Gut-Behrami dominálta a Szuper-G-t Crans Montanán

Lara Gut-Behrami a világbajnokságot megelőző hajrára topformába kezd kerülni, lassan kijelenthető, hogy ő lesz a Szuper-G egyértelmű favoritja. Egy kivétellel mindenkinek kiosztott legalább egy másodpercet, a második Tamara Tippler úszta csak meg kevesebbel. A dobogó harmadik fokára Federica Brignone állhatott fel. Az olaszok és a svájciak mellett az osztrákok is jó napot zártak, ez a három nemzet foglalta el a tabella első tizenkét helyét, az egy szem Lie volt csak a kivétel. Az összetettben éllovas Vlhová kiesett, de minthogy Gisin sem szerzett sok pontot, a helyzet érdemben nem változott. Ha csak Lara előretörését nem vesszük – még – annak.

A szezon harmadik szuperóriás-műlesiklását rendezték a mai napon, mégpedig ragyogóan kék égbolt alatt, gyakorlatilag szélcsendben. A helyi pályamunkások dolga így sem volt könnyű, az éjszaka hullott 10 cm-es hóréteget el kellett takarítaniuk a pályáról.

Melynek karakterisztikájával már volt idejük megbarátkoznia a lányoknak, elvégre mind a négy lesiklást (a két edzést és a két éles versenyt) egyformán a Szuper-G starthelyéről vezényelték le. A nyomvonal persze egészen más volt, az olaszok edzője alaposan megnehezítette a résztvevők dolgát. Több ritmustöréssel bolondította a lejtőt, néhány fordító kifejezetten szűkre volt szabva. Különösen a felső szakaszon, közvetlenül az ugratót megelőzően. A már leért társak visszajelzései épp ezért aranyat értek.

A futam eleje az összetett szempontjából kiemelten fontosan alakult. Petra Vlhová számára hamar véget ért a verseny. A pálya eleji ugrató elé tűzött trükkös jobbos megtréfálta, s már nem tudott pályán maradni. Ez megadta az esélyt Michelle Gisinnek (29.) a zárkózásra. Menete a meggyőzőtől azonban távol volt, átütő tempó nélkül is egymást érték a bizonytalan kapuvételek. A pálya második szakaszára összeszedte magát, de az már ekkor látszott, vastag pontszerzésben nem bízhat.

Stephanie Venier bődületesen nekirontott a lejtőnek, két szektor után másodperc fölötti előnynél járt. De a hibák sem kerülték el, már a fenti éles fordítónál leszorult az ideális ívről. Majd következett az a sikán, ami tegnap Ledecká kieséséhez vezetett. Az osztrák is ott bukott. A forduló előtt nem egyensúlyozta ki normálisan a huppanókat, így pedig odalett a kompresszió. Oldalra dőlve tarolta le, részben a védőhálót, részben a kék kaput. Szerencsére saját lécein érkezett le a célba.

Forrás: OA Sport

Wendy Holdener kiesése nem idézett elő kényszerszünetet. A svájci túlzottan megfogta léceit, de még így sem fért be a felső ugratót követő jobbosba. Federica Brignone (3.) vehemenciája nem kelt versenyre Venierével, ellenben végtelenül stabilan síelte meg a kritikus kanyarokat. A folytatásban sem lehetett hibát felfedezni nála, a másfél másodperces időkülönbség már kecsegtető volt. Ilka Štuhec (32.) egész héten formán kívül síelt, s ez ma sem változott. Különösebb meggyőződés nélkül tette be léceit a kanyarokba, márpedig ezen a szinten ez kevés.

Corinne Suter (9.) felvette a kesztyűt az olasszal. Lüktető stílusban húzta meg kanyarjait, így azzal együtt zöldültek az eredményjelzők, hogy a fenti ugratónál egy kiadós mentést kicentizte. Mentette a helyzetet. A szűkebbre szabott kanyarokkal operáló záró részben viszont nem úszta meg fél másodpercen belül. Kajsa Vickhoff Lie (10.) változatlanul saját határait keresgéli a lejtőkön. Ezúttal az őrültségbe hajló bevágódások elmaradtak, cserébe léceit a kelleténél jobban megfogta. Századokon múlt, hogy elkapja Sutert.

Forrás: TSN

Lara Gut-Behrami (1.) szakági éllovasként, egy jól sikerült lesiklás után magabiztosan vágott neki a pályának. Kanyardinamikában világosan lepipálta az olaszt. Űrmenet volt az övé, mert az olasz erősségének tűnő folytatásban is odavágott neki. A célra fordító nyújtott kanyarban pedig megismételte tegnapi produktumát. Egy teljes másodpercet osztott ki Brignone ütőképes menetének! Hosszú idő múltán láttuk igazán örülni Larát, érezte, egy szinte tökéletes csúszás volt! Priska Nufer (6.) csak egy kevéssel szorult az olasz mögé. Döntően azért, mert a nagy tempót nem mindenhol tudta jó ívekkel megoldani, különösen a Gut-féle topkanyarban dadogtak lécei.

Lara tehát eddig leiskolázta a mezőnyt, de két bombaformának örvendő síző még a startjelre várt. Ragnhild Mowinckel (20.) két befékezéssel nagyon hamar eldobta esélyeit, a középső, léccsúsztatásra épülő részen ugyanakkor hozott valamit Guton. Több pozitívum nem volt, ez a tény is inkább a többieknek szolgáltatott némi reményt. Tiffany Gauthier (21.) ívhasználata a kulcskanyarokban komoly kívánnivalót hagyott maga után. Hiába az egyébiránt szépségdíjas menet, röpült a 2 másodperc neki is. Marta Bassino (8.) a Szuper-G végett visszalépett a szombati lesiklástól. Fent begyújtotta a rakétákat, ami egy végletekig elnyújtott ugratót eredményezett. Onnantól hiányzott a dinamika, mármint Gut viszonylatában. A dobogós helyről is lecsúszott, gesztusai alapján ezzel is meg volt békélve. Mirjam Puchner (19.) tisztelte a fenti ugratót, így direkt késve vett ívvel közelítette meg. Ott szerzett 1 s-es hátrányát megduplázta a célvonalig. Ester Ledecká (15.) – sebtapaszokkal arcán – ma is hozta, mi lényege. Vagány sízést mutatott be, talán tegnapi bukásának a helyén fogta vissza lendületét egy picikét. Harcban volt a dobogós helyekért, de a záró ugratóról jobbra sodródott, alig fért be az utolsó kapuba.

Francesca Marsaglia (4.) elmért ugratója dacára egyben maradt koncentráltság terén. Tűpontos, dinamikus kanyarjainak hála egészen a célig másodpercen belül maradt. Néhány századdal kikapott Brignonétől, de ez is pódiumot ért számára per pillanat. Sofia Goggia névjegyének számító futammal állt elő. Kezdésnek csaknem letarolt egy kaput, bravúrmentéssel folytatni tudta. Második hely tükörsimának ígérkezett, de őt nem olyan fából faragták, hogy a biztosra menjen. Ott is talált plusztempót, ahol Lara sem, így 5 tizeden belülre szorította a különbséget. A végső ugratónál oldalra billent, majd a jégre érkezve átment hídba, s már nem tudta bevenni az utolsó kaput.

Forrás: Kurier

Tamara Tippler (2.) dominálta a pályát, olyan értelemben, hogy remekül felmérte a lehetőségeket. Kisebb megingásokat kivéve gond nélkül lehozta a pályát. Jutalma érte egy szép második hely. Elena Curtoni kisebb intenzitással megismételte Goggia menetét. Fent teret vesztett, az igazán nagy eredményt már elbukta. A célugratóra túlzottan balról közelített, így kihuppant a pályáról. Joana Hählen (11.) vállalható menettel erősítette a svájciak csapatteljesítményét.

Valerie Grénier visszalépésével Ariane Rädler (24.) folytatta a reklámszünetet követően. Az osztrák tehetség a vb-jegyért is síelt. Akadtak elitkategóriás kanyarjai, de még nem képes ilyen szinten egy teljes VK- pályát végigsíelni. A pálya végi nyújtott kanyarban például teljesen elveszett. Kira Weidle (26.) felső ugratója kínlódására sikerült, mint ahogy az egész futam. A Gisin- Štuhec duón kívül mást nem előzött meg. Ricarda Haaser (7.) erősen teljesített, harcban volt a dobogós helyekért. Ami miatt ez elmaradt, az a bizonyos utolsó kanyar volt. Rosina Schneebergert (30.) pár centi választotta el attól, hogy a felső ugratóról ne a kapuba katapultáljon. Az eset benne maradt a fejében, olyan is lett a folytatás. Michaela Heider (16.) a harmadik osztrák volt zsinórban. Bár tízen kívül rekedt, bíztató momentumokat esetében is fel lehetett jegyezni. Marie-Michéle Gagnon (13.) hasonlóan teljesített, a kanadainál néhol hiányzott a precizitás. Laura Pirovano (22.) tegnapi parádés lesiklása után ma nem remekelt. A szűkebbre tűzött kapuk közt bele-belehibázott. Jasmine Flury vesztét a felső ugrató okozta.

Forrás: ORF

Harmincon túlról még 24 síző próbált pontot szerezni. Ez rögtön három osztráknak összejött, előbb az előző idény összetett EK- győztese, Nadine Fest (31-essel a 27.), majd pedig az idei EK-ban remeklő Lisa Grill (32-essel a 18.) gyűjtött néhány egységet. Christine Scheyer (5.) szolgáltatta a nap meglepetését. A lejtő feléig egy tized környékén tartotta Gutot, elképesztően éles szinten síelt. A nyújtott kanyarba azonban belehibázott, s az ugrató sem sikerült tökéletesre, így végül lecsúszott a dobogóról. Több, sokak számára karriervéget jelentő sérülésből visszatérve nagy lépést tett a világelit felé. Ahol a helye lenne.

Jasmina Suter (34-essel a 23.) részéről talán egy picivel többet várt a szakmai stáb. Elképesztő ezt leírni, de az első, s egyben egyetlen amerikai pontszerzésre csaknem a negyvenedik sízőig kellett várnunk. Isabella Wright (38-assal a 28.) szolgáltatta a pontocskát, az övé is kevésen múlt. A hírek szerint a visszavonulását fontolgató Laurenne Rossnak (35.) ez sem sikerült, Breezy Johnson pedig kiesett. Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy az idény nagy felfedezettje, Keely Cashman térdszalagját szakította egy hete Sankt Antonban, az ő hiányát pedig megérzi a csapat.

 Maruša Ferk (39-essel a 25.) menetrend szerint becsusszant a pontzónába, sőt ő lett így a legjobb szlovén síző. A franciák örülhettek, hiszen két magas rajtszámmal startolt lesiklójuk is remekelt. Laura Gauche (40-essel) a 14., Tifany Roux (42-essel) pedig a 16. helyen végzett. Svájci részről a slusszpoént Noemi Kolly (44-essel a 12.) szolgáltatta, a 22 esztendős hölgy zsinórban harmadik versenyén gyűjtött pontot, ma nem is akármennyit.

Részletes eredménysor

Forrás: A La Une

Lara Gut-Behrami 28. győzelmét aratta a Világkupában. Ennek felét Szuper-G-ben, mely szakágban ő a legeredményesebb az aktív sízők közül. Férfiakat, nőket együttvéve. A női örökranglista dobogójától, nevezetesen Katja Seizingertől még két siker választja el. Idénybeli második, összességében a hetedik pódiumát szerezte Tamara Tippler. Ami a Szuper-G-t illeti, legutóbb a két évvel ezelőtti soldeui idényzárón zárt TOP-3-ban. Federica Brignone kilencedik pódiumánál jár a szakágban, a decemberi Val d’Isére-i verseny után másodszor.

Közvetlen riválisaira tisztes pontmennyiséget vert, így megerősítette vezető helyét a szakági tabellán Gut-Behrami. Előnye 76 pont Suter és nyolcvan Brignone viszonylatában. Még négy verseny van hátra, legközelebbi épp egy hét múlva következik Garmisch-Partenkirchenben. Ami az összetettet illeti, érdemi változás nem történt. Ha csak azt nem vesszük, hogy Lara 200 ponton belülre megközelítette az éllovas Vlhovát, s felugrott a tabella 3. helyére.

A garmischi hétvége előtt jövő kedden még összegyűlnek a lányok Kronplatzon. A versenyszám természetesen óriás-műlesiklás lesz.

A címlapon szereplő kép forrása: A La Une

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s