Végül összejött Kildének a hazai győzelem és ezzel vitte a kis kristálygömböt is!

Két szoros versenyben elszalasztott lehetőség után ezúttal nem engedte ki a győzelmet a kezéből Aleksander Aamodt Kilde, a kivtfjelli szuper-G-n. A norvég ezzel nemcsak karrierje első hazai havon aratott győzelmét, de a szakági kristálygömböt is ünnepelhette, mivel riválisai közül az összetett éllovas Odermatt nagyot rontott, míg Matthias Mayer csak a harmadik helyen végzett, így már senki sem előzheti meg a norvégot az utolsó versenyen. A kanadaiak fergeteges hétvégi szereplése sem ért véget, James Crawfordnak nem sok hiányzott ahhoz, hogy még Kildét is megelőzze. Pekingi bronzérmét követően karrierje első dobogóját is megszerezte a torontói.

Szuper-G-vel fejeződött be a kvitfjelli gyorsszámos hétvége vasárnap. Ahogy az egy világkupadöntő előtti utolsó szakági verseny esetében lenni szokott, nemcsak a napi eredmény miatt várhattunk izgalmas csatákat. Aleksander Aamodt Kilde ugyanis 61 ponttal vezette a szakági világkupát Marco Odermatt előtt. Azaz a rajt előtt úgy nézett ki az egyenlet, ha a norvég nyer és Odermatt nem második, megnyeri a kis kristálygömböt. Ekkor ugyanis Mayer is biztosan 10 pontnál nagyobb hátrányt gyűjt, amivel az osztrák is elveszíti matematikai esélyeit. Ami a 25. hely környékét, és így a courcheveli indulási jogot illette, Waldernek, Clareynak és adott esetben Segernek, vagy Murisiernek lehetett esélye beverekednie magát ebbe a mezőnybe.

A pályát svájci edző tűzte, meglepetésre kevésbé kanyargósra, ami a pálya kezdeti szakaszát illeti. De a pálya alsó felében is inkább a széles, tempós, klasszikus szuperóriás-kanyarok jellemezték a pályát. Összességében így is inkább hajazott a pálya egy kanyargósabb lesiklásra. Az időre nem lehetett kifogásunk, fagypont alatti hőmérséklet és szikrázó napsütés várta a sízőket.

forrás: blick.ch

Travis Ganong (21.) menetén keresztül ismerkedhettünk meg a pályával. Az amerikai kimondottan korrekt menetet síelt, nagyobb megingás nélkül. Gino Caviezel (49.) viszont többször is belehibázott, majd’ két másodpercet kapott a szűk másfél perces pályán. Ryan Cochran-Siegle (11.) remekül kezdett, és ugyan a felső szakaszon volt egy kisebb megingása, ez csak pár pillanatig akasztotta meg a lendületét. Max Franz (34.) egy jócskán szélesre vett kapuvétellel nyitott, és utána sem voltak a legprecízebbek a kanyarjai.

A világbajnok Vincent Kriechmayr (7.) ki tudta használni az amerikai hibás szektorát, és utána is gyorsabb maradt. Kanyarjaiban alig veszett el a sebesség, amivel folyamatosan növelni tudta előnyét. Mindössze a záró szakaszra lassult némileg le, amivel hagyott még néhány tizedet a menetben. Josef Ferstl (24.) nagy elánnal kezdett, ami előbb egy túlmért ugratót, majd egy kövérebb kanyart eredményezett. A sebesség viszont sokáig fizetett, a hibák ellenére is, azonban épp a pálya végén lassult le, és így faragni sem tudott.

Továbbra is a hazai havon szerzett győzelmet üldözte Aleksander Aamodt Kilde (1.). Hatalmas tempóval síelt a norvég, és egy jókora hátra billenés ellenére is nagy előnyt épített ki, pedig nem sokon múlt, hogy a hálóban kössön ki. Ez sem zökkentette azonban ki, a pálya alsó harmadában már ismét hiba nélkül síelt tovább – háromnegyed másodperces előnnyel állt élre, Cochran pedig már kerek egy másodperccel követte a harmadik helyen.

Matthieu Bailet (17.) szokás szerint bátran engedte a léceit. Emiatt ugyan a sebesség sokáig jó volt, de a pálya alsó harmadában rendre messze lecsúszott a kanyarívekről, amivel folyamatosan hízott hátránya. Marco Odermatt (28.) elmérte a felső részen található ugratót, ami miatt nagyon lelassult, másodperc felett járt már a hátránya. Ugyan utána még voltak jó szektorai, de a zárásban sem volt kellően gyors, és pillanatnyi hetedik helyével már ekkor szinte biztossá vált, hogy már ma kiírja magát a szakági versengésből. Dominik Paris (4.) a középső, egyenesebb részeken remek tempóban síelt, ahogy a záró szakasz lendületesebb kapui sem jelentettek számára akadályt. Rég láttunk tőle ilyen jó szuper-G futamot, mindössze 2 tizeddel maradt el Kildétől.

Andreas Sander (13.) a pálya középső szakaszán bátran engedte léceit, a záró szakaszra lassult csak le, így összességében igazán erős futammal zárt. Stefan Rogentin (13.) dobogóesélyes menettel indított, de a pálya közepén volt két jókora kövér kanyarja, amiben bőven maradtak tizedek. Matthias Mayernek (3.) meg kellett előznie Kildét ahhoz, hogy életben tartsa szakági esélyeit. A kezdő ugratót elmérte ugyan, de ez jelentősebb időveszteséget nem jelentett számára. A középső szakaszon ő is remekelt, szinte visszahozta egálra a meccset. A záró szakaszra kéttizedes hátránnyal, de az addigi legjobb sebességgel kanyarodott rá. Végül 12 század megmaradt a hátrányából, így maradt Kilde az élen. A norvég magából kikelve ugrándozott a szponzorülés előtt – szakági győzelme lényegében biztossá vált, míg a hazai futamgyőzelem is karnyújtásnyira került.

Blaise Giezendanner (20.) számos hibával kezdett, a pálya második felére tudta azért annyira rendezni sorait, hogy a pontszerző-zónából ne csússzon ki. Beat Feuz (5.) az utóbbi időben nem volt a legütőképesebb szuper-G-ben, de láthattuk már, hogy ma a lesiklók remekelnek inkább. Ennek megfelelően végig 1-2 tized hátrányba követte a norvégot, hol faragva egy keveset, hol visszakapva ezt a hátrányt. A pálya végén viszont nem volt elég gyors, így a dobogóról is lecsúszott egy tizeddel. Romed Baumann (10.) a pálya első felében jól síelt, halvány esélye még volt a dobogóra is. A folytatásban azonban voltak bizonytalanabb ívei, de másodpercen belül tartotta hátrányát. Raphael Haaser (31.) és Christof Innerhofer (22.) folyamatosan késésben kanyarodtak, rendre növelve addig sem kis hátrányukat.

Kilde már-már kezdhetett megnyugodni, amikor érkezett James Crawford (2.) és remek felső szakaszának köszönhetően előnybe került. A pálya közepén sem lehetett belekötni kanyarjaiba, már 15 századnál is járt a kanadai előnye. A záró szakaszon némileg alacsonyabb volt a sebessége, végül 7 századdal szorult a norvég mögé, akinek fújtatásán érezni lehetett, komoly stresszt okozott számára az elmúlt másfél perc… Adrian Smiseth Sejersted (8.) is dobogóközeli menettel indított, de az alsó harmadban voltak hibái – a pillanatnyi top10 így is könnyedén megvolt számára.

A folytatásban két kanadai is jól kezdett, de Broderick Thompson (15.) lendülete a teljes távon nem tartott ki, míg Brodie Seger két erős szektort követően hibázott és kiesett. Utóbbihoz hasonlóan pechesnek bizonyult Johan Clarey is. Ugyan eddig az óriás-műlesiklóknak nem termett sok babér, ez nem igazán zavarta Justin Murisiert (6.). A svájci döcögős kezdést követően remekül húzta meg a kanyarokat a pálya második felében, ráadásul sebességére sem lehetett panasz. Karrierje harmadik top10-es szuper-G versenyével kvalifikálta magát a VK-döntőre ebben a számban is. Ennek kárvallottja Nils Allegre (19.) lett, aki így visszaszorult a szakági pontverseny 26. helyére. Pontot szerzett még Stefan Babinsky (11.), Daniel Danklmaier (16.), Trevor Philp (17.) és Simon Jocher (29.) is. Harmincon kívül végzett viszont Christian Walder (32.).

forrás: blick.ch

Harmincon túlról ma nem akadt senki, aki a dobogót ostromolta volna. A két lesikláson remeklő Niels Hintermann (34-essel 9.) ugyan még Kildével szinte egálban állt egy szektort követően, utána azért a kanyarokban kevésbé volt magabiztos, mint az elmúlt két nap lesikló pályáin. Ezzel együtt viszont nem síelt rosszul, karrierje legjobb eredményét érte el a szakágban. A legkésőbb, 53.-ként rajtolva Matteo Marsaglia (22.) fért be a pontszerzők közé. Rajtuk kívül még Bryce Bennett (25.), Bostjan Kline (26.), Ralph Weber (27.) és Otmar Striedinger (30.) végeztek harmincban.

Aleksander Aamodt Kilde 13. alkalommal végzett a dobogó tetején, ráadásul ennek több mint felét, szám szerint hetet az idei szezonban ért el. 7. szuper-G győzelme az első, amit hazai havon szerzett. A norvég az eddigi hét szuperóriásból ötöt megnyert, Wengenben második lett, míg Kanadában kiesett. Ilyen eredménysorral eldőlt, egy versennyel a vége előtt megnyerte a szakági világkupát, 2016-ot követően másodszor. James Crawford a cortinai világbajnokságon robbant be a köztudatba, ahol majdnem érmet szerzett, míg Pekingben idén már ez sem maradt el – kombinációban lett bronzérmes. A kanadaiak ifjú reménysége idén stabilan versenyzett, csak idő kérdése volt, mikor állhat először dobogóra. Családjában ezzel ő a második, aki világkupán a legjobb háromban végzett: nagynénje, Judy Crawford 49 éve Grindelwaldban lett harmadik, műlesiklásban. Matthias Mayer rendkívül stabil formát mutatott egész hétvégén, pénteki lesikló harmadik helye után most szuper-G-ben is ugyanilyen pozícióban végzett. 43. dobogós helyéven a 9. legeredményesebb osztrák VK-síző, lehagyta Mario Mattot és már csak egy dobogós helyre jár Hannes Reichelttől.

Ahogy azt már többször is leírtuk, Aleksander Aamodt Kilde mai győzelmével karrierje második kis kristálygömbjét nyerte. A norvégot a courcheveli eredményétől függetlenül már Matthias Mayer és Marco Odermatt sem tudja utolérni. Kettejük közt viszont még nagy csata alakulhat ki a második helyért, míg a szakági címvédő Vincent Kriechmayr szerencsével érhet még be a legjobb három közé.

Marco Odermatt ma mindössze 3 pontot szerzett, így összetettben az előnye 189 pontra csökkent, hét versennyel a szezon vége előtt. Kilde lemaradása ezzel együtt is jelentős, pláne, ha hozzávesszük, hogy ebből a két műlesikláson egyikőjüktől sem várható rajtolás sem, míg 3 óriást rendeznek, ahol Odermatt egész szezonban szinte verhetetlen volt, míg sérülése óta Kilde el sem indult a számban. Egyébként mai 100 pontjával már a norvég is átlépte az 1000 pontot. Az összetett dobogó várhatóan Mayer, Feuz és hatalmas hajrá esetén Kristoffersen közt dőlhet el.

A világkupa mezőnye Közép-Európa felé veszi az irányt, ezúttal azonban Kranjska Gora előtt, kedd este 17:45-től Flachauban, villanyfényes szlalommal pótolják a félbeszakadt zágrábi versenyt.

Borítókép forrása: faz.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s