Hector 7 év után ismét győzelmet szerzett a svédeknek

Jóval szorosabb küzdelmet hozott a második courcheveli óriás-műlesiklás, mint a tegnapi. Mikaela Shiffrinnek pedig nem jött össze a duplázása, hiszen bár mindkét futamán odatette magát, hiányzott ma belőle a frissesség. Sara Hector pedig tegnapi dobogója után új impulzusokra tett szert, és kétségek nélkül nyerte – hét év elteltével – karrierje második Világkupa-versenyét. A szakág címvédője, Marta Bassino két nullázás után kezdi összerakni magát, egy dobogó formájában jelezte, rá is számítani kell. Olasz részről több örömre nem volt ok: Goggia az első, Brignone a második futamban búcsúzott. Az osztrákok erős napot zártak, mivel hét sízőjük is bejutott a délutáni futamba, s közülük kettő a TOP-10 között zárt.

A körülmények mit sem változtak egy nap elteltével. Ragyogó napsütésben, csekély szélmozgás mellett indult a verseny. Az első futam pályáját egy svájci edző tűzte, mégpedig eléggé ritmusosra.

Forrás: Ruetir

Tegnaphoz hasonlóan Petra Vlhová (5.) választotta az 1-es rajtszámot. S megint ugyanott roggyant meg mozgása, mint kedden. Elfékezésén kívül sem tűnt átütőnek a szlovák, ezzel együtt mindösszesen 2 tizeddel kapott ki Marta Bassinótól (4.). Igaz, a szakági címvédő mintha visszafogta volna egy picit lendületét, ami két elsőfutamos kiesés után nem csoda. Tessa Worley (2.) az utolsót kivéve minden szektorban rápakolt valamicskét az olasz menetére. Szép íveken, életerősen ment a franciák kedvence, fórja szűk 3 tizedre rúgott. Michelle Gisin (6.) becsülettel engedte léceit, a délelőtti pályán ez és a szélesebb íveken vezetett magas tempó nem fizetődött ki.

Mikaela Shiffrin (3.) két, aprócska előnnyel vitt szektor után ívet tévesztett, s a késést több kapun át cipelte magával. Szorosan, de a második helyre azért befutott. Jóval szorosabb verseny alakult ki, ami köszönhető az egyszerűbb nyomvonalnak. Federica Brignone (7.), akárcsak az amerikai, nem kedveli a ritmusosra tűzött pályákat, legalábbis ezeken nem jönnek ki képességei igazán. Senkit nem előzött meg, inkább a sebességet áldozta be, de hátránya még kezelhetőnek tűnt. Sara Hector (1.) ellenben ma is fitogtatta erejét. Fent összeszedett egytizedes előnye kitartott a célig, köszönhetően megfelelő ritmusban abszolvált kanyarjainak. Stephanie Brunner (12.) ívkimenetei döcögtek, a visszajátszásokból azért már kitűntek az ideális íveken a kádak.

Forrás: Feed Lily

Maryna Gaşienica-Daniel (9.) inkább a tempóra gyúrt, lendületes menetébe egy sor pontatlan, késve vett kapuvétel belefért. A lengyel is kicsúszott a másodperces határból. Nina O Brien vagány stílusa szűkre szabta mai napját. A második durva késése során kivezette magát a pályáról. Sofia Goggia ezúttal már délelőtt elszállt. Szemlátomást görcsösen akarja a jó eredményt már óriásban is, vállalt tempója azonban nincs még összhangban technikai tudásával. Avagy kicsúszott alóla támaszléce. Ragnhild Mowinckel (11.) látványos íveket húzott, a lankán azonban belehibázott, így csak Brunnert tudta megelőzni. Meta Hrovat (10.) a meredek kezdetén acélosan teljesített, a folytatásban már nem tudta tartani a legjobbak dinamikáját. Ramona Siebenhofer (8.) a középmezőny elejéhez csatlakozott, köszönhetően megbízható sízésének. Mina Fürst Holtmann (30.) tegnap délelőtti produkciójával alighanem önmagát is meglepte. Azt délután egy tökutolsó menet követett, ma pedig már elsőre sem hozta legjobbját. Csaknem 4 s-et szedett össze, amivel nem lehettek továbbjutási reményei. A sok kieső és a romló pálya mégis szerencsét hozott neki, egyetlen századdal becsusszant a legjobb harminc közé.

Az első reklámszünet után három nagynevű síző került sorra. Wendy Holdener (15) csupán a norvégot utasította maga mögé, minthogy egymást érték hibái a kanyarokban. Elena Curtoni a lejtő tetején elbúcsúzott egy rossz élváltást követően. Corinne Suter (21.) belőtte magának a 3 s-es hátrányt, a délutáni folytatásban azért joggal bízhatott. Katharina Truppe (13.) egy szekundummal jobban ment, törékenyebb testalkata jobban idomult a roppant kanyargós pályához. Ana Bucik (24.) , majd Maria Therese Tviberg (27.) szintúgy alaposan megküzdött a kanyarokkal, a norvég egy ronda túlfordulással temérdek időt bukott. Ricarda Haaser (25.) szintén a leszakadók névsorát erősítette.

Forrás: Head Rebels (Twitter)

Corálie Frasse Sombet (16.) egész vállalhatót síelt az egyértelműen romló pályaviszonyok mellett. Érdemes volt ugyanakkor megfigyelni, hogy a 12. Brunner és a 14. Holdener között kb. akkora volt az időkülönbség, mint az osztrák és az éllovas svéd között. Paula Moltzan (28.), majd Andreja Slokar (20.) remekül síelte a lejtő első felét, hogy aztán a leginkább megerőltető, s leghosszabb szektorban kinyíljék az olló. Adriana Jelinkova (45.) visszatérése nehézkesen alakul súlyos térdsérülése után. Végig zaklatottan ment a holland, esélye nem volt a továbbjutásra. Camille Rast (14.) kihozta lehetőségeiből a maximumot. A már tegnap is szépen teljesítő svájci csupán 2 s-et kapott, igaz, a TOP-10-től így is 8 tized választotta el. Franziska Gritsch (26.) egyetlen honfitársát sem előzte meg, így olimpiai álmairól lassan lemondhat. A J Hurt (19.) és Simone Wild (22.) három másodperc környéki hátrányt szedett össze. Tehát a bravúr mindkettőnél elmaradt, de már fejben készülhettek délutánra.

Harmincon túl egymást érték a kiesések, többen, így például a horvátok nagy tehetsége, Zrinka Ljutić is erős középmezőnyre elegendő részidők után került pályán kívülre. Persze voltak, akik leértek sok-sok kockázattal együtt. Két osztrák és egy svájci lány ráadásul extrát nyújtott. Elisa Mörzinger (32-essel a 23.), a helvét Andrea Ellenberger (40-essel a 18.), s legmagasabb rajtszámmal Katharina Huber (52-essel a 17.) kvalifikált délutánra, míg a harmincas mezőnyt Estelle Alphand (41-essel a 29.) tette teljessé. Nem mintha meglepődtünk volna, de véssük fel ismét a szomorú tényt: ma sem került német női óriás-műlesikló a második futamba!


Az olasz edző kedvezni próbált övéinek, így komplikálta kicsit a felső letörést, s úgy általában sem lüktetett úgy a nyomvonal, mint délelőtt. Mina Fürst Holtmann (14.) egész korrektül oldotta meg a fenti lassítót, csak aztán jöttek menetrend szerint a hibák. Egy biztos: lendületére panasz nem lehetett. Arra mondjuk kevesen gondoltunk, hogy ennél jobb, pontosabban gyorsabb menetet nem látunk délután. Alphand (23.) óvatosabbra vette fent a figurát, kapott is összességében jó másodpercet a norvégtól. Paula Moltzan (13.) egy hangyányival élre állt, mert bár kiemelkedőt sehol nem nyújtott, a döntő hibák is elkerülték az amerikait. Tviberg (20.), majd Gritsch (22.) is beáldozta fent a tempót, mindketten elmaradtak az első két helyezettől. Haaser (15.) az arany középutat képviselte a letörésnél, minek hála egészen a végéig meccsben maradt. Végtempóban nagyot ment a jenki lány, Haasernek a harmadik pozíció jutott. Bucik valamivel több előnyt tartalékolt a végéig, ám egy szerencsétlenül érintett kapu teljesen kilendítette ritmusából, így kiesett. Mörzinger (19.), illetve Wild (18.) sem került közelebb az olimpiai kvótához. Becsülettel megküzdöttek a pályával, de nem voltak kellően pontosak.

Forrás: VG Direkte

Suter (26.) ívvételeivel a gyorsabb számokban is komoly gondok mutatkoznak, törvényszerű tehát, hogy óriásban jelen formájában nem tényező. Senkit nem előzött meg. Slokar (24.) bátorsága nem párosult kellő precizitással, legnagyobb rontását ráadásul a lanka bevezetőjén követte el. Hurt vagánysága visszájára sült el. Bár a fenti meredeken egészen jól tartotta honfitársát, sokadik kicentizett kanyarvételén megborult. Lejtmenet bevágta hátát egy molinóba. Kellemes éjszakája nem lesz… Ellenberger (25.) abszolút ritmustalanul síelt, még szerencséje, hogy nem tarolta le az érintőre vett balos kaput. (No meg az, hogy az egyik pályamunkás nem előtte esett fenékre…) Huber (17.) érezhetően bizonyítani akart a stábnak, így bár rontogatott rendesen, így kiszorult a legjobb háromból, amennyiben az ÖSV a többszakágas sízőket előnyben részesíti, lehet esélye a kvótára. Worley-n kívül csak Frasse Sombet (21.) jutott a második futamba a hazaiak közül. Elgörcsölte délutáni menetét, alaposan hátra zuhant.

Forrás: ORF

Tizenöt sízőt követően tehát Moltzan vezetett Holtmann előtt, és még Haaser fért fel a dobogóra. Holdener (16.) nyolctizednyi fórja sem bizonyult elégnek, elég volt ehhez néhány széles kapuvétel. Minthogy nagyon szorosan követték egymást az elején, még az aktuális dobogónak is búcsút inthetett. Camille Rast (12.) szőrmentén, de élre állt. Sok volt a kisodródás, ami betudható a roncsolódó pályának is. Truppe (11.) túlfordulásai tudatosnak tűntek, mintha a kádakkal teli ideális íveket direkt kerülte volna. Akárhogyan is történt, olyat síelt, mint ami kb. tíz sízővel korábban láttunk. 9 tizeddel verte a svájcit, ám sokáig ő sem trónolhatott a szponzorszéken. Stephanie Brunner (9.) remek ritmusban vette a kanyarokat, ám a tökéletes sízés másodjára is elmaradt. Úgy kicsúszott a bukótérbe, hogy ott vélhetően fél-egy szekundumot is elbukott. Így csak 5 tizeddel verte Truppét, egyszersmind felkínálta a lehetőséget Mowinckelnek (8.), hogy egy kompakt, nagy hibáktól mentes siklással rögtön letaszítsa őt az élről. Hrovat kíméletlen tempót diktált, toperedményre érdemes két szektor után azonban besokallt, és bukás lett a vége – sérülés nélkül. Maryna Gaşienica-Daniel (6.) egyazon receptet követte, mint az előtte indulók: lendületes kezdés, majd minél kisebb hibákkal megúszni a kádak miatt egyre huplisabb meredeket. Eme taktika a lengyelnél működött, az ötödik legjobb idővel élen találta magát. Mellette Mowinckel és Brunner állt még a képzeletbeli dobogón.

Forrás: Eurosport – TVN24

S ne feledjük, roppant szoros versenyt hozott a délelőtt a mezőny elejében, várhattunk további mozgolódást. Siebenhofer (7.) megtriplázta előnyét a lejtő első felében, de ez sem volt elegendő hosszú, kínkeserves középső szektorra. Brignone nem kezdett oly vehemensen, mint előtte az osztrák, amit érezhetett, begyújtotta ’hát a tempót. Második, totál ritmustalanul vett kanyarulata okozta a vesztét: teljesen bedöntötte léceit, megfognia már nem sikerült. Gisin (10.) konzervatív felfogása délután semmire nem volt jó. Simán leért, de a kövér kapuvételek miatt ezúttal távolkerült a dobogótól.

Forrás: CBC

Petra Vlhová (5.) végtelenül rutinosan alkalmazkodott a kádakhoz. Külső ívekre vágta léceit, hogy valahogy tempóban bírjon maradni. Ez kellett ahhoz, hogy a lejtő második felében parádésan síző lengyelt egy kevéssel maga mögött tartsa. Marta Bassino (3.) vállát komoly teher nyomta. Két nullázás, és az olasz sporttársak után valamit már alkotnia kellett. Többször kellett korrigálnia, de stabilan erős sebessége fennmaradt, így rátett még egy lapáttal a lengyel szektoridőire, ami jelentős fölényhez vezetett. Mikaela Shiffrin (2.) begyújtotta a rakétákat. Rendesen ki is pukkant tőle a célig, de megérte, hiszen a délután harmadik legjobb idejével kérdés nélkül élre állt. Tessa Worley (4.) baja jobban meggyűlt a kádakkal, lécei nem mozogtak olyan harmóniával, mint amit az előző háromnál és a lengyelnél láttunk. Végül Bassinótól is kikapott, vagyis a pódiumhoz még szurkolnia kellett. Sara Hector (1.) nem rogyott meg a nagy lehetőség miatt. Bár sima út neki sem vezetett a célig, lendületéből jottányit sem engedett. Egy századdal délután is megverte Shiffrint, összejött tehát a hőn áhított újabb VK- siker.

Részletes eredménylista

Forrás: The Guardian

Sara Hector hét év elteltével szerezte meg pályafutása első, s ezidáig utolsó győzelmét a Világkupában. (Svéd nőként ez másnak azóta sem sikerült.) A helyszín a Semmering helyére alkalmilag beugró Kühtai volt. Azóta még a következő dobogóra is hat évet kellett várnia. A 2023-as világbajnokság szempontjából kecsegtető tény, hogy öt egyéni pódiumából hármat Courchevelben szerzett. Mikaela Shiffrin 30., míg Marta Bassino 12. dobogóját szerezte óriás-műlesiklásban.

Hiába vagyunk túl még csak három szakági versenyen, Shiffrin máris tisztes előnnyel vezet a nagy riválisok előtt. Összetettben pedig úgy ver futamgyőzelemnyit Goggiára, hogy az elkövetkező három verseny szintén technikai lesz.

A lányoknak legközelebb a két ünnep között lesz jelenésük, Lienzben jövő kedden újabb óriást, másnap pedig szlalomot rendeznek.

A címlapkép forrása: Olympics

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s