Egy hétvége a Fekete-erdőben — titisee-neustadti program

Az eredetileg tervezett versenynaptár szerint ezen a hétvégén Szapporoban kellene versenyezni a mezőnynek, ám a járványhelyzet miatt később a japánok (ismét) lemondták az összes VK-versenyüket a szezonban. Így hát kellett egy beugró, ami nem más lett, mint Titisee-Neustadt, ahová így 2021 után ismét visszatér a síugró világkupa.

A titisee-neustadti Hochfirstschanze amolyan időről-időre visszatérő helyszínnek számít a síugró világkupában. Ennek elsősorban erős házon belüli konkurencia az oka, hiszen a németeknek a Négysáncversennyel rögtön van két fix sáncuk a programban, Willingen is gyakorlatilag állandó helyszín, aztán ott van még Klingenthal is, és persze a sírepülő sánc Oberstdorfban. Miután a fél szezont mégsem lehet a németeknél megrendezni (már ha van elég jelentkező a többi hétvégére), nem csoda, ha ötödik-hatodik helyszínként Neustadt nem minden évben kerül a programba.

Pedig a sánc egyébként kifejezetten az érdekesebbek közé tartozik. Egyrészt viszonylag nagyokat is lehet rajta repülni (150 m a sáncrekord!), másrészt olyan szempontból egy igazi oldschool helyszín, hogy nem csak, hogy egy természetes sáncról van szó, de (legalábbis VK-szinten) egyik utolsó mohikánként itt még hóba marják a nyomot a nekifutón, ugyanis nincsen kiépítve mesterséges jégcsatorna.

A hétvége előzményeinél elsősorban a hiányzókról kell szólnunk: egyrészt nem lesz itt a lengyelek olimpiára nevezett csapata, ugyanis ők inkább külön edzenek a hétvégén, illetve Piotr Zyłanak pozitív lett a covid-tesztje, így ő egyébként sem csatlakozhatna. A koronavírus egyébként a norvég csapaton is végigsöpör éppen, Daniel André Tande, Fredrik Villumstad, Johann André Forfang pozitív tesztjeik miatt, Marius Lindvik pedig közeli kontaktszemélyként marad le a neustadti versenyekről, Johansson egészségügyi problémákra hivatkozva továbbra is szünetet tart, így az északiak most igen tartalékosan állnak fel. A top10-ből az említetteken kívül egyébként Killian Peier is beáldozza a hétvégét a felkészülés oltárán.

Hivatalos program

Január 21. péntek

13:30 Hivatalos edzés
15:50 Kvalifikáció

Rajtlista
Élő eredmények (FIS Live)

Január 22. szombat

15:15 Próbasorozat
16:15 1. verseny

Élő eredmények (FIS Live)

Január 23. vasárnap

14:30 Kvalifikáció
16:00 2. verseny

Élő eredmények (FIS Live)

Sánc adatok

Hochfirstschanze
Zsűritávolság (HS): 142
K-pont: 125 m
Sáncrekord: 150 m Maximilian Mechler (GER), 2011. 01. 21.
Hivatalos rekord: 148 m Domen Prevc (SLO), 2016. 03. 11. [videó]
Női rekord: 138,5 m Silje Opseth (NOR), 2021. 01. 30. [videó]

A tavalyi győztesek:

  • 2021. 01. 10. Kamil Stoch (POL)
  • 2021. 01. 11. Halvor Egner Granerud (NOR)

A várható időjárás

Az időjárás-előrejelzés a hétvégére hideg, tlies időt jósol, fagypont körüli vagy az alatti hőmérséklettel. A kvalifikáció illetve a verseny idején pénteken és szombaton enyhe szél (1-2 m/s) várható, vasárnap lehet erősebb (4 m/s körüli) a légmozgás.

Így áll az összetett

Az elmúlt hétvégén Zakopaneban Karl Geiger kicsit hozni tudott az éllovas Ryoyu Kobayashin, így kettejük között továbbra is teljesen nyílt a csata a nagy kristálygömbért. Az összetett izgalmai szempontjából viszont a legutóbbi két fordulót megnyerő Lindvik távolmaradása mindenképp rossz hír, így viszont Granerud viszonylag könnyedén visszafoglalhatja a Zakopaneban elvesztett helyét a dobogón.

HELYVERSENYZŐORSZÁGPONTSZÁM
1.Ryoyu KOBAYASHI941
2.Karl GEIGER897
3.Marius LINDVIK743
4.Halvor Egner GRANERUD699
5.Markus EISENBICHLER 498
6.Anze LANISEK481
7.Jan HÖRL 472
8.Stefan KRAFT409
9.Killian PEIER392
10.Daniel HUBER 381

A teljes lista

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s