Kobayashi vagy Geiger? — planicai program

Utolsó helyszínéhez érkezett az idei síugró világkupa-sorozat, amelyben a legizgalmasabb kérdés, a nagy kristálygömb sorsa is nyitott még, de emellett a Nemzetek kupája, a Sírepülő VK és ráadásként a hétvégi Planica 7 miniturné összetettje is tartogat izgalmakat a hétvégén.

Mint szinte minden évben, ezúttal is Planicán zárul a síugró szezon. Az osztrák-szlovén-olasz hármashatár közelében fekvő sírepülő sáncon szokás szerint ismét egy hosszabb hétvégét rendeznek, csütörtöki kvalifikációval, pénteken és vasárnap egyéni, szombaton pedig egy csapatversennyel. A vasárnapi versenyen, mint VK-döntőn az erre vonatkozó szabályok szerint a VK legjobb 30 ugrója vehet majd részt.

Ami magát a sáncot illeti, méreteit tekintve a Letalnica hasonló Vikersundhöz, tehát elképzelhetőek rajta 250 méter körüli, vagy akár nagyobb repülések is, igaz, itt jóval magasabb az ugrók röppályája, így itt nagyobb kihívás megállni ezeket az ugrásokat, mint Norvégiában volt. A szlovén szervezők egyébként ezzel együtt nagyon fogadkoznak, és igyekeznek megteremteni a feltételeket a világcsúcs-ostromláshoz, bár ez alighanem a sánc mellett az időjáráson és a zsűrin is legalább annyira múlik majd mint a versenyzőkön.

Letalnica
Zsűritávolság (HS): 240 m
K-pont: 200 m
Sáncrekord: 252 m Ryoyu Kobayashi (JPN) 2019. 03. 24.

Leghosszabb ugrás: 253,5 m Gregor Schlierenzauer (AUT) 2018. 03. 22. (nem megállt)

Program

Március 24. csütörtök
9:00 Hivatalos edzés
15:00 Kvalifikáció

Március 25. péntek
13:00 Próbasorozat
14:00 1. egyéni verseny

Március 26. szombat
9:00 Próbasorozat
9:45 Csapatverseny

Március 27. vasárnap
9:00 Próbasorozat
10:00 2. egyéni verseny

Rajtlista, csütörtök (edzés, kvalifikáció)

Live-ticker, csütörtök
Live-ticker, péntek
Live-ticker, szombat
Live-ticker, vasárnap

A várható időjárás

Röviden és tömören tavaszi idő lesz a hétvégén sok napsütéssel. Igazán erős alapszelet nem mutatnak az előrejelzések, ugyanakkor ha napos az idő, akkor a lejtő fölött a termik hatás is jelentősen befolyásolhatja a légáramlatokat, ami ökölszabály szerint délután általában inkább hátszeles, míg délelőtt szembeszeles körülményeket jelent Planicán.

Így áll az összetett

Ryoyu Kobayashi Karl Geigerrel szemben 66 pontos előnnyel készülhet az utolsó két fordulóra, ahol maximum 200 pont gyűjthető, vagyis nyugodtan leírhatjuk, hogy innen a japán a favorit a nagy kristálygömb megnyerésére. Ha viszont valaki azt gondolná, hogy ez már biztosan lefutott verseny, annak egyetlen tényt ajánlanánk figyelmébe: 2015-ben Severin Freund 94 pontos előnnyel, ráadásul az azt megelőző négy versenyt megnyerve érkezett Planicára, ebből lett aztán pontegyenlőség a végén Peter Prevccal az elmúlt húsz év legdrámaibb végjátékában, ahol Freund végül több győzelmének köszönhette csak az összetett győzelmet.

Ahhoz persze, hogy most ilyesmit láthassunk mindenek előtt az kellene, hogy pénteken Karl Geiger egyértelműen felülmúlja Kobayashit szoros pontállást hagyva vasárnapra. Hogy ez összejöhet-e? A pillanatnyi formákat tekintve nehéz megmondani, hiszen az elmúlt két hétvégén sírepülésben egyik éllovas sem volt igazán csúcsformában, mindazonáltal kellemes emléke mindkettőjüknek van Planicáról, hiszen Geiger itt lett sírepülő világbajnok és nyert a VK-ban is, ahogy Kobayashinak is van két korábbi győzelme itt és ő tartja a sáncrekordot is.

Egyébként ha fordított lesz a helyzet, és pénteken Kobayashi jobban szerepel német ellenfelénél, elméletileg akár el is döntheti az összetett sorosát az utolsó versenytől függetlenül.

  • Ehhez Kobayashi győzelme mellett az kellene, hogy Geiger ne végezzen előrébb a 3. helynél
  • Ha Kobayashi 2., Geiger legfeljebb 5.
  • Ha Kobayashi 3., Geiger legfeljebb 10.
  • Ha Kobayashi 4., Geiger legfeljebb 15.
  • Ha Kobayashi 5., Geiger legfeljebb 20.
  • Ha Kobayashi 6., Geiger legfeljebb 25.
  • Ha Kobayashi 7., Geiger legfeljebb 29.

Minden más esetben — matematikailag legalábbis — nyitott lesz még az összetett vasárnap is. Egyébként mindeközben érdekes lehet a Granerud-Lindvik norvég házicsata is a dobogóért.

Mindeközben a sírepülő VK-ban Timi Zajc és Stefan Kraft 160-160 ponttal, lényegében azonos esélyekkel vághat neki az utolsó két versenynek, bár itt azért még, miután mindössze a felén vagyunk túl a versenyeknek még akár más is odaérhet, a 130 pontos Ziga Jelarnak, vagy a 125 ponttal álló Piotr Zyłanak is jó esélye lehet még a kis kristálygömb megnyerésére.

Mindeközben a Nemezetek kupája sem dőlt még el, noha Ausztria itt 178 pontos előnnyel vezet a németek előtt, ami viszonylag biztos előnynek látszik. Itt a szombati csapatversenyen múlhat majd sok minden, ahol egy-egy helyezés között 50 pont a különbség, így ha a németek sokkal jobban szerepelnének itt, mint az osztrákok, akkor vasárnap egy nagy hajrával még megfordíthatják az összetettet.

Világkupa összetett

HELYVERSENYZŐORSZÁGPONTSZÁM
1.Ryoyu KOBAYASHI1544
2.Karl GEIGER1478
3.Halvor Egner GRANERUD1176
4.Marius LINDVIK1111
5.Stefan KRAFT 1005
6.Markus EISENBICHLER943
7.Anze LANISEK 831
8.Jan HÖRL645
9.Cene PREVC619
10.Timi ZAJC 611

Sírepülő VK

HELYVERSENYZŐORSZÁGPONTSZÁM
1.Stefan KRAFT160
1.Timi ZAJC160
3.Ziga JELAR130
4.Piotr ZYLA125
5.Anze LANISEK 66
5.Ryoyu KOBAYASHI66
7.Karl GEIGER 58
8.Peter PREVC54
9.Dawid KUBACKI49
10.Eetu NOUSIAINEN 48

Hozzászólás