Meglepetésgyőztes Kvitfjellben – rögtön kettő!

Két síző is belezavart a kis kristálygömbért folyó ötös harcba az első kvitfjelli lesikláson. Niels Hintermann és a 39-essel síző kanadai Cameron Alexander egyaránt győztes időt síeltek! A meglepetésgyőztesek mögött Matthias Mayer fért fel a dobogóra. Az osztrák mögött Feuz és Kilde következett, ezzel tovább sűrűsödött a szakági élmezőny, igaz Paris és Odermatt esélyei a mai verseny után minimálisra csökkentek.

A múlt heti Garmisch-Partenkirchenben rendezett dupla-szlalomos hétvégét követően a férfi gyorssízők is visszatérnek a hétvégén, a márciusi szokásoknak megfelelően a lillehammeri olimpia lejtőjén, Kvitfjellben. Az is viszonylag megszokott, hogy a szezon utolsó hétvégéin már nemcsak a szűken vett hétvégén, hanem többször már pénteken is versenyeket láthatunk, a szezon közben elmaradt, még nem pótolt versenyek révén. A mai versenynek duplán hányattatott sorsa volt eddig: november 26-án Lake Louise-ban a méteres friss hó miatt maradt el a verseny, ezt egy hétre rá Beaver Creek-en pótolták volna a tervek szerint. December 5-én azonban a heves széllökések tették lehetetlenné a versenyszervezést. Így bő három hónap után pótolták ma a versenyt Norvégiában.

Az idő tökéletes volt a lesikláshoz: szikrázó napsütés mellett szélcsend és -10°C-os hőmérséklet várta a sízőket. Ami pedig a tévénézőknek lehetett egy plusz (különösen az egyre inkább tavaszadó Közép-Európából), hogy nemcsak a hegyen, hanem a pálya alján, a völgyben is mindenfelé gyönyörű fehér tájat mutatott a kamera.

Ugyan a szakági versengésből a mai versennyel együtt még 3 volt hátra, a mai nap is fontos lépést tehettek az esélyesek a kristálygömb felé. A címre ráadásul öten is reálisan pályáztak: a vezető Kilde mögött Feuz, Mayer, Odermatt és Paris is száz ponton belüli hátránnyal állt.

Szinte mondhatni, hogy tiszta időben szokás szerint Vincent Kriechmayr (57.) választotta az 1-e rajtszámot, de ez a babona most nem hozott túlságosan szerencsét a világbajnoknak. Többször is messze került a legrövidebbnek és leggyorsabbnak vélt ívtől, sokat kellett korrigálnia. Matteo Marsaglia (31.) ennek megfelelően az első helyért síelt. Ugyan az soztráknál jobb volt, még ez a menet is messze volt a tökéletestől. Johann Clarey (6.) bizonyult az igazi alapidőnek. Eleve Marsaglia legerősebb felső szakaszán is tartotta maga mögött az olaszt, utána pedig még fokozatot váltott. Végig remekül síelt, egyértelmen bejelentkezett egy dobogóra az olimpiai ezüstérmes francia.

forrás: joplinglobe.com

Romed Baumann (16.) a pálya felső harmadában még tartotta Clareyt, és bár utána is alig maradt el tőle, minden szektorban fél-egy tizeddel halmozta hátrányát. Aleksander Aamodt Kilde (5.) rendkívül bátran engedte a léceit. Hatalmas tempóját egy-egy kisebb hátrabillenésben is meg tudta őrizni. Ezek azonban nem zökkentették ki a ritmusból, ráadásul így még egy ugratót is rövidebbre tudott venni, aminek köszönhetően előnyét még tovább építhette. Nem volt kérdés, ha valaki ma még győzelemben reménykedik, ebben a menetben kell valahogy még néhány századot találnia.

Dominik Schwaiger (55.) mindössze a rendkívül lassú Kriechmayrrel tudta felvenni a harcot. Ugyan pár századdal az osztrák elé került, de ez volt az egyetlen pozitívum, amit el lehetett mondani a menetéről. Kilde nem is izgult ekkor még, sokkal inkább a folytatásban: jött ugyanis Matthias Mayer (3.). Az osztrák a felső szakaszon egy kisebb hiba révén került nem túl jelentős hátrányba. Utána viszont ő is remek sebességet talált. Ami pedig fontosabb, a pálya végén rendkívül szűkre tudta venni a kanyarokat, méghozzá úgy, hogy sebességben sem került emiatt hátrányba, sőt! Az osztrák a célegyenest a legjobb sebességgel síelte, így az utolsó szektorban végül a maga javára fordította a Kildével szembeni különbséget.

forrás: kleinezeitung.at

James Crawford (13.) kiválóan indított, azonban a pálya második harmadában volt egy nagyobb hibája. Ezt követően ugyan szinte rögtön rendezte mozgását, és továbbra is a legjobbakkal összemérhető menetet produkált, de az ott eldobott közel fél másodperc a mai szoros versenyen rendkívül soknak számított. Mayer is időközben megkapta az egyik legnagyobb kihívóját: elrajtolt ugyanis az olimpiai bajnok Beat Feuz (4.)! A svájci végig közel követte Mayert, remek íveit zökkenőmenetesen húzta meg. Ez ugyan értékes tized(ek)et jelentett a pálya végén, de a befejezésben a sebesség hiányzott, ami a kanyarokban nyert időt el is porlasztotta – hét századdal kapott ki az osztráktól.

Otmar Striedinger (48.) szinte rendszeresen korrigálásokra kényszerült, nem egyszer sodródott messze az ideális nyomtól. Martin Čater () szintén rendre belehibázott, aminek jelentős sebességvesztés lett az eredménye a kulcsszakaszokon. Dominik Paris (10.) ugyan a léceit remekül tudta engedni, de a dobogóra ennek ellenére sem volt veszélyes. A fő probléma az volt a menetében, hogy a nagy sebességhez jóval kövérebb ívek társultak, mint a pillanatnyi legjobbak esetében. Marco Odermatt (15.) kanyarívei ismét párját ritkították, de ezzel a mai feladat egyik felét tudta csak kipipálni. Paris menetének ellentettjét nyújtotta: a svájcinál a sebesség hiányzott a jó kanyarok mellé, így ma nem volt veszélyes a dobogóra.

rainews.it

Christof Innerhofer (43.) továbbra is azzal küzd, hogy nem tud egy teljes pályát rendesen megsíelni. A középső szakaszokon ugyan felvette a versenyt a legjobbakkal is, de a többi részen messze nem volt annyira ütőképes. Daniel Hemetsberger (22.) reményei egy erős szereplésre a középső kanyarokban szálltak el, bár az is igaz, hogy a pálya többi részén sem volt ma igazán ütőképes. Ryan Cochran-Siegle (11.) számára láthatóan jót tett az olimpiai érem: ugyan a dobogóra csak a felső harmad erejéig volt veszélyes, ezt követően sem síelt rosszul. Mai menetét látva még bőven benne van a levegőben, hogy a következő két napban lesz még ennél előrébb is a ranglistán.

Niels Hintermann (1.) remekül kezdte a lejtőt, Kilde óta az első volt, aki előnyben volt a pálya első harmada után Mayerrel szemben. Ráadásul utána sem tette meg azt a szívességet a svájci, hogy hibázzon! A kulcsnak számító, záró szakaszon található jobbkanyarban is tökéletesen vezette léceit, sebességet pedig a célegyenesben sem vesztett, így átvette a vezetést. A kérdés az volt, meglesz-e az a győzelem, ami már egy szezon óta ott lógott a levegőben.

forrás: blick.ch

Bryce Bennett (54.) rendkívül lassan síelt, nem igazán csúsztak a lécei, Max Franz (28.) többször is elvesztette a kontrollt a lejtőn, egyikőjük sem fért be még a pillanatnyi top10-be sem. Travis Ganong (12.) a pálya aljára érzett rá arra igazán, hogy is kell ma engedni a léceket. Rendkívül gyorsan síelte meg ezt a szakaszt, amivel egy viszonylag erős eredménynek örülhetett.

A folytatásban Daniel Danklmaiertől (7.) láthattunk igen erős menetet. A pálya eleje ugyan igen döcögősre sikerült még az osztrák számára, utána viszont faragni kezdte addigra 8 tized fölé rúgó hátrányát, nem is volt kérdés egy remek eredmény. Stefan Rogentin (17.) szintén és Matthieu Bailet (19.) minden bizonnyal valamivel jobb eredményben reménykedtek – egyikőjüknek sem seikerült érdemi hiba nélkül teljesíteni a pályát. A világranglista jelenlévő legjobb harminc sízőjéből pontot szerzett még Jared Goldberg (20.), Maxance Muzaton (21.), Josef Ferstl (24.), Blaise Giezendanner (27.) és Andreas Sander (29.) is. Viszont ugyanez nem sikerült Bostjan Klinének (51.) és Mattia Cassénak (38.).

A verseny azonban ezen a ponton még nem ért véget, és nemcsak azért, mert Kjetil Jansrud (45.) karrierje utolsóelőtti versenyén síelt. Az idő előre haladtával a pályát kedvezőbben sütötte meg a nap, ami segíthetett a magasabb rajtszámmal érkezőknek. Adrian Smiseth Sejersted (34.), vagy épp Gilles Roulin (32.) ezt még épp csak ki tudták használni (vagyis ekkor így tűnt, de a még inkább javuló körülmények miatt végül egyikőjük sem szerzett pontot), Steven Nyman (18.) viszont remek felső szakasznak köszönhetően a pillanatnyi top10-től sem maradt el sokkal.

forrás: wireserice.ca

Érkezett viszont harminckilencedikként (!) a kanadai Cameron Alexander (1.) és ráborította az asztalt a legjobbakra! Alexander kezdésére még csak fel sem kapta senki a fejét, azonban összeszedett két tizedes hátrányát tartani tudta a folytatásban Hinetermannhoz képest, amivel dobogóesélyessé lépett elő. A kanadai pedig a kulcsnak számító jobbost is remekül síelte meg, rádaásul a záró szakaszra is jobb sebességet vitt, mint az élen álló svájci, így az addigra már csak 2 századra olvadt előnyéből is tovább tudott faragni, végül holtversenyes első helyet jelzett az óra!

Ugyan ilyen szinten kiemelkedő sízést már a folytatásban sem láttunk, akadtak még jócskán megsüvegelendő menetek: előbb Simon Jocher (7.) mutatott be remekbeszabott sízést a pálya középső harmadában, majd Guglielmo Bosca (9.) síelt kimondottan kontrollált íveket, dacára hatalmas sebességének. Az olasz Nicolo Molteni (14.) karrierje harmadik versenyén megszerezte első VK-pontjait, ráadásul rögtön jelentős mennyiséggel – tette mindezt 54-es rajtszámmal. Akadt még nála magasabb rajtszámmal is pontszerző, az 56-ossal síző svájci Alexis Monney (26.) is első pontjait szerezte, ahogy a legendás lesikló fia, Sam Alphand (23.) is. Rajtuk kívül pontot szerzett még Brodie Seger (25.) is.

A hamarosan 25 éves Cameron Alexander 15. világkupaversenyén állt ma rajthoz, a legtöbbször lesiklásban. Eddig négyszer volt pontszerző, eddigi legjobbja szintén Kvitfjellből származott – két éve 10. helyen végzett. Európa-kupán már mutatta jó formáját, február 10-én ugyanezen a lejtőn már nyert lesiklásban, ez volt első EK-győzelme. Ahogy EK-ból, úgy Észak-Amerika Kupából is 3 dobogója van 1-1 győzelemmel. Legutóbb kanadai síző 8 éve győzött VK-versenyen – akkor Erik Guay nyert ugyanitt, szintén lesiklásban.

Niels Hintermann karrierje során negyedszer állhatott dobogóra. 2017-ben egy időjárás által jócskán befolyásolt wengeni szuper-kombinációt nyert meg. Az áttörés viszont inkább két éve jött meg, akkor már számos top10-es helyezést ért el. Tavaly visszaesett egy térdsérülés miatt, idénre azonban már ostromolta a dobogót, Bormióban és Val Gardénán pedig egyarán 3. helyet szerzett lesiklásban, amivel olimpiai jegyet is váltott magának. Ma pedig a remek edzéseredményeket váltotta karrierje első lesiklógyőzelmére. Legutóbb egyébként 2018-ban, Äreban volt férfi versenyen holversenyes győzelem, akkor Kriechmayr és Mayer osztoztak a győzelmen.

Matthias Mayer továbbra is az olimpián mutatott remek formáját hozza – karrierje 42. dobogóját szerezte, ennek pontosan felét lesiklásban. További húszat szuper-G-ben, valamint egy győzelmet kombincáióban.

forrás: siol.net

A szakág éllovasai felzárkóztak egymásra, ugyanis a vezető háramsból épp Kilde szerezte a legkevesebb pontot, majd Feuz és Mayer. Ugyan a norvég megőrizte a szakági vezetést, előnye azonban 3 pontra olvadt Feuz-cal szemben, míg Mayer 28 pontra zárkózott. Odermatt és Paris kerültek némi lépéshátrányba, a svájci hátránya 73 pont, míg az olasz 100 ponton kívülre került.

Az összetettben Odermatt továbbra is toronymagasan vezet, előnye 352 pont Kilde előtt. Még 9 verseny van hátra a szezonból, de ebből 2 műlesiklás, amin egyikőjük sem indul, és további 3 óriás, amiket Kilde idén mind kihagyott. Így reálisan Kilde már csak 4 versenyen szerezhet pontokat, azaz az összetett lényegében már holnap eldőlhet a realitásokat nézve. A kérdés pedig csak az marad, mikor biztosítja be előnyét matematikailag is Odermatt.

Borítókép forrása: diepresse.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s