“Albán” sporttörténelem! Colturi földbe döngölte a mezőnyt Szuper-G-ben

Lara Colturi a mezőny messze legfiatalabb tagjaként elképesztő magabiztossággal nyert a szuperóriást. Albánia történetének első alpesi síbajnokát tisztelhetjük innentől benne, s aligha ezt a medáliát viszi haza egyedüliként Sankt Antonban. Stefanie Grob lesikló aranya után ezüsttel gazdagodott, s hogy az olaszokat ne egye meg a fene Colturi elengedése miatt, Calaba csak dobogóra állhatott. A kombinációs csapatversenyen Mächler és Grob révén svájci győzelem született. Szőllős Noa kiesett Szuper-G-ben.

A junior-világbajnokság második versenynapja sűrű programmal jelentkezett, összesen négy számban osztottak érmeket. Délelőtt a szuperóriás-műlesikló futamokat rendezték meg, ami egyszersmind beleszámított a ma debütált kombinációs csapatversenybe, melynek szlalomfutamait délután tartották meg.

Mint az a múlt hétvégi VK-fordulóban kiderült, a Karl Schranzról elnevezett lejtő kötött vonalvezetése nem igazán teszi lehetővé a kanyargósabb nyomvonalat. Az olasz edző itt-ott azért megbuherálta a lejtőt, ez a nyitóembernek, a spanyol Jana Suaunak (22.) nem volt ínyére, lefelé lógott ki a mezőnyből. A szlovák Rebeka Jancová (8.) közel 3 másodperccel terhelte az alapidőt, ami meglepetésre a norvég Malin Sofie Sund (15.) ellen is elegendőnek bizonyult. Lea Lipburger volt az első hazai síző a rajtlistán. Nem húzta sokáig, szép fokozatosan terelte magát pályán kívülre, a sokadik késésből már nem volt visszaút. Sajnos Szőllős Noa sem ért célba, egy részben beláthatatlan kombinációban került a kék vonalon túlra. Emma Aicher (4.) a csalódást keltő tegnapi futam után összekapta magát. Igaz, a kelleténél több bizonytalanság jellemezte menetét, a fél másodperces előny azért nem mutatott rosszul. A második osztrák is helyezetlenül zárt, Doria Bürgler gyakorlatilag ugyanott kerül mélyre, mint honfitársa.

Forrás: A2 CNN

A lesikló győztes Stefanie Grob (2.) tapintott rá Aicher menetének gyenge pontjára. Végsebességben elégtelent nyújtott a német, a svájci pedig kapva kapott az alkalmon, és egy kb. ugyanolyan meredek után négy tizeddel élre állt. Magdalena Ranalter (18.) megélte ugyan a célvonalat, sok köszönet nem volt benne, a harmadik sógorleány egy pillanatig nem bizonyult versenyképesnek. Ava Sunshine kegyetlen tempót diktált kezdetektől fogva, a kérdés az volt, kibírja-e rontás nélkül. A nemleges válasz kieséséhez vezetett, az Eisfall kimenetét méterekkel a védőháló mellett tudta csak „bevenni”. Az amerikai tervét Lara Colturi (1.) valósította meg, szinte tökéletesen. Az albániai olasz tehetség bődületes kanyarsebességgel oldotta meg a legnehezebb szakaszokat is, mindezt tette úgy, hogy gyakorlatilag egy felesleges mozdulata, egy megingása nem volt. Nyugodtan mondhatjuk, a 65 százados időkülönbség demoralizálóan hatott.

Innentől fogva a másodperces határ tartása sem volt reális, az „igazából” olasz Vittoria Cappelini menete kapcsán kottázni lehetett volna a különbségeket, szemre is visszafogottabb volt az összkép. Lauren Macuga (6.) éremben gondolkodott, a lejtő egyharmadáig jól is állt e tekintetben, zsinórban két túlcsúszással azonban elpackázta esélyét. Az olaszok erős napot zártak. Vicky Bernardi (5.) sokat vállalt a meredeken, a sok pontatlanság miatt az érmes helyekről ezúttal lemaradt. Sara Thaler (10.) inkább a biztonságra fókuszált, Alice Calaba (3.) jóval lendületesebb volt a meredeken, így a csalódottságát egyáltalán nem palástoló, mufurc Aicher ismét érem nélkül maradt.


Forrás: SkiActu.ch

Délután sokáig a 2-es számú svájci csapat vezette a kombinációt, köszönhetően annak, hogy Anouk Brändli kiválóan kihasználta a kevésbé viseltes pályával járó előnyöket. Ava Sunshine pattogós sízése után történt csere az élen. Ambra Pomare egészen a célvonalig századokra volt az amerikaitól, a szerencse nem volt az olaszokkal, egy mélyebb vájatban kiesett a ritmusból a legvégén. Elina Lipp bátran engedte léceit, a héttizednyi előny már vaskos éremesélyt jelentett. Beatrice Sola Világkupa szinten is igazolta tehetségét, épp ezért volt nagy szó a németek részéről, hogy egy kevéssel maguk mögött tartották az olaszok 2-es számú csapatát. Janine Mächler menete egyszerre volt koncentrált és pattogós, minthogy egyetlen megingást sem lehetett feljegyezni, kétség sem fért a svájciak győzelméhez. Végezetül megnézhettük, mire képes az albánok másik olasz honosítottja, Chiara di Camilla műlesiklás címén. Maradjunk annyiban, hogy nem ő fog dicsőséget szerezni a balkáni országnak. Felállva, a stangliktól méteres távolságra ért le, 22 másodperces hátránnyal…

Stefanie Grob immáron kétszeres junior-világbajnok, harmadik érmét szerezte Sankt Antonban. Mächlerék mögött Lipp és Aicher szerezte meg az ezüstérmet. Harmadik versenyén végre összejött az éremszerzés. Galab pedig egyetlen nap alatt két bronzzal gazdagodott.

A címlapkép forrása: Ski Weltcup

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s