Beat Feuz olimpiai bajnoki címmel koronázta meg pályafutását!

Beat Feuz immár mindent megnyert, amit egy lesikló megnyerhetett. A svájcit eddig is már csak a sítörténelem legendáival emlegettük egy lapon, és most az utolsó, még hiányzó cím is tarsolyba került – Beat Feuz a lesiklás olimpiai bajnoka! A svájci a versenyen azt a Mayert előzte a versenyen, aki a pálya tetején maradt el fél másodperccel a legjobbaktól, a középső szakaszon viszont már brillírozott.  Pár sízővel később viszont még valaki befért kettejük közé: a 41 éves Johan Clarey. A továbbra is nyeretlen francia immár olimpiai másodiknak is mondhatja magát, mondhatni a maga mindig peches módján koronázta meg egy fehér arannyal pályafutását. Szőllős Barnabás a 30. helyen végzett!

A vasárnapi halasztást követően magyar idő szerint hétfő hajnalban már meg tudták rendezni a férfiak lesiklását a pekingi olimpián. Az időjárás ezúttal kegyes volt a sízőkhöz – verőfényes napsütés fogadta a sízőket és ami fontosabb, a viharos széllökések is elkerülték a pályát. A fair körülményekről a -11°C-os hideg gondoskodott a Rock nevű lejtőn, de ez a napon hőérzetre talán még mérsékeltebb is volt, legalábbis a nézőtéren állók – többek közt Thomas Bach – ruházata alapján.

A pálya rendkívüli kihívásokat tartogatott a versenyzők számára, amiről versenykörülmények közt ma hajnalban még inkább megbizonyosodhattunk. Hogy pontosan hogy épül fel a pálya, arról alábbi cikkükben írtunk:

Ilyen a Rock! Elfújta a szél a férfiak lesiklását

A versenyzők számára a nehézséget az okozta, hogy a járvány miatt csak a két (3 síző számára 3) edzés állt rendelkezésre, hogy feltérképezze a pályát, és megtalálja az ideális nyomvonalat, amit meg tud síelni.

Vincent Kriechmayr (8.) úgy gondolta, az egyes rajtszám tavaly a világbajnokságon már bejött neki, szerencsét próbált vele még egyszer. Szemre nem tűnt rossznak, de ahogy mi sem tudtuk elődönteni, mennyire ér sokat a tempó, a világbajnok is bizonytalan volt a célban ezt illetően. Azért az látszott Dominik Schwaiger menetéből, hogy az osztrák nem húzott rossz íveket. A német nem kezdett jól, de a pálya közepén már tartotta Kriechmayrt. Viszont féltávnál elélezett a német léce és esett. A védőhálót könyökkel vette érintőre, azt fájlalta leginkább, de felállni sem próbált meg – hordágyon vitték le a pályáról.

forrás: merkur.de

Közel negyed órát kellett várnia Bryce Bennettnek (19.) a rajtban mire nekivághatott a pályának. A középső szakaszon ő is mutatta, lehet fogni Kriechmayren, sőt a végén is. Az utolsó harmad előtt azonban nagy fékezésre kényszerült. Christof Innerhofer volt a második kieső. A rajt utáni bukkanóról rossz irányba, a kapu alá ért hóra, így a lesiklásban nem túl gyakori kaputévesztéssel esett ki. Ugyanannál a kapunál szállt el Daniel Hemetsberger (21.) is. Ő bár be tudta fűzni magat, de Kitzbühel dobogósa élete első felnőtt világversenyén rögtön elszállt, ráadásul nem kizárt, a kapu az orrát is eltörte…

Andreas Sander (17.) jól kezdett, de épp a pálya közepén lassult le, ahol eddig tartani tudták a lépést Kriechmayrrel. Nils Hintermann (16.) is belehibázott a pálya eleji kritikus kapuba, és onnantól rendezte sorait, 7-8 tizedet nem lehetett fogni már a szurdokban az osztrákon. Matteo Marsaglia (15.) a kanyon előtti fordítokat húzta meg szépen, de azt követően nem tudott már faragni a csúszó részen. Matthias Mayert (3.) is megtréfálta fél másodperccel a kritikus dobbantó. Onnantól viszont direktebben íveinek köszönhetően egyből faragni kezdett. Újabb hiba már nem jött, fél másodperc hátrányt fordított hat tizedes előnybe! Az volt a kérdés, hogy ilyen kezdő hátránnyal is lehet-e valaki olimpiai bajnok, mert a középső harmadban viszont egyszerűen verhetetlen volt.

forrás: blick.ch

Matthieu Bailet (27.) a direkten sízhető pályákat szeretni szokta, felül igazán eredeti ívet síelt. Kriechmayrrel meccset egészen a kanyon bejáratáig, ott viszont messziről kellett visszafűznie magát a pálya nyomvonalába. Ugyan borítékolható volt, hogy Aleksander Aamodt Kilde (5.) jobban fog kezdeni legfelül, de fél másodpercet nem tudott kiosztani Mayernek. Onnantól pedig kis ütemben, de folyamatosan kapott az osztráktól, végül a kanyonbam talált még pár századot a norvég. James Crawford (4.) ugyan hagyott a pálya elejébe, utána viszont tartotta az osztrákot. A pálya végére óriási tempót talált, és a szurdikra fordító kapukat eredeti íven síelte, századokon múlt, hogy végül nem kapta el Mayert!

forrás: blick.ch

Beat Feuz (1.) sem kezdett a lehető leggyorsabban, csak kisebb előnyt épített ki. A pálya közepén viszont már tartotta Mayert, nála sem volt megingás ezen a szakaszon. Az alsó harmadra pedig még Crawford íveinél is talált jobbat a svájci, az ugrató utáni kapukat talán elsőként síelte meg igazán tiszta íven. Ilyen bevezetővel nem volt kérdés, a tempó a záró szakaszra megvolt, első helyen ért célba. Didier Cuche-féle lécpörgetéssel ünnepelt a célban:

Feuz győztes menete Szabó Gábor kommentálásában:

https://www.eurosport.hu/alpesi-si/peking-2022/2022/ezzel-a-futammal-lett-olimpia-bajnok-a-svajci-lesiklozseni-ezzel-teljesse-valt-a-palyafutasa_vid1623842/embed-video.shtml

Romed Baumann (13.) elhibázta a kezdést, és ugyan utána már rendezni tudta a menetét, Feuz-cal nem tudott meccselni. Dominik Paris (6.) a pálya tetején érvényre juttatta testi erejét, onnantól viszont nem találta azokat az eredeti íveket, mint Feuz, így a zárása nem tudott akkora tempót vinni, ami egy esetleges éremhez kellett volna. Ryan Cochran-Siegle (14.) megszenvedte a pálya elejét. A záráson alig maradt el a svájcitól, de ez már késő volt az amerikainak. Reálisan még Marco Odermatt (7.) énekelhette ki a sajtot Feuz szájából. A kezdő kanyarokon ki is jött technikai fölénye, utána viszont lelassult — a meredek középső részén még hiányzott direkt lesikló tapasztalata. Travis Ganong (20.) számára hiányoztak a csúszó szektorok a pályából, ez meg is látszott hátrányán.

Odermatt után már majdnem győztest hirdettünk, de Johan Clarey (2.) ezt máshogy gondolta. A felső harmadban remekelt a francia, míg közepén tartotta a lépést a svájcival. A szurdok előtti részen is hasonlóan eredeti ívet húzott, mint a három pillanatnyi dobogós, meccsben volt az aranyért! Sebességben viszont minimálisan elmaradt Feuztól, így egy tizeddel maradt le karrierje első győzelméről. Ezt viszont láthatóan nem bánta, felszabadultan ünnepelt a célban.

forrás: blick.ch

Max Franz (9.) rontott a kezdésnél, és bár a pálya végén sebességben még Feuzékkal is konkurált, addig gyűjtött hátrányával egyszerűen nem volt ma több ilyen klasszis menetekkel szemben. A folytatásban Broderick Thompon esett ki, leoldott léce a kanyon előtt. Baja szerencsére nem esett, a pálya szélén szaladt vissza az elhagyott lécért. Adrian Smiseth Sejersted (11.) kockáztatott, és ez két szektorig be is jött, utána viszont szélesre vett egy kaput. Pontosan ugyanilyen időt síelt Maxence Muzaton (11.), neki a pálya feléig tartott ki a lendület. Bostjan Kline (10.) síelt be utolsóként a legjobb 10-be, végig kontrollált sízést láthattunk a szlovéntól.

A folytatásban mindenki célba ért az első harmincból, így Stefan Rogentin (25.), Josef Ferstl (23.), Blaise Giezendanner (26.), Miha Hrobat (24.) és Brodie Seger (22.) is. Harmincon túli rajtszámmal hárman fértek még be a legjobb harmincba, közülük a legjobb helyezést az edzéseken brillírozó spanyol (név alapján baszk nemzetiségű) Adur Etxezarreta (17.) érte el, aki ezúttal a kapuk közt is célba ért. A monacói Arnaud Alessandria 29. helyen végzett, míg Szőllős Barnabás remek sízéssel fért be a legjobb 30-ba! Az izraeli színekben síző Barna végig kontrollálta a léceit, más szintet képviselt, mint a körülötte rajtolók. A kameraképek nagyjából menete második felét mutatták végig – itt magabiztosan húzta az íveket, joggal kiáltott örömében, mikor célba ért. Gratulálunk a mai csúszáshoz és újabb sok sikert kívánunk még a folytatásra!

Beat Feuz a kiegyensúlyozottság után idén a formaidőzítés – és ezzel együtt a lesiklás királyává is vált. Álmos szezonkezdés után Wengenre lendült igazán bele, a Hahnenkamm-Rennent pedig már meg is nyerte. Ilyen előzményekkel érkezett az olimpiára. Pyeonchangban lesiklásban bronz-, szuper-G-ben ezüstérmet szerzett. Ezt a kollekciót egészítette ki a legnemesebb éremmel.

10 évvel ezelőtt még sokoldalú, háromszámos sízőként ismerhettük meg, aki kombinációbak Kostelićet, összetettben pedig Hirschert szorongatta. Térdsérülései után feladta a kombinációt és az óriást – és így az összetett álmokat is. Azóta viszont a világ egyik legjobb lesiklójává vált. Már most több VK-dobogója van, mint Klammernek, vagy Müllernek, zsinórban 5. szakági címére hajt idén, St. Moritzból pedig világbajnoki aranya is van. Emellett a Wengen és Kitzbühel háromszoros bajnoka. Ezt a lesikló-eredménysort koronázta meg az utolsó ékkővel a lesiklás olimpiai bajnoki címével a 35 éves schangnaui síző.

Valódi ösztönös síző, legendás, lassan 100 éve síelt lesiklópályákon is rendre talál még feltáratlan útvonalat. Remekül tud a körülményekhez legjobban illeszkedő íveket találni, amit még az élmezőnyből sem sokszor vesz észre senki. Minden bizonnyal ez a képessége is segített mai győzelmében, mivel a mezőny számára ismeretlen pályán kellett 3 nap alatt rátalálni az aranyat érő vonalvezetésre.

forrás: ledauphine.com

Johan Clarey is klasszis pályafutásra tette fel a koronát, mondhatni tényleg a maga módján. A 41 éves Tignes-i  lesikló 9 dobogóval a háta mögött továbbra is első VK-győzelmét üldözi, és az årei szuper-G VB-ezüstje mellé immár olimpiáról is van egy ezüstérme. Imre Géza óta viszont tudjuk itthon is, van az a bizonyos fehér arany… Clarey is egy ilyennel gazdagodott ma. Interjújában elmondta, egyáltalán nem bánkódik, egy olimpiai érem bárhány évesen is ugyanakkora eredmény, így nem foglalkozik azzal, mennyire volt Feuztól.

Matthias Mayer igazi olimpia-menő. Szocsiban két VK-dobogóval a háta mögött lett a lesiklás olimpiai bajnoka. 4 évvel, és még mindig csak 4 VK-győzelemmel később Pyeongchangban – épp Feuz előtt – szuper-G-ben is olimpiai bajnoki címet szerzett. Azóta VK-eredményességben sokat javult, idén is győzelemmel, majd számos dobogóval kezdte a szezont. Viszont januárra már úgy tűnt, épp elfogyott a lendület. Ma erre cáfolt rá. Szuper-G-ben (és adott esetben kombinációban) pedig továbbra is esélye van arra, hogy zsinórban harmadik olimpiáját zárja aranyéremmel a nyakában, amivel Ausztriában is végérvényesen a legnagyobbak szűk elitjébe kerülne.

Folytatás kedden hajnali 4:00-kor, a férfiak szuper-G versenyével, ugyanúgy a Rock lejtőn!

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s