Sara Hector leiskolázta a mezőnyt a Podkorenen

Az első futamban a mezőny elől meglógó Hector, Worley és Bassino a délutáni második futamban egymás közt osztotta el a dobogós helyeket. Ugyan a második futamban is kiváló Valerie Grénier majdnem beérte Bassinot, és Worleyt, Hector ellen azonban a második futamban nem volt ellenszere a többieknek. A svéd néhány százados előnyből közel egy másodpercre tornászta fel előnyét és átvette a vezetést a szakágiban is, miután mind Shiffrin, mind Vlhová igen harmatosan teljesített. Szőllős Noa magabiztos sízéssel állt helyt első VK-versenyén!

Szép lassan Kranjska Gora a női Világkupa-naptárba is bebetonozza magát. A férfiak számára is az egyik legnagyobb kihívást jelentő óriásműlesikló lejtő az elmúlt öt évben negyedszer ugrott be a maribori verseny helyére. Belefér annyi személyes vélemény egy blog kereteibe, hogy a rendkívül meredek pálya rendre az egyik legjobb versenyt hozza a női óriásműlesikló naptárban. Az elmúlt években is mindig a igen kidomborította a technikai tudásbeli különbségeket még a legjobbak közt is. A rajtlistáról a koronavírus miatt karanténban lévők mellett hiányzott Federica Brignone, akinek a térdkalácsában lévő ín gyulladt be.

Az első futam pályáját francia edző tűzte a Podkorenre, 45-ből mindössze egy banánkapuval. Marta Bassino (3.) egy közel sem hibátlan menettel nyitotta a délelőttöt, de ez elsősorban hatalmas tempójának volt köszönhető, amit talán ennyire tisztán a rákövetkező sízők közül sem tudott ilyen kontrolláltan végigvinni. Tessa Worley (2.) inkább egy kissé lassabb tempót vállalt, de cserébe elmaradtak a rontások, így nem sokkal meg is előzte az olaszt. Mikaela Shiffrin (14.) messze elmaradt eddigi óriásban mutatott teljesítményétől: jelentős fékezései miatt közel másfél másodperces hátrányba került. Petra Vlhová (15.) inkább az amerikaival volt meccsben, mintsem Worleyval. A pattogósabb sízés nála sem volt most kifizetődő.

Egy hónap kihagyás után térhetett vissza Lara Gut-Behrami (17.) a világkupába, ehhez képest az, hogy az előbbi két klasszistól egy tizedet sem kapott, kimondottan jó eredménynek számított. Michelle Gisin (6.) visszatért ahhoz a felfogáshoz, amit Worleyék képviseltek, azaz inkább kisebb kockázattal síelt, összeszedett sízése pedig időben kifizetődött, a pálya végén pedig még faragni is tudott pár századot.

forrás: blick.ch

Sara Hector (1.) érzett rá legjobban a nagy tempó és a jó ívek egyensúlyára, végig az első helyért síelt, és végül a maga javára fordította a századokat a pálya záró szakaszán. A dobogósok ezzel szorosan egymás mögött, de a mezőny többi részétől jelentősen ellépve várhatták a folytatást.

Ramona Siebenhofer (24.), vagy épp a Lienzet koronavírus miatt kihagyó Maryna Gasienica-Daniel (17.) nem voltak veszélyese a legjobbakra, nem találták el az ideális ritmust. Alice Robinson nagy tempóval síelt, amiben benne voltak a rontások, a legnagyobb épp a cél előtt. Összeakadtak lécei, így álló helyzetből indult újra. Sofia Goggia (31.) többször is keresztbe fordította léceit, jelentős hibákkal ért célba. Katharina Liensbergernek (32.) inkább késései voltak folyamatosan, láthatóan az ő ízlésének sem feküdt ez a pálya. Utóbbi kettő végül a második futamról  is épp lemaradt.

forrás: blick.ch

Mina Fürst Holtmann (12.) inkább kisebb tempót vállalt, de a nagy hibák hírből sem ismerték, korrekt kiinduló helyzetbe került délutánra. Itt szerzett két dobogója alapján Meta Hrovat (5.) a pálya speciálistája, ehhez mérten nagyon szép menetet síelt ma is. A pálya közepét sajnálhatja talán, de az utolsó szektorra már a legjobb időt síelte. Ragnhild Mowinckel (16.) sem síelt rosszul, mindössze az imént látott menetekhez képest maradt el némileg.

forrás: Ski Austria Alpin/Facebook

A nagy időkülönbségek a folytatásra is garantálták, hogy láthatunk még remek futamokat. Wendy Holdener (11.) jól elkapta a pálya ritmusát és Elena Curtoni (19.) sem szégyenkezhetett, de igazán nagyot Katahrain Truppe (4.) menete szólt! Az osztrák végig jól vette a kapukat, a pálya középső szakaszán különösen erős szektorokat tudott síelni, így a dobogósok mögött egyből az ő neve szerepelt az eredménylistán.

Nina O’Brian (42.) hibákkal tarkított menete után Coralie Frasse-Sombet (9.) szintén bevállalós menete következett. A francia azonban sokkal jobban kontrollálta léceit, amivel még is érkezett a legjobb tízbe. Ricarda Haaser (23.) igen biztató kezdést követően esett szét a pálya második felére, nem úgy az újabb hazai, Ana Bucik (7.). A szlovén kellő rizikót vállalt, másodpercen belüli hátránnyal örvendeztette meg a hazaiakat. A szlovénok remeklése pedig itt még nem ért véget! Tina Robnik (10.) a pálya felénél még csak egytizedes hátrányban volt, Hector mögött közvetlenül a második helyen. A pálya alsó szakaszán azért jöttek már a hibák, de így is harmadik szlovénként fért be a tízbe.

forrás: blick.ch

A kanadai Valerie Grenier (8.) remek középső szakaszokkal vétette észre magát, karrierje egyik legjobb eredményében bizakodhatott a folytatásra nézve. Továbbjutott még Simone Wild (21.), Paula Moltzan (22.), Katharina Huber (28.) és Andrea Ellenberger (30.) is, míg Clara Direz (13.) igen kiegyensúlyozott futamának köszönhetően remek helyezést ért el.

Harmincon túli rajtszámmal Jekatyerina Tkacsenko (24.) szerepelt a legjobban, 38-as rajtszámmal síelve, míg a kanadai Britt Richardson (27.) volt az, aki a legkésőbb érkezve jutott tovább, előtte már 49-en elrajtoltak. Rajtuk kívül Adraiana Jelinkova (31-essel 24.) és Vivianne Härri (48-assa 29.) jutottak még tovább.

forrás: Szőllős Péter/Facebook

Ismét találtunk hazai érdekeltséget a rajtlistán! Szőllős Barnabás decemberi, és Tóth Zita keddi bemutatkozása után ezúttal Barnabás húgának, Szőllős Noának szurkolhattunk VK-debütálása alkalmával. Noa nagyon szépen helytállt élete első Világkupa-futamán. A kétszeres ifjúsági olimpiai érmes, izraeli színekben versenyző síző 58-as rajtszámmal indult és láthatóan ügyelt a biztonságra is, de azért a tempót sem adta alább. Ez ma egy 49. helyezésre volt elegendő (+4.40), megelőzve finn, kanadai, japán és szlovén sízőket. Gratulálunk Noa!

forrás: Szőllős Péter/Facebook

A svájci edző tűzte a második futam pályáját, amint saját tanítványai síeltek először. Elena Ellenberger (13.) kontrollált menetet tudhatott maga mögött, Vivianne Härri (27.) azonban kisíelt a mély hóba is. Utóbbi hibájához hasonlóan vétett Katharina Truppe (23.) is. Britt Richardsontól (22.), majd Ramona Siebenhofertől (19.) is korrekt, de hibáktól azért nem mentes sízést láthattunk. Adriana Jelinkova (28.) komoly késésekbe keveredett, senkit nem is tudott megelőzni. Jekatyerina Tkacsenko (23.) sem síelt egy épp tetszetős menetet.

Ricarda Haaser (14.) volt az első, aki érdemben meg tudta szorongatni Ellenbergert, végig előnyben volt, de az utolsó szakaszon 4 század hiányzott a vezetéshez. Ugyanott, ahol Truppe, és még számos versenyző hibázott, Paula Moltzan is vétett. Az amerikai azonban nem úszta meg esés nélkül, kérdés, sérülés nélkül megúszta-e… Simone Wild (20.) hamar eladta előnyét, nem úgy mint Mária Theresa Tviberg (16.), aki mindössze a középső szakaszon kapott nagyobb hátrányt, amivel elszalasztotta az elsőséget. Elena Curtoni (26.) a rajt után nem sokkal oldalra billent, onnan pedig már nem tudta felvenni a fonalat.

forrás: blick.ch

Lara Gut-Behrami (5.) a pálya felső szakaszán remekelt, így meglevő 8 tizedes előnyéből viszont pár tizedet eladott a pálya alsó részén. Hogy maradt ott még néhány tized, azt jelezte az is, Maryna Gasienica-Daniel (6.) majdnem végérvényesen visszafordította a maga javára a versenyt, de a svájci jobban hajrázott az utolsó szektorban. A mezőny első feléből Ragnhild Mowinckel (25.) érkezett utolsóként. A norvég jókora hibákat vétett, rendkívül sokat csúszott vissza.

Meglepően korán láthattuk síelni a második futamban Petra Vlhovát (15.) és Mikaela Shiffrint (7.) is. A szlovák viszont ebben a futamban is vétett két nagyobb hibát, így nem volt veszélyes Gutra. Az amerikai ugyan nem hibázott, nála viszont a pálya felső szakaszán a tempó hiányzott. Clara Direz-től (21.) másodszorra igen zaklatott menetet láthattunk, míg Mina Fürst Holtmanntól (29.) egy állóra fékezést láthattunk egész hamar a rajtja után.

forrás: blick.ch

Wendy Holdener (17.) a záró meredekbe hibázott bele egy jókorát, pedig odáig versenyben volt Guttal az első helyért. Tina Robnik (8.) bátran síelt, egészen az utolsó szektorig előnyben volt. A záró szakaszon viszont volt egy-egy nagyobb fékezése neki is, és a szoros élmezőnyben a századokkal sem volt szerencséje. Coralie Frasse-Sombet (18.) komoly késéssel indított, és ezt követően láthatóan nem találta meg a ritmust.

Valerie Grenier (4.) már fél másodperces előnnyel vágott neki a pályának. Ugyan ebből a felét hamar eladta, de onnantól szárnyra kapott a kanadai, és az alsó részén teljes elvesztett előnyét visszaépítette. Ana Bucik (12.) a második szektorban remegett meg, majd a cél előtt sem volt tiszta a menete, itt ment el az esélye végleg egy igen erős menetre. Michelle Gisin (10.) a pálya alsó felében rontott két jókorát, így hosszú idő után az első svájciként nem villant nagyot saját edzője pályáján.

Meta Hrovat (9.) bicskája a pálya közepébe tört bele, másodjára nem újabb dobogóesélyes menettel előrukkolni. Katharina Truppe (11.) sem tudta felvenni a versenyt Grénier-vel, bár számára egy top10 körüli hely óriásban már jónak számít. Ezzel a dobogósok előtt még mindig Grénier vezetett! Marta Bassino (3.) előnye azonban már közel 8 tized volt a rajtban, és bár a középső szakaszon ő is közel fél másodpercet eladott, ennek ellenére a vezetést néhány tizeddel át tudta venni az olasz.

Tessa Worley (2.) a pálya közepén hosszú idő után elsőként síelt kimondottan jól. Végig kontrollálta léceit, és komoly nyomást tudott ezzel helyezni Hectorra. Sara Hector (1.) ezúttal is úgy döntött, elengedi léceit. Egy szektor alatt plusz fél másodperc előnyt épített ki magának, és a pálya alsó szakaszán sem akadt nála délután sem jobb. Remek lendületét ismét hiba nélkül tudta lehozni, nem volt kérdés a fölényes győzelem.

Sara Hector hatalmas formába került idén, a söldeni nyitányt leszámítva minden alkalommal dobogón végzett, négyből kétszer győzött. Ezzel 7 eddigi dobogós helyezéséből négyet szerzett az idei szezonban, összességében pedig 3 győzelemnél jár.

Tessa Worley a lienzi győzelmét követően ismét dobogóra állhatott, karrierje során már 34. alkalommal. Úgy tűnik, alakul a formaidőzítés Pekingre. Marta Bassino idei formája egyelőre igen rapszódikus, de a szakági címvédő Courchevelt követően szezonbeli második dobogós helyét szerezte, míg összességében 19-nél jár, amiből 13 született óriásban.

A hölgyek holnap ugyanitt műlesiklásban versenyeznek majd.

Borítókép forrása: tsn.ca

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s