Őrült nap Bormióban: Mayer visszavonult, Odermatt oktatott, Szőllős Barnabás a 35. Szuper-G-ben!

Két világklasszisról szólt a mai nap Bormióban. Miután reggel, teljesen váratlanul bejelentette visszavonulását Matthias Mayer, az osztrákok háromszoros olimpiai bajnoka, Marco Odermatt vérbeli erődemonstrációt tartott a Stelvión. Agyonverte a mezőnyt Szuper-G-ben, egyedül a szintén bombaformának örvendő Vincent Kriechmayr szorongatta meg egy kicsikét, már amennyiben a 6 tizedes differenciát szorosnak tituláljuk. A többiek? A bravúros dobogót jegyző Loïc Meillard, a vb-indulást alighanem bebiztosító Hemetsberger, vagy a kanyargós pályán elemében lévő Pinturault, illetőleg a ma is önbizalom terén túlfűtött Crawford már bőven másodpercen túl követték a svájcit. A legnagyobb vetélytárs Aleksander Aamodt Kilde ráadásul alaposan elrontotta futamának végét, mostani nyolcadik helye a későbbiekben még sokba kerülhet neki. Az izraeli-magyar Szőllős Barnabás eddigi legjobb Világkupa-szereplését nyújtotta. Alig fél másodperccel szorult a pontzónán kívülre, így 56 indulóból a 35. helyen zárt Szuper-G-ben.

Embert próbáló, kegyetlen, a lejtő bizonyos részein masszívan veszélyes körülmények közt rendezték meg a tegnapi bormiói lesiklást. A hatalmas különbségek nem csupán a majd’ kétperces futamnak szóltak, a mezőny legalább fele messze nem volt képes, avagy hajlandó, avagy eléggé bátor/őrült teljes intenzitással megsíelni a Stelviót. Konkrétabban jónéhány szakági specialista inkább csak leutazott a lejtőn.

Mára a szezon harmadik szuperóriására készült a szaksajtó, s vadul boncolgatta, mire lesz képes egymás ellen a két sztársíző, vagyis Odermatt és Kilde. Majd tíz óra előtt nem sokkal jöttek a megszokott előzetes interjúk az osztrák közszolgálati csatornán, melyek egyikében megdöbbentő bejelentésre került sor.

Forrás: SRF

Matthias Mayer azonnali hatállyal bejelentette visszavonulását! A háromszoros olimpiai bajnok elégedettséggel nyugtázta a lejtő állapotát a pályabejárást követően a riporter, Rainer Pariasek obligát kérdésére. Majd áttért személyes gondolataira, amik napok óta foglalkoztatták. Könnybe lábadó szemekkel aztán közölte végleges döntését. Már nem „harap” annyira, mint korábban, s dacára annak, hogy az olimpiai arany- és bronzérmet hozó évad végeztével elhessegette az osztrák média visszavonulását érintő kérdései, illetve ma önmaga is kifejezte, remek formában érzi magát, valamiért mégis úgy érezte, hogy ott és most pontot kell tennie karrierje végére. Csapat- és sporttársai is elképedtek a történteken, szemlátomást mindenkit váratlanul ért a sportági legenda hirtelen elhatározása. Tegnap egyébként gyomor- és bélrendszeri problémákra hivatkozva lépett vissza a lesiklástól, a tegnap esti rajtszámosztáskor pedig még megjelent…

Na, de visszatérve a mai szuperóriásra, a nyomvonalat a norvégok edzője állította össze: 43 fordító kaput helyezett a Stelvióra. A körülmények hasonlóan jegesek voltak, mint tegnap, az időjárásra semmi panasz nem lehetett.

Dominik Paris borzasztó formában szenved idén, s önbizalmának mai szereplése sem tett jót. A hosszú, nyújtott kanyarokat teljes bizonytalanságban, tetemes késéssel oldotta meg. Kaputévesztéssel búcsúzott. Josef Ferstl (16.) tegnapi bukása után bevállalta a mai szereplést. Erőlködve vágta be léceit az ívekre, ami nem csupán a tükörjégnek volt köszönhető, inkább a német pontatlanságának. Ami feltűnő volt, hogy a San Pietro-ugratót lesikló módban ugrották a sízők – nemhiába, a tűzőmester nyilván Kildének akart kedvezni. Adrian Smiseth Sejersted (11.) szokott vagánysággal kezdett, az ugratót követő ritmusosabb szakaszon azonban keresztbe álltak lécei, az a széles kapuvétel pedig megbosszulta magát a végén. Gino Caviezel (10.) pihenten vágott neki a mai versenynek. Ennek ellenére (vagy épp ezért) az ugrató nem bizonyult stabilnak, egyik sem, ugyanakkor az S-kanyarokat szépen húzta, végtempója pedig bőven felülmúlta a norvégét. Csaknem egy másodperccel. Mattia Casse (28.) rögtön az elején nagyon mélyre került, jókora korrekcióval bírt csak pályán maradni. A folytatás sem volt épületes, ment a lista legvégére.

Forrás: ZüriToday

Marco Odermatt (1.) agresszíven engedte léceit, ami rögtön fent érintőre vett kapuhoz vezetett. A megbillenés ellenére sem adta alább, egészen fölényesen uralta a lejtőt. A több mint két másodperces fór demoralizáló volt, s nemcsak a célba érkezők számára. James Crawford (6.) stílusosan, kellő vagánysággal síelt, ám kezdetektől fogva totál esélytelen volt a svájcival szemben. Utóbb ráadásul késésbe keveredett, nagyot kellett fékeznie. Másfelet kapott összességében. Aleksander Aamodt Kilde (8.) még impozánsabban kezdett a svájcinál, ezzel együtt súlyos tizedeket kapott az S-kanyarokban. Utóbb a ritmusból is kiesett, alig fért be a következő kapuba, a záró ugratóról szintén neccesen érkezett. Éppen csak megkaparintotta az aktuális dobogót.

Raphael Haaser korán befejezte szereplését. Elvesztette egyensúlyát egy huplin, de szerencsésen kikerült a kaput, illetőleg lábon tudott maradni. Alexis Pinturault (5.) erős nyitány után párszor teret vesztett az S-fordítókban, de azért ritmusban tudott maradni. Konszolidált menetének hála befért a kanadai elé a második helyre. Stefan Rogentin (7.) a precizitásra helyezte a fókuszt. Ennek megfelelően makulátlan íveket húzott, szemre tetszetősen tette dolgát, ám a végtempóban sokat bukott. Három századdal szorult le az aktuális dobogóról, Kildét pedig még egy pozícióval hátrébb sorolta.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Vincent Kriechmayr (2.) brutálisan bekezdett, s szűk négytizedes előnyét az S-kanyarokig megtartotta. A lejtő második felében többször besokallt, a záró ugratónál is voltak gondjai, még így is ő közelítette meg leginkább Odermattot. Andreas Sander (20.) finoman szólva nem volt a magabiztosság szobra a mai napon, érzetre mintha ad-hoc íveket húzott volna. Ryan Cochran-Siegle (13.) papíron még az esélyesek közt szerepelt. A felső részen, a TV-közvetítésből kimaradt nyitányon tökutolsó részidőt produkált az addigi sízők viszonylatában. A sokak által elmért bukkanónál ő is kisodródott, s bár aztán voltak kiemelkedőbb kanyarvételei, feleltős napot zárt a verseny két évvel ezelőtti győztese.

Innentől kezdve már nem igazán lógott a levegőben a fordulat, ami a győztes kilétét, de akár a TOP5-öt illeti. Travis Ganong (40.) rendkívül tompán, esetlenül síelt; az 5 másodperces időkülönbség önmagáért beszélt. Blaise Giezendanner egy darabig valamivel többet vállalt, az első túlcsúszása után visszafogta magát. A záróugrató után így sem tudott pályán maradni. Justin Murisier (13.) élete legerősebb lesiklása után kicsattanó önbizalommal kezdett, de igazán jól a céllejtőn teljesített. Nemhiába, ott fokozottan óriás-műlesiklásra hajazott a történet. Nils Allegre (12.) a tegnapi gyámoltalan produktuma után bátrabban nyitott, ám tempóját egyszerűen nem tudta megfelelően átvinni a kanyarvételekbe. Romed Baumann (31.) felejtésre érdemes napot zárt, nem úgy Loïc Meillard (3.)! Lendületesen és remek technikával oldotta meg a pályát, amit szemlátomást szinte tökéletesen kiismert. Hajszállal megelőzte Pinturault-t, megkaparintva a pódium alsó fokát. Martin Čater (25.) elejétől a végéig kínlódott, hátránya ahhoz képest nem is volt oly tetemes.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Johan Clarey habitusától roppantmód távol állt a mai kanyargós pálya, a célugratónál mélyre került, s már nem kockáztatott semmit. Brodie Seger (38.) számolatlanul rontotta el a kanyarokat, ebben talán közrejátszott a fényviszonyokban bekövetkezett negatív változás. A másik kanadai, Trevor Philp sokadik késve vett kanyarja után keresztbeállt lécekkel fejezte be versenyét. Christof Innerhofer (19.) azzal együtt megvédte a házigazdák becsületét, hogy ő sem kvalifikált a legjobb tízbe. A lejtő feléig masszív menetet csúszott, majd előjöttek a tegnap is tapasztalt koncentrációs (fizikai?) nehézségek. Daniel Hemetsberger (4.) az agresszivitását stabilitással vegyítette, ami masszív dobogós reményekkel kecsegtetett. Csak a zárószektor mentette meg Meillard pódiumát, de így is legjobb Szuper-G-eredményét szerezte meg a svájci. Broderick Thompson (33.) jó négy másodperces hátránnyal legalább elérte a célvonalat – a többi kanadaival ellentétben. Henrik von Appen (41.) chilei sízőként meglepően alacsony rajtszámot harcolt ki magának. Az egyébként a francia lesikló csapat kötelékében készülő síző gyomrát megfeküdte a Stelvio. Stefan Babinsky (9.) begyújtotta a rakétákat, elvégre Mayer kiesésével reális esélye kínálkozott a vb-indulásra. TOP10-es eredménye nagy lépést jelentett neki.

Harmincon túl Adrien Théaux (42.) az első komolyabb térvesztése után a biztonságot helyezte előtérbe. Kettővel utána Cyprien Sarrazin másként gondolta, s a Rocca-ugratónál majdnem komoly baj kerekedett belőle. Topszektoridő után féltesttel konfrontálódott a kapuval, a zuhanás végén a védőhálóban találta magát, elvileg sértetlenül. Kettejük közt az olasz alpesi síelés nagy ígérete, a háromszoros junior-világbajnok Giovanni Franzoni (22.) igazolta a benne rejlő tehetséget. A kártalanítás percei után rögtönzött kutyafuttatás akasztotta meg a versenyt. Egy termetes pásztorkutya négylábon igyekezett ideális íveket húzni a tükörjégen, majd a kaputévesztések után rendetlen síző módjára hegyet mászott, majd újra próbálkozott, míg végül meg nem unta, s távozott…

A folytatásban csak úgy záporoztak a pontszerzésre érdemes menetek. A sízők bizonyára idővel felmérték, mi az a tempó, amit különösebb feszélyezettség nélkül végig lehet vinni a Stelvión. A „lassan járj, tovább érsz” jegyében. Első VK-pontjait szerezte az osztrák Andreas Ploier (37-essel a 17.), rögtön utána Lukas Feurstein (38-assal a 27.) gyűjtögetett néhány egységet. Ütőképes kanadai csapat körvonalazódik a lesiklóknál, Jeffrey Read (39-essel a 17.), majd utóbb Riley Read (51-essel a 15.) egyenesen a középmezőnybe került. Három amerikai is szépen szerepelt, név szerint Kyle Negomir (42-essel a 21.), Jared Goldberg (44-essel a 29.), s végül Erik Arvidsson (52-essel a 21.). A pontszerzők listáját Matteo Marsaglia (43-assal a 25.) és a svájci Alexis Monney (46-ossal a 23.) tette teljessé.

Szőllős Barnabás(35.) remekül, messze várakozások felett teljesített a bormiói hétvége zárásaként. 56 indulóból a 35. helyen végzett, megelőzve a célba érkezettek közül többek közt Roulint, Segert, Ganongot és Théaux-t. Összesen hét vetélytársat. 4,30-at kapott Odermatt-tól, és alig fél másodperccel szorult ki a pontzónából. Gratulálunk, ez férfimunka volt!

Részletes eredménylista

Marco Odermatt úton van Herminator 2000 pontos rekordjának megdöntése felé. Ötödik győzelmét aratta ebben a szezonban, összességében tizenhatnál jár, ebből hatot szerzett Szuper-G-ben. Vincent Kriechmayr formájára sem lehet panasza az osztrákoknak, harmadik dobogójából az első jegyzi idén Szuper-G-ben. Összességében harmincnál tart. Loïc Meillard immáron az ötödik különböző szakágban állt fel dobogóra, már csak a lesiklás hiányzik a palettáról. Ha nem egy földöntúli lény kortársáról beszélnénk, összetett reményekről kellene írnunk, de így nem tesszük. Egyébiránt ez a mai Meillard tizenegyedik TOP3-a.

A férfiak legközelebb január 4-én, vagyis jövő szerdán versenyeznek: a garmischi szlalomon.

A címlapkép forrása: Bluewin.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s