Bormio? Akkor Paris!

Dominik Paris hetedik győzelmét szerezte a bormiói lejtőn a kedd délelőtti lesikláson. Az olasz klasszis hatalmas menettel kerekedett felül a szintén parádézó Marco Odermatton, aki első lesikló VK-dobogójának köszönhetően még tovább növelte előnyét összetettre. Az első kettőtől jócskán lemaradva Nils Hintermann végzett a harmadik helyen. Mayer tízen kívül zárt, így Paris megelőzte a szakágiban, míg Beat Feuz közel 5 év után először esett ki lesiklóversenyen!

A Stelvio a hírek szerint az enyhébb időjárás, és az elmúlt időszak havazásai miatt kevésbé jeges idén, mint azt a versenyzők megszokták, ráadásul a jellemző buckákból is kevesebb volt most a pályán. Az időre nem lehetett panasz, szinte a teljes hegy árnyékban volt a borús idő miatt, a hőmérséklet fagypont körül alakult.

A szakági világbajnok Vincent Kriechmayr (7.) rögtön egyessel érkezett, ugratóit sikerült rövidre faragnia, az már egyértelmű volt, hogy egyből remek alapidőt kaptunk a továbbiakhoz. Emellett viszont szemre mégis remek volt a tempója, és a kanyarok íveit is láthatóan jól tudta tartani. Ezt jól mutatta, hogy Christof Innerhofert (38.) előzte két másodperccel – igaz, az olasz közel sem síelt hibátlanul. Kriechmayr számára komolyabb fegyvertény volt, hogy Matthias Mayert (12.), honfitársát és a verseny tavalyi győztesét is verte közel fél másodperccel. Az osztrák a pálya nagy részében rendre mélyre került, vagy távolabb a kanyarok ideális íveitől. Viszont megmutatta, hogy Kriechmayr a pálya aljában közel fél másodpercet (!) hagyott.

A Val Gardena-i győztes Bryce Bennett (39.) ezúttal nem találta meg nyerő formáját. Az amerikai rendre rontotta a kanyarokat, annak ellenére, hogy sebessége sem volt épp a legmagasabb. Beat Feuz nagyon hosszú idő után először esett ki. Szerencsére a nagy balesetet elkerült – egy letörésben került mélyre, így a meredeken már az oldalán csúszott, de szerencsére a hálótól el tudta navigálni magát. Visszacsatolnia sem kellett, egyből lécein ment tovább a célvonal felé. Ezzel Feuz az öt szezonnal ezelőtti kitzi kiesése óta tartó célba érési sorozatot szakított meg.

forrás: blick.ch

Martin Čater (46.) rajongói két szektor után még akár bizakodhattak volna is, utána viszont két jelentős bizonytalansága is volt. Teljes, három másodperc feletti hátrányáért viszont ez a két megbillenés közel sem tehető felelőssé… Aleksander Aamodt Kilde (6.) továbbra is az egyik legmagabiztosabb a lécein, amit rendkívül gyors felső szakasza is mutatott. Bár a pálya közepén ő is kapott Kriechmayrtől, de a pálya végére ismét megtalálta remek végsebességét, aminek köszönhetően a maga javára tudta fordítani a századokat.

A hatalmas erődemonstráció viszont még hátra volt, de nem kellett rá Parisig várni. Marco Odermatt (2.) olyan sebességet vállalt el, ami végig a határon síelést jelentette. Ennek megfelelően kisebb korrigálásai voltak ugyan, de ezek nem zökkentették ki egy pillanatra sem, és a pálya alján úgy jött, mint az eddig ott magasan kiemelkedő Mayer. A svájci kilenctizedes előnyével már-már azt hihettük, itt az új győztes, de Dominik Paris (1.) megmutatta ki a Stelvio királya! Az olasz hasonló tempót tudott síelni, mint Odermatt, de neki ennek ellenére korrigálgatnia sem kellett, így a pálya alsó szakasza előtt már fél másodperc körül járt az előnye. Bár a végén Paris lassult valamennyire, ekkora előnyt egyszerűen nem tud eladni ezen a lejtőn, negyed másodperces előnyt vitt a célig.

A két űrmenet miatt, Niels Hintermann (3.) menetére még fel sem ocsúdtunk, pedig a svájci szép csendben másodpercen belül maradt Parishoz képest, köszönhetően részben annak is, hogy a pálya aljára maradt még benne erő, hogy faragjon. Másodpercen belüli hátrány pedig még pillanatnyi dobogót ért ekkor. Otmar Striedinger (13.) nem kezdett rosszul, esélye volt, hogy két honfitársát is megelőzze, de ő a pálya alján nem tudott úgy remekelni, mint az előző sízők. Johan Clarey (11.) továbbra sem tud a dobogóra felférkőzni. Azt viszont megmutatta a francia korelnök, hogy még bőven van benne potenciál: az embert próbáló pályán még az utolsóelőtti szektorban síelt remekül, bizonyítva állóképességét.

Travis Ganong (8.) menetére már egyértelműen kezdett feloszlani a felhőréteg, ami a látási viszonyokon segített valamelyest. Ganong ezt ugyan győzelemre azért nem tudta váltani, de korrekt alsó szakaszának köszönhetően a top10-be bőven befért. Max Franz egy erőltetett kapuvétel után nem tudott tovább síelni, úgy látta az újabb kapuvétel már nem fog menni. Ryan Cochran-Siegleben (20.) még benne lehetett, hogy akár Parisszal is felveszi a harcot, de többször is hibázott, és ezt lassabb felső szektora miatt nem tudta érdemben kompenzálni nagy sebességével. Ráadásul a legjobb tempó újabb hibákat is hozott magával.

forrás: blick.ch

Bár ketten is előkelő rajtszámmal indulhattak, ma a soron következő német lesiklók sem jelentettek veszélyt a legjobbakra. Andreas Sander (28.) és Romed Baumann (22.) is igencsak megküzdöttek a pályával, bőven elmaradtak még a dobogósok mögötti középmezőny legjobbjaitól is. Matthieu Bailet-től (14.) már megszokhattuk, vissza nem fogja magát. Ezúttal viszont a pálya elején nem találta a jó íveket, így már jól sikerült alsó részekkel együtt is elsüllyedt a középmezőnyben. A legjobb húsz sorát Daniel Hemetsberger (4.) zárta, nem is akármilyen menettel. Bár tempója nem volt a legjobbak közt a pálya felső harmadában, ezzel még épp a jó íveket tudta tartani. Féltávnál nem volt kizárt a dobogó sem, de a klasszis befejezés hiányzott. Így is a legjobb osztrák lett ma, és nem kizárt, kiszoríthatja az olimpiai keretből Franzot.

forrás: krone.at

Ami nem sikerült Sanderéknek, az sikerült egy másik németnek. Dominik Schwaiger (5.) pokoli gyors alsó szakaszának köszönhetően a legjobb 5 közé síelte magát, lesiklásban megjavítva ezzel korábbi legjobbját. A rajt utáni percekhez képest valamelyest jobb látási körülményekkel pedig nemcsak Schwaiger tudott élni. Az eggyel előtte síző Matteo Marsaglia (10.) már az edzésen is jól teljesített, ezt pedig a versenyen is jó eredményre váltotta. Igazán a valamivel lassabb alsó szakaszt sajnálhatja, amin még néhány helyezése elmehetett. Így került az olasz elé például Daniel Danklmaier (9.), aki ugyan messze nem kezdett olyan jól, mint Marsaglia, viszont a pálya alján nagyobb lendülettel tudott végig síelni.

forrás: fisi.org

Szintén nem síelt rosszul Jared Goldberg (15.) sem, még ha akkorát nem is szólt szereplése, mint az imént említett hármasnak. Josef Ferstl (16.) is kimondottan jól ment ma, könnyedén előzte az igencsak hátul tanyázó Baumannt és Sandert, de a legjobb német címet így sem tudta elvenni Schwaigertől. A bormiói pályán láthattuk már, nem mozognak rosszul az olaszok, igaz volt ez Mattia Casséra (17.) is, így végül három hazai síző fért be a legjobb 20-ba. Pontot szerzett még harminc alatti rajtszámmal Boštjan Kline (21.) is, míg Steven Nyman (31.) az utolsó pillanatban szorult ki a legjobb 30-ból. Az amerikaihoz hasonlóan pont nélkül maradt még Nils Allegre (36.) és Maxence Muzaton (42.) is.

Harmincon túli rajtszámmal a szlovén Miha Hrobat (18.) szerepelt a legjobban, aki ezt remek sebességének is köszönhette – 46.-ként síelve. Pontot szerzett még Gilles Roulin (31-essel 19.), Stefan Rogentin (36-ossal 23.), Jeffrey Read (35-össel 24.), James Crawford (42-essel 25.), Blaise Giezendanner (41-essel 26.) és Broderick Thompson (47-essel 27.) is. A mezőny legvégén érkezőknek is volt esélye pontot szerezni, előbb a 48-assal síző Stefan Babinsky (30.) ért be a pontszerzők közé, majd a legutoljára síző, 52.-ként érkező olasz, Pietro Zazzi (29.) szerezte meg első pontjait. Ő volt az, aki végül kiszorította Nymant a harminból.

Dominik Paris elérte a komoly állomásnak tekinthető huszadik győzelmet, lesiklásban pedig már 16-nál jár, így az örökranglistán már csak olyan korszakos lesiklók állnak előtte, mint Klammer (25), Müller (19) és Eberharter (18). Paris a két ünnep közötti időszak specialistája: 16-ból kilencszer nyert ebben az időszakban. Ebből hétszer csak itt a Stelvión, míg további kétszer Santa Caterinán.

forrás: fisi.org

Marco Odermatt is „húszast” ünnepelhetett, csak dobogók számában, lesiklásban viszont első alkalommal. A szám 2018-as junior világbajnoka már többször bizonyította, előbb-utóbb meglehet a top3 a leggyorsabb számban is, a mai napig kellett csak várni erre. Kérdés, hogy innentől láthatjuk-e minden lesiklás alkalmával, vagy továbbra is ki fog hagyni versenyeket, mint tette azt egy héttel ezelőtt is. Niels Hintermann révén két dobogóst adtak a svájciak. Hintermann a Val Gardena-i harmadik hely után szerezte meg második dobogóját a szakágban. Emellett egy győzelme van még Wengenből, egy időjárás által igen befolyásolt kombinációról.

Mayer gyengébb szereplésével és Feuz nullázásával Parisátvette a vezetést a szakági pontversenyben az eddig magabiztosan versenyző Mayertől, míg Hintermann újabb dobogója révén már Kilde előtt harmadik. Marco Odermatt már biztos az összetett élén tölti a szilvesztert, előnye már közel 300 pont Mayer és 350 Kilde előtt. A negyedik Pinturault hátránya egy pont híján 400 pont, de az összetett címvédője az előzetes hírekkel ellentétben mégis rajthoz áll az idei naptári év utolsó két versenyén. Legutóbb svájci síző tizenegy éve vezette ilyenkor a világkupát, akkor Silvan Zurbriggen jóval szűkebb előnnyel léphetett az új évre.

Holnap az első szuper-G-vel folytatódik a férfiak programja Bormión, a versenyt ismét a női verseny két futama közt rendezik majd.

Borítókép forrása: nzz.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s