Brignone elverte a mezőnyt a St. Anton-i szuper-G-n

Az elmúlt napok havazása után egy rövid egy perc körüli szuper-G-t rendeztek St. Antonban. A vérbeli szuperóriás pályán Federica Brignone győzött, ráadásul komoly fölénnyel. A dobogón végző két svájci, Joana Hählen és Lara Gut-Behrami is fél másodpercen túli hátrányban követték az olaszt. Tessa Worleynek ezúttal is épp csak nem jött össze az első dobogója gyorsabbik számában, míg a hazaiak legjobbja Tamara Tippler lett. Sofia Goggia hatalmas kockázatvállalását ma nem díjazta a pálya, esés lett a vége.

Január második hétvégéjén viszonylag régóta rendeznek Ausztriában gyors számokat a nőknek a világkupában. A helyszín általában váltakozva St. Anton és Zauchensee, de rendeztek már versenyt Bad Kleinkirchheimban is. Ezúttal a tiroli St. Anton volt a helyszín, ahol eredetileg egy szuper-G-t és egy lesiklást rendeztek volna, de az elmúlt napok intenzív havazása miatt a lesiklóedzéseket törölni kellett. Ezzel a mára tervezett lesiklás helyett is szuper-G került a programba.

Rögtön egy hazai, Cornelia Hütter (9.) nyitotta a délelőttöt, kisebb hibákkal tarkított, de korrekt alapidőnek számító sízéssel. Marta Bassino (8.) ugyan lassabban kezdett, de a technikásabb kanyarokban jócskán verte az osztrákot, így pár századdal a vezetést is megszerezte. Jasmine Flury (20.) számos kövér kanyar miatt nem jelentett veszélyt az olaszra. Nicole Schmidhofer (21.) tempója ugyan nem volt rossz, de a fordulók ívei nála is messze voltak a tökéletestől.

Az osztrákoknak Ramona Siebenhofer (22.) menete után sem volt oka az örömködésre, elsőként került másodpercen kívülre. Nem sokkal később ebből az egy másodpercből kettő lett, érkezett ugyanis Federica Brignone (1.). Az olasz tűpontos kanyarokat húzott, mindezt pedig jóval nagyobb tempóval is tartani tudta, mint Basison. Így a kettős olasz vezetés kérdéses sem volt, ráadásul Fede’ előnye átlépte az egy másodpercet! A menetéből a pálya alját kell kiemelni, ahol megközelíteni sem igazán tudták az olaszt.

forrás: lequipe.fr

Az osztrákok mai napi legnagyobb bizodalma talán Mirjam Puchnerben (11.) lehetett. Puchner ugyan bátran adagolta a tempót, de az olaszok ellen ez nem volt elég. Michelle Gisin kálváriája ma sem ért véget. Nem sokkal a rajt után az egyik jobbos alá repítette a megelőző hupli, így a kanyart már meg sem próbálta bevenni. Tamara Tipplernek (5.) ugyan épp remek tempója miatt voltak kövér kanyarjai, de Bassino ellen ez is elégnek bizonyult. Brignoméhez mért hátrányát látva viszont hitetlenkedve ingatta csak a fejét. A szakágit vezető Elena Curtoni (13.) két nagyobb hibát is vétett, így nem tudta folytatni az olaszok eddigi remeklését.

Ragnhild Mowinckel (6.) egyedi ívei révén fért fel a pillanatnyi dobogóra, még annak ellenére is, hogy egy kanyarban nagy megbillenés miatt közel járt az eséshez is. Corinne Suter (15.) már a pálya elején is elmaradt a legjobbaktól, a végén pedig ma nem igazán lehetett még csak Brignonéhez közel maradni. Lara Gut-Behrami (3.) tempója messze felülmúlta az iménti sízőket. Végig közel volt Brignonéhoz, végül két kisebb térvesztés miatt lett második. Sofia Goggia őrült tempója révén nagy előnnyel vezetett a pálya felénél, de a mai technikás kanyarok ezt már nem bírták el. A második kövér kanyarvételt már nem tudta megtartani, oldalra borulva bukott, de a képek tanulsága szerint komolyabb baja nem esett.

forrás: bergamo.corriere.it

Romane Miradoli (31.) talán a pár perces várakozás, talán csak a napi forma miatt, de messze elmaradt a legjobbaktól. Tessa Worley (4.) a pálya felső részén remekelt, meg kisebb előnye is volt. A pálya végén ugyan ő sem tudta tartani Brignonét, de a dobogót megcsípte. Igaz, szinte rögtön el is vesztette. Joana Hählen (2.) őrült tempójával végig a kiesés szélén táncolt, kétszer is hatalmasat mentett, de egy pillanatra sem lassult le. Alul is alig maradt el Brignonétől, így leszorította a dobogóról Worleyt, sőt, Gutot is hátrébb szorította. A két menet közt egyébként Kajsa Vickhof Lie ugyanott tévesztett kaput, mint Gisin.

Úgy tűnt viszont, hogy a top meneteknek még nincs vége: Laura Gauche (10.) két szektor után még minimális előnyben volt, viszont a pálya alján az átlagnál is jobban lelassult. Alice Robinson (12.) láthatóan élvezte a technikás kanyarokat, nem így Breezy Johnson (29.). Marie-Michelle Gagnon (26.) menete szintén messze volt a tökéletestől, sokszor messze került az ideális ívtől. A folytatásban Nina Ortlieb ugyanott esett ki, ahol Gisin és Lie. Nicole Delago hatalmas tempót próbált végigvinni, viszont emiatt a kanyarokat nem tudta bevenni, pedig a pálya felénél fél másodperces előnye volt már!

forrás: bluewin.ch

A folytatásban Kira Weidle (7.) repesztett igazán nagyot. Remekül kezdett a német, és lendületét meg tudta őrizni a záró szakaszra is. Szintén nem kellett szégyenkeznie két fiatalabb olasznak: Roberta Melesi (16.) és Laura Pirovano (16.) holtversenyben végeztek, de Karoline Pichler (18.) is csak két századra maradt el tőlük. Pontot szerzett még Stephanie Venier (19.) és Nadine Fest (27.), míg Priska Nufer már a negyedik síző lett, akit a felső kék kapu tréfált meg. Harmincon túlról Juliana Suter (14.) szerepelt a legjobban, aki 40-essel fért be a pontszerző zóna első felébe. Később is síeltek viszont még top30-as időt: egymás után Isabella Wright (28.), Stephanie Jenal (30.) és a 44.-ként érkező Riccarda Haaser (24.) is pontot szereztek. Befért még a harmincba a már említett Melesi, továbbá Valerie Grenier (23.) és Karen Smadja Clement.

Federica Brignone idei első, összességében 21. sikerét aratta. Szuper-G-ben ez volt 8. győzelme, így már ugyanannyi első helyet jegyez ebben a szakágban, mint óriásban. Joana Hählen karrierje során negyedszer állt dobogóra, míg Lara Gut-Behrami csak idén már négynél jár, de szuper-G-ben most zárt először ilyen előkelő helyen a szezonban.

A szakági tabellán Curtoni még mindig vezet, de már Mowinckellel azonos pontszámmal. Őket szorosan követi Suter és Brignone, de a pontverseny még jóval hátrébb lévő sízők számára is nyerhető. Azt összetettet továbbra is Shiffrin vezeti, a versenyt szintén kihagyó Vlhová és Holdener előtt. Őket Gut-Behrami, valamint Bassino, Brignone és a ma nullázó Goggia követi.

Holnap újabb szuper-G-t rendeznek St. Antonban.

Borítókép forrása: rtvslo.si

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s