Vasárnapi déjà vu Kranjska Gorán

A szombatihoz egészen hasonló versenyt láthattunk vasárnap is Kranjska Gorán, ami a dobogót illeti. Ezúttal is hatalmas menettel szorongatták az első futamot nyerő Marco Odermattot, aki ismét lenullázta hozott előnyét, de végül mégis győzni tudott. A különbség, hogy a svájcit ezúttal Henrik Kristoffersen szorongatta a délután legjobb sízésével, míg Alexis Pinturault-nak be kellett érnie a harmadik hellyel. A legjobb három ismét kiemelkedett a mezőnyből, ami azt jelentette, hogy Žan Kranjec továbbra sem tud dobogóra állni hazai havon. Braathen, és a karrierje eddigi legjobbját elérő Filippo della Vite tette teljessé a legjobb 6 mezőnyét.

A világkupadöntő előtti utolsó „rendes” VK-futamot rendezték vasárnap Kranjska Gorán. A szombativersenyt követően újabb óriásműlesiklásra került sor. A szakági élén sok kérdés reálisan nem volt, lévén Odermatt 140 pontos előnnyel várta a versenyt Kristoffersen előtt. Azaz a svájci egy harmadik hellyel mindenképp bebiztosította volna a szakági címet már Andorra előtt. Ami a 25. hely környékét illette, komoly volt a versenyfutás az utolsó andorrai helyekért. Egyrészt a távolmaradó, szakági 21. Kilde, másrészt a 24., sérült Muffat-Jeandet helye is szabad prédának tűnt.  Mindeközben a 20. helytől hátrafelé mindenki izgulhatott, hogy egy nullázással kicsúszik a legjobb 25-ből. Továbbá 26-tól lefelé is igen szoros volt a verseny, Borsotti, Nestvold-Haugen, Tumler, Faivre, Murisier, de egy esetleges top10-zel még Hadalin, Maes és adott esetben Zingerle is reménykedhetett.

forrás: slovenia.postsen.com

Az első futam pályáját szlovák edző tűzte. Adam Žampa mestere, szűkebb, technikás nyomvonalat jelölt ki a Podkorenre, de helyenként széttűzött kapuk is lassították a pályát. Magával a tűzéssel Alexis Pinturault (2.) ma is igen versenyképesnek tűnő menetével ismerkedhettünk meg. A francia ugyan némileg belehibázott, de nagy tempóját ezzel együtt is tartani tudta. Henrik Kristoffersen (3.) a letörésbe fékezett bele túlságosan, de ezt leszámítva a norvég is remekül síelt délelőtt. Lucas Braathen (4.) vasárnapra megtalálta agresszívebb énjét, nem sokkal maradt el az előző nap két dobogósától. Marco Schwarz (7.) villachiként lényegében hazai pályán síelt. Az osztrák a pálya vége felé kényszerült nagy mentésre. Marco Odermatt (1.) folyamatosan pár század hátrányban volt az élen álló Pinturaultval szemben, a „célegyenes” meredekét viszont mindenkinél jobban síelte, amivel megnyerte az első futamot.

Loïc Meillard (18.) hatalmasat mentett a letörés előtt, lábát nagyjából csípőmagasságból rántotta vissza a hóra, de ezzel jókora hátrányba került. Žan Kranjec (5.) a pálya közepét szinte tökéletesen síelte, de a rajt után is a cél előtt is belerontott. Filip Zubčić (9.) lassú kezdés után a meredeken volt igazán elemében, ott mentette meg futamát. Rasmus Windingstad (12.) a meredeken került késések komoly sorába. River Radamus (11.) jól kezdett, de a pálya nagyjából felénél eltört jobb kezében a síbot, ami kizökkentette a ritmusból. Filippo della Vite (6.) rendkívül versenyképesnek bizonyult délelőtt, ami már egy ideje benne volt a levegőben. Az olasz ugyanis egész évben 10-17. hely közt végzett, így idők kérdésének tűnt csak, mikor csúszik ki egy jobb eredmény mindebből. Raphael Haaser (15.) a letörés előtt mutatott nem kevés bizonytalanságot, ami komoly időhátrányt eredményezett.

forrás: siol.net

Manuel Feller (22.) a hírek szerint ismét hátfájdalmakkal küzd, ami a futamát látva egyáltalán nem elképzelhetetlen. Gino Caviezel (10.) egy meglehetősen átlagos, nagyobb hibát, de kiemelkedő szektorokat is nélkülöző futamot síelt. Stefan Brennsteiner két kaput követően billent az oldalára, és lett a délelőtt első kiesője. Luca de Aliprandini (7.) már szombaton is megvillantotta korábbi tudását, és ma is egy rendkívül versenyképes futammal rukkolt elő. Két igencsak gyenge menet következett. Előbb Erik Read (30.) került elsőként 4 másodpercen kívülre, majd rögtön utána Mathieu Faivre (31.). A francia egy századdal kapott ki a kanadaitól és ezzel csúszott le a második futamról – és így a VK-döntőről is. Justin Murisier (20.) életben tartotta esélyét arra, hogy leglassabb számában is kvalifikáljon Andorrára. Mindez nem mondható el a hamar kieső Giovanni Borsottiról, aki így már biztosan nem kerülhetett be a legjobb 25-be.

Alexander Steen Olssen rendkívül gyorsan síelt, viszont mindez sok hibát és végül kiesést eredményezett. A folytatásban előbb Patrick Feurstein (14.), majd Tommy Ford (16.) síelt rajtszámához képest kiemelkedőt. Joan Verdu (25.) esetében egy pontszerzés elegendőnek tűnt ahhoz, hogy a hazai világkupadöntőn részt vehessen – az első futamban ehhez jókora lépéssel került közelebb. A verseny előtt Andorrában gondolkodhatott Leif Kristian Nestvold-Haugen is, de a norvég igencsak enervált menettel végzett 30-on kívül. Thoams Tumler (25.) és Sam Maes (23.) viszont még életben tartotta reményeit, ahogy Hannes Zingerle (13.) is, nem is akármilyen futammal! Štefan Hadalin a szombati remek szereplést nem tudta megismételni, kiesett. Roland Leitinger (21.) korrekt futammal jutott tovább.

forrás: oasport.it

A számos kieső és nem egy gyengébb futam révén reménykedhettek a harmincon túli sízők. Közülük a legjobban a 37-essel érkező Mattias Rönngren (17.) teljesített, éppen megelőzve a lejtőre láthatóan ráérző Livio Simonet-t (18.). A legmagasabb rajtszámmal, 58-assal egy olasz, Tobias Kastlunger (25.) jutott tovább, aki egy addig is hármas holtversenyben álló csapathoz csatlakozott, ahol Verdu és Tumler mellett George Steffey (25.) is szerepelt. Bejutott még a második futamba az immár dán színekben versenyző Christian Borgnaes (29.) is.

forrás: skiweltcup.tv

A második futamot, melynek pályáját svájci edző tűzte, Erik Read (28.) nyitotta. Ezt köetően előbb Christian Borgnes (25.) biztosította Dánia pontjait hosszú idő után először, majd Joan Verdu (18.) síelt azért, hogy ott lehessen a hazai VK-döntőn. Folytatódott a sor a többi, 25.-ként holtversenyező sízővel. Thomas Tumlernek (16.) nagyobb pontmennyiségre volt szüksége, hogy beférjen a legjobb 25-be a szakági tabellán, amit azzal, hogy átvette a vezetést, és egy ideig ezt meg is tartotta, úgy tűnt sikerülhet neki. A svájci előbb megelőzte a sokat hibázgató George Steffey-t (26.) és Tobias Kastlungert (23.), majd az alul nem túl acélos Adam Žampát (23.). Sam Maes (14.) vetett véget a svájci vezetésnek, miután a belga rendkívül bevállalósan síelve, egyébként síruháját kiszakítva, állt az élre.

Nem az osztrákok percei következtek a folytatásban: előbb Manuel Feller (19.) síelt egy inkább közepes futamot, majd Roland Leitingertől (29.) láthattunk egy igen dekoncentrált menetet, amivel senkit nem előzött meg. Következtek az alpesi riválisok, Justin Murisier (27.) viszont hozta az osztrákoktól látott, kevésbé acélos teljesítményt. Loïc Meillard (11.) viszont az elvárásoknak megfelelően kiköszörülte az első futamban szenvedett csorbát. Jó tempót vállalva, nagyot nem hibázva síelt végig, Maes addigi legjobb futamidejétől is épp csak elmaradt. Egy gyenge és egy igencsak versenyképes svájci futam után következett egy kiesés is – Livio Simonet kaszált el egy piros kaput. Mattias Rönngren (20.) támadta a kapukat, de mindez jó pár hibát és egy jelentősebb megbicsaklást is eredményezett. Tommy Ford (21.) a pálya felső részén igen gyengén kezdett, a teljes lebőgéstől az mentette meg, hogy a pálya aljára megtalálta a ritmust és még Meillardon is hozni tudott pár századot.

forrás: blick.ch

Raphael Haaser (13.) a pálya közepe felé hibázott egy kisebbet, utána viszont begyújtotta a rakétákat, és két tizedet tudott faragni a pálya végén. Patrick Feursteinon (24.) is egy pálya végi nagyobb faragás segíthetett volna, az osztrák viszont a végére tovább lassult, így sokat csúszott hátra. Hannes Zingerle (15.) sokáig őrizte előnyét, viszont a pálya közepén belehibázott, amin elszállt a pillanatnyi dobogója. Rasmus Windingstad (10.) rendkívül jó felső szakasszal indított, az utolsó meredek előtt azonban teret vesztett, de hozott előnye ezzel együtt is kitartott a célig. River Radamus (17.) a pálya közepén billent ki egyensúlyából, amivel jó pár tized elment. Gino Caviezel (12.) a pálya első felében került nagyobb késésbe, és bár még így is maradt némi előnye a folytatásra, megőrizni mindezt nem tudta a célig.

Filip Zubčić (9.) a meredek előtt agresszívan dobálta magát a kapuk közt, amivel addig fogyatkozó trendet mutató előnyén fordítani tudott. A záró meredeket ráadásul hasonlóan jó ritmusban síelte meg, így nagy előnnyel ugrott az élre. Marco Schwarz (7.) a pálya középső harmadában remekelt, de a többi részen sem lehetett panasz az igen precízen síző osztrákra, így fél másodperccel ugrott az élre. A kezdést Luca de Aliprandini (8.) még meg tudta fejelni, az ott kisíelt 4 tizedet viszont kisebb hibái miatt nem tudta megőrizni. A második helyre így is jó volt, amivel biztosította helyét Soldeuban.

forrás: raceskimagazine.it

Filippo della Vite (6.) is növelni tudta előnyét fent, ráadásul mindebből jóval többet tudott megőrizni a folytatásban is. Az előnyből pedig pár század a célban is kitartott, így a 21 éves olasz karrierje legjobb eredményének örülhetett már ekkor is. Žan Kranjec (4.) előtt egy rövidebb rögtönzött szünet következett – élnénk a gyanúval, hogy egy egyperces pályakarbantartás történt. Ezt a szlovén ki is tudta használni. Bár az élre állt, de azt meg kell jegyezni, hogy nem egy világverő futam volt az övé. Lucas Braathen (5.) a pálya első felében növelni tudta előnyét, a folytatásra azonban lelassult, így egy századdal lemaradt a vezetésről is.

Henrik Kristoffersen (2.) bődületes tempóval kezdett, majd ezt követően sem hibázott, tartotta előnyét. A pálya végi meredeken még ehhez képest is kiemelkedőt tudott nyújtani, így a legjobb második futamot síelve ugrott az élre. Alexis Pinturault (3.) a pálya közepén felül tudta múlni a norvégot, így szoros csatára volt kilátás a vezetésért. A meredeken viszont nem igazán lehetett konkurálni a norvéggal, így a pillanatnyi második helyre ért be. Marco Odermatt (1.) a pálya felső részén kikerült a mélyhóba, amivel elszállt hozott előnye. A meredek előtt viszont vissza tudott szerezni ebből valamennyit, ami elég volt ahhoz, hogy megnyerje a versenyt.

Marco Odermatt megszerezte 22. sikerét, aminek pontosan fele származik az idei szezonból. Ami az óriást illet, idén hatodszor győzött, és a schladmingi kihagyott versenyt leszámítva minden állomáson dobogón végzett – így nemcsoda, hogy már 1 versennyel a vége előtt elhódította a szakági elsőséget. Henrik Kristoffersen negyedszer végzett idén a második helyen óriásban, de nyerni még továbbra sem sikerült. Összeségében 30. alkalommal végzett a szakágban dobogón. Alexis Pinturault a szakágban 41., összességében 76. dobogóját ünnepelte.

Győzelmével Marco Odermatt biztosította a szakági elsőséget óriásműlesiklásban, amivel a férfiak közt Zurbriggen és Maier után az első síző, aki a szuper-G és az óriás kis kristálygömbjével biztosítja összetett győzelmét. Kristoffersen már szintén biztos második. Ami a VK-döntős inulási jogot illeti, végül csak Thomas Tumler tudta beverekedni magát az utolsó pillanatban, a sérült Muffat-Jeandet-t kiszorítva. Kilde végül a hétvégi távolmaradása ellenére is a 25-ben maradt, így alanyi jogon is részt vehet majd a szombati versenyen. Összetettben immár matematikailag is Odermatt a szezon győztese. Itt a harmadik helyért néz ki egy esetleges csata Kristoffersen és Kriechmayr közt.

Hétfőn már a lesiklóedzések következnek Andorrában, szerdán pedig már a lesiklóversenyeket rendezik.

Borítókép forrása: blick.ch

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s