Goggia nem ismert kegyelmet St. Antonban

Sofia Goggia lehengerlő teljesítménnyel győzött Sankt Antonban. Az olimpiai bajnok közel egy másodperccel verte a második helyezett Tamara Tipplert. Az osztrák női válogatott idei első gyorsasági pódiumát szállító szőkeség mellett még Breezy Johnson fért fel a dobogóra. Az amerikai lány harmadjára is harmadik helyen végzett lesiklásban. Petra Vlhová is remek napot zárt, elvégre legyőzte a királykategóriában Brignonét, Bassinót és Gisint is.

December közepe óta nem rendeztek gyorsasági hétvégét a nőknél, Val d’Isére után a helyszín a szokott módon egy osztrák lejtő volt. Sankt Anton am Arlberg megannyi, lassan a legendák korába visszanyúló síző szülőhelye, elég legyen csak a harmincas évek világbajnokát, Rudi Mattot megemlítenünk. Itt kezdte anno a hatvanas évek klasszisa, Karl Schranz is. A helyi lejtő is a háromszoros világbajnok nevét viseli.

A lesikló nők három helyszín közt variálva versenyeztek a közelmúltban. Bad Kleinkirchheim, Alternmark-Zauchensee és Sankt Anton váltogatta egymást. A tiroli lejtőn legutóbb nyolc éve rendeztek futamot, minekután két éve az időjárás közbeszólt. Anno Alice McKennis itt aratta pályafutása egyetlen győzelmét. A jelenleg is aktív sízők közül akkor dobogóra senki nem állt, sőt a legjobb húsz közé is csupán ketten, Marsaglia és Štuhec kerültek. Persze az még egy teljesen más korszak volt.

Visszatérve a jelenre, menetrend szerint két edzést is lebonyolítottak a héten. Kiélezett főversenyt ígértek az eredmények, még akkor is, ha a pálya nem extrán hosszú, másfél perc alatt le lehet érni. Csütörtökön holtverseny alakult ki az élen Tippler és Gut-Behrami között, de Ortlieb, Brignone és Lie is bíztatóan kezdett. Tegnap néhány századdal Ledecká vitte a prímet, a cseh mögött Lie, valamint az olaszok duója, Bassino és Goggia végzett. Öten voltak fél, további tízen pedig egy másodpercen belül.

Az időjárásra nem lehetett panasz, napsütötte idő, mínusz 10 fokos fagy fogadta a hölgyeket. A hazaiak egyik esélyese, Nina Ortlieb számára korán véget ért a küzdelem. Elvitte a lendület, túldöntötte léceit.

Forrás: Ruetir

Michelle Gisin (20.) egy lassítónak szánt jobbost kivéve, ahol kissé megakadt, korrekten tudta le a pályát. Léceit magabiztosan tette a kanyarokba, még ha az átütő erő mintha hiányzott volna menetéből. Lara Gut-Behrami (8.) még aktívabban síelt, néhol az edzésekről hozott, alternatív íveken. A bő öttizednyi előny jó alapnak tűnt. Ragnhild Mowinckel (35.) az edzéseken sem remekelt, valahogy nem érzett rá a lejtő ízére. Keveset vállalt, jelentősen elmaradt a svájciaktól. Sofia Goggia (1.) holtversenyben vezette a szakágit a versenyt megelőzően. Egészen más íveken abszolválta a pálya legmeredekebb részét. Eredménye? Kék vonalon belül maradt, tempója pedig új polcra helyeztetett. Kicentizte az olasz, érdemi hibaként csak azt a momentumot tudjuk kiemelni, amikor egy pillanatra összekoccant két lába. Az 1.34-es előny önmagáért beszélt, brutálist ment Goggia!

Forrás: Odessa American

Marta Bassino (13.) épp honfitársa legimponálóbb szektorában ment visszafogottabban. Bele-belefékezett, Gisint épp megelőzte. A szakági címvédő, s éllovas következett. Corinne Suter (6.) ügyelt a technikájára, minekután a legutóbbi edzésen bukás széléről kellett mentenie. Ezzel együtt a határon síelt, egész kulturáltan. Néhány kelleténél jobban kiszélesített kanyarral együtt hozta a kötelezőt, vagyis megelőzte Gutot. Az egy másodperces időkülönbségen nem kellett meglepődnünk, Goggiától űrsízést láthattunk. Ám a dobogó többek számára elérhető volt. Köztük volt Ramona Siebenhofer (17.). A felső traverzen meginogtak lábai, s a továbbiakban is gondjai akadtak egyensúlyával.

Ester Ledecká (4.) edzésformája alapján még elkaphatta Goggiát. A hegy feléig még 1-2 tizeden tartotta az olaszt, s bár a brutális meredek utáni tempója elmaradt az olaszétól, egy tegnap látott őrült finissel elméletileg meg is foghatta volna. Nem így történt, egy érintőre vett kapu széles ívre kényszerítette őt, amit még két késve vett kanyar követett. Pár századdal Sutert ugyanakkor megelőzte. Tamara Tippler (2.) masszív ívekkel jelentkezett a kanyarokban, stabilan tartotta a tojástartást a keményebb részeken, így annak ellenére befért másodpercen belülre, hogy a végén kissé elvesztette a fonalat.

Forrás: Rai Sport

A reklámszünet után Federica Brignone (15.) került sorra, méghozzá vérmes reményekkel. Úgy fest, alaptalanul. A lejtő keményebb részein nem tudott eléggé vehemens maradni, rendre ívváltásokkal próbált korrigálni. Mindez meglátszott hátrányán, kikapott még Bassinótól is. Francesca Marsaglia (19.) kompressziója tovaszállt a záró szakaszra, gyakorlatilag ad-hoc ívekkel operált. Keveseket előzött meg. Elena Curtoni (8.) sokkal jobban szerepelt. Szép magasról vette a keresztsíző részt, más kérdés, hogy a záró szektorban kinyílt az olló. Guttal holtversenyben futott be. Joana Hählen (20.) összteljesítményét két-három konkrét hiba tette tönkre. A Steilhangon meglátogatta a bukóteret, a szintegyenetlenségekkel is meggyűlt a baja. Breezy Johnson (3.) nyitányára panasz nem lehetett, s miután a meredek után topsebességet jelzett a stopper, benne volt a pakliban egy újabb nagy eredmény. S lőn, megszületett, néhány századdal leszorította a dobogóról Ledeckát.

Forrás: Toronto Star

Stephanie Venier (11.) kontrollálta léceit a nehéz szakaszokon, szép szűken tudott ráfordulni például a letörésre. Közben érintőre vett egy kaput, ami nem lehetett kellemes a vállát érintve. A zárásra koncentrációja odalett, végső soron másfél másodpercet kapott. Ilka Štuhec (6.) kezdi felépíteni magát, kifejezetten erős futamot láthattunk tőle. Agilitás kevés hibával, természetesen az éllovashoz mérten jelentős elmaradással. Újabb holtverseny, ezúttal Suterrel. Petra Vlhová (12.) is tiszteletét tette a hétvégén. Célját alighanem elérte. Nem törte magát, egyáltalán nem ment a határon, csak a pontos ívekre figyelt. Megelőzte Gisint és az olaszokat, vagyis valamennyi potenciális riválisát. Hogy Goggia még azzá válhat-e? Még kiderül… Kira Weidle (10.) besurrant előtte a TOP-10-be, egy kompakt csúszással. Kajsa Vickhoff Lie (16.) zárta a második tízest. A norvég leányzóban még benne volt a meglepetés lehetősége. Kiváló edzéscsúszásai után ma messze nem ment hibátlanul. Sok volt a mélyről vett kanyar, ment is a középmezőnybe.

Forrás: Sport Pravda

Nadia Delago (23.) a sor hátsó traktusába sorolt, Ricarda Haaser (22.) szintúgy. Ám az osztrák menetében több volt, kár, amiért a végén nem tartotta a szűk rádiuszt. A meglepetés harmadjára született meg, a madonnai Laura Pirovano (5.) szépen összerakta a végét, így élete legjobb VK- helyezésének örülhetett. Egyetlen századdal beelőzte Sutert, a dobogótól kilenccel maradt el. Alig fél másodperc választotta el ekkortájt a 8. és a 20. helyezettet, tehát a szerencsének is nagy szerepe volt. Jasmine Flury (14.) telibe lőtte e sor közepét. Az utána következő Mirjam Puchner (30.) viszont csupán Mowinckelt tudta megelőzni. Priska Nufer a vége felé került, Christine Scheyer (18.) pedig pár bíztató momentummal a középmezőny derekára került. A harmincból hátramaradt három síző egyike sem érte el a célvonalat. Michaela Wenig és Marie- Michéle Gagnon még csak simán kisodródtak, Tiffany Gauther esése valamivel veszélyesebb volt, de a francia is megfogta annyira léceit, hogy egy kiadós csúszkáláson kívül egyéb ne történjen vele.

A továbbiakban kiemelkedő menetet már nem láthattunk, pontszerzésre azért néhány még befértek, de csak a négy kieső, valamint Mowinckel kárára. Így tett két svájci, név szerint Rahel Kopp (34-essel a 29.) és Jasmina Suter (39-essel a 28.), az osztrák Rosina Schneeberger (37-essel a 25.), a francia Laura Gauche (43-assal a 25.), valamint az amerikai Isabella Wright (45-össel a 27.). Sajnos a női versenyt sem úsztuk meg egy csúnya esés nélkül. Juliana Suter (31.), tehát a lesiklás két évvel korábbi junior-világbajnoknője elvesztette a kapcsolatot a pályával, így a legvégén spontán ugratásra került sor. Bevágódott a célba, s bár felült, csak mentőhelikopterrel merték elvinni a helyszínről.

Részletes eredménylista

Sofia Goggia kilencedik győzelmét szerezte a Világkupában, ebből a hatodikat lesiklásban. Az olimpiai bajnoknő így már egyedül vezeti a szakági pontversenyt, s ahogy kinéz a helyzet, ha nem töri össze magát, tempójával nem konkurálhat senki. Tamara Tippler három Szuper-G-ben jegyzett pódiuma után ma lesiklásban is fellépett a dobogóra. Legutóbb két éve zárt TOP-3-ban. Breezy Johnson idei statisztikája  nem semmi: a harmadik lesikláson a harmadik dobogóját szerezte, mindannyiszor annak a harmadik fokán pezsgőzhetett.

Összetettben továbbnövelte előnyét Petra Vlhová, s ha nem kapják össze magukat az olasz lányok a gyors számokban, lassan búcsút inthetnek összetett reményeiknek. Az, hogy Goggia mennyire tud beleszólni a csatába, az január hátralévő részében ki fog derülni.

Holnap a szezon második Szuper-G-jére kerül sor Sankt Antonban.

A címlapon szereplő kép forrása: EspansioneTV

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s