Universiade: sima olasz győzelem az utolsó női számban

Carlotta Maria Marcora fölényesen, mindkét futamon a legjobb időt síelve nyerte az Universiade utolsó női versenyét. Az olasz hölgy mögött a svájci Macheret és a svéd Rask fért fel a dobogóra. A magyar lányok sajnos az első futamban kiestek. A csütörtöki csapatversenyben szépen helytállt a magyar válogatott, hiszen valós küzdelemre késztették a későbbi aranyérmes svédeket.

Kicsit megkésve néhány mondat erejéig visszatérünk a csütörtöki csapatverseny történéseire. Tizenhat kvartett jelezte részvételi szándékát a parallelversenyre, köztük voltak a mieink is. Ha csak az országneveket nézzük, akkor az osztrákok elsőkörös kihullása meglepetésnek számítana. Ám az már az elmúlt hétben kiderült, hogy sógorjaink finoman szólva sem érkeztek erős csapattal az Egyesült Államokba. Erősebb férfi futammal kaptak ki a szlovákoktól, akárcsak a hazaiak ellen elvérző Žabyštran vezette csehek. A többi párban érvényesült a papírforma. A fő esélyesek közt számon tartott svédekkel nézett farkasszemet a magyar csapat. Majtényi Hanna egy-két kapunál került kissé mélyre, összességében jót ment, alig kapott ki Rasktól. Nagy Bence sajnos meglovagolta a második kaput, onnantól fogva már hiába turbózta fel tempóját, Dalmalm megfogására nem volt esélye. A magyar reményeket Hozmann Szonja életben tartotta. Kellett ehhez Fredricsson hibája is, de Szonja jószerivel makulátlan sízést mutatott be. Tausz András egy végletekig kiélezett futamban hajszállal szorult Vänje mögé. A 3:1 eredmény nem fedi hűen a valóságot, váratlanul megszorítottuk a svédeket.

Az első negyeddöntő alpesi rangadót hozott. A svájciak 3:1 arányban verték a franciákat, az utolsó párban hóra huppant gallnak köszönhetően. A német-norvég csatában az éremhalmozó német lányok hozták a továbbjutást, esetükben klassziskülönbség mutatkozott. A szlovákok bravúros szereplése nem állt meg a legjobb nyolc között. Az osztrákok után a házigazdákat is búcsúztatták. Az első női párban elszenvedett buktát Dillingnek még sikerült egalizálnia, aztán Hromcová remek hajrával nagy hátrányból sikerült fordítania. A fiúk közt az amerikaiak voltak jobbak, de idővel északi szomszédjaink folytathatták. Az utolsó párban Rask révén a svédek kezdtek jobban, ezt még Taranzano kiegyenlített, de több részsikerre már nem futotta az olaszoktól.

A német-svájci elődöntős csörte Dorigo sima részsikerével kezdődött, az első férfi párban Frost nyerő helyzetből történt kiesésével folytatódott. Azzal, hogy Flötgen meglepetésre kikapott Pfiffnertől, nagyon nehéz helyzetbe kerültek a németek, s bár az utolsó párban bukott a svájci srác, idővel ők kerültek a döntőbe. A másik ágon svéd-szlovák elődöntőt rendeztek. A nyitányon oda-visszaelőzgették egymást a felek, de Rask csak hozta a papírformát, a fiúk első párjában Dalmland letarolt pár kaput, miután a másik térfélre vágódott. A változatosság kedvéért az utolsó két párban a szlovákok rontottak, így 3:1 arányban a svédek küzdhettek meg az aranyért a svájciakkal.

A bronzcsata Dorigo minimális vereségével kezdődött, majd egy meglehetősen ritka történéssel folytatódott. Egyik fiú sem ért célba, ez esetben az döntött Frost mellett, hogy ő később hibázott. Flötgen és Haußmann már nem hibázott, így a német csapat állhatott fel a dobogóra.

A nagydöntőt Domenica Mosca és Sara Rask párharcával nyitott. A svéd egykanyarnyi előnnyel szerzett vezetést a svédeknek. Gustav Dalmalm tűnt a svédek leggyengébb emberének, Aaron Christian Mayert pedig nyugodtan nevezhettük húzóembernek. Ennek megfelelően kétkapunyi különbség alakult ki a végére. Evelina Fredricsson a nap végére belejött a dolgokra, amennyiben Svenja Pfiffner nem amortizál le pár akadályt, akkor sem lett volna esélye. Morris Blomtól a győzelem mellett ütős időeredményre is szüksége lett volna. Wilhelm Vänje került ki győztesen a végére zaklatott menetekből. A svédek nyerték tehát a csapatverseny aranyérmét.


Meglehetősen színvonalas versenyre volt kilátás szlalomban, elvégre hárman is a legjobb száz közt szerepeltek a ranglistán, s több más EK-szinten megmérettetett specialista elindult az utolsó női versenyen.

A szlovákok edzője sűrű nyomvonalat álmodott meg, nem kevesebb, mint 70 stangli várt a lányokra. Elsőként Valentine Machelet (5.) startolt el. Combos alapidőt állított fel, menetébe egyetlen érdemi hiba sem csúszott, esetleg még egy kis pluszlendület itt-ott elfért volna. A legmagasabban jegyzett osztrákkal szemben ennyi is bőven elegendő volt. Julia Grossnak (9.) többször bele kellett fékeznie. Nora Brand (2.) kezdettől fogva jobb ritmust diktált, s noha a végén akadt pár kövér kapuvétele, végtempójára megint csak nem lehetett panasz. Jó fél másodperccel állt élre. Carissa Cassidy (13.) különösen a lejtő második felén csúszkált távol a stangliktól. Az első amerikai alpesi érem továbbra is váratott magára… Carlotta Maria Marcora (1.) sízése közel volt a tökéleteshez. Kiváltképp a meredeken volt kiváló, jó négy tizedes előnnyel nyerte a délelőtti futamot. Eliane Christen (4.) a relatíve lankásabb szakaszon jobb sebességet diktált, a végén viszont beszedett egy komplett másodpercet az ott önkívületit nyújtó olasztól. Két kiesés egymás után és ugyanott: Hedda Martelleur és az ausztrál Kathryn Parker ugyanabba a vertikális kombinációba bonyolódott bele.

Evelina Fredricsson (11.) takaréklángon síelt, Sara Rask (3.) már jóval bátrabbnak bizonyult, jutalma érte egy TOP3-as pozíció. Madison Hoffman (6.) és Julia Flatscher (6.) századra azonos idővel ért célba. Előbbi agilisabb, utóbbi pontosabb volt. A továbbiakban Dingsleder (8.) révén egy harmadik osztrák került a legjobb tíz közé, ahova némi meglepetésre 29-es rajtszámmal a francia Lamboray (10.) is csatlakozott. Magyar szempontból nem volt ez egy sikeres nap. Hozmann Szonja (40-essel) és Majtényi Hanna (62-essel) ugyanannál a széttűzött kapunál hibáztak, Junia Brigitta (64-essel) egy kicsivel lejjebb maradt le a következő stangliról.


Az Universiade- mezőny felső traktusa kiemelkedett, a többiek viszont nem nagyon ütötték meg a szintet. Ennek megfelelően gyakorlatilag csak a kiesők helyére tudtak feljebb lépni  ekkortájt a lányok. 15 sízőt követően a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel életerősebb síző Accambray (11.) vezetett Krajewska (16.) és Zoller (18.) előtt. A francia lány már-már megmelegedhetett a vezetőnek kijáró széken, hiszen sem az osztrák Exenberger (17.), sem a kanadai Reha (17.), sem pedig Cassidy (14.) nem tudta még csak megszorongatni sem. Az igazsághoz tartozik, hogy zavaróan ködös volt az időjárás, az élő közvetítésen keresztül sem lehetett mindet belátni. Hromcová a magyar lányok kiesésének helyén sokallt be, az utána következő Fredricsson (12.) és Mia Hunt (13.) párosa közelmaradt a franciához. A svéd lagymatagabb meredeket síelt, az amerikai vesztét a lejtő alján elkövetett kövér ívei okozták. Lamboray (10.) átvette ugyan a vezetést honfitársától, de nem ment oly lehengerlően, hogy akárcsak egy pozíciót javítson délelőtti eredményén.

Gross (9.) szintén inkább előnyéből éldegélt délután, a másik osztrák, Dingsleder (7.) valamivel jobban pörgött, ez esetében annyit jelentett, hogy utolsóként érkező honfitársát, Flatschert (8.) megelőzte. Kettejük közt az ausztrál Hoffman (6.) állt a lista élére, köszönhetően lejtő végi lendületesebb sízésének. Visszatérve Flatscherre, sok volt a ritmusingadozás menete közben. Valentine Macheret (2.) egy új szintet képviselt, alaposan odavert az addigi menetekre, amivel három pozíciót is tudott javítani. Christennek (4.) sok-sok térvesztéssel esélye sem volt honfitársával szemben, Sara Rask (3.) már a végsőkig szorította az éllovast, a célban egyetlen tized döntött kettejük. Mindkettejük érme Brand (5.) menetének végeztével vált fixszé. Egy pálya végi túlcsúszással bukott el rengeteg időt a német lány. Marcora (1.) viszont nem tűrt ellentmondást. Megsíelte a legjobb délutáni futamot, avagy vagánysága célba éréssel párosult.

A címlapkép forrása: Eurosport

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s