Junior-vb: Svédország nyerte a csapatparallelt

Svédország válogatottja nyerte a junior-világbajnokság csapatversenyét, megelőzve az olasz és a norvég kvartettet. A magyar csapat tisztességgel helytállt a 4. helyezett svájciak ellen.

A Sankt Antonban zajló junior-világbajnokság második hete minden világverseny zárójeles megjegyzésével, a parallel csapatversennyel vette kezdetét. Az, mivel esélyeket latolgatni a szinte az utolsó pillanatokra összeálló kvartettek okán nem nagyon lehet. Az, mivel a sízők is csupán buliversenyként tekintenek rá, hiába osztanak érte ötvözetileg azonos érmeket. A helyszín Lech-Zürs volt, a novemberi már-már hagyományos, 2022-ben hóhiány (értsd 0 mm hó) miatt elmaradt VK-parallel házigazdája, ami egy köpésre fekszik Sankt Anton községtől.

Örömteli, hogy teljes 16 csapatos főtáblán zajlott le a verseny. Sokatmondó, hogy élő közvetítést a szokott helyeken nem találtunk, így vagy én voltam szerencsétlen, vagy a junior-vb ideje alatt egyébként VK-színvonalú közvetítést sugárzó ORF is köpött egyet az egészre. Mi az innen-onnan összeszedett infómorzsák és az FIS Live Timingja alapján körvonalazzuk, mi történt késő este, kora délután. A futamlistákat végig böngészve két dolgot lehetett mondani: 1. mintha a kék pálya egy kicsit gyorsabb lett volna, 2. azért a botrányos cortinai vb szintjétől távol maradtunk.

A legjobb nyolc közé jutásért rendezett találkozók egy jó része egyoldalúra sikeredett, egyben igazolták a papírformát. A házigazdák 3:1-re verték Szerbiát, ugyanilyen arányban búcsúztatták a németek a lengyeleket és az Egyesült Államok Szlovákiát. A székelyföldi Szőke Hunorral felálló románokat söpréssel intézték el az olaszok, és ugyanez a sors várt a britekre, őket a svédek ütötték ki. A magyar csapatnak – akárcsak nemrég az Universiadén – összejött a becsületpont egy nagyon erős svájci négyessel szemben. Azt Úry Bálint szállította, mégpedig a tegnapi óriás-műlesiklásban kevés híján érmet szerző Zurbrügg ellen. Századra azonos időt mentek, ilyen esetben pontosztozkodás történik. Polányi Lili és Körtvélyessy Dóra nem tudott versenyre kélni ellenfelével, Hozmann Rudolf pedig hibázott útközben, nem ért célba. Ily módon állt össze a 4:1-es eredmény. Az, hogy a finnek legyőzték Kanadát 3:1 arányban, elsőre meglepetésnek tűnhet, valójában északi rokonaink, különösen férfifronton minőségibb kerettel rendelkeztek, a kanadaiak legjobbja, Richardsson pedig el sem indult.

Az osztrákok bíztak egy mai aranyéremben, álmaik a negyeddöntőben foszlottak szét. A norvégok bitangerősek voltak még úgy is, hogy a fiúknál nem a két legerősebb óriás-műlesiklójukat indították. Az erősebbik nem párharcait lesimázták (8, ill. 4 tized), s minthogy kezdésként Lydersen szoros meccsben verte Bürglert, a nagyon fiatal Pia Møller megelőzése már nem osztott, vagy szorzott. Svédország és Németország mérkőzése 3:1-re végződött, de igazából pár századon múlt az utolsó férfi párban egy eldöntetlen helyzet. A lényegen mondjuk az sem változtatott volna, mivel a nőknél komoly különbség alakult ki a skandinávok javára, összevetéssel is ők kerültek volna tovább.

A svájci-amerikai csörte kék pályás amerikai részsikerrel kezdődött, az első svájci lány ráadásul kiesett útközben. Ettől nem rezeltek be a helvétek, mert a második körben Zurbrügg győzött toronymagasan, majd St. Anton (egyik) legnagyobb sztárja, Stefanie Grob ment remekül. Innentől Hächlertől belefért, hogy végig együtt haladjon az utolsó jenkivel. Egyetlen századdal kikapott tőle, de az összevetés több mint 7 tizednyi előnyt mutatott. A finnek éremesélyét a GS-ezüstérmes Hallberg tartotta életben, aki megsíelte az egész nap legbrutálisabb pályáját. A finn-olasz mérkőzést megnyerhették volna az északiak, ha bármelyik párt hozzák a maradék kettő közül. Az egy-két tizedes időkülönbség egyszer sem velük volt.

Elsőként skandináv rangadót rendeztek az elődöntőben. A papírforma erősebb svéd lányokat és norvég srácokat, magyarán 2:2-t vizionált. A lányoknál dőlt el a kérdés, ott négy tized mutatkozott Öhlund és a gyorsabb norvég, Møller között. A svájci-olasz csörte szintúgy 2:2-re végződött, ám mégis egyértelműbb volt, mint az előző, hiszen mindkét nemnél az olaszok szállították a jobbik időeredményt. A közel 4 tizedes különbség azért ezen a szinten már releváns szokott lenni.

A kisdöntő önfeledt, heroikus küzdelmet hozott, amit jól jelzett, hogy három futamban is csak egy-egy síző ért célba. Lydersen gyönge, majd két párral odébb Grob 8 tizeddel erősebb ideje után teljesen nyilvánvaló volt, hogy Wahlqvistnek győznie kell a junior-vb-n jobb formának örvendő Hächler ellen, máskülönben esélyük sem lesz éremmel befejezni a versenyt. Ez a küldetés – a svájci megbillenésével is megtámogatva – sikeresnek bizonyult.

A nagydöntő rémesen indult a svédeknek, hiszen legjobbjuk, Öhlund hibázott, és kikapott Pomaréval szemben, ezzel alaposan feladva a leckét csapattársainak. Nyberg győzött ugyan, de közepes idővel, vagyis a skandinávok nem voltak még kint a vízből. A helyzet változatlan maradt Backlund győzelme után is, hiszen pár századdal gyöngébben teljesített, mint az első körös olasz lány. A döntés tehát Kongsholm és Seppi párharcára hárult. Ők ketten voltak a gyors emberek, ezért is kerültek egymás mellé. A helyzet egyszerű volt: aki nyer, aranyat nyer magának és csapattársainak. Hullámzó futam végén a svédek örülhettek 22 százados előnnyel. A svédek tehát az Universiade után a junior-vb parallelcsapatversenyét is behúzták. Kíváncsian várjuk a felnőtt vb-t e tekintetben.

Az aranyérmes svéd csapat névsora:

Cornelia Öhlund, Liza Backlund, Emil Nyberg, Lucas Kongsholm

Az ezüstérmes olasz csapat névsora:

Amba Pomare, Giulia Valleriani, PietroGiovanni Motterlini, Davide Leonardo Seppi

A bronzérmes norvég csapat névsora:

Pernille Dyrstad Lydersen, Pia Møller, Hans Grahl-Madsen, Jesper Wahlqvist

A címlapkép forrása: skidor.com

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s