Kilde tökéletes menettel a Hahnenkammrennen győztese!

Aleksander Aamodt Kilde lehengerlő sízéssel győzött a Hahnenkammrennenen, Kitzbühelben. A norvég a pálya teljes egészét szinte uralta, így az egyébként szintén remeklő Johan Clarey ismét lemaradt karrierje első győzelméről, immár 42 évesen. A dobogó alsó fokát két szélvészgyors szektorral Travis Ganong szerezte meg. Mattia Casse 4 századdal maradt le a dobogóról, míg a tegnapi győztes Kriechmayr az 5. helyen végzett. A mai napon pedig elbúcsúzott az alpesi sí közösség Beat Feuztól is.

Bár az Európába két hónap késéssel megérkező tél mindent elkövetett, a szervezőknek hála szombaton is teljes hosszában megrendezték a lesiklást Kitzbühelben. A pályamunkások éjfél óta küzdöttek a hóeséssel, de a 11:30-as rajtra sikerült megtisztítani a pályát, és a rajt idejére még a havazás is valamelyest alábbhagyott. A program szerint a tegnapi verseny a „Kitzbühel-Abfahrt” nevet viselte, így hivatalosan a mai számított a klasszikus „Hahnenkamm-Abfahrtnak”. Viszont mivel tegnap is és ma is egész pályás versenyt rendeztek, a címkéknek talán kevéssé volt jelentősége.

A tegnapi nap után nem volt ott a rajtlistán Marco Odermatt, aki a Steilhangon bemutatott mentése után meghúzta térdszalagját. Egyelőre elővigyázatosságból pihen, majd ezután döntenek a továbbiakról. Szintén nem volt ott a tegnap hatalmasat bukó Henrik Røa, aki lábát törte. A csütörtöki edzésen kézközépcsontját törő Kilde viszont a tegnapi hatalmas mentés után ma is rajthoz állt, ráadásul a verseny egyik esélyeseként. Ki kell viszont emelni a Streif 3-szoros győztesét, a valaha volt legtöbb lesikló dobogót jegyző, 8.-ként rajtoló Beat Feuzot, akinek mai volt a búcsúfutama.

A hideg, havas, ködös, meglehetősen szürke időben is menetrend szerint rajtolt el a verseny, teltház és számos világsztár (többek közt szokás szerint Arnold Schwarzenegger) figyelő szemei előtt. Adrian Smiseth Sejersted (13.) korántsem tiszta futama nyitotta a versenyt. Az Oberhausbergen és a Traversen is túlságosan mélyre került. Josef Ferstl (11.) a csúszó szakaszok után lelassult, viszont a Hausberg után 7 tizedet is vissza tudott hozni a jobb nyomvonal révén. Romed Baumann (8.) az Alte Schneise után kihasználta honfitársa kisebb hibáit, és végül a viszonylag korrekt Travers-zel meg is őrzött pár századot a vezetésből.

Travis Ganong (3.) a konzervatívabb kezdést követően, a Karussel utáni lapos réteken hatalmas tempóval csúszott végig. Onnantól pedig megőrizte kiváló lendületét, és a Zielschusson elért újabb bődületes tempója révén komoly előnnyel állt az élre. Jared Goldberg a Hausbergig tartotta Ganongot, az ugratóról leérve elvesztette a kontrollt, háttal ért a hálóba. Szerencsére egyből mutatta, nem esett baja. Nagyjából tíz perc kényszerszünet után indulhatott egy újabb amerikai, Ryan Cochran-Siegle (20.). A Steilhangot elhibázta, és az itteni lassulás megalapozta az eleve lassabb futamot.

forrás: blick.ch

Az „amerikai percek” után következett a tegnapi győztes Vincent Kriechmayr (5.). A felső, technikás részen remekelt, de a csúszó szakaszra ma is nagyon lelassult. Utána ugyan ismét elkezdte ledolgozni hátrányát – a Traverse környékén már izgulhatott Ganong és az őrjöngő osztrák közönség is, ki-ki miért. Végül a célegyenesre nem volt még a kellő tempó a fordításhoz. Niels Hintermann (10.) ma is precízen adagolta a sebességet és az élt, sokáig benne volt az újabb dobogó, de a Traversen mélyre került.

A nap egyik legjobban várt menete volt a 8. rajtolóé. 15 évvel debütálása után utoljára állt a rajtban a lesiklás egyik koronázott királya. Beat Feuz, 2022 olimpiai aranyérmese, 2017 világbajnoka, zsinórban 4-szeres szakági világkupagyőztes, a Hahnenkammrennen és a Lauberhornrennen többszörös bajnoka, 46-szoros szakági futamdobogós, 13-szoros győztes – mindez csak a lesiklás. A szervezők is különlegességgel készültek, Feuz a 217-es rajtszámot viselte, karrierje 217. világkupa rajtján. A Karussel-Steilhang kombináción remekelt, de a csúszó szakaszon ő sem tudta tartani az amerikait. A dobogó egy ideig még benne volt, de a Hausberg után már nem volt meg a kellő lendület. Ez viszont nem számított, hatalmas ünneplés közepette búcsúztatták karrierje utolsó versenyén (16. helyezést ért el).

forrás: Swiss ALpine Ski Team/Facebook

Dominik Paris (14.) tökéletes nyomvonalon vezette léceit a pálya felső részén. Ezt az előnyt sokáig jól adagolta, de a Travers bejáratába bele kellett fékezni, amin elment közel egy másodperc. James Crawford (28.) a végére jelentősen lelassult, amihez hozzátett a völgyben egyre sűrűsödő havazás is. Johan Clarey () ismét csodát művelt a Streifen. A felső kanyarokon remekelt, Brückenschuss-Gschöß-Alte Schneise csúszó szakaszokon még rá is vert Ganongra. A kanyarjai ezután is műgonddal voltak meghúzva, de a Hausberg utáni részben maradt még pár tized, ami miatt izgulhatott. Mattia Casse (4.) erős kezdés után sokáig veszélyeztette is a francia első helyét, de közepén nem tudott úgy kanyarogni, hogy a jól sikerült Traverse révén visszafordítsa maga javára a versenyt.

forrás: blick.ch

Aleksander Aamodt Kilde (1.) megsíelte az adott körülmények közt elérhető tökéletes menetet. A rajt után komoly előnyre tett szert, amit őrzött a csúszó szakaszokon. A kanyargós részeken pedig ugyanolyan erős volt, mint Clarey. Kilde viszont a befejezést is szinte tökéletesen oldotta meg, így hatalmas előnnyel ugrott az élre. Daniel Hemetsberger (8.) zárta a legjobbak sorát, és benne bízhattak még a hazaiak, hogy egy esetleges dobogót elcsípjen. Az osztrák ugyan nem rontott látványosat, de szektorról szektorra 1-2 tizeddel, stabilan nőtt a hátránya.

Stefan Rogentin (24.) hatalmasat hibázott a Mausefalle utáni kanyarokban, és az eleve gyenge alapokra a továbbiakban sem tudott építkezni. Matteo Marsaglia ugyan ott volt a rajtlistán, de hátfájás miatt nem vállalta a mai versenyt. Ugyan a körülmények ma nem részesítették különösebb előnyben Florian Schidert (12.), de stabilan jó szektoraival azért jelezte, bármilyen körülmények közt érzi a Streif trükkjeit. Az osztrákok talán már elkönyvelték a mai gyengébb szereplést, amikor Otmar Striedinger (6.) a Hausbergkantéról valós dobogóesélyekkel rugaszkodott alább. A Traverse-en viszont lelassult Striedinger így végül Kriechmayrtől is kikapott.

forrás: t-online.de

A lejtő korábbi bajnoka, Thomas Dreßen a rosszabbodó látási körülmények közt nem találta a ritmust, egy laposabb szakasz vesztette el egyensúlyát és esett ki. Szerencsére saját lécein csúszott le Kitzbühelbe. A folytatásban sokáig nem láthattunk még a top10-re veszélyes sízést sem. Bryce Bennett (22.) és Miha Hrobat (30.) különösen a pálya felső részén voltak lassúak, míg Dominik Schweiger (37.) a Steilhangról jött ki olyan lassan, hogy még a pontszerzés reménye is elszállt. Chritof Innerhofer (17.) a rajt utáni kanyarokban még egészen elkapta a fonalat, a folytatásra viszont már nem tudta hozni a kiemelkedő szektorokat, ami egy top10-hez szükséges lett volna. Andreas Sander (19.) remek tempóban kezdett, egészen a Seidlalmig összeszedettnek tűnt, utána viszont alábbhagyott a lendület.

Martin Cater (26.) rendkívül zaklatottan kezdett, a folytatásban is csak annyira tudta rendezni sízését, hogy pontszerzésre mentse a napot. Meglepetésre a nap utolsó top10-es sízése Cameron Alexander (6.) nevéhez fűződött. A kanadai erősen kezdett, viszonylagos jó tempója pedig végig kitartott. A Zielschussra még talált egy kis sebességet, ami számos helyezéssel előrébb, a 6. helyig repítette. Mayence Muzaton (29.) menetéről csak annyit lehetett mondani, hogy biztonsággal leért, és ezét még pontokat is kapott.  Adrian Théaux (15.) a pálya közepén lévő kanyargósabb szakaszokon egészen tartani tudta Kildét, a mai helyezéssel pedig talán a hazai világbajnokságra is jegyet váltott. A legjobbak sorát Gilles Roulin (34.) zárta, de pontot nem szerzett.

forrás: france24.com

A legjobb 30-as után érdemes volt még megvárni Cyprien Sarrazint, aki az utóbbi lesiklásokon rendre megvillant. Ezúttal is bőven top10-re esélyes szektorai voltak, de a Traversere érve elvesztette egyensúlyát és a hálóba repült. A legjobb késői síző Justin Murisier (46-ossal 18.) lett, aki a Karusselt síelte meg figyelemre méltóan. Nála egyébként magasabb rajtszámmal sem szerzett ma már senki pontot. Harmincban végzett még Broderick Thompson (21.), Brodie Seger (23.), Nils Allègre (25.) és Blaise Giezendanner (27.).

Ma is elrajtolt Szőllős Barnabás (47.), ráadásul a pálya elején igen figyelemre méltó szektoridőkkel rendelkezett. A folytatásra ugyan lelassult, de hozzá kell tenni, hogy a célba egy bottal ért be, így az is bravúros, hogy egyáltalán teljesítette a versenyt, ráadásul brit ellenfelét ma is megelőzte.

Aleksander Aamodt Kilde másodszor nyert lesiklást a Streifen, tavaly viszont a pénteki, Mausefalléról rajtoló lesiklást nyerte. Most viszont a hétvége kiemelt versenyét, a Hahnenkammrennent is meg tudta nyerni, ráadásul a wengeni siker után egy héttel! Kilde mai győzelme immár a 20., amivel a férfiak közt egy 24 fős elit mezőnyhöz csatlakozott. Johan Clarey megszerezte 11. VK-dobogóját, amivel ismét feljebb tolta minden idők legidősebb VK-dobogósának rekordját – január 8-án töltötte be 42. életévét. Kitzbühelben 4. alkalommal maradt le egy hellyel karrierje első győzelméről. Travis Ganong 6. dobogóját szerezte, az 5.-et lesiklásban, és az elsőt idén. Ganong révén az USA férfi sízői első dobogójukat ünnepelhetik idén.

A lesikló világkupában Kilde előnye meglehetősen komoly, raádásul már Kriechmayr mögött, miután a kitzbüheli hétvégét Odermatt pont nélkül zárta. Az összetettben Kilde 225 pontra zárkózott, itt az lesz a kérdés, Odermatt tegnapi sérülése mennyire veti vissza őt a szezon további részében. A harmadik helyen Kriechmayr megelőzte Kristoffersent.

A kitzi hétvége holnap a klasszikus Ganslernhangon rendezett szlalommal zárul, míg a következő lesiklást már a világbajnokságon rednezik.

Borítókép forrása: kleinezeitung.at

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s