A jövő bajnokjelöltjeit fogadja St. Anton (Junior-vb előzetes)

A keddi edzésekkel kezdetét vette a 42. alkalommal kiírt Alpesi Sí Junior-világbajnokság, melynek helyszínéül a patinás Sankt Anton szolgál majd egészen jövő szerdáig. A lányok és a fiúk teljes programot síelnek, vagyis összesen 11 számban hirdetnek bajnokot az elkövetkező nagyjából egy hétben. A startlistán kizárólag 2002 és 2006 között született sportolók szerepelhetnek, köztük egy sor olyasvalakit láthatunk, akik már a Világkupában is letették névjegyüket.

A versenyprogram:

A menetrend exkluzivitását adja az alpesi összetett újfajta szisztémája. 2-2 fős „csapatokban” kerül sorra mind a női, mind a férfi kombináció, melynek végén az időeredményeket össze fogják adni. Az FIS vezérkarának elképzelései ismertek, könnyen megeshet, hogy a mostanit egyfajta próbaként fogják fel, s látjuk még ezt a formátumot Világkupákon, vb-n, olimpián.

 LányokFiúk
Január 19., csütörtökLesiklás (10:30)Lesiklás (11:30)
Január 20., péntekSzuper-G (9:30)Szuper-G (10:45)
Január 20., péntekAlpesi összetett, csapat (13:30)Alpesi összetett, csapat (14:15)
Január 21., szombat Óriás-műlesiklás (9:30/13:00)
Január 22., vasárnapÓriás-műlesiklás (9:30/13:00) 
Január 23., hétfőParallel, koedukált csapat (16:00)
Január 24., keddSzlalom (9:30/13:00) 
Január 25., szerda Szlalom (9:30/13:00)

A versenyeket itt lehet nézni élőben!

Forrás: Snow Forecast

A helyszín: Sankt Anton am Arlberg

Tirol ékkövét, Sankt Anton am Arlberget nem kell bemutatnunk senkinek. Kétévente fixen Világkupa-rendező jó ideje, többek közt a múlt hétvégén is itt síeltek a világ legjobb lesiklói. A lejtő azóta sem változott, ami a nehézségi fokát illeti, esetleg némileg használtabbá vált. A 2001-es felnőtt világbajnokság helyszíne méltó házigazdája lesz a síutánpótlás legpatinásabb seregszemléjének.

A többi versenypálya itt tekinthető meg.

A női junior-világranglista (zárójelben az abszolút helyezés)
LesiklásSzuper-GÓriás-műlesiklásSzlalom
Delia Durrer (40.)Emma Aicher (42.)Britt Richardson (32.)Zrinka Ljutić (14.)
Emma Aicher (63.)Delphine Darbellay (58.)Lisa Nyberg (40.)Hanna Aronsson Elfman (15.)
Stefanie Grob (82.)Stefanie Grob (75.)Zrinka Ljutić (53.)Emma Aicher (31.)
Amanda Salzgeber (99.)Ava Sunshine (92.)Hanna Aronsson Elfman (54.)Zoe Zimmermann (45.)
Vicky Bernardi (108.)Viktoria Bürgler (97.)Emma Aicher (58.)Rosa Pohjolainen (46.)
Lauren Macuga (111.)Magdalena Ranalter (98.)Lara Colturi (67.)Ava Sunshine (49.)
A férfi junior-világranglista (zárójelben az abszolút helyezés)
LesiklásSzuper-GÓriás-műlesiklásSzlalom
Luis Vogt (63.)Denis Corthay (70.)Eirik Hystad Solberg (108.)Fabian Ax Swartz (71.)
Tiziano Gravier (103.)Rok Aznoh (132.)Auguste Aulnette (113.)Adam Hofstedt (81.)
Charles Gamel Seigneur (109.)Luis Vogt (133.)Alban Elezi Cannaferina (114.)Corrado Barbera (107.)
Lukas Broschek (113.)Gregorio Bernardi (138.)Hans Grahl-Madsen (116.)Theodor Bråkken (109.)
Victor Bessiere (137.)Marco Abbruzzese (141.)Flavio Vitale (121.)Antoine Azzolin (112.)
Vincent Wieser (139.)Tollef Haugen (147.)Jesper Wahlqvist (123.)Kilian Pramstaller (119.)

A junior-korosztály legjobbjai

Sankt Anton egy frekventált helyszínnek számít, még két Világkupa-forduló, vagy épp FIS-verseny közé is gond nélkül beágyazható, ha csak néhány versenyszámra utazik ide az illető. Ennek megfelelően jóval markánsabb mezőnyre van kilátás, legyen szó bármelyik szakágról. Kivételek persze akadnak. A legnagyobb hiányzó a svájciak 20 esztendős tehetsége, Delia Durrer, aki inkább az Európa Kupa-, ill. VK-szereplésére koncentrál idén. Ő a lesikló junior-világranglista toronymagas éllovasa, s a másik gyors számban is ott lett volna a favoritok közt.

Hivatalosan a minél több érem szerepel az ÖSV kívánságlistáján, gyaníthatóan a lelkük mélyén csalódottak lennének a házigazdák, ha nem ők végeznének az éremtábla élén – zsinórban negyedszerre. Olyasfajta dominanciára nem kell számítani, mint amit Magdalena Egger mutatott be egy éve Panoramán, ahol három arany- és egy ezüstéremmel gazdagodott, ezzel minden idők legeredményesebbje lett a junior-vb-k történetében, de azért szépszámban találni keretükben potenciált. Két nagy hiányzó azért csökkentette esélyeiket. Amanda Salzgeber, az olimpiai bajnok és összetett győztes Anita Wachter lánya, valamint a tavaly ifista létére minden számban élmezőnyben zárt Victoria Olivier az utolsó pillanatban sérült le.

Forrás: Kronen Zeitung (Lukas Broschek)

A gyorsasági számokban Viktoria Bürgler tűnik a leginkább éremesélyesnek, lévén 18 éves létére pár napja a legjobb tíz között végzett az Európa Kupában. A ranglistát figyelembe véve Lea Lipburger lesiklásban, Magdalena Ranalter inkább Szuper-G-ben alkothat maradandót. Technikai számokban nagy űr tátong: óriásban a legjobb száz közt sem találunk osztrák juniort, szlalomban Natalie Falch legalább ezt elmondhatja magáról, aki noha idén előrébb lépett a ranglétrán, a tavalyi EYOF-on sem végzett dobogón. Ez nem vetít túl jó kilátásokat a hazai vb-re.

Az előzetes várakozások inkább a fiúktól várnak medáliában gazdagabb szereplést. Lesiklásban hárman (Lukas Broschek, Wieser és Tritscher) is harcba szállhatnak az érmekért, Szuper-G-ben és óriás-műlesiklásban az egykori FIS-versenyigazgató, kétszeres világbajnok Atle Skårdal fia, Niklas Skårdal lehet tényező. Szlalomban egy éve is jól szerepelt Kilian Pramstaller, az azóta a VK-debütáláson is túlesett tiroli fiatalember mellett a vorarlbergi Jakob Greber érhet oda az elejébe, egyre jobb EK-szerepléséből kiindulva.

Forrás: SRF (Stefanie Grob)

A nyugati szomszéd papíron jobb előjelekkel várja a korosztályos erőpróbát. Durrer hiányában a 18 éves Stefanie Grob száll harcba a legnagyobb eséllyel a győzelemért. Habár a semmeringi Világkupán is láthattuk, egyelőre az EK-csapat alapembere három szakágban is. Egy kivétellel minden versenyén pontot szerzett, Szuper-G-ben három ízben is a legjobb hat között végzett. Óriás-műlesiklásban szintén benne bíznak a leginkább a helvétek. Kevésbé síel jó idényt Delphine Darbellay, pedig papíron ő áll előrébb a ranglistán, ami a szuperóriást illeti. Kanadában TOP10-ben zárt egy éve, ha vagányságát több precizitással kombinálja, érmet nyerhet. A legtechnikásabb szakágban Janine Mächler az aduászuk, ám mint látni fogjuk, klasszisnövendékekkel kell megküzdenie.

Nem látszik az előrelépés a legjobb lesiklónak számító Lenz Hächler pályafutásában. Alig-alig ért célba, EK-szinten egyelőre nem vetette meg a lábát. Viszont értelmezhető műlesikló tudással bír, így kombinációban nagyot alkothat. A helvét fiúk inkább Szuper-G-ben tehetnek ki magukért. Denis Corthay toronymagasan vezeti a korosztályos ranglistát, a többiek meg sem közelítik az abszolút lista első 100 helyét, ő pedig – elsősorban a wengeni EK-n elért 2. és 8. helyének köszönhetően – jelenleg a 70. pozíciót birtokolja. Rajta kívül további három srác (Hächler, Hiltbrand és Macheret) sem sansztalan. Óriás-műlesiklásban szoros versenyfutásra van kilátás, ebben svájci részről Cyril Eberle és Sandro Zurbrügg követelhet ki magának szerepet. Ami a szlalomot illeti, ott nem igazán látszik potens jelölt.

Forrás: Team Deutschland (Emma Aicher)

Az alpesi országok közül a németek bizakodhatnak a leginkább, mindkét nemnél akad egy-egy tehetségük. Emma Aichert talán keveseknek kell bemutatnunk. 19 éves létére a Világkupa-csapat oszlopos tagja, mind a négy, vagy parallellel együtt öt számban. Az óriást kivéve pontszerzés terén is átesett már a tűzkeresztségen, Flachaun pedig először verekedte be magát a TOP10-be. Nem véletlenül kötött a nyáron szponzori megállapodást a legismertebb energiaitalgyártóval, az évtized második felében minden bizonnyal ott lesz az összetett esélyesei között a baden-württembergi potentát. Valamennyi szakágban ott van a korosztályos ranglista legjobb öt sízője között, a tavalyi junior-vb-n csupán Szuper-G-ben szorult le pár századdal a pódiumról. Három ezüstérmét fényesebb medáliára cserélné idén. Erre megvan minden esélye, a két gyorsasági számban ő a topfavorit, óriásban és szlalomban ugyanakkor erős lesz a konkurencia.

Forrás: Aachener Zeitung (Luis Vogt)

A lányoknál más éremesély nem kínálkozik, nem úgy a fiúknál. Luis Vogt a novemberi-decemberi VK-lesiklásokon egyaránt szerepelt, az Európa Kupában pedig rendre a pontszerzők közt találjuk a nevét. A csúcs a Sankt Moritz-i futamon elért 3. helye. Ugyanezt a helyezést érte el a tavalyi junior-vb-n, a ranglistán alsó hangon 10 FIS-pontos előnye van a többiekkel szemben. Nincs mese, a királykategóriában ő a favorit, de Szuper-G-ben sem elveszett gyerek. Óriásban Hannes Amman, szlalomban Nickco Palamaras outsiderként teher nélkül síelhet jól.

Forrás: SciareMag

Az olaszok erős csapattal utaztak Sankt Antonba. A múlt évi keretükből Della Vitét és Franzonit már nem kell senkinek sem bemutatnunk, s bizony a mostani névsorban is találni néhány gyöngyszemet. A lányoknál kevésbé lesiklóik vihetik majd a prímet, még ha Alice Calaba és Sara Thaler egyformán fix-pontszerzőnek számít az Európa Kupában, előbbi már-már a dobogót ostromolja. Az aduászuk Vicky Bernardi lehet, aki szlalomon kívül minden számban ott van korosztálya legjobbjai közt. Az előző junior-vb-n lesiklásban érte el a legjobb helyezést, tízedikként zárt. Óriás-műlesiklásban Annette Belfrond csak a bőven vett esélyesek körét gazdagítja, szegény Beatrice Sola pedig egy átlagosnál csak picit erősebb mezőnyben simán érmet szerezhetne szlalomban. Pechére korosztálya kimagasló egyéniségektől hemzseg.

A fiúknál elsőként lesikló tehetségüket, Marco Abbruzzesét kell kiemelni, aki már tavaly közel járt a dobogóhoz fő számában. Minthogy szlalomban sem az a béna alkat, kombinációban ott lesz a fő favoritok közt. Szuper-G-ben csatlakozhat hozzá éremszerző hadjáratában Gregorio Bernardi, óriásban pedig Davide Seppi érhet oda két kimagasló menettel. A papírforma erős olasz szereplést körvonalaz szlalomban, hiszen Corrado Barbera és Stefano Pizzato is felfelé ívelő teljesítményt mutatott idén, sőt ha figyelembe vesszük, hogy a két svéd ász sérüléssel bajlódik, előbbi épp százon kívüli ranglistás helyezése ígéretesnek mondható.

Forrás: Section de Taninges (Auguste Aulnette)

A francia csapat egy éve nagy reményekkel utazott ki a tengerentúlra, de Marie Lamure révén csupán egy kombinációs aranyérem sikeredett tőlük. Az érem másik oldala, hogy egy csomó TOP10-helyezést hoztak, és különösen a fiúknál apróságokon múlt az éremszerzés. A lányoknál leginkább a szlalomban vitézkedő Chiara Pogneaux-ben bíznak, más kérdés, hogy ott túlzás nélkül VK-színvonalú vetélkedés várható az elején. (Vele együtt hat junior szerepel az abszolút TOP50-ben.) A három éve ifjúsági olimpiai ezüstérmes Caitlin McFarlane fejlődése megrekedőben, helyette inkább a még ifjúsági korú Garance Meyer viheti a prímet a gyors számokban, ami pedig a kombinációt illeti, ott akár érmet is szerezhet.

A fiúknál sokrétűbb a felhozatal. Lesiklásban minden jel szerint ütőképes a gall utánpótlás. Charles Gamel Seigneur tavalyi ötödik helyét feltétlenül éremre váltaná, akárcsak a hozzá hasonlóan EK-csapattag Victor Bessiere. Óriás-műlesiklásban három esélyessel indulnak. Auguste Aulnette a kombináció ifjúsági olimpiai bajnoka, így noha elsődlegesen technikai sízőnek számít, valamennyi számban nagyot alkothat. Az utóbbi időben óriásban folytonosan javította pontjait, így okkal reménykednek benne a gallok, hogy tavalyi gyengélkedése után erőre kap St. Antonban. Rajta kívül Alban Elezi Cannaferina és Flavio Vitale szállhat harcba a dobogóért – életkorukhoz képest mindannyian rutinosnak számítanak a nemzetközi mezőnyben. Mint alábbiakban szólunk róla, vélhetően a norvégokat kell legyőzniük GS-ben. A stanglik közt pedig a svédeket, de a tavalyi negyedik Cannaferina mellett Antoine Azzolin is odaérhet csendben az elejébe második junior-vb-jén.

Forrás: The Kinc Management (Fabian Ax Swartz)

A skandináv országok indulói gyakorlatilag automatikusan a favoritok közé sorolandók, a norvégoknál például már a juniorkorosztály válogatottjába is kutyanehéz kvalifikálni. A tavalyi kétszeres aranyérmes Steen Olsen már nem egyszer csillogtatta meg tudását a Világkupában, s nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy kiviszik a felnőtt vb-re. Hivatalos keretet mindezidáig nem találtunk, annyi azonban bizonyos, hogy a junior-ranglista első nyolc helyezettjének felét a norvégok adják ki óriás-műlesiklásban. A listavezető Eirik Hystad Solberg a maródiak listáján szerepel, nem síelt idén, a többiek, vagyis Grahl-Madsen, Wahlqvist és Bråkken viszont megállíthatatlanul javítgatta pontjait az utóbbi hetekben. Nagy meglepetés lenne, ha a francia-norvég csatába bárki más bele tudna szólni. Bråkken szlalomban is karcolgatja a TOP100-as lélektani határt, ám a legtechnikásabb számban keleti szomszédjaik, a svédek számítanak favoritnak. A Kanadában egy éve ezüstérmes Fabian Ax Swartz, valamint a szépen fejlődő Adam Hofstedt a világ száz legjobb szlalomosa közé van bejegyezve, más kérdés, hogy sérüléssel bajlódnak.

Forrás: Värmlands Folkblad (Hanna Aronsson Elfman)

A lányoknál Hanna Aronsson Elfman mostanra betört a nemzetközi élmezőnybe, a papírforma szerint ádáz küzdelmet folytat majd az aranyért Aicherrel és egy bizonyos horvát leányzóval. Óriásban szintén éremmel gazdagodhat, bár ott az EK-4. Lisa Nyberg egy hangyányival több eséllyel bír. Visszatérve a műlesiklásra, érdemes lesz odafigyelni a mindössze 17 éves létére a múlt hétvégén két Európa Kupán győzedelmeskedő Cornelia Öhlundra. Norvég részről Pia Møller pontjai rendkívül nagyot ugrottak a két technikai számban november óta, tőle meglepetéseket vár a szakmai stáb. Régóta várnak a finnek olyasvalakire, aki világszínvonalon is megállja a helyét. A friss EYOF-győztes Rosa Pohjolainen képes lehet megugrani a szintet, természetesen ő is szlalomban szerezhet érmet. A gyorsasági számok várhatóan nem az északiakról fognak szólni. Ha valaki, akkor Tollef Haugen konkurálhat a Voigt mögötti fiúmezőnyben, esetleg Nyberg szállíthat bravúrt Szuper-G-ben.

Forrás: Nacional (Zrinka Ljutić)

Zrinka Ljutić nyilvánvalóan meg akarja védeni címét szlalomban. Egy éve valósággal beledöngölte a hóba riválisait, nem volt kétséges az akkor még ifikategóriás horvát lány sikere. Dinamikája lassanként VK-dobogóra érdemes, bár egyelőre még nem képes két menetet hibátlanul és/vagy kiesés nélkül lehozni. Ebből a szempontból Aronsson Elfman egyelőre előtte van, a harmadik klasszis tinédzser, Aicher pedig több lovat ül meg, kevésbé mondható specialistának. Hármójuk csatája lesz kétségtelenül a junior-vb csúcspontja. Ljutić a nyújtott íveken sem rezel be, így óriás-műlesiklásban szintén fejlődőképes, Sankt Antonban a dupla éremszerzésre pályázik.

Ha a Balkán-félszigetről van szó, alpesi síelés tekintetében meg szoktunk állni Zágrábnál, nagyritkán eltekintünk egy kicsit Bulgária felé. Az idei évtől azonban egy korábban a sportág térképén sem szereplő ország, Albánia került előtérbe. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy nem tősgyökeres szkipetár rója eredményesen a lejtőket. Lara Colturi olasz, Salt Lake City olimpiai bajnokának, Daniela Ceccarellinek a kislánya. Mindössze 16 éves, az egész junior-vb-mezőny egyik legfiatalabbja. A kevésbé releváns ifjúsági kategóriában minden bizonnyal elhalmozza magát érmekkel, de könnyen lehet, hogy teljes összevetésben is fel fog állni a dobogóra. A legjobb esélye erre óriás-műlesiklásban van, ott zavarosban halászik az, aki esélyeket próbál latolgatni. Colturi többszöri VK-pontszerző a számban, a mezőnyből talán senki nem szerzett nála több pontot a legjobbak közt.

Forrás: Scimagazine (Lara Colturi)

Tengerentúli kirándulásunkat furamód a déli féltekén kezdjük. A Simari Birkner-família több évtizedes privát vállalkozása lecsengőben, erre fel teljesen váratlanul egy argentin srác betörhet az elismert lesiklók közé? No, ettől még távol van Tiziano Gravier, de lássuk be, nem lehet valaki véletlenül korosztálya második legjobbja, s úgy abszolút rangsorban a TOP100 kapujában. Pontjainak zömét az augusztusi-szeptemberi chilei versenyeken szerezte, az alacsony FIS-egységekhez pedig bizonyára jól jött az azóta VK-pontszerzők közé lépett Henrik von Appen személyes jelenléte. A múlt heti EK-futamokon Gravier hatvanon kívül zárt, nevét tehát elsősorban nem a junior-vb-s esélyei kapcsán említjük meg. Hosszabb távon számolni kell a sráccal, úgy tűnik.

Forrás: Unofficial Networks (Ava Sunshine)

Az Egyesült Államok válogatottjában, különösen annak fiúszekciójában, inkább sötétlovakat találunk, mint valódi esélyeseket. Tőlük látatlanban és ismeretlenül azt várhatjuk, hogy minden menetüket kicentizik, s ha leérnek, az esélyesek pedig betliznek, vagy az időjárás kegyeibe fogadja őket, akár odaérhetnek az éremosztás környékére. A gyors számokban ilyen szereplő lehet éppenséggel Jay Poulter, a technikai szakágakban pedig Cooper Puckett. S minthogy előbbi egyáltalán nem ügyetlen szlalomos, utóbbi pedig szokott Szuper-G-ben szerepelni, a kombinációs csapatversenyben akár nagy dolgokra lehetnek képesek. A lányoknál Lauren Macuga ott van a lesiklás legjobbjai közt a juniorok közt. Végigsíeli a VK-idényt, Sankt Moritzban pontot szerzett, s a múlt hétvégén sem volt ettől túl távol. Igen, Macuga azon kevesek egyike, akik kétszer is lecsúsztak a Karl Schranzról elnevezett Sankt Anton-i lesikló pályán. Ava Sunshine vélhetően minden egyes számban rajthoz fog állni. A 20 éves leányzó ugyanott, Vailben tanult meg síelni, mint anno Mikaela Shiffrin, s emlékezhetünk levi berobbanására, kettős pontszerzésére. Tavaly ezüstérmet szerzett Szuper-G-ben, emellett kifejezetten sokat fejlődött óriásban. Kombinációban ő lehet az Aicher mögötti világ vezető ereje. Szlalomban Zoe Zimmermann lehet papíron a nagy triász elsőszámú üldözője.

Kanada legnagyobb éremesélye, aranyesélye Britt Richardson, mégpedig óriás-műlesiklásban. Ő a ranglistavezető, összesítésben a 32. helyet foglalja el. Egy éve odahaza kilencedikként zárt 18 éves létére, azóta pedig Észak-Amerikai Kupás győzelmeivel, majd Kranjska Gora-i pontszerzésével igazolta, mi rejlik benne. Jó tudni ugyanakkor, hogy a női óriás olyan, mint az előző években a férfi szlalom volt a felnőttek közt: roppant kiszámíthatatlan, két bevállalós, ütős menettel sokan sziporkázhatnak. A férfiaknál óvatosabb a bizakodás, még ha tudjuk is, hogy a juharlevelesek előszeretettel szokták borítani a papírformát például a gyors számokban. Ha innen nézzük, Tait Jordan egész nyugodtan odaérhet az elejébe.

Benne van a potenciál a mieinkben (A magyar junior-keret)

Népes, 8 fős kerettel utazott el Sankt Antonba a magyar csapat. Külön öröm, hogy a listán szerepeltek közt megtalálhatjuk a felnőtt csapat húzóembereit, tehetséges garnitúráról van tehát szó. Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a december közepéig sorjázó jobbnál jobb eredményeket, azóta pedig Facebook-oldalunkon közöljük a mieink sikereit.

Körtvélyessy DóraFullsport SEGS, SL
Polányi LiliFreeride ClubGS, SL
Tóth ZitaVasas SCSG, AC (SL), GS, SL
Bányai AttilaCallberg SEDH, SG, AC (SG)
Hozmann RudolfProcelero SEGS, SL
Szabó-Szélyes SzilárdFullsport SEGS
Trunk TamásCallberg SEGS, SL
Úry BálintFullsport SESG, AC (SL), GS, SL
Forrás Eurosport

Egyik húzónevünk Tóth Zita. A Vasas sportolójának tehetségét nagyra értékeli a szakma. Megjárt két junior-világbajnokságot, emellett elindult a Cortina d’Ampezzó-i felnőtt vb-n, ahol mindkétszer kiesett ugyan az első futam során, ugyanakkor ambiciózus, s egyáltalán nem esetleges csúszásai után mégis elégedetten biccenthettünk fejünkkel. Pekingben aztán olimpikonná lett, s szlalomban jegyzett 40. helyével egyáltalán nem okozott csalódást. Nem mellékesen előbb Söldenben, majd Zágrábban rajthoz állt a Világkupában is. Zita életvitelszerűen síel, célba vette a Világkupa-pontszerzést. Ő az a fajta síző, aki nem elégszik meg csak a célba éréssel, tőle vagány menetekre kell számítani. Ott lebeg előtte a kiesés réme, idei EK-szereplései során ez jutott ki neki, másrészről ha leér, remek eredményeket, FIS-pontokat ér el. Jelenleg a 85. helyet foglalja el a szlalomos világranglistán. Ehhez fogható helyezést Miklós Edit óta nem láthattunk, a juniorok közt például benne van a TOP15-ben. Ám dőreség lenne kijelenteni, hogy Zitától ez a pozíció lenne az elvárás. A pontszámítás anomáliájáról már értekeztünk az olimpia előtt, nem mindegy, ki milyen versenyeken síel, kik az ellenfelei, közülük ki marad talpon, s ki esik ki. Nem vitás, hogy Zitának tehetsége és jelenlegi formája (5 dobogó, közte egy győzelem idén) alapján legjobb harminc, jó esetben a húsz között lenne a helye, a még jobb szerepléshez szerencsére is szüksége lenne. A többi szám a tapasztalatgyűjtésről fog szólni.

A másik két lányindulónk lényegében újoncnak számít a világversenyek világában. A balatonfüredi Polányi Lili kezdetben a diákolimpiákon hívta fel magára a figyelmet, majd az ezt megelőző télen kikacsintott a nemzetközi versenyek világába. Első évében pontot szerzett az Arnold Lunnról elnevezett CIT-Világkupában. Ez a versenysorozat egyfajta tehetséggyűjtő műhelynek számít, több klasszis ott cseperedett élsízővé. Lili szlalompontjai idén már kezdik megközelíteni a százas határt, elsősorban szlalomban várhatunk tőle jobb szereplést. Körtvélyessy Dóra 16 esztendős, két évvel fiatalabb Lilinél. Ő abszolút újonc a nemzetközi színtéren, idén kezdett el FIS-versenyeken síelni. Ehhez képest a hónap elején egy junior-versenyen rögtön 100 pont alá került (91.49). Zita mögött is találni tehát magyar reménységet.

Forrás: Magyar Sí Szövetség

A fiúknál sincs okunk panaszra. Úry Bálint egyike azon tehetségeinknek, akiknek a teljesítménye nyomon követhetően ível felfelé. A két évvel ezelőtti banszkói junior-világbajnokság ifjúsági kategóriájának bajnoka, összesített 20. helyezettje tavaly 30-dikként zárt a juniorok közt. Most is csak 19 éves, biztosan tartja a 40 FIS-pont körüli teljesítményt, sőt legutóbb Kranjska Gorán benézett negyven alá óriás-műlesiklásban. Többszörös magyar bajnokról van szó, akinek Zitához hasonlóan vérmes reményei, céljai vannak a jövőre nézve. A lesiklás kivételével minden számban ott lesz a rajtlistán. Ha helyezésben nem is feltétlenül, de a két technikai számban várható tőle a legminőségibb teljesítmény. Nagy meccset vívhat házon belül a másik feltörekvő potentátunkkal, Trunk Tamással. Internetes véleményvezér, sikeres brandépítő – pedig ő sincs még 20 esztendős. Korábban sikeresen szerepelt olyan patinás versenyeken, mint a Whistler Cup (U16-os győzelem), a Pokal Loka (3. hely), vagy épp a nem-hivatalos gyerek-vb, a Trofeo Topolino (8. helyezés.). Tavaly bölcs megfontolásból kiszállt az olimpiai kvótáért folyó küzdelemből, inkább a FIS-pontjainak javításával foglalkozott. A döntés őt igazolta: bőven 60 ponton túli eredményét óriásban 48.00-ra, szlalomban 36.52-re javította. Sorra döntögette rekordjait FIS-pontok terén, emellett kétszer győzött, volt további két dobogója ezen a télen. Legutóbb tegnap síelt a szlovéniai Roglán, kemény, száz fölötti mezőnyben a parádés 4. helyen zárt. A papírforma szerint Bálint óriásban, Tomi szlalomban lehet erősebb, legalább az elmúlt hónapok eredményei, FIS-pontjaik ezt mutatják. Adott esetben mindketten bekerülhetnek a legjobb 30 közé.

Bányai Attila a vitorlázás után alpesi síben is felzárkózna a honi élmezőnyhöz. Vagy még feljebb lépne… Idei éve Lake Louise-ban kezdődött, ahol elősízőként szerepelt a női lesikló hétvégén. Utóbb az Észak-Amerikai Kupában állt helyt, majd sorra javította pontjait a gyors számokban. A tegnapi lesikló edzésen elért 28. helyezése felettébb bíztató. Hozmann Rudolf, az olimpikon Hozmann Szonja öccse a tavalyi EYOF-on 27. helyen végzett szlalomban. Kockázatvállaló típus, ennek jegyében volt egy hosszúra nyúlt kiesési szériája, ami mára már a múltté lett. Januárban három alkalommal zárt a TOP10-ben: előbb egy junior-versenyen, majd pedig a már említett CIT-Világkupán. A szezont érintő csúcsforma tehát adott. Szabó-Szélyes Szilárd első nemzetközi évében mindkét technikai számban felülről súrolja a 100 pontot, bizonyára ennek hatására döntött úgy a szakvezetés, hogy nevezi a junior-vb-re a 16 éves sportolót.

Az éremszerzés kapujában? (Szőllős Noa)

A lassan három évvel ezelőtti Ifjúsági Téli Olimpia kétszeres érmese elismerést érdemlő világbajnokságot tolt le egy éve. Az azóta olimpikonná lett legkisebb Szőllős-testvér sok-sok alázatos munkával, s a benne vitán felül megbúvó tehetséggel mára eljutott odáig, hogy nevét egész nyugodtan felsorolhattuk volna az óriás-műlesiklás (enyhén zárójeles) esélyesei közt. Ő maga a legjobb öt közé várja magát ebben a számban. Aki esetleg nem emlékezne, tavaly a kanadai Panoramán úgy végzett a 7. helyen, hogy az első futamot követően még a virtuális dobogó harmadik fokát foglalta el. Annyit pedig bátran kijelenthetünk, hogy a „SuperNoa” fénye azóta nem gyengült. Sőt! Óriás-műlesiklásban sorra döntötte egyéni legjobbját, mígnem legutóbb Kronplatzon benézett bőven 30 pont alá. Jelenleg korosztályában ott van a legjobb húsz között a ranglistán.

Az „óriás” mellett szlalomban is számszerűsíthető a fejlődése. 36,40-es bázispontját jó négy egységgel máris megjavította, s immár e szakágban is bekerült a legjobb kétszáz síző közé. Itt TOP15-t vár el önmagától. Ami harmadik számát, a Szuper-G-t illeti, ott a legjobb húsz az elérendő cél. Az elmúlt naptári évben csak négyszer síelt a gyorsasági számban, ebből egyet a junior-vb-n, egyet az olimpián. Női szinten a Sankt Anton-i lejtő keménydió, ám a lesikló edzésen elért 22. helyezése azért arra enged következtetni, hogy SG-ben sem a hátsó szegletet célozza meg Noa.

Mi a magunk részéről neki, s a magyar csapat valamennyi tagjának sikeres világbajnokságot kívánunk!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s