Sokk: nem jutott döntőbe a férfi váltó, Jászapáti Petra viszont 8. 1000 méteren!

Nem jutott A-döntőbe az olimpiai címvédő magyar váltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában. A csalódást keltő eredményt keserűen értékelték a tagok is. Jászapáti Petra női 1000 méteren elődöntőbe jutott, majd a B-döntőből 8. helyet szerzett, ismét a legjobb 10 között végezve egyéni távon! Férfi 500 méteren mindhárom korcsolyázónk továbbjutott az előfutamokból a vasárnapi negyeddöntőbe.

A pénteki programban a női 1000 méteren olimpiai bajnokot avattak, míg a férfiak váltó elődöntőkkel és 500 méteres előfutamokkal folytatták a programot. Minden bizonnyal mindenki a címvédő váltó szereplését várta a leginkább izgatottan. A magyar idő szerint délben kezdő program előtt vált bizonyossá, hogy az olimpiai bajnok csapatból megmaradó Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett az egyéni számokat is végigversenyző Krueger John-Henry és Nógrádi Bence kaptak helyet.

5000m férfi váltó – Liu S., Liu S.S., Kruger J-H., Nógrádi B.

Az első elődöntőben Kanada, Kína, Olaszország és Japán volt érdekelt. A nagy esélyes kínaiak viszont nagyjából féltávnál bukta, így Kanada és Olaszirszag váltója viszonylag magabiztosan haladt az első két helyen. A kérdés az volt, Kanada megtarthatja-e futamgyőzelmét a kínai esés miatt. Végül az összerúgás miatt senkit nem ítéltek vétkesnek, de a vétlen kínaiakat is továbbjuttatták az A-döntőbe.

Magyarországgal egy futamban Dél-Korea, Hollandia és az Orosz Olimpiai Csapat szerepelt. A magyar váltó sokáig taktikusan a negyedik helyen, az oroszok mögött haladt, eltolt váltási sorrenddel. Ez utóbbiról Liu Shaolin Sándor már az 500 méteres előfutamok után nyilatkozott, új taktikát próbálnak ki. A négy csapat együtt haladva teljesítette a táv nagy részét.

forrás: nepszava.hu

A változás nagyjából 10 körrel a vége előtt történt: Nógrádi Bence és Krueger John-Henry rosszul váltotta le egymást, jelentősen lemaradtak az élen álló hármastól. Láthatóan kommunikációs probléma merült fel, egy tervezettnél hamarabbi váltás sült el rosszul. Nagyjából 30 méter hátrányba került a váltó, amit már nem tudtak ledolgozni, és az élen álló hármas sem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzanak. A futamot egyébként a koreaiak nyerték, míg az oroszok nagyon szoros, két ezredes előnnyel jutottak tovább Hollandia ellen. Így a hollandok a mieinkkel együtt B-döntőbe kerültek.

A magyar váltó futamáért kattints IDE!

A verseny utáni interjúkban komoly, és egyébként meglepően őszinte interjúkat hallhattunk. A Liu-testvérek közül Sanyi arra panaszkodott, sajnos a váltó 4. tagja nem hozta azt a tempót, amit korábban Knoch Viktor és Burján Csaba tudott tartani ahhoz, hogy ők eredményesen hajrázhassanak. Míg Ádó az újragondolt taktikát nem értette pontosan. John-Henry teljesen megtörten állt kamerák elé, bocsánatot kérve a szurkolóktól. Karrierje legnagyobb mélypontjának nevezte az eseményeket. Mint megtudtuk tőle, az edzői stábból szóltak rá, váltsa le előbb Nógrádi Bencét, de valószínűleg Bence erről nem értesült, ami miatt elrontották a váltást.

Hogy pontosan milyen összeállításban áll majd ki ezek után a váltó a szerdai B-döntőben, még kérdéses.

Női 1000m – Jászapát Petrával

Suzanne Schulting a saját negyeddöntőjében nagyon bekezdett, világcsúccsal nyerte futamát, honfitársa előtt. Ami viszont magyar szempontból fontosabb volt, futamában Jászapáti Petra végig lesipuskás módon szinte végig az 5. helyen korcsolyázott futamában. A mezőny egyébként végig szoros maradt, így esélye volt így is a továbbjutásra. Az utolsó három körben kezdett előzésbe, ekkor egy helyet javított határozottsággal, amit ugyan videóztak utólag, de megosztott felelősség révén senkit nem büntettek. Az utolsó körben még egyet előzve jött be harmadik helyre Petra, nem sokkal elmaradva a biztos továbbjutóktól. A futam tempója viszont rendkívül magas volt, így Petra 3. helyen is tovább tudott jutni az elődöntőbe.

forrás: nemzetisport.hu

Petrát az elődöntőben rendkívül nehéz futamba osztották be, többek közt a már említett Schulting ellen kellett versenyeznie. Petra végig a 4-5. helyen korcsolyázott, bár sokáig tartotta a legjobbakat. A végére viszont leszakadt az első hármasról és célfotóval a negyedik helyről is lemaradt, de a B-döntőbe bejutott!

A B-döntőben Jászapáti Petra ismét hátulról figyelve kezdte meg a versengést. Az utolsó két körben tudott még egyet előzni, és a futam negyedik helyén ért célba, újabb top10-es helyezést szerezve. A-döntős kizárások nélkül is biztos 9. helyezést szerzett. Az A-döntőben Schulting győzelme mellett belga éremszerzés is született. Ariana Fontanát viszont kizárták, így Jászapáti Petra 8. helyen végzett 1000 méteren.

Petra B-döntőjéért kattints IDE

Férfi 500m – Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal és Krueger John-Henryvel

Ugyan nem kronológiai sorrendben haladva, de megtartották a férfi 500 méteres táv előfutamait is, még  a már fentebb tárgyalt váltó elődöntői előtt. Futamában Liu Shaolin Sándor a legbelső ívről indulhatott, ami 500-on azért nem elhanyagolható tény. Érvényesítette is a pályaelőnyt, majd a rajt után senkitől sem zavartatva nyerte futamát. Sanyi vasárnap harmadik helyről rajtolhat az időeredménye alapján, így jó rajt és várhatóan előzés is kell majd számára.

forrás: 24.hu

Krueger John-Henry a futamában végig orosz ellenfele mögött haladt a második helyen, de az utolsó kanyarból kijőve megszorongatta a harmadik helyről érkező lett ellenfele. A célfotóból viszont jól látszott, a mi korisunk végzett a biztos továbbjutást jelentő 2. helyen: Krueger fél pengehosszal előzte a lett korcsolyázót. John-Henry majd a második pozícióból kezdheti meg a negyeddöntőt.

Liu Shaoang saját előfutamában az egyes pályáról egyből lerajtolta ellenfeleit. Ugyan szorongatták egy ideig, de mögötte a kínai és a koreai versenyző kakaskodása miatt mindkettő lemaradt, így Ádó is futamgyőztesként, a hajrában már senkitől nem zavartatva jutott tovább. Ő szintén a 3. pozícióból kezdheti majd meg a versengést vasárnap.

Az 500 méteres előfutamokért kattints IDE!

A program vasárnap a férfi 500 méteren a negyeddöntőkkel folytatódik és már a döntőket is megrendezik. A nők számára a 3000 méteres váltókat rendezik csak, így ott most nem lesz magyar érdekeltség. A női korcsolyázóink majd 1500 méteren, szerdán állnak még rajthoz.

Borítókép forrása: 444.hu

Sokk: nem jutott döntőbe a férfi váltó, Jászapáti Petra viszont 8. 1000 méteren!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s