Sífelvonó (Lienz + Bormio)

A karácsonyi ünnepkör még tart, a bejglisorok nem akarnak fogyatkozni, a Világkupa-sorozat viszont folytatódik a héten. Mivel páratlan évet zárunk a napokban, a hölgyek Lienzbe utaznak a hagyományos technikai versenyekre, a férfiak pedig Bormión, a Pista Stelvión méretkeznek meg egymással, a klasszikus lesiklás után kétszer Szuper-G-ben, a másodikkal a Lake Louise-ban elmaradt versenyt pótolják. Következzék, hát, szokásos beharangozónk!

Az elkövetkező napok programja:

Forrás: Tiroler Tageszeitung

A helyszín: Lienz

A szívatós földrajztanárok nagy kedvence a tiroli Lienz (ejtsd: Lienc) városka, hisz oly könnyen összekeverheti a bárgyú diák a sokkal nagyobb honfitárssal, a felső-ausztriai Linz-cel. Hogyne kevernék, hisz még a közvetítésekben is sokszor rosszul ejtik, pedig a tiroli városka lakosa még annyira se “linci”, mint Vonn… Kelet-Tirolban járunk, a Lienzi-Dolomitok és a “valódi” Dolomitok találkozásánál, a Dráva-völgy mellett. A dél-tiroli versenyek előtt már eleget ecseteltük ennek velejáróit, kár is lenne ismételni. A síterep nem különösebben magas, legmagasabb pontja is csak 2278 m, maga Lienz városa is inkább a gyakori napsütésre büszke. Persze, Tirolban nem hiánycikk a hó, 200 hektáron 37 km-nyi sípálya várja az idelátogatókat.

Lienz históriája

Habár már a negyedik Világkupa-kiírásban rendeztek versenyt a Schlossbergen (Judy Nagel győzött mindkét számban), Lienz csak a 90’-es évtized vége felé tért vissza a kalendáriumba. 1997 egy hagyomány kezdődátuma, azóta minden egyes páratlan év végén, a két ünnep között Tirol ad otthont a nők technikai versenyeinek.

1997-ben két szlalomot rendeztek, és mindkettőt az évad bajnoka, a svéd Ylva Nowén nyerte. Mégpedig tavaszias hóviszonyok közepette, ami mostanság sajnos visszatérő jelenség a térségben. Idén is melegfront járja át Közép-Európát.

Bizonyára keveseknek mond bármit Lilian Kummer neve. Két érdemleges szezonja volt a rövid VK- pályafutást maga mögött tudó svájcinak. Egyetlen győzelmét, s egyben dobogóját épp Lienzben szerezte meg, 2001-ben. A helvétek nem nyerni jártak át Lienzbe, rajta kívül 14 év elteltével Lara Gut vitte még a prímet, szintén óriás-műlesiklásban.

Igazságtalan lenne nem megemlíteni Anja Pärsont, aki a 2000-es évek első felében három alkalommal is verhetetlen volt Lienzben, az akkor még elsősorban műlesiklóként ismert svéd sztárról sajnos nem találtunk vonatkozó videót.

Bár rendíthetetlen hegemóniáról nem beszélhetünk, azért az sokatmondó, hogy Lienzben egyvalakinek sikerült címet védenie. Ő a „Szlalomkirálynő”, vagyis Marlies Schild, aki zsinórban háromszor győzött szlalomban. Az elsőt 2009-ben aratta, mégpedig hátborzongató külsőségek, több mint 4000 hazai szurkoló buzdítása közepette. Schild egy évvel korábban sérült meg súlyosan Söldenben, ez volt az ő igazi visszatérése: agyonverte a mezőnyt.

Karrierje utolsó, szám szerint 36. VK- győzelme (szlalomban a 35.) szintén Lienzhez fűződik, még 2013-ban. Sajnos erről nem találtunk felvételt. Ekkortájt zajlott le a generációváltás a női műlesiklás valaha volt két legnagyobbja között. Az akkor még csak 16 esztendős Mikaela Shiffrin 2011-ben rúgta be az ajtót a nemzetközi elitbe, amikor 40-es rajtszámmal előbb a 12. pozícióba kvalifikált, majd onnan a legjobb délutáni futammal életében először dobogóra állhatott. Karrierje nyolcadik VK- startján. (A futam 2:20-tól tekinthető meg.)

Shiffrin azóta hétszer végzett dobogón Lienzben, ebből háromszor győzött. Ő a címvédő mindkét szakágban, 57:35-től győztes szlalomfutamát tekinthetitek meg:

Forrás: Holiday Homes in Italy

A helyszín: Bormio

Lombardia tartomány Sondrio megyéjében, Olaszország északi határán járunk. Az Adda folyó mentén, a Valtellina-völgyben 1000 m feletti magasságban épült a város, melyet az Alpok 4000 m-es hegyei vesznek körül. Környéke a Stelvio Nemzeti Park része, mely Olaszország legrégebbi nemzeti parkja. A település mintegy 4000 lakossal bír. Bormio termálvizei már az ókorban is hírnevessé tették a falucskát, ezek jó részét még ma is használják. Bormio síterepe 3000 m feletti magasságba emelkedik. 15 sífelvonó, óránkénti 24 000 fős kapacitás – igazi tömegturizmus. A leghíresebb pálya, a Stelvio viszont nem a tömegek pályája, előszeretettel hívják a helyiek a világ legmeredekebb és legnehezebb lejtőjének.

Bormio históriája

1010 méteres (2255 – 1245 m) szintkülönbség, 3270 méteres táv, 43 éles fordító, 30%-os átlagos dőlésszög, 120 km/h-t súroló sebesség, kegyetlen fizikális és mentális erőpróba két perces tömény adrenalin! Íme, a lejtő részletes ábrája, Hans Knauß kameralesiklása pedig minden egyebet elárul:

A közrettegésnek örvendő Stelvio lejtőjén 1993-ban csaptak össze először a világ legjobb lesiklói. Onnantól kezdve két esetben az időjárás, a huszadik évfordulót követő három évben pedig a piszkos anyagiak miatt maradt el a bormiói lesiklást. (2014 és 2016 között az alapvetően női lejtőként ismeretes Santa Caterinán viaskodtak az urak.) Az első futamon osztrák győzelem született, a későbbi világbajnok, jelenlegi FIS- versenyigazgató Hannes Trinkl húzta be az elsőséget.

Az osztrákok egyébként majdhogynem győzni jártak át Dél-Tirolba, elvégre az eddigi 28 futam felén tőlük került ki a győztes személye. Kilenc alkalommal kettős sikert ünnepeltek a sógorok, de akadt hat olyan év, amikor taroltak, vagyis kisajátították maguknak a dobogót. Az ezredforduló környékén például öt-hat klasszissal állt fel válogatottjuk, épp ezért nagy szó, hogy Hermann Maier kétszer is elvitte az elsőséget. Elsőként 1997-ben

Nyert itt Eberharter, Gruber, Strobl és Schifferer, de a legeredményesebb a maga három sikerével Michael Walchhofer volt osztrák részről. Búcsúszezonjában született meg a harmadik.

Daron Rahlves szintúgy nagy mestere volt a bormiói lejtőnek, de nem kérdés, hogy megint Bode Millerrel hozakodunk elő, aki gondolt egyet, s a 2005-ös világbajnokságon a Szuper-G után behúzta a lesiklás aranyérmét is.

Ha kicsit visszaröppenünk a 90’-es évek derekáig, akkor még Luc Alphand hegemóniájáról szólt a lesiklás. Kétszer nyert a Stelvión a francia legenda, a videón szereplő volt a második a sorban.

A házigazdák számára nem termett sok babér Bormión, hiszen Innerhofer 2008-as sikere előtt mindösszesen két dobogót bírtak felmutatni. Na, de aztán nagyot fordult a kocka, köszönhetően elsősorban Dominik Parisnak. 2012-ben, minden idők legszorosabb lesikló versenyén (az első négyet 2 század választotta el egymástól!) még meg kellett osztania a dobogó tetejét Reichelttel, 2017-től már nem volt megállás, zsinórban négyszer győzött a Stelvion. Kapucsengős felvétel, de remélhetőleg azért élvezhető.

A norvégok messze leggyengébb lejtőjéről van szó. Csupán kettő skandináv nyert Bormióban: Lasse Kjus (1995) és Svindal (2013). A svájciaknál még gyászosabb az összmérleg: egyetlen győzelem (Défago 2011), tucatnyi dobogó, ennek több mint fele az előző évtizedből.

A címvédő pedig nem más, mint a szakági éllovas és remek formának örvendő Matthias Mayer. Ha favoritot kellene kikiáltanunk, talán rá voksolnánk.

Forrás: Bergheimat Flachau

Hírmorzsák két hétvége közt

1) Nem engednek be nézőket a januári ausztriai versenyekre

A koronavírus omikron-variánsának rohamos terjedése okán további szigorításokat léptettek elő számos európai országban, és ez sajnos hátrányosan érinti a sporteseményeket is. Mint hetekkel korábban ismeretes volt, Németországban minden sportrendezvényt üres lelátók előtt rendezhetnek csak meg, beleértve a Négysáncverseny német állomásait és a biatlonversenyeket. Azóta lépett az ÖSV is, és hasonlóképp döntött a 4Sánc utolsó két állomáshelyével, két hódeszkás viadallal, valamint a január első felében esedékes női alpesi síversenyekkel (Flachau és Zauchensee) kapcsolatban is. A hónap második felére eső kitzbüheli és schladmingi versenyekről még nem született döntés, bíznak, míg lehet…

2) Mikaela Shiffrin Covid+

Az összetett háromszoros győztese és jelenlegi listavezetője fennakadt a hétfő délelőtti gyorsteszten, s bár konkrét egészségi problémáról nem tud beszámolni, kénytelen lesz megkezdeni karanténját. Kihagyja tehát mindkét lienzi versenyt, s minden bizonnyal a nyolc nap múlva esedékes zágrábi szlalomot is.

3) Koronavírusos a női versenyek igazgatója is

Peter Gerdol a courchevel-i versenyeket követően produkálta a pozitív mintát, egy közeli munkatársával egyetemben. A lehetséges kontaktszemélyeket azonosították, esetükben nem találtak fertőzésre utaló szimptómákat. Lienzben Markus Mayr fogja őt helyettesíteni, egyben bíznak abban, hogy az enyhe tüneteket érző versenyigazgató Zágrábban már visszatérhet. További hír, hogy a három, pozitív tesztje után karanténba vonult síző, vagyis Gut-Behrami, Liensberger és Robinson túlesett a betegségen, így elvileg semmi akadálya nincs a lienzi visszatérésüknek. Ehhez képest a svájciak keretébe nem nevezték Larát.

Forrás: Ski Weltcup

4) Olasz és svájci elsőség a bormiói edzéseken

Karácsony második napján került sorra az első lesikló edzés Bormióban. A rendkívül jeges Pista Stelvión az a Matteo Marsaglia érte el a legjobb időt, aki többedmagával átvágta a lejtő legszűkebb kanyarját. Akárcsak például a harmadik Kilde és a negyedik Brodie Seger. A kanadaiak jó előjelekkel várhatjuk a keddi klasszikust, hiszen szabályos nyomvonalon James Crawford teljesítette a leggyorsabban a lejtőt, míg hétfőn Seger immáron tisztán zárt az ötödik helyen. Ami a mai tréninget illeti: Niels Hintermann hatalmas, másfél másodperces előnnyel végzett élen, megelőzve a gyenge vasárnapi produkciója után a másnapi indulás jogáért is küzdő Hemetsbergert és Odermattot. Ők ketten századra ugyanazt az időt síelték. Jó formát mutattak még a házigazda olaszok, valamint Cochran-Siegle, illetőleg Clarey. Az osztrák ászok megszenvedtek a körülményekkel, mint ahogy Feuz sem tűnt magabiztosnak. Először a szezonban ott szerepelt a rajtlistán Carlo Janka, de minthogy mindkét edzésen jócskán elmaradt társaitól, erősen kétséges, elindítják-e kedden.

Az első edzés végeredménye

A második edzés végeredménye

Kis színes a social médiából

Mis másról szólhattak volna az elmúlt napok posztjai, mint a karácsonyi ünneplésről? A sízőknek ez a ritka lehetőség, amit, ha csak pár napra is, szeretteik körében tölthetnek. Így tett Michelle Gisin és Luca de Aliprandini is:

Ajándékkal lepte meg követőit a szlalom aktuális világbajnoka, szakági világkupa-címvédője, Katharina Liensberger. Az osztrákról szurkolói tudhatják, hogy játszik hárfán, ezúttal is ezzel örvendeztette meg követőit:

Ivica Kostelić nem a síelésben, hanem új szenvedélyében, a vitorlázásban tartott pihenőt a napokban. Az alábbi képen látható, ahogy a három kis Kostelić átvette az uralmat nappalijukban:

Szintén a gyerekeké volt a főszerep Manuel Felleréknél, aki a legtöbb szlalomossal együtt még az új év első pár napjáig pihenhet, mielőtt belevágna a januári szlalom-dömpingbe:

Sífelvonó (Lienz + Bormio)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s