Ma az alpesi sízők is elkezdik az EYOF-on

A szombati megnyitó ünnepéllyel kezdetét vette a 18. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Friuli-Venezia Giulián. Az alpesi síversenyeket mától rendezik Tarvisión, az alábbi posztban döntően erről, illetőleg a magyar csapatról lesz szó.

Az alpesi sízők versenyprogramja: (Frissítve!)

 LányokFiúk
Január 24., kedd Szlalom (9:30/ 12:30)
Január 25. szerdaSzlalom (9:30/ 12:30) 
Január 26., csütörtökÓriás-műlesiklás (9:30/ 12:30) 
Január 27., péntek Óriás-műlesiklás (9:30/ 12:30)
Január 28., szombatSzuper-G (10:30)Szuper-G (13:30)
Forrás: Dooid Magazine

Több mint harminc esztendeje annak, hogy 1991-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság életre hívta az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, azzal a nyilvánvaló célzattal, hogy a még tinédzserkorú sportolók pallérozódhassanak egy nemzetközi multisporteseményen, ezáltal belekóstoljanak az olimpiai szellemiségbe. 1993 óta a téli sportágakban is rendeznek EYOF-ot. Jellemzően olyan helyszíneken rendezik ezen egyhetes megmérettetéseket, amik felnőtt világversenyek kapcsán nem nagyon szoktak felmerülni. Andorra, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Románia, Törökország, vagy épp Bosznia-Hercegovina is volt házigazda. Tavaly a közép-finnországi Voukatti volt a házigazda, mégpedig pár hónap késedelemmel, melynek oka természetesen a koronavírusjárvány volt. Emiatt rendeznek EYOF-ot ezúttal két egymást követő évben.

Az idei rendező gyakorlatilag nem egy konkrét település, hanem Olaszország 20 régiójának egyike, Friuli-Venezia Giulia. Egy mind nyelvében, mind kultúrájában sokszínű terület, ami fontos összekötő kapocs Közép-Kelet-Európa és a Mediterráneum, illetőleg az Európai Unió és a Balkán között. Az alpesi síversenyeknek egy jól ismert helyszín, az osztrák-olasz-szlovén hármashatárnál fekvő Tarvisio ad otthont.

Még mielőtt lefitymálnánk az EYOF színvonalát, jó megemlíteni, hogy – csak az alpesi sínél maradva – számos ismert sportoló győzött az ifjúságiak legnagyobb európai versenyén. 2017-ben például Alex Vinatzer győzött a két technikai számban, két évvel korábban Albert Popov nyert két ezüstérmet, a lányoknál pedig Popović, Gallhuber, Danioth sorrend alakult ki szlalomban, óriásban pedig többek közt Meillard szerzett érmet. A bajnokok közt találjuk Peter Fillt, Kristoffersent, Faivre-t, Hadalint és Schwarzot; illetve Pärsont, Karbont, Aubert-t, Rolland-t, Pietilä-Holmnert, Štuhecet, Puchnert és Wikströmöt. A teljesség igénye nélkül. Számos sztársíző, világbajnok, olimpiai bajnok, avagy VK- szinten bizonyított síző már ifjúsági korában igazolta tehetségét. A tavalyi EYOF-on szereplő sízők egy jelentős része már a junior-vb-n szerepel, érmekért csatázva.

Az alábbiakban – pusztán tájékoztatási céllal – megmutatják az ifi-ranglista európai versenyzőkre szűkített sorrendjét (kiemeltük azokat, akik a tervek szerint el is indulnak):

A női ifi-ranglista (csak Európa)
Szuper-GÓriás-műlesiklásSzlalom
Lara Colturi (119.)Lara Colturi (67.)Lara Colturi (76.)
Emily Wörle (182.)June Brand (126.)Cornelia Öhlund (86.)
Julia Bauer (193.)Jana Fritz (137.)Moa Landström (114.)
Madeleine Sylvester-Davik (214.)Valentina Rings-Wanner (166.)Laila Illig (153.)
Rosalie Kotz (224.)Christina Leitner (173.)Malva Helm (191.)
Emma Amann (238.)Katharina Lechner (180.)Valentina Rings-Wanner (166.)
A férfi ifi-ranglista (csak Európa)
Szuper-GÓriás-műlesiklásSzlalom
Rasmus Bakkevig (300.)Flavio Vitale (121.)Gustav Wissting (186.)
Moritz Zudrell (331.)Rasmus Bakkevig (206.)Philip Jonsson (188.)
Alen Hriberšek (345.)Peder Lunder (452.)Flavio Vitale (375.)
Patrik Forejtek (346.)Nash Huot Marchand (492.)Moritz Zudrell (462.)
Bányai Attila (365.)Charlie Woodbridge (541.)Lukas Sieder (475.)
Ethan Janot (400.)Giuliano Fux (567.)Rasmus Bakkevig (391.)
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság

A magyar EYOF-csapat:

Alpesi sí:

Bányai AttilaCallberg SESG, GS, SL
Harmati VirágKörte SESG, G, SL
Tóth Kovács BlankaCallberg SEGS, SL
Körtvélyessy DóraFullsport SEGS, SL
Szabó-Szélyes SzilárdFullsport SESG, GS, SL
Szeghalmi FanniFreeRide Club SzSESG, GS, SL
Vass DánielTeam Evolution Alpine RacingSG, GS, SL

Biatlon: Bozóki Laura, Szőllős Dániel

Curling: Kárász Raul, Lauchs Laura, Nagy Lola Olimpia, Szilágyi Ferenc Deli

Műkorcsolya: Zsembery Anna Katinka

Rövidpályás gyorskorcsolya: Haltrich Luca, Jancsó Zalán, Major Dominik Gergely, Szigeti Dóra
Snowboard: Szabó Marcell Attila, Barabás Bálint, Tóth Lili Anna

A nyári versenyeken 75 aranyéremnél és 243 éremnél tart a mindenkori magyar olimpiai küldöttség, de szerencsére a téli sportágakban sem állunk rosszul. 11 EYOF-győztesünk van, összesen 26 éremnél tartunk, ami az összesített rangsor tizenkettedik helyéhez elegendő.

Idén hat sportágban összesen 21 magyar fiatal szerepel Olaszországban. Valós éremszerzési reményeink short-trackben lehetnek, ott egyébként már az első nap folyamán beindult a medáliaeső.

Az alpesi válogatott keretből háromról már szóltunk a junior-vb felvezetésében, ők Sankt Antonból nyílegyenesen utaztak át az EYOF-versenyek helyszínére. Bányai Attila megalkuvástól mentes sízése kellemes meglepetés, főleg ha számba vesszük, hogy egy 18 esztendős fiatalemberről van szó. Mindkét gyors számban bőven túlteljesítette a „tisztesen helytállt” státuszt, jelentős számban előzött meg ellenfeleket. Az EYOF szempontjából kiemelten fontosnak tűnhet az U18-as kategóriában szerzett két bronzérme és egy 4. helye, de jó tudni, hogy az ifisták nagyobb része nem feltétlenül utazik el a juniorok megmérettetésére. Ettől még ördögtől való gondolat, hogy Attila lesz az elkövetkező napok legeredményesebb magyar sízője, a ranglistás helyezésből ítélve vérmes reményeink is lehetnek. Ám jó megjegyezni, hogy Bakkerud a norvégok, Zudrell pedig az osztrákok dédelgetett szupertehetsége.

Körtvélyessy Dóra neve szintén előkerült St. Anton-i beharangozónkban. Az ifjúsági kategóriában is fiatalnak számít, 16 esztendős, ez az újonc éve a nemzetközi színtéren, idén kezdett el FIS-versenyeken síelni. FIS-pontjai rohamos javulásnak indultak januárban, a junior-vb-n óriás-műlesiklásban elért 32. helyezése pedig azzal együtt elismerést érdemlő teljesítmény, hogy legközelebb nyilván jóval kisebb időkülönbséget szedne össze a legjobbaktól. A székelyföldi születésű Szabó-Szélyes Szilárdot kimondva azzal a céllal vitték ki Sankt Antonba, hogy beugorjék a mélyvízbe, meglássa, hol tart most, illetve hova kellene mihamarabb eljutnia. Óriás-műlesiklásban szerepelt, két megbízható futammal az egzotikus országokból érkező vetélytársakon túl is többeket megelőzött.

Harmati Virág gyerekkora óta indul a különféle magyar megmérettetéseken, a serdülő mezőnyben több szép eredmény fűződik nevéhez. Ez a második nemzetközi idénye, ezalatt négy TOP20-as eredményt szerzett a két technikai számban. Az egykori diákolimpiai bajnoka Kovács Blanka tavaly januárban kezdte meg FIS-karrierjét, azóta négy alkalommal került a legjobb tíz közé. Szeghalmi Fanni elmondása szerint a „gyorsaságot, a veszélyt és a versenyeket” szereti a sízésben. Három szakágból is vannak helyezései a 2022. novemberi debütálása óta, a legjobb eredménye épp legutóbbi versenyén született. Gaalban a huszadik helyen végzett, alig túl a száz FIS-pontot. Vass Dániel több mint negyven nemzetközi versenyen indult 2021. decembere óta, ami a FIS-adatbázist illeti. Két alkalommal végzett a TOP30-ban.

Hajrá, magyarok!

A címlapkép forrása: The European Olympic Committees

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s