Szlovén lesikló győztes a junioroknál, Bányai Attila második az ifik közt!

A nők után a férfiak lesiklásán is borult a papírforma, hiszen a toronymagas favorit Luis Vogtnak nemhogy a győzelem nem sikerült, még a dobogóra sem tudott felállni. Győzött a szlovén Rok Aznoh, a további érmek francia és svájci sízők nyakába kerültek. Bányai Attila kiválóan helyt állt, hiszen több mint tíz vetélytársat megelőzött, az U18-as összevetésben pedig másodikként zárt.

Alig telt el néhány perc a lányok versenyének végeztével, rögtön a férfiak vették át a terepet. Az 52 induló közt ott találtuk Bányai Attilát.

Max Perathoner (27.) nyitómenete minden volt, csak nem versenyképes. A legelején meglátogatta a bukóteret, majd a lenti huplirengetegben sem mozogtak magától értetődően lécei. Victor Bessiere (9.) természetesen simán élre állt, annak dacára, hogy ő is tett egy kósza látogatást a bukótérben. Sebessége viszont már szembeötlő volt. Lenz Hächler (41.) nevéhez nem mindennapi jelenetsor fűződött. A lejtő minden egyes kritikus pontján korrigálnia kellett, minthogy nem hobbisízni jött a vb-re. A célra fordító kanyarban úgy túldöntötte léceit, hogy a jobb külön utakra lépett, derék svájci sporttárs pedig egy lécen befordult az utolsó akadályon. Rászolgált versenytársai tapsára.

A verseny első osztrákja, Vincent Wieser (4.) nem lett megvárakoztatva. Habitusa láttán egy dörzsölt lesiklótanonc képe sejlett fel. A traverzen hatékonyan ostromolta a pályát, alig-alig emelkedtek meg lécei. Eztán egy kapu kissé eltántorította, ezzel együtt simán élre állt. Tiziano Gravier (16.) esélyeit kétkedve boncolgattuk, a junior-ranglista második helyezettje nem mozgott oly meggyőzően, mint e státusz indokolná, de távol volt a töltelékszereptől is. Ebből az argentin srácból kiforrhat még egy VK-pontszerző, még ha ma sok-sok hibával párosult brahis sízése. Jelen körülmények közt nem lehetett egyszerre tiszta, illetve gyors pályát síelni, erre ékes példa volt Charles Gamel Seigneur (5.). Le-lecsúszkált az ideálisnak vélt ívekről, de valahogy csak sebességben maradt. Pár század híján szorult a második helyre.

Ha mondani kellett volna valakit a junior-vb előtt, aki tényleg toronymagas favoritnak számított, akkor az Luis Vogt (6.) volt lesiklásnak. A német klasszispalánta mindkét edzést megnyerte, a szerdait fölényesen. Ma azonban elszállt precizitása. A fenti szűk fordítóba bele kellett fékeznie, a későbbiekben két kanyart is csúnyán elmért. Az, hogy így is csak egy tizeddel kapott, megérthetjük idegeskedését. Lukas Broschek becsülettel kockáztatott, jó eséllyel élre állt volna, ha nem került végzetesen késésbe a záró kanyarok egyikében. Marco Abbruzzese (13.) veszedelem módjára közlekedett a lejtőn, amit igazolt azzal, hogy topszektorral nyitott. A korábban többek közt a norvég lány vesztét is okozó szakaszon az olasz is elvesztette a kompressziót. A mentés sikerült, de onnantól nem volt miről beszélni. Luis Tritscher (10.) egészen a legvégéig századokra tartotta honftársát, aztán mintha elfogyott volna a lendülete. Sorra értek célba tehát a papíron jobb sízők Wieser mögött, a fene se gondolta volna, hogy még a dobogóról is le fog csúszni.

Forrás: FIS-ski.com

Jääkko Tapanainen (19.) nehéz helyzetet úszott meg, amint egy pillanatra mindkét léce megemelkedett, a svájci Nicolas Macheret (13.) pedig erős kezdés után az Eisfallon nem tudott kellően magasan maradni. Rok Aznoh (1.) mutatta fel azt a színvonalú sízést, amit Vogtól vártunk. Beleköthetetlen íveken száguldott le, még a sokakat megtréfáló hupliknál is maximálisan ura maradt léceinek. Majdnem odavágott egy teljes másodpercet az addigi éllovasnak, a többiek pedig felköthették azt a bizonyost. A svéd Emil Nyberg (21.) és a francia Leo Coppel (22.) komolyan megszenvedett az ívváltásokkal, nem úgy az osztrákok, akik noha érem nélkül maradtak, de csapatként erős versenyt zártak. Négyen kerültek a TOP10-ben, köztük volt Noah Geihseder (7.), aki az utolsóelőtti kanyart szélesítette ki, illetőleg Niklas Skårdal (8.), az egykori kiváló lesikló és FIS-versenyigazgató, Atle Skårdal osztrák feleségtől született fia. Kettejük közt látványos esést úszott meg ép bőrrel Tollef Haugen, a norvégok egyik titkos esélyese. Szerencséjére sokadik körforgása közben leoldott jobb léce, így elkerülte a szalagsérülést.

Ritkán fordul elő lesiklásban, hogy két dobogós is 22-es rajtszámon túl egerészi fel magát a TOP3-ban, de amilyen markáns junior-mezőny állt össze a férfiaknál, ma ez benne volt pakliban. Előbb a sokadik svájciként számon tartott Livio Hiltbrand (3.) előzte be egyetlen századdal szegény szerencsétlen osztrákot, majd 27-essel Alban Elezi Cannaferina (2.) ment egy „mindent bele” futamot, leküzdötte magát fél másodperces időhátránnyal. A Cuche-féle lábpörgetéssel kevésbé járt sikerrel, mindkét próbálkozása félrement.

Bányai Attila (33.) viszonylag korán, a 35-ös rajtszámmal próbált szerencsét. Látszott, hogy élvezettel síeli a lesiklást, a rossz látási viszonyok ellenére egész jól tartotta az íveket. A végén volt egy bizonytalansága, összességében rászolgált egy elégedett csettintésre, még ha a célban nem is tűnt elégedettnek. Megelőzött többek között két brit, két amerikai, egy kanadai és egy svájci ellenfelet. U18-ban, vagyis az ifik összevetésében pedig a második helyet kaparintotta meg. Bravó!

A címlapkép forrása: SiOL.net

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s