jó pozícióba juttatta magát. Amelia Smart (20.), s végül Jessica Hilzinger (22.) kifejezetten jól jártak, hiszen bár a lista végére sodródtak, hátrányuk nem volt oly vészes, hogy egy várhatóan sokkal jobb állagú pályán ne pályázzanak jelentős előrelépésre.


Délutánra osztrák edző kezébe került a tűzés joga, de mindez másodlagos volt az időjárás drámai romlása mellett. Hó/havaseső zúdult a pályára, több síző nyilatkozta, hogy 5-6 kapu elteltével gyakorlatilag alig láttak ki síszemüvegükből. Innen nem volt kérdés, nagy előnyben volt az, akinek megadatott a kora indulás esélye. Hilzinger (6.) kihasználta a sanszot, szállította a legjobb délutáni időt, amivel élete legjobb VK-eredményét érte el. Elsőre még nem tűnt annyira acélosnak a német ideje, de aztán hullott, s csak hullott a hó a pályára, ami sokak sorsát megpecsételte. Truppe (10.), majd Smart (11.) folyamatosan veszítette az időt a némettel szemben, ezzel együtt régóta nem látott magasságokba kerültek a tabellán. Nullmeyer (12.) hattizednyi előnye is kevésnek bizonyult, a meredeken képtelen volt lépést tartani a némettel. Dubovská (7.) még valamicskét javított is helyzetén a lankás átkötőn, a letörésnél azonban nem passzoltak a dolgok. Tempója kielégítő maradt, így csak pár századdal szorult Hilzinger mögé.

Forrás: Augsburger Allgemeine

Írni sem lehetett volna hitelesebb utolsó szlalomfutamot Liensbergernek, mint amit 2021 világbajnoka bemutatott. Hihetetlen, de eltévedt a pályán. Rossz oldalon jött ki a vertikális kombinációból, majd fejét csapkodva húzódik le a pályáról. Stjernesund (9.) csaknem másodperces előnye két szektoron át kitartott, de ez is kevés volt, a mindinkább lucskosabb alsó részen mindenét eladja, s csak a harmadik helyre érkezett meg. Aronsson Elfman (15.) mindent beleadott, fent még növelte is valamicskét hozott fórját. A meredeken defenzízbe kapcsolt, ezzel együtt meglátogatta a porhanyós havat.  Stoffel a nehézkes kezdés ellenére vadóc sízést mutatott be. A záró szektor előtt még vezetett, aztán az addig pengeélen táncoló lécei nem akarták az igazat. A mélyhóból már nem volt visszatérés. Gritsch rövidre fogta délutánját. Korán fordulva rálépett a második kapura, majd kiadós bucskázás keretében csaknem letarolta a kamerást – a készülékével együtt.

Forrás: Aargauer Zeitung

Hector (4.) jóval aktívabban síelt, mint délelőtt. Szemre nyugodtan vezette léceit a mind kaotikusabbá váló viszonyok közepette, a végére pedig hasított egy topszektort, így hosszú idő után más neve díszelgett a tabella élén. Gisin (8.) uralta a helyzetet, mert bár igazán gyorsnak nem volt mondható, a meredeket például egész jól megnyomta. A szezon legjobb szlalomeredményét érte el. St-Germain jól kezdett, sőt növelni is tudta előnyét. Az utolsó letörés után nem sokkal késésbe, majd a bukótérbe került. Holtmann (8.) csaknem fél másodpercet pakolt rá előnyére, ami lényegében a záró szektorig kitartott. Ott aztán megdobta egy hullám, a porhanyóban nyilván odalett sebességet.

Röpke szünet után érkezett Dürr (14.). Nem állt biztos lábakon a német a meredeken, a mind ramatyabb pályán. Moltzan (16.) rendesen bekezdett, a ritmustörésekkel azonban rendre meggyűlt a baja, az utolsó letörésnél a reklámtábláktól kellett visszavágódnia. Bucik villámgyorsan búcsúzott, a sorozók egyikére lépett rá, majd bemutatót tartott válogatott szlovén káromkodásokból. Holdener (5.) komolyabb túlcsúszások nélkül tudja le a pályát, ami önmagában nagy fegyvertény. Azt a bizonyos letörést is egész kulturáltan abszolválja, de ez sem volt elegendő Hector ellen.

Forrás: Vail Daily

Shiffrin (3.) kegyetlen startot fogott, jó hat tizeddel terhelte meg a svéd éllovast az első szektorban. A következő szakasz már kevésbé volt átütő, ám minthogy a ritmustöréseket aránylag jól oldotta meg, sima vezetése nem forgott veszélyben. Miután fél másodpercet kapott odafent, szépen szaporázta lábait a lankásabb részen Swenn Larsson, ott rendesen felülmúlta Shiffrint. Nem sokkal később aztán rátrappolt egy stanglira. Popović (2.) startjára egy varázsütésre előbújt a nap. Ez meglátszott a harmadik szektorban, ott egy komplett másodperccel volt jobb az amerikainál. Bár a letörésnél ő is bajba került, nagyon mélyre került, a vezetést így is át tudta venni. Örömmámorban fogadta élete első VK-dobogóját. Vlhová (1.) nem kapott teljesíthetetlen feladatot, különösen úgy, hogy nála már hétágra sütött a nap. A második szektort kivéve stabilan lehozta a pályát, ott is vélhetően a borús időre kalibrált szemüvege miatt voltak gondjai. A végén nem volt kérdés, négy tizeddel legyőzte a horvát lányt.

Részletes eredménylista

Forrás: Flashscore

Petra Vlhová 28. alkalommal győzött a Világkupában, ebből egy híján húszat szlalomban szerzett meg. Élete egyik leggyengébb szezonját legalább győzelemmel zárta, a Flachaut követő másodikkal. Leona Popović rendkívül rászolgált erre a dobogóra. A nyolc évvel ezelőtti EYOF-győztes horvát lány a tavalyi zágrábi verseny óta ma tizedik alkalommal végzett a TOP10 között, nem véletlenül került a ranglista legjobbjai közé. Robbanásszerű fejlődésében bizonyára nagy szerepet kapott a kroátok szupertehetségének, Zrinka Ljutićnak, aki egyébként szintén szerzett dobogót idén.

Forrás: la Repubblica

Mikaela Shiffrin pedig szinte mindig, amikor elstartolt. Szlalomban tízszer, összességében tizenhétszer. Karrierje során immáron 137 pódiumot jegyez, amivel beérte a női örökranglista élén Lindsey Vonnt. Ha holnap sem adja alább, Marcel Hirscher mutatójánál fog tartani. Emellett ne hallgassuk el, hogy hetedik alkalommal emelhette magasba a szlalomosok kis kristálygömbjét, amivel maga mögött hagyta Vreni Schneidert és Hirschert, s már csak egy trófeára van Stenmarktól. Csak hogy még egy rekord vesszen a feledés homályába…

A hölgyek holnap óriás-műlesiklással zárják a Világkupa-szezont, lényegében tét nélkül.

Címlapkép forrása: Sportnet

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s