Bronzérmes a magyar short track mix váltó!

Mindössze 24 órát kellett várnunk a megnyitó után, és meg is született a magyar olimpiai csapat első érmes helyezése a short trackes mix váltó révén! A Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry összeállításban korcsolyázó csapat a döntőben bukott ugyan, de a vétkes kanadaiakat utólag kizárták, így Magyarország végzett megérdemelten a harmadik helyen!

Szombaton megkezdte szereplését a magyar short track csapat, rögtön fontos selejtezőkkel és az újdonságnak számító 2000 méteres mix váltóval, ahol érmeket is osztottak már. A mix váltóban a magyar csapat bronzérmet szerzett, míg az egyéni számok selejtezőiből 5-ből 4 versenyző jutott tovább az elődöntőkbe.

Bronzérmes a mix váltó!

A 12 csapatos mezőnyben a 3. negyeddöntőben kezdett a magyar csapat. Minden futam első két helyezettje, továbbá a két jobb 3. juthatott tovább, ha nincs továbbjuttatás. A lassabb kezdést követően gőzerővel zárkózott vissza a magyar csapat, ahol még Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry összeállításban versenyeztek. Krueger remekül zárkózott vissza a meglógó orosz-amerikai párosra, míg Sanyi hajrája futamgyőzelmet ért. A negyeddöntők nagy meglepetése volt, hogy Korea kicsúszott és nem jutott tovább futamából!

Videó a futamról az Europorton (nincs szükség Player-előfizetésre):

https://www.eurosport.hu/r-p-gyorskorcsolya/elodontos-a-gyorskorcsolya-vegyes-valto_vid1621609/embed-video.shtml

Az elődöntőben az első futamból előbb továbbjutott Kanada és Olaszország, miközben az egyik legnagyobb esélyes Hollandia kicsúszott, és csak a B-döntőben korcsolyázhatott. A mi futamunkban a magyar csapat Kínával, az orosz csapattal és az USA-val került össze. A csapat összeállításában annyi változás történt, hogy a Kínába koronavírus miatt csak később utazó Liu Shaoang a negyeddöntőben még az egyéni számát pihente, de az elődöntőben már bekerült Krueger helyére.

Az elődöntőben már a lányok is parádésan kezdtek, ezúttal Jászapáti Petra volt a rajtoló, és tartotta elől a szorosan együtt haladó négyesben a magyar csapatot, majd Kónya Zsófia a második helyen adta át a váltót Ádónak. Liu Shaoang már az első helyre hozta fel a váltót, amit testvére is tartott. A második női váltásnál is dobogón maradt a csapat, majd előbb Ádó előzött egyet, visszahozva a csapatot a második helyre, míg Sanyi az utolsó körben az amerikaiakat is megelőzve első helyre hozta a váltót. A rajtvonalon a magyarok mögött USA, Kína, Oroszország sorrendben haladtak át a váltók, de a végeredmény percekig nem volt hivatalos.

Végül az amerikaiakat és az egyébként kicsúszó oroszokat és akadályozásért büntették, ami miatt Kína jutott Magyarország mellett A-döntőbe. A két büntetett csapat B-döntőben sem versenyezhetett már, ott Hollandia és Kazahsztán versenyezhetett az 5. (vagy A-döntős büntetés esetén jobb) helyért.

A döntőben négy válogatott, Magyarország, Kína, Olaszország és Kanada versenyzett, ahol első kanyaros esés után (amibe vétlenként Jászapáti Petra is kicsúszott) visszafújták a rajtot. Az új rajtot követően a lányok 4. helyen adták tovább a váltót, a Liu-testvérek a harmadik helyre jöttek fel az újabb váltásig, de a 4 csapat végig szorosan követte egymást. Kónya Zsófia még egyet tudott előzni, a második helyen adhatta volna át a váltót, amikor a mögötte jövő kanadaival összeakadva mindketten kicsúsztak. Ugyan ezt követően a magyarok a negyedik helyen korcsolyáztak, míg a Kína mögött hirtelen másodikká előlépő olaszok hihetetlen felzárkózással épp csak nem tudták befogni a házigazdákat. Végül Kónya Zsófia eséséért a vétkes kanadai négyest büntették, így Magyarország bronzérmet jelentő 3. helyen zárta a döntőt!

Videó a döntőről:

https://www.eurosport.hu/r-p-gyorskorcsolya/peking-2022/2022/bukott-megis-olimpiai-bronzermes-a-magyar-vegyesvalto-videon-a-donto_vid1621606/embed-video.shtml

Egyéni előfutamok

A mix váltó előtt a női 500 méter és a férfi 1000 méter előfutamait tartották. A női előfutamokban Kónya Zsófia kezdett és futambeli harmadik helyével végig reménykedhetett a negyeddöntőbe jutásért. Végül épp az utolsó futamban szorították ki a legjobb húszból. A harmadik futamban versenyző Jászapáti Petra végig szorosan a kanadai Kim Boutin mögött haladt, így továbbjutott a hétfői negyeddöntőbe.

A férfi 1000 méteres versenyeken Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry képviselték a magyar színeket. Mindhárman futamukat végig vezetve jutottak tovább, Sanyi egy féltávnál történt lefújás miatt másfél futamot vezetett lényegében. Ahogy Petráért, úgy a három fiúért is kedden szoríthatunk ismét, amikor ebben a távban is a negyeddöntőktől folytatják a versenyt, és a döntőt is megrendezik már.

Liu Shaolin Sándor 1000 méteres selejtezője:

https://www.eurosport.hu/r-p-gyorskorcsolya/peking-2022/2022/rajt-cel-gyozelemmel-jutott-tovabb-1000-meteren-liu-shaolin-sandor-video_vid1621562/embed-video.shtml

Gratulálunk a magyar csapatnak – név szerint Kónya Zsófiának, Jászapát Petrának, Liu Shaolin Sándornak, Liu Shaoangnak és Krueger John-Henrynek – és köszönjük az élményt! Csak így tovább!

borítókép forrása: index.hu

Bronzérmes a magyar short track mix váltó!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s