Sífelvonó (Adelboden + Kranjska Gora)

Ha az égiek is úgy akarják, teljes hétvégével folytatódik a Világkupa-szezon. Az új év első teljes hetének a végén a férfiak egy klasszikus helyszínre, Adelbodenbe utaztak. A fő attrakció a szombati óriás-műlesiklás lesz, de a szlalomosok alighanem nagyon várják már a vasárnapi versenyüket, különös tekintettel a zágrábi esemégnyekre. A női technikai specialisták Maribor helyett ismét Kranjska Gorán találkoznak.

A hétvége programja:

Forrás: Cityseeker

A helyszín: Adelboden

Ha január, akkor jönnek a klasszikus alpi helyszínek. Remélhetőleg, nemcsak papíron, de havon is… Elsőként Svájcba, Bern kantonban utazik a világkupa mezőnye, azon belül is Frutigen-Niedersimmental körzetbe, a 3000 lakosú Adelbodenbe. Az Entschlige völgyében, 1000 méter feletti magasságban fekvő Adelbodent hegycsúcsok tömege öleli körül: a Großstrubel (3242 m), a Steghorn, a Lohner és a Gsür emelkednek közülük legmagasabbra. A település története a XV. századig nyúlik vissza, ám az elzárt, télen többnyire megközelíthetetlen völgy a XIX. század végéig csak néhány őslakosnak szolgált otthonául.

Ekkor épült meg az út az Entschlige mentén, megépült az első szálloda, és megindult a turizmus. Az Entschlige 375 méteres vízesése a környék fő természeti attrakciója, de a 2000 méter magasságban elterülő fennsík, az Enstligenalp is vonzotta az idegenforgalmat. Zenei fesztiválok, és persze a téli sportok is egyre ismertebbé tették Adelboden nevét. Napjainkban 24 szálloda, több ezer nyaraló, sátorozó helyek és 40 étterem jelzi a turizmus nagyságrendjét. 40 km-nyi sípálya mellett a hódeszkások számára is építettek pályákat. A sípályák közül kiemelkedik a Világkupa helyszíne, a Chuenisbärgli, amely az azonos nevű hegyen került kialakításra. A világ egyik legrégebbi pályája, amely egyben az egyik legkeményebb kihívást is jelenti. 1955 óta ad otthont évente a versenyeknek.

Adelboden históriája

Az óriás-műlesiklás egyik szentélyéről beszélünk, ahol a sportág minden nagy klasszisa győzedelmeskedett legalább egyszer. Kezdve Killyvel, folytatva Karl Schranzcal, vagy épp az 1976-ban világbajnokságot nyert Gustav Thönivel.

A nyolcvanas évek Ingemar Stenmark korszakát hozta meg, hat éven belül ötször vitte az elsőséget a svédek fenoménja. Sajnos felvételt róla nem találtunk, nem úgy a század végére berobbant Marc Girardelliről. Más volt a világ hagyományos léceken, de a luxemburgi megmutatta, miként lehet eszményien síelni egy olyan lejtőn, mint a Chuenisbärgli.

Nyert ő mindent és sokszor, mégis karrierje egyik legszebb napjaként emlegette azt a napot, amikor végre Adelbodent is sikerült bevennie. Alberto Tombáról beszélünk.

Az évezred végén aztán erőre kaptak a nyugati szomszédban addig meglehetősen soványka mérleggel szerénykedő osztrákok. Hermann Maier háromszor győzött zsinórban, majd az elkövetkező években egyszer Hans Knauß, majd az első évtized második felében háromszor Benjamin Raich. Áldhatjuk az eget, amiért láthattuk ezt a páratlanul szép technikával síző sportembert versenyezni.

Sosem tartották kimondott klasszisnak Marc Berthod-t. Mi is csak azért emeljük ki külön 2008-as sikerét, mert azóta várnak a svájciak egy újabb elsőségre Adelbodenben. Ami különösen kellemetlen volt, hogy az akkori kettős győzelmük óta még csak a dobogóra sem tudtak felférni legjobbjaik. Egészen  a tavalyi dupla hétvégén, amikor is előbb Odermatt, majd Meillard végzett a harmadik helyen.

Adelboden abszolút legjobbja Marcel Hirscher volt, aki óriásban négyszer, szlalomban ötször állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Brutális fölénnyel kivívott sikerei helyett a 2018-as diadalát emeljük ki. Több óriási hibát elkövetett az arénában, de máig emlékezetes módon így is behúzta. Pinturault és az itt még nyeretlen Kristoffersen arcát érdemes megnézni.

Ha már a franciánál tartunk, ő a lejtő legeredményesebbje, ami a jelenlegi mezőnyt illeti. Ő az óriás kétszeres címvédője, jó esélyei vannak szombaton, akárcsak az előző három futamot egyformán másodikként zárt Filip Zubčićnak.

Forrás: Kranjska Gora

A helyszín: Kranjska Gora

Horvátország után Szlovénia jön, Zágráb után viszont nem Maribor, hanem Kranjska Gora. Szerencsére, hisz a zágrábi hóhelyzet ismeretében egy valódi hegyi helyszínen talán jobbak a verseny lebonyolításának feltételei. Kranjska Gora, az egykori Kronau a szlovén-olasz-osztrák hármashatár közelében fekszik, a Száva forrásvidékén, a Karavankák és a Júliai-Alpok találkozásánál. Kranjska Gora majd ezer éves története karintiai szlovén telepesekkel kezdődött. Az 5000 lakosú település meglehetősén régen, 1848-ban elnyerte a városi rangot.

A Vitranc hegy híres síközpont, a közelben van Planica síugrósánca, aki pedig nem a havon szórná a pénzt, annak zsebeit szeretettel várja a helyi kaszinó. Kranjska Gora síközpontja 1948-ban nyílt meg. Valójában a szomszédos települések területére is átnyúlik, Mojstrana, Planica és Podkoren is részesül belőle. 20 km-nyi pálya várja az alpesi sízőket, 40 km-nyi pedig a sífutás szerelmeseit, emellett hódeszkás parkot is létrehoztak. Nem járunk túl magasan, 795 m és 1623 m között sorjáznak a pályák.

Forrás: Eurosport

Kranjska Gora (női) históriája

A helyszín a férfi versenynaptár emblematikus része régóta, a nőknél mindösszesen tíz alkalommal rendeztek itt futamokat – jellemzően a klímaváltozás miatt lassan ellehetetlenülő Maribor helyére beugorva. Pontosabban a maribori szervezők költöztették át a viadalt, ami egyébként sportszakmailag nem hátralépés, sőt kifejezetten színvonalas versenyeket láthattunk az elmúlt években.

Huszonnégy VK- győzelméből kettőt a Podkorenen gyűjtött be a 70’-es évek svájci kiválósága Morerod. A következő évtized végén tértek vissza a hölgyek Szlovéniába, akkor a jugoszláv színekben versenyző világbajnoknő hazai havon érte el a duplázást. Mateja Svet után három évvel Bokal révén újra örülhettek a szlovének.

Rögtönzött időutazásunk 2007-ben folytatódik. Mindkét számban osztrák siker született, szlalomban például a világ akkori legjobbja, Marlies Schild ünnepelhetett.

Shiffrin karrierje 39. és 40. győzelmét Szlovéniában aratta 2018-ban, méghozzá könnyed eleganciával.

Két éve Alice Robinson igazolta újfent, hogy számára az igazán nehéz, meredek, férfias lejtők szolgáltatják a valódi kihívást. Másfél másodperccel okította a mezőnyt.

Tavaly két óriást tartottak Kranjskán, s mindkettőt a szakág szezonbajnoka, Marta Bassino húzta be. Tehát ha valahol visszatérhet a siker útjára az olasz lány, akkor az ez a lejtő lesz.

Hírmorzsák két hétvége közt

1) Kipukkant a svájci buborék

A svájciak technikai részlegének a kapitánya a zágrábi botrányverseny előtt közölte a sajtó képviselőivel, hogy elbukott a svájci szlalomosok buborékja. Ez annyit jelent, hogy a részben különálló csapattal készülő Holdener és Gisin kivételével gyakorlatilag a teljes svájci műlesikló csapatot megfertőzte a koronavírus, beleértve a stáb egy jelentős részét is. A teljesség igénye nélkül Camille Rast, Melánie Meillard és Andrea Ellenberger is karanténba kényszerült. Mint ismert, december végén az óriás-műlesiklók között terjedt szét a fertőzés, többek közt Shiffrin, Gut-Behrami, Gaşienica-Daniel, Robinson és Liensberger dőlt ki a sorból, Zágrábról pedig az olasz műlesikló csapat öt tagja maradt le. Egészen friss hír, hogy Andreja Slokar is pozitív tesztet produkált, így a szlovénok reménysége Kranjska Gora helyett odahaza tölti a hétvégét. Az olimpia közeledtével több mint baljós jelek ezek…

2) Az omikron-hullám elsöpörte a flachaui Nachtslalomot

Nincs mese, Ausztriában berobbant a koronavírusjárvány ötödik hulláma. Az omikron-variáns terjedésére jellemző, hogy az előző heti mozgóátlag már-már rekordközeli szintet mutatott. Nyugati szomszédunknál a tartományok szintjén kezelik a járványhelyzetet, márpedig Salzburgban kiemelkedő mértékben nőtt a fertőzöttek száma. Ezért a tartomány vezetése kérvényezte az Osztrák Sí Szövetségnél a jövő keddre tervezett flachaui villanyfényes verseny törlését. Az ÖSV tiszteletben tartotta a kérést. Azóta megtalálták a póthelyszínt: a hölgyek visszatérnek Schladmingba – 9 évvel az ott rendezett vb-t követően.

3) Muffat-Jeandet a zágrábi bohózat áldozata

Hogy mennyire alkalmatlan körülmények uralkodtak Zágrábban, nem csak a szemünk és a stopper igazolta. A franciák 32 éves olimpiai bronzérmese, Victor Muffat-Jeandet húzta a legrövidebbet. Miután belesíelt egy pályahibába, előrevágódott a lejtő felső részén, s mint kiderült, jobb lábában bokatörést szenvedett. Bár a tüzetes kivizsgálás még előtte áll, biztosan kihagyja a pekingi téli olimpiát. VMJ két nagy barátja, Pinturault és Meillard kiakadt az eset kapcsán, követelik az illetékesek felelősségre vonását, akik szerintük átléptek egy határt. (via skiweltcup.tv)

4) Brignone kihagyja a hétvégét

A két évvel ezelőtti összetett győztes jobb térdkalácsában íngyulladással küszködik, ezért döntött a rövid szünet mellett. Reményei szerint a jövő hétvégi Zauchensee-i gyorsasági hétvégén rajthoz tud állni. Karoline Pichler szintén nem utazott el Szlovéniába, mert úgy véli, jelenleg még nem eléggé stabil óriásban, így inkább a gyors számokra szeretne fókuszálni.

Kis színes a social médiából

Amekkora sportemberi nagyságként ismerte meg a világ Ivica Kostelićet, annyira véleményes megnyilatkozásai vannak visszavonulása óta. Ivicát érthetően megviselte a zágrábi szlalom halasztása, majd törlése, s az is igaz, hogy bizony gyakorta lehet fogást találni az FIS döntéshozóin. Na, de ez mi volt Ivica?! Az első Instagram-sztoriban azon ámult szerda este, hogy a fontos döntéseket a sízők véleményének megkérdezése nélkül hozzák meg. Minden sínemzet delegáltja rábólintott a halasztásra a szétázott, agyonsózott, totál használhatatlan pálya láttán. A másik bejegyzését szó szerint idéznénk: „Törölték a zágrábi szlalomot, mondván az veszélyes a sportolókra. Eközben Bischofshofenben… repülnek 120 métereket hóesés közepette.”

Ivica pályatársa, a még aktív Manfred Mölgg igyekezett poénnal elütni a csütörtöki törlést.

Mások nem voltak ennyire kedélyesek. Pinturault felháborodásának adott hangot, míg Dave Ryding nem volt különösen elragadtatva a sós hó és a buckák kombinációtól, mert elmondása szerint fokozott igénybevételnek volt kitéve a teste. Na, jó, egy kicsit máskét fejezte ki magát…

Még mielőtt elfogultság vádja érne minket, hallgattassék meg egy eltérő vélemény is. A hazaiak legjobbját, Filip Zubčićot idézzük: „Kétségtelenül nagyon nehéz és kihívásokkal teli volt a pálya, de semmi olyan nem történt, amit korábban soha nem tapasztaltunk. Ez egy extrém sport, amelyet nem lehet mindig tökéletes körülmények között űzni. Nem értenék egyet azzal a vélekedéssel, hogy mekkora nagy veszélyben voltunk, elvégre mindannyian részt vettünk már gyorsasági versenyeken és GS-en, ami véleményem szerint sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint bármelyik szlalomverseny.”

Az olaszok mindennek tudnak örülni, még az olimpiai felkészülés finisén aláhulló zápornak is. Sofia Goggia és a lesikló garnitúra Tarvisión hangol a Zauchensee-i lesikló hétvégére.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s