Aronsson Elfman két év után nyert újra óriásban; Szőllős Noa a legjobb 30. között, Körtvélyessy a 32.

Két év után újra aranyérmet szerzett óriás-műlesiklásban Hanna Aronsson Elfman. A svédet különösen délután kapta el a gépszíj, miközben a pálya alaposan szortírozta a mezőnyt, többek közt az első futam után kényelmesen vezető kanadai Britt Richardson is búcsúzni kényszerült. Stephanie Grob negyedik junior-vb-startján negyedik érmét szerezte, míg Lara Colturi tegnapi aranyérmét egy bronzzal egészítette ki. Szőllős Noa bizonytalanul síelt egész nap, ezzel együtt a 25. helyen végzett. Körtvélyessy Dóra a szép 32. helyet szerezte meg első nemzetközi idényében, míg Pollányi Lili a második, Tóth Zita az első futamban esett ki.

Nem indult könnyedén a mára rendelt óriás-műlesiklás. Az egyik elősíző bukótérben „felejtette” sílécét. A borús idő miatt muszáj volt itt-ott villanyfénnyel megtámogatni a kilátást, egyébiránt a szervezők tökéletes pályát farigcsáltak az órákon át tartó hózápor ellenére. A felső néhány kapu extrán meredek, havasabb szakaszt képviselt, a továbbiakban már az előző Világkupa-hétvégétől kezdve használt, jeges lejtőt használták a lányok.

Forrás: IMAGO Images

A német edző által tűzött, nyújtott és szűk kanyarkombinációk egyaránt tartalmazó pályát a norvég Pernille Dyrstad Lydersen (9.) síelte meg elsőként. Gyanúsan konszolidáltan, a topfavorit Britt Richardson (1.) jóval energikusabb kanyarvételeivel bőven másodpercen felüli előnnyel állt élre. Fönt ugyanakkor volt egy durva ritmustörése, Emma Aicher (3.) ott súlyos tizedet vert rá. A záró szektorban ugyanakkor tarthatatlannak bizonyult a kanadai. Zrinka Ljutić (5.) hasonló agresszivitással kezdett, fent fél másodperccel állt jobban. A végére azonban lanyhult dinamikája, szemre is jócskán lassabb volt az éllovasnál. A Szuper-G győztese nem előzött meg senkit sem. Lara Colturi (11.) óvatosan, túl direkten oldotta meg a meredeket.

Hanna Aronsson Elfman (7.) mozgása remek kezdés után mind zaklatottabbá vált. A sok belefékezés közel másodpercnyi időhátrányt eredményezett. Mint mondani szokás, Lisa Nyberg (18.) nem érzett rá a pálya ritmusára. Hol méterekkel került a kapuktól, hol pedig borzasztóan későn fordult rá az akadályra. Annette Belfrond (2.) remek technikával oldotta meg a meredeket. Tisztábban ment, mint Richardson, a 2 tizedes differenciával pedig egyértelműen versenyben maradt. Jana Fritz (6.) némelyik kanyarokban tudatosan visszafogta magát, ezzel együtt jó kiindulási pozícióból várhatta a folytatást. Két francia hullott el zsinórban. Előbb Alizee Dahon, majd June Brand veszítette el támasztékát, oldalukra dőlve sodródtak le a pályáról.

Stella Johansson (15.) viszonylag higgadt menete a végére esett teljesen szét. Sokadik necces kapuvételével minden tempóját elbukta. Stefanie Grob (8.) szintén a végén került messzire az újabb éremtől, amikor a bukótérből kellett jókora fékezéssel visszakeverednie. Beatrice Sola (4.) különösebb probléma nélkül leért vállalt tempójában, csupán pár tizeddel szorult a TOP3 mögé. Ava Sunshine sokat vállalt, túlzottan sokat. Letarolt egy kaput, mégpedig úgy, hogy bal léce a két stangli között haladt át. Kizárták a verseny egyik esélyesét. Chiara Pogneaux (22.) szép íveken, de lassú tempóval érte el a célvonalat. Szőllős Noa (32.) kezdetben bátran támadta a kapukat, de a rendszeres kisebb-nagyobb túlcsúszások mintha kedvét szegték volna. Sebessége jelentősen visszaesett, 3 és fél másodpercet kapott az éllovastól. Viktoria Bürgler (16.) több dinamikát tett kanyarvételeibe, de őt is közel másfél másodperc választotta el a dobogósoktól. Az osztrákok legjobbja a maga másfeles hátrányával Valentina Rings-Wanner (12.) volt. A juniorok közt sem látni a technikai csapat megmentőit… Tízbe még Ambra Pomare (10.) kvalifikált.

Tóth Zita 54-es rajtszámmal startolt el. Viszonylag korán búcsúzott, miután kisodródott egy jobb-bal kombinációban, majd telibe trafált egy kaput. A látási viszonyok sokat romlottak a későbbiekben, a másik két magyar lánynak sem volt könnyű dolga. Polányi Lili (53.) 72-essel óvatos sízéssel kapott kereken 11 másodpercet, a 76-ossal érkező Körtvélyessy Dóra (49.) viszont egészen agilisan vette a kanyarokat, bőven 10 s-en belüli hátránnyal jónéhány vetélytársat maga mögé utasított.


Forrás: Swiss Ski

Délután tíz sízőt követően a legjobb idővel a svájci Anuk Brändli (7.) vezetett, megelőzve a francia Meyert (10.) és a szlovák Jancovát (11.). Colturi édesapja állította össze a nyomvonalat, mely jóval  lassabb, technikásabb lett, mint amit délelőtt láttunk. Alaposan megrostálta a mezőnyt, 21 síző esett áldozatául. Janine Mächler (8.) menete után kialakult kettős svájci vezetést Lisa Nyberg (8.) a múlt lapjaira helyezte. Megbízható pályát síelt a svéd, igaz, az extra hiányzott belőle, inkább hozott előnyéből élt. A hazaiak igencsak visszafogottan teljesítettek: Falch (18.) az utolsó helyek egyikén szerénykedett, Pfurtscheller (12.) zaklatott sízésével szintén visszacsúszott, Bürgler pedig fokozatosan pályán kívülre terelte magát. Johanssontól (13.) kevés elfogadható ívet lehetett felfedezni. Épp csak visszakapaszkodott a bukótérről, a relatíve kicsi hátrány életerős sebességének volt köszönhető. Laila Illig lécei keresztbe álltak a meredekre tűzött szűk kék kapunál, ugyanitt esett ki utána a francia Simond. Öt méterre a kék vonaltól már nem volt visszaút. Ha jól láttuk, egy kanyarral húzta tovább az utolsó osztrák induló, Rings-Wanner a klasszikus óriás-műlesikló hibát elkövetve túldöntötte léceit. Csalódottságában elbambult a pálya kellős közepén, a francia sporttárs terelte le onnan.

Lara Colturi (3.) jelentősen több magabiztossággal szelte a kanyarokat, mint délelőtt. Kiesés közeli helyzetbe nem került, átvette simán a vezetést. Pomare a friss hóval borított részen történt kalandozásával pórul járt, nem bírt lábon maradni az olasz. Lydersen (17.) nagyon óvatosan haladt a meredeken, ezek után nem volt meglepő, hogy számos késve vett kapuval a továbbiakban sem találta meg sebességét. Stefanie Grob (2.) bizonytalanul széles íveken oldotta meg a brutálisan meredek szakaszt, s minthogy a továbbiakban pár jó ütemben megejtett belefékezéssel együtt tempóban maradt, élre állt a junior-vb egyik nagy felfedezettje. Hanna Aronsson Elfman (1.) szűk rádiusszal, parádés lendülettel hasított le a lejtőn. Belekötni számszerűleg esetleg az aljába lehetett, de a másodperces előnnyel felkéredzkedett minimum a dobogóra.

Forrás: Laola1

Fritzet (9.) a három-négy kapun át tartó késéssorozata teljesen kizökkentette ritmusából, jelentősen visszaesett. Zrinka Ljutić már fent eldobta éremszerzési esélyeit. Két necces kapuvétel, jelentős térvesztések következtében 2 másodpercet bukott el, utóbb végleg pályán kívül rekedt. Beatrice Sola kezdeti nehézségei után egész kulturált íveket húzott, talán az aktuális dobogóra jó lett volna. A vége előtt nem sokkal hátra került a súlypontja, esélye nem volt lábon maradni. Emma Aicher (5.) csalódást keltő vb-szereplése továbbfolytatódott. A meredeket még kisebb hibákkal átvészelte, ezután viszont egyáltalán nem találta a tempót, így már célbaérésével eldőlt, a harmadik klasszikus számban is érem nélkül marad. Belfrond (4.) valamennyi előnyét elbukta egyetlen szektor után, a medáliaesélyt pedig az utolsó kapuk egyikében elkövetett túlfordulással. Britt Richardson bődületes agilitással nyitott, tartotta mintegy 9 tizedes előnyét. Túl nagy volt azonban a lendület, túlfordította léceit, a topfavorit búcsújával pedig eldőlt, hogy Colturi tízen kívülről megszerezte második érmét.

Szőllős Noa (25.) sízéséből másodjára is hiányzott az a dinamika, ami az utóbbi egy évben korosztálya legjobbjai közé helyezte. Rendre emelkedett testhelyzetből vette a kanyarokat, így pedig nem igazán sikerült a javítás délután teljesítmény terén. Mi, magyarok persze hálásak lennénk egy 25. helyezésnek is… Fel a fejjel, Noa, lesz ez még sokkal jobb is! Körtvélyessy Dóra (32.) megbízható teljesítménnyel szép helyezést szerzett, Polányi Lili viszont a kiesők egyre népesebb csoportjához csatlakozott.

Hanna Aronsson Elfmant nem kell senkinek sem bemutatni. Szlalomban már most ott van a világ legjobbjai között, mind a hat alkalommal a legjobb tizenegy közt végzett a jelenleg futó szezonban. Óriás-műlesiklásban kevésbé örvendett jó formának, három pontszerző helyet tavaly szerezte. A 20 esztendős svédnek ez a harmadik junior-vb-jén a második aranyérme, a 2021-es banszkói megmérettetésen győzött, ugyancsak óriás-műlesiklásban. Stefanie Grobról pedig egész biztosan sokat fogunk hallani a jövőben. Negyedik számban a negyedik érmét szerezte: győzött lesiklásban, másodikként zárt Szuper-G-ben, s ma óriásban, a kombinációs csapatversenyben pedig egy bronzzal gazdagodott. Lara Colturi a mezőny legfiatalabb tagjaként eddig nem adta alább a negyedik helynél. Szuper-G-n aratott győzelmét ma bronzzal egészítette ki.

A címlapkép forrása: SVT Nyheter

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s