Lezárult Vlhová győzelmi sorozata. Bassino még veretlen óriásban

Hóviharban, mégis sportszerű körülmények közt rendezték meg Courchevelben a szezon második óriás-műlesiklását. A söldeni győztes Marta Bassino duplázott, míg Petra Vlhová újabb dobogós hellyel igazolta remek formáját. Sara Hector okozta a nap meglepetését, aki csaknem hat esztendő elteltével zárt pódiumon. Shiffrin változatlanul távol a topformától, de a mostani negyedik hellyel érkező pontok a későbbiekben még sokat érhetnek. Hosszú még a szezon…

Decemberre megérkezett az igazi tél az Alpokba. Ami tévékészüléken keresztül csodásan fest, nevezetesen a hófödte lejtők, az hatalmas feladat elé állítja a mindenkori rendezőket. Sankt Moritzot törölték az előző hétvégén, de az olaszoknál is halasztással járt a hótömeg. A franciák közreműködésével ilyen problémák nem merültek fel szombaton. A hóesés és a váltakozó irányú szélmozgás nem könnyítette meg a lányok dolgát Courchevelben, de a fair verseny így is megvalósult.

Az első futam pályáját az új-zélandi csapat kötelékéből Chris Knight állította össze.

Forrás: Taiwan News

Vlhová – egy hiba ellenére – fölényben

A szezonnyitó szimpla dobogója óta háromszor is győzelmet ünnepelt, ennek megfelelően a nap legnagyobb esélyesének sokan ma is Petra Vlhovát (1.) tartották. A letörésnél elkövetett apró megingását leszámítva korrekt nyitómenetet láthattunk a szlováktól. Mikaela Shiffrin (3.) háza tájáról úgy lehetett hallani, remekelt az edzéseken. Ehhez mérten rettenetesen sok volt a bekapott bő 6 tized. Ennek zömét a legvégén szedte össze, kevésbé volt agresszív a kanyarok bemeneténél. A higgadt amerikaival szemben Alice Robinson (6.) lécei ingatagok voltak a meredeken, így gyakorlatilag kanyarulatról kanyarulatra nyomon követhető volt elmaradása Vlhová viszonylatában. Az időkülönbség jócskán túlhaladta az 1 másodpercet.

Forrás: Sky Sport Austria

A söldeni győztes Marta Bassino (2.) jó ritmusban teljesítette a pályát, ám a szlovák formája ellen ezzel sem ért semmit. Igaz, a zárószektorban fogott egy keveset rajta, így ha egy századdal is, de fél másodpercen belül tartotta őt. Mina Fürst Holtmann bevállalós menete nem ért meg hosszú időt. Két, egyébként második legjobb szektoridő után túldöntötte léceit. Wendy Holdener (11.) szintén a határokat feszegette. Az összkép egy rettentően zaklatott menet lett: senkit nem tudott megelőzni. Federica Brignone (8.) szűk rádiusszal, direkt íveken kezdte a pályát, a folytatás már kevésbé sikerült épületesre. Jelentős teret vesztett a meredeken, így a nagy rivális Vlhová legyőzéséről kb. le is tehetett.

Forrás: Sky Sport Austria

Masszív osztrák teljesítmény

Stephanie Brunner (5.) szintén alaposan megküzdött a meredekkel, de az előzőekkel szemben egész jó ritmusban túlesett rajta. A bűvös 1 s-es differencián belül maradt. Nem győzzük kihangsúlyozni, két év, három keresztszalag-szakadás után! Michelle Gisin (9.) csatlakozott a vert seregbe, számos túlfordulásával rengeteg időt vesztett. Tessa Worley (19.) koncentrált kezdés után épp a lankás részen hibázott egy nagyot. Alig bírt kanyarra fordulni, onnantól fogva nem volt kétséges, ki lesz az új sereghajtó. Sara Hector (4.) jól ráérzett az improvizációs képességre építő körülményekre. Bármi is történjék, a megfelelő kanyartempóra gyúrt a svéd. A záró szakaszon tizedeket vert a szlovákra, ami egy hízelgő 4. pozícióra volt elegendő.

Idén először láthattuk Ragnhild Mowinckelt (21.) síelni. Visszatérő futamnak teljesen elment, a mind ködösebb látási helyzet nem tette ideálissá. Csaknem 3 másodpercet kapott, de a továbbjutásról azért nem kellett még lemondania. Lara Gut-Behrami (15.) kevesebbet vállalt, mint talán ildomos lett volna. Eltűnt a középmezőnyben, akárcsak a letörésnél jókorát bizonytalankodó Sofia Goggia (16.). Kár érte, TOP-5-s időeredmény  simán benne volt. Meta Hrovat (26.) – túl egy edzésbaleseten és mintegy másfél hetes kihagyáson – nem tudott csodát tenni.

Rövid szünet után Katharina Liensberger (7.) síelt, méghozzá kellő bátorsággal felvértezve. Apró bökkenők persze akadtak, de az, hogy mindkét osztrák síző a TOP-8-ban foglalt helyet, mindenképp előrelépés a gyengécske söldeni produktum után. Nagyon nem ment viszont a szlovénoknak. Tina Robnik (43.) hátránya bukdácsolása nyomán meg sem állt 4 másodpercnél. A norvégok szintén sormintában követték egymást, mégpedig a kiesők közt. Maria Therese Tviberg pontosan ugyanott vesztette el a kontrollt lécei felett, mint honfitársnője pár perccel korábban. Francia részről Coralie Frasse Sombet (31.) sem tudott boldogságot szolgáltatni. Ideges, visszafogott pályát síelt.

Az előzmények ismeretében fokozottan vártuk, mire lesznek képesek a később érkező osztrákok. Katharina Truppe (10.) itt-ott dadogós kanyarvételei ellenére csak befért az akkori TOP-10-be. Franziska Gritsch (29.) képességeiben alighanem ennél is több volt. Nagy kár, amiért a Steilhangon, vagyis letörést követő meredek részen oly nagyon lekerült az ideális ívről. Estelle Alphand (40.) kevésnek találtatott délelőtt, a továbbjutásra is esélytelen volt.

Meglepetések harmincon túlról

Ricarda Haaser (13.) erősítette a meggyőző osztrák csapatteljesítményt, Ana Bucik (18.) szintúgy a szűken vett középmezőnybe sorolódott. Thea Louise Sterjesund remekül abszolválta a pálya első felét, a TOP-10 is benne volt a képben. Majd őt is elérte a norvég átok, letarolt egy akadályt kivágódás közben. Marlene Schmotz (32.) és az egykori szakági győztes Eva-Maria Brem (32.) századra azonos időt síelt. Kár, hogy mindösszesen két sízőt tudtak megelőzni. Ramona Siebenhofer (20.) most már szokás szerint simán bekerült a második futamba. Tőle komoly tizedekkel elmaradva, de szintén kvalifikált az amerikai Nina O Brien (25.), valamint a brit Alex Tilley (27.).

Közvetítés híján nem tudjuk, javultak-e akkorát a látási viszonyok, hogy egyesek meglepetést okozzanak. Tény, hogy Maryna Gąsienica-Daniel (37-essel a 12.) elképesztő magasságokba emelte egy futam erejéig a lengyel alpesi síelést. Kristin Lysdahl (52-essel a 17.) helyezése sem volt benne a levegőben, az pláne nem, hogy a resztliből legjobb norvéggá avanzsált délelőtt. Adriana Jelinkova (34-essel a 22.) a hollandokat lepte meg. Legmagasabb rajtszámmal Valerie Grénier (58-assal a 14.) hozott bravúrt. Kanadai sízőnőt régóta nem láttunk ilyen magasságokban óriásban. A továbbjutók közt találtuk még Elena Curtonit (32-essel a 23.), Elisa Mörzingert (40-essel a 24.), Ando Aszat (39-essel a 30.), valamint Jekatyerina Tkacsenkót (66-ossal a 27.).

1. Petra VlhováSzlovákia1:08.82
2. Marta BassinoOlaszország1:09.31+ 0.49
3. Mikaela ShiffrinEgyesült Államok1:09.47+ 0.65
4. Sara HectorSvédország1:09.56+ 0.74
5. Stephanie BrunnerAusztria1:09.80+ 0.98
6. Alice RobinsonÚj-Zéland1:10.12+ 1.30
7. Katharina LiensbergerAusztria1:10.17+ 1.35
8. Federica BrignoneOlaszország1:10.46+ 1.64

Ando (22.) a biztos pontszerzésen túl másra nem vállalkozott, ennek megfelelően a sokkal ambiciózusabb Gritsch (14.) jócskán megelőzte őt. Gyors egymásutánban ketten is elbúcsúztak a versenytől. Tilley ártatlan helyzetben veszített egyensúlyt, Tkacsenko ellenben valósággal kivágódott a pályáról, miközben fenéken csúszva letarolt egy kaput. Hrovat nem vállalta a délutáni szereplést, így O Brian (19.) legalább átsíelt a célvonalon, több öröme nem volt a délelőttihez képest is ködösebb pályán. Mörzinger (25.) küzdelmes menettel teljesítette minimális célját, vagyis a VK- pontszerzést. Curtoni (17.) a letörésnél került túlontúl mélyre, egyébiránt elégedettségre okot adó módon szerepelt óriásban. Jelinkova (23.) nem támadta eléggé a kapukat, a pluszméterek pedig minden egyes szektoridejében megmutatkoztak. Mowinckel (20.) visszatérése korrektre sikerült, előző menetéhez mérten egy árnyalattal magabiztosabban mozgott. Siebenhofer (24.) ellenben visszaesett délutánra, csupán egy szem sporttársat tudott megelőzni.

Tessa Worley (12.) nagy küzdelmet mutatott be a lejtőn. Remekül kezdett, majd a letörésnél megint megingott, hogy aztán a finisben a maga javára fordítsa az időkülönbséget. Legalább néhány percig francia síző vezette a verseny – több nem jutott ma a hazaiaknak. Már Bucik (16.) ostromolta a kistermetű gall etalonját. Alacsonyabb végsebessége végett még az osztrák is elébe került. A norvégok napja is gyengécskére sikerült. Lysdahl (15.) az aktuális dobogónál többre nem volt képes. Ez volt ma a plafon a skandinávoknak. Goggia (18.) végig határon síelt, a rá tipikus módon. Nagyon vezetett, ám a záró szektorban nagyon mélyre került. Otthagyott mintegy másfél másodpercet.

Forrás: Watson

Az első tizenöt síző után tehát Worley vezetett Gritsch és Lysdahl előtt. Amit Goggia nem bírt végigvinni, azt bemutatta Lara Gut-Behrami (9.)! Remek technikával, jó ritmusban uralta a pályát. A másodpercet jócskán meghaladó előny jelentős előrelépést prognosztizált. Grénier (13.) a váratlanul erős délelőtti futama után a pontvédés helyett támadott inkább. A sok apró hiba miatt Gut és Worley ellen nem volt esélye, mögöttük viszont erős pontokat fogott. Egyik osztrák kikerült a TOP-3-ból, egy másik azonnal felfért oda. Haaser (10.) egészen a végéig Gut topidejét is ostromolta, néhány századdal szorult csupán a svájci mögé. Gąsienica-Daniel (21.) elizgulta élete (első?) nagy lehetőségét, rögtön az elején keresztbeálltak lécei. Helytállt, de az igazi nagy dobás elmaradt. Holdener ugyanott hibázott nagyot, mint előtte a lengyel, de már tudta benntartani magát. Truppe (11.) fölényesen kezdett, csaknem megduplázta hozott előnyét egyetlen szektor alatt. A lejtő második fele már közel sem sikerült ily szinten. A visszajátszások alapján úgy látszott, egy-két kanyarban távolkerült az optimális ívhasználattól. Michelle Gisin (8.) részéről elmaradt az átütő kezdés, alighanem tudatosan. Több kraft maradt így a végére, a meredeket pedig jó technikával szépen lehozta. Átvette a vezetést 3 tizeddel.

Kettős svájci vezetéssel fordultunk a legjobb nyolcra: Gisin vezetett Gut-Behrami előtt, a harmadik helyet ekkor Haaser birtokolta. Elfuserált délelőtti menete után mindenképp javítani szeretett volna Fede’ Brignone (5.). Ennek jegyében az összetett címvédője alaposan odapakolt: két szektor után egy komplett másodperccel csapott oda a helvéteknek. Alább később sem adott, a vége pedig a délután addigi legjobb időeredménye lett. De messze-messze! Ám a hátránya túl nagy volt…

Forrás: Lincoln Journal Star

Liensberger (6.) sem adta sokkal alább! Végig zöldültek szektorai, talán az döntött ellene, hogy kevesebb ereje, sebessége maradt a finisre. Robinson szintúgy kockáztatott, bevállalós íveket forszírozott. A második hibája léckioldással, és eséssel végződött. Brunner (7.) nehezen találta a ritmust a meredek nyitányán, hamar eladta tehát több tizedre rúgó előnyét. Egyébiránt megint nagyot ment, amint célba ért, két osztrák állt a virtuális pódiumon.

Forrás: EN24 World

Sara Hector (2.) már jelentős, 9 tizednyi fórból startolt. Lett volna mire építenie, de a svéd lány inkább előretekintett. A letörésnél szemmel látható bizonytalanságát kivéve elsőrangúan síelt, Brignone topidejét is megdöntötte: bejelentkezett a dobogóért! Mikaela Shiffrin (4.) jókorát belefékezett a Steilhangon, ez a túlfordulással együtt másodpercet meghaladó hátrányt eredményezett. Brignonét legalább – egy kevéssel – maga mögött tartotta a topformától még távolálló amerikai. Marta Bassino (1.) világklasszishoz méltó csúszással helyezett nyomást a délelőtt legjobbjára. Felülmúlta az olasz Hector etalonját, ami rendíthetetlen sízését látva nem is csoda. Petra Vlhová (3.) váratlanul zaklatott sízést mutatott be. Nem álltak lécei oly stabilan lábain, mint délelőtt, idegesnek tűnt a szlovák lány. Hozott előnyét hamar eldobta, sőt a letörés utáni korrigálásai miatt még Hector is elé került. Igaz, ez egyszersmind azt is jelentette, hogy Vlhovát öt verseny után sem lehet leszorítani a dobogóról!

Részletes statisztika

Forrás: SvD

Marta Bassino harmadik győzelmét szerezte a Világkupában, a söldeni idénynyitó után ma sikerült számára a duplázás. 200 pontjával természetesen megerősítette vezető helyét a szakági tabellán. Sara Hector ritka vendég a pódiumon, sőt a svéd szurkolóknak is meg kell becsülnie minden egyes hasonló eredményt. Legutóbb a hat évvel korábbi, két ünnep közti viadalon, akkor épp Kühtaion végzett a TOP-3-ban. Akkor az elsőséget is sikerült megkaparintania. Petra Vlhová újabb harmadik hellyel gazdagodott óriásban. A szezon ötödik versenyén ötödik pódiumát szerezte.

Holnap rögtön sor kerül az idény negyedik óriás-műlesiklására, a tervek szerint.

A címlapon szereplő kép forrása: France24

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s