Henrik Kristoffersen hatalmas második futammal előzte Ginnist a világbajnoki címért!

Hihetetlenül fordulatos végjátékot hozott a férfi szlalom második futama. A szoros első futam, és a romló pálya révén nagyon felfordult az eredménylista. Henrik Kristoffersen a 16. helyről rajtolva, a legjobb délutáni futammal lett világbajnok. Az első futam legjobbjai közül Straßer, Braathen és a vezető Feller is sokat estek vissza, nem így AJ Ginnis! A görög rendkívül nagyot hajrázott a pálya végén,, így megszerezte a görög sísport első világbajnoki érmét. Alex Vinatzer 3 helyet javítva szerzett bronzérmet. A legjobb hazai, Noël a 4., Schwarz pedig a lesiklás, a kombináció és az óriás után újabb számban lett a legjobb osztrák, míg a csapatszinten nagy esélyes svájciak szintén leszerepeltek, Zenhäusern csak a 9. lett. Úry Bálint a 41., Szőllős Barnabás a 42. helyen végeztek.

Összesen 100 műlesikló várta a világbajnokság záró számát. A rajtlista két legfontosabb híre egyaránt a norvégokhoz kötődött: McGrath sérülése miatt kihagyni kényszerült a szlalomot is. Braathen viszont a vakbélműtét után visszatért, az viszont kérdéses volt, hogy két héttel műtéte után mennyire lehet majd ütőképes. Emlékezhetünk, a norvégoknál kiélezett háziverseny zajlott a 4+1 induló helyért, így viszont az eredetileg kimaradó Haugan is a rajtlistán volt.

Ami a magyar érdekeltséget illeti, folytatódott férfi sízőink remeklése a szombaton megrendezett kvalifikációban. Úry Bálint 3,50 másodperces lemaradással, a 7. helyen végzett, míg Kékesi Márton a második futam 3. legerősebb idejét síelve, összesítésben a 12. helyig kapaszkodott fel. Trunk Tamás egyetlen VB-számában a 15. helyen, szintén simán bejutott a mai versenybe. Szőllős Benjamin a kvali második futamában kiesett, így a Szőllős-testvérek közül ezúttal Barnabás képviselhette az izraeli színeket.

Térjünk rá a mai napra: a műlesikló rajt tulajdonképpen a lesiklópálya utolsó kulcsszakaszára, a Bátrak falára került. A várakozások szerint egy rendkívül jeges, szinte korcsolyapályának előkészített lejtő várt a 100 rajtolóra, ami rendkívül sokáig kitartott az árnyékban, a plus 1 °C fokos hőmérsékletben. Az első futam pályáját norvég edző tűzte. Meglehetősen ritmusosra sikeredett a kijelölt nyomvonal. A verseny előtt nyilatkozó sízők közül is sokan azt várták, hogy egy full gázzal síelhető futamra van kilátás.

Mondhatnánk, hogy Loïc Meillard nyitotta a délelőttöt, de mivel a harmadik kaput lekéste túl kevés élt használva, így a kijelentés erős túlzás lett volna. Daniel Yule (22.) is rögtön belehibázott a kapuba, de az látszott, hogy a Bátrak fala jeges felülete nehézzé teszi a rajt utáni métereket. A folytatásban egyébként a svájci már ritmusosan vette a fordítókat. Ramon Zenhäusern (12.) a Bátrak falát több éllel, de így hiba nélkül oldotta meg. A folytatásban, a laposabb, sorozható kapukat köszönte szépen, gond nélkül síelte végig – a kérdés inkább a sebesség volt. A rajt utáni részen Manuel Feller (1.) a svájciaknál jobban osztotta be az élt és a sebességet, utána pedig eszeveszett tempót vállalt el. Mindezt ráadásul bármilyen megingás nélkül tudta végigvinni a célig, íg y8 tizeddel vette át a vezetést.

Felül Linus Straßer (4.) is folytatta azt a trendet, hogy rávert az előtte sízőkre, a laposabbon viszont nem sokat, de kapott Fellertől. Henrik Krostoffersen (16.) keményen fékezett a meredeken, utána pedig ugyan próbálta engedni léceit, de inkább a svájciakkal volt egy ligában. Lucas Braathen (2.) is próbálta fogni a léceit a meredeken, de kellő sebességet vitt onnan tovább, így a pálya felénél már közel fél másodperccel vezetett. A sorozós kapukon ugyan kikapott Fellertől, de hátránya csak minimális volt. Fabio Gstrein (7.) is azt a mintát folytatta, miszerint felül rendre zöld lámpák villannak, majd a végére azért valamelyeset hátrányba kerülnek.

forrás: lfm.ch

Az első hazai síző Alexis Pinturault (11.) volt. A szép számban kilátogató hazai közönséget pedig abszolót kiszolgálta, versenyképes menettel, másodpercen belül ért célba. Dave Ryding (21.) túlságosan sok élt használt már az elejétől kezdve, és ez most másodperc feletti hátrányt jelentett – Yule óta az első síző, aki ekkora lemaradásban volt. A címvédő Sebastian Foss-Solevåg (5.) stílusának kedvezett a pálya, ráadásul úgy tűnik, a forma is csak rátalált épp a VB-re. A pálya végi sorozókat is jól síelte végig. Kritoffer Jakobsenen nem a meredek fogott ki, hanem egy vertikális kapu kék és piros kapuja közé fűzte be rosszul a lábát.

Marco Schwarz (9.) próbálta engedni léceit a Bátrak falán, ami nagy fékezésekre sarkallta. A pálya végén jól fűzte be magát a ritmusos kapukba, így továbbra megvolt az esélye, hogy ötödik számában is a legjobb 6 között végezzen. Tommaso Sala (9.) a meredek után, valamint a pálya legvégén volt igazán éles, így pontosan akkora hátrányban ért be, mint az imént Schwarz. A legjobbak sorát az olimpiai bajnok Clément Noël (8.) zárta. A francia a Bátrak falát elóvatoskodta, utána viszont hatalmas sebességre kapcsolt, és egy látványos oldalra billenés ellenére is kontrollálható hátránnyal ért célba.

forrás: newsinfrance.com

A folytatásban is egyre csak sűrűsödött a mezőny. Timon Haugan (20.) ugyan a meglehetősen lassú ritmusos befejezés miatt másodpercen kívülre szorult, Alex Vinatzer (6.) remek tempóban, bevállalósan megsíelt középső szektorai révén a dobogótól is alig maradt csak el. Adrian Pertl (14.) a pálya felső felét síelte remekül, a lenti laposabb részek azonban láthatóan kevésbé ízlettek neki. Nem jutott viszont messzire Albert Popov, már az első szektorban kapura lépett. Remek rajtot vett Alexander Steen Olsen (13.), de a laposabb szakaszon belehibázott, amin elment a pillanatnyi top10. Hosszú utat járt be Marc Rochat (15.), mire nevezték a mai versenyre. A lehetőséget viszont meghálálta, ős is bőven másodpercen belül síelt. Filip Zubčić (24.) esetében csoda volt, hogy a Bátrak falán egyáltalán átjutott valahogy, de ezzel együtt is az első volt, aki nem tudta megelőzni Yule-t.

Ahogy az utóbbi időben soka, úgy Stefano Gross (17.) is rendkívül lelassult a végére. Nem így AJ Ginnis (2.), aki úgy tűnik, igazolja, hogy két héttel ezelőtti dobogója nem kicsúszott eredmény volt. A pálya felső részén parádésan síelt, és a lenti sorozós kapukon sem kapott sokat, így 13 századdal lemaradva, a holtversenyes második helyre ért be! Bár az látszott, hogy a pálya ezek szerint még tartja magát egy-egy parádés menetre is, ezt viszont az érkező sízők nem tudták kihasználni. Luke Winters (31.), Erik Read (34.) és Samuel Kolega (36.) 2 másodpercen és ezzel együtt 30-on kívülre szorultak. Joaquim Salarich (29.) menetében több volt a kezdés alapján, a lapos szakaszon viszont volt két jókora rontása is. Armand Marchant (30.) épp csak az első harmincban végzett, Sebastian Holzmann (18.) viszont remek hajrájával ért el erős időeredményt.

forrás: inquirer.com

Harmincon túlról, a kilátogatók legnagyobb örömére egy francia, Steven Amiez () végzett a legelőkelőbb helyen, igen erős felső szakasza révén. Bejött a legjobbak közé még egy spanyol színekben versenyző, a baszk Juan de Campo (23.). A legmagasabb rajtszámmal, 46-ossal a szlovén Tijan Marovt (25.) síelt be a mezőny első felébe. Utóbbi bravúr sikerült még Kamen Zlatkovnak (26.), Tobias Kastlungernek (27.) és Billy Majornek (28.).

Továbbá hátravoltak még a magyarok! Elsőként, 58-as rajtszámmal Szőllős Barnabás (47., +4.74) síelt a közülük. Az izraeli színekben versenyző sportoló a nyitószektorban relatíve sokat kapott, tegnapi kétszeri hibája után mindenképp második futamot akart síelni. Aztán viszont begyorsult, végtempója egészen ígéretes volt. 65-össel Trunk Tamás (50.) szintén óvatosra vette a figurát az elején, miután kiszenvedte a folytatást, ott már ritmust fogott, 5 másodperces hátránnyal biztosította helyét a második futamban.

Öt indulóval később Kékesi Márton sajnos nem fejezte be futamát, rálépett egy stanglira az igazán meredek rész végén. A 73-as rajtszámmal startolt Úry Bálint (45.) szerepelt a legjobban a négyes fogatból. A nyitányt ésszel, sok éllel oldotta meg, aztán minden szektorban a legjobb ötven között végzett. A lejtő második felében különösen jó volt látni Bálint sízését. 4.38-as hátrányból várja a folytatást.

forrás: skiweltcup.tv

A második futam pályáját német edző tűzte. A hőmérséklet 11 °C fokra melegedett, ami a szoros verseny és a kevésbé árnyékban lévő pálya miatt nagyobb romlást sejtetett. Ráadásul a tűzés is jóval széttűzöttebb lett, a nyitány már-már óriásra hajazott, de a folytatás sem volt feltétlenül túlságosan ritmusos. Az előző futam nyomvonalának lényegében a szöges ellentétét láthattuk.

Armand Marchant (25.) nagy rontás nélkül teljesítette a pályát, amivel bizakodhatott az előrelépésben. Egy helyet rögtön javított is, miután Joaquim Salarich rögtön a rajt után rontott kétszer – a második hiba pedig a kiesését jelentette. Billy Major (28.) sokat hibázgatva síelt le. Az élen álló belgánál ugyan nagyobb hibát nem láttunk, de Tobias Kastlunger (15.) mondott egy „all in”-t és teljesen más tempóban végigsíelve, 1 másodperc fölé növelte előnyét. A kérdés itt már tényelg csak az volt, meddig lehet ezzel a menettel előrelépni. Kamen Zlatkov még ilyen előzmények mellett is növelte előnyét az első szektorban, de utána egy pályatanulási hiba miatt kiesett.

Tijan Marovt (26.) félig-meddig biztonságira fogta a menetét, mégiscsak karrierje eddigi legjobb profi eredménye múlt ezen a meneten. Ha azt hittük, Kastlunger akár sokáig a szponzorfal előtt ülhet, akkor tévedtünk. Filip Zubčić (11.) a jó néhány óriásra hajazó kombinációt tökéletesen síelte meg, amivel jelentős előnyre tett szert. A második futamot tekintve is rávert még az olaszra. Juan del Campo (21.) menetébeől arra tudtunk legalább következtetni, hogy Zubčić két remek szektora mellett a másik kettőben azért verhető.  Ezt viszont kisebb meglepetésre Daniel Yule (24.) nem tudta kihasználni, a pálya végén kapott sokat. Ugyanígy járt Dave Ryding is (13.) az angol viszont a pálya egésézben jóval erősebb volt, így mindössze századokkal szorult a horvát müögé.

forrás: ffh.de

Timon Haugan (17.) a meredeket rendkívül szenvedősen síelte, onnan pedig már nem tudott érdemben a legjobbakkal konkurálni. Innentől pedig következtek azok, akik már egy másodpercre voltak csak az első futamban vezető Fellertől. Közülük a rögtön elsőként érkező Sebastian Holzmann (5.) kihasználta saját edzője igencsak trükkös pályáját, és a meredek utáni erős sízéssel vette át a vezetést. Steven Amiez (27.) a Bátrak fala utolsó kapujában kibillent, az utána következő vertikálisakon csak nagy nehézséggel fűzte át magát. Ezt követően viszont rákapcsolt azért – mégiscsak hazai közönség előtt síelt. Stefano Gross (18.) a pálya közepével küzdött meg nagyon.

Az, hogy nem egyszerű pályán síelnek a versenyzők, eddig is láthattuk, most viszont megnézhettük mindezt Henrik Kristoffersen (1.) tálalásában is. A norvég sem tudott felül szemre szépen síelni, de fontosabb, hogy így is apránként növelte előnyét. A pálya utolsó szakaszán viszont teljesen más dimenzióban síelte, további négy tizeddel növelve előnyét, hattizedes fórral ugrott az élre. Marc Rochat (14.) a meredek szakaszon rögtön nagy hátrányba került, mindössze középen tudta tartani a lépést a norvéggal. Adrian Pertl (12.) sokáig alig kapott csak Kritoffersentől, a végén viszont hátránya hirtelen ugrott nagyon jeletősen. Alexander Steen Olsen (22.) túl nagy lendülettel vágott bele a meredekbe, aminek rögtön meg is lett a böjtje. Végül az is kisebb bravúrnak számított, hogy a pálya felénél még versenyben volt.

Komoly betli előtt álltak a svájciak, amikor utolsó sízőjük, Ramon Zenhäusern (9.) következett. A csapatszintű lebőgést pedig a kétméteres svájci sem tudta elkerülni, ugyan nem vétett nagyobb hibát, de folyamatosan 1-2 tizeddel nőtt a hátránya. Alexis Pinturault (20.) számára még akár kedvezhetett is volna a különleges tűzés. Ezzel szemben a francia számos alkalommal belehibázott a menetbe, de a teljes világbajnoksággal egyáltalán nem lehetett elégedetlen. Marco Schwarz (6.) még féltávnál is vezetni tudott, ami már eleve nem kis fegyverténynek számított. Ezt követően volt egy gyenge szektora, a lankásabb szakaszon, de az újabb top10-ben még így is reménykedhetett. Tommaso Sala (23.) már a meredeken teljes egészében szétesett, és a folytatásban sem talált magára.

Forrás: Italy 24 Press News

A legjobb nyolc volt már csak hátra, amikor a legjobb francia, Clément Noël (4.) érkezett. Tavaly ugyanilyen pozícióból rajtolva olimpiai aranyat síelt. A francia viszont rögtön a meredeken eladta előnyét. Bár ezt követően meg tudott újulni, és igen ütőképes volt, Kristoffersent így sem tudta megelőzni. Fabio Gstrein (16.) a meredeken jó lendülettel síelt át. Utána viszont egy jelentős mentésre kényszerült, ami miatt a laposra jelentősen lelassult. Ezzel viszont Schwarzot az 5. top10-es helyezéséhez segítette hozzá. Alex Vinatzer (3.) már közel fél másodperces előnnyel vágott neki a pályának. Visszafogott meredeket követően szinte szárnyalt a pálya közepén, de a napos záró szakaszon jelentősen lelassult. Sebastian Foss-Solevåg (19.) a meredeken már komoly nehézségekbe keveredett, majd épp a laposon kellett még egyszer nagyot mentenie.

Következett az a négy síző, akik rendkívül szorosan követték egymást az első futamban. A kérdés viszont az volt, verhető-e egyáltalán Kristoffersen. Linus Straßer (9.) sokat vesztett felül, de az egyre inkább kikádasodó laposon egálból nem volt esélye átvenni a vezetést, még Holzmanntól is kikapott. Lucas Braathen (7.) remekül kezdte a meredeket, onnantól pedig még növelte is előnyét! Már egy másodpercnél járt az előny, amikor a laposon nagyot rontott, majd pedig késések sorozata következett. Kristoffersen már dobogós volt ekkor.

forrás: kleinezeitung.at

A görög AJ Ginnis (2.) állt be a rajtba, valami hihetetlen sporttörténelemben reménykedve. A meredeken viszont rendkívül darabosan síelt. Az utolsó szektorra viszont még egálban kanyarodhatott, és hihetetlen nagyot hajrázva megszerezte a pillanatnyi második helyet – azaz biztos volt a görög érem! Már csak az volt a kérdés, ki lesz a világbajnok. Manuel Feller (7.) 91 százados előnnyel vágott neki a pályának, de a meredeken ennek közel fele el is tűnt. Az újabb letörésnél pedig távol került egy kaputól, már csak érméért küzdött, de végül Schwarztól is kikapott a legjobb osztrákért folyó csatában.

Úry Bálint (41.) délután sem védett semmit, a fenti trükkös részt követően nem volt rest tempót diktálni, a sűrűbb kaputűzésnél pedig VK-ra érdemes dinamikát mutatott fel. Öt tizeddel csúszott ki a legjobb 40-ből, 19 esztendős tehetségünk összességében 8 másodpercet kapott. Szőllős Barnabás (42.) fáradtsága ellenére másodjára többet vállalt, pár századdal jobbat ment Bálintnál délután, a VK-tapasztalat azért sokat ért a végére mind kádasabbá vált pályán. Trunk Tamás szintén mert támadni, de a kritikus rész végén kaput tévesztett, s kiesett.

Forrás: Olympics

Henrik Kristoffersen 9 évvel ezelőtt, a 2014-es szezonban robbant be a köztudatba, amikor bőven juniorkorúként kezdett konkurálni Hirscherrel és Neureutherrel. Olimpiai bronzérmét követően vált a szlalom kétszeres junior világbajnokává. Ami a felnőtt világbajnokságokat illeti, Kristoffersen kevésbé volt sikeres, mint a világkupában.2019-ig háromszor is csak egy hellyel maradt le az éremről, Årében végül óriásban szerzett világbajnoki címet. Szlalomban két évet kellett még várnia az éremre, Cortinán szerzett bronzérmet. A világbajnoki címet ezzel egyébként Norvégiában tartotta, Foss-Solevåg után újabb két évig norvég a regnáló világbajnok.

AJ Ginnis, azaz Alexandrosz Ioannisz Ginnisz Görögország messze legfényesebb eredményét szerezte. Gyors kutatás során 5 darab 30-40 közti görög helyezést találtunk alpesi sí világbajnokságokról. Ezt ma toronymagasan javította meg Ginnis. Bár nagy meglepetés az eredmény, de meg kell jegyezni, Chamonix-i dobogójával együtt már nehezebb lenne mindezt szerencsének titulálni. Annyi bizonyos, hogy élete formájának örvend. A görög apától és amerikai anyától született Ginnis a Parnasszosz-hegyen, Görögországban állt először léceken, VK-karrierjét viszont már az Egyesült Államokban kezdte. Hat térdsérülése miatt viszont amerikai keretbeli helye kétségessé vált, így váltott vissza szülőföldje válogatottjába. Alex Vinatzer a szám 2019. évi junior világbajnoka, egy évvel korábbról ezüstérmese. Kérdés nem fér hozzá, hogy a mezőny egyik leggyorsabbja, de általában két futamot ritkán teljesít hiba (értsd: kiesés) nélkül. Ezek miatt világkupából is csak két harmadik helye van.

A világbajnokság a mai nappal véget ért, a férfiak amerikai túrára indulnak, ahol közép-európai idő szerint szombat este óriással folytatódik a program.

Borítókép forrása: Radio-Canada.ca

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s