Újrakezdés sok bizonytalansággal – interjú Vasja Bajccal

Márciusi térdszalag-szakadását követően nemrég visszatérhetett a sáncokra Vörös Virág, ám első női világkupa-pontszerző síugrónk újrakezdését egyelőre több – külső és belső – tényező hátráltatja. A bizonytalanságokkal övezett szezonkezdetről Virág edzőjével, Vasja Bajccal beszélgettünk.

Az elmúlt napokban a közösségi médiában ismét láthattuk már Virágot a sáncokon edzeni, hogyan élte meg a rehabilitációs időszakot és hogy sikerült és a sáncra való visszatérés?

Virág a műtét után júniusban kezdte meg a rehabilitációt, a program legnagyobb részét Szlovéniában végezte el, a Dr. Mitja Bračič által vezetett Global Sports Clinic (GSC) klinikán Ljubljanában. Az utolsó vizsgálatokra október 13-án került sor, ekkor mondták azt az orvosok, hogy Virág térde rendben van – noha nem tökéletes, hiszen a körülötte levő izomzat még épült teljesen vissza — így megkaptuk a zöld lámpát a sáncokra való visszatéréshez.

Ezzel nem akartunk nagyon sietni, így Virág először csak csúszásokkal kezdett, majd a planicai 80 méteres sáncon ugrott először. Sajnos itt sokáig nem maradhattunk, ugyanis Planicán elkezdték felkészíteni a télre a sáncokat és kihúzták rá a hálókat, amik majd megtartják a havat. Így végül a velenjei síklubbal egyeztünk meg, hogy ott edzünk tovább, illetve Ljubno onnan nincs messze, így a napokban az ottani jégnyommal ellátott, 90-es sáncon készülünk.

Virágnak a mai [kedden beszélgettünk] volt a harmadik edzésnapja a sáncon, habár jobb lett volna talán még maradnunk valamennyit a 80-ason. Virág ugyanis egyelőre kicsit túlságosan is tiszteli a sáncot, nem bízik még 100%-osan a technikájában, noha a bukásnál nem ezzel volt a gond, hanem a talajfogásnál vétett hiba vezetett az eséshez. Illetve talán benne van az is, hogy a szezonnyitóra Lillehammerbe térnénk vissza, ahol megsérült. Az eredeti tervünk egyébként az volt, hogy csak az idénynyitón csak 90-es sáncon indulunk, utána pedig maradnánk a rákövetkező héten a COC-futamokra.

Ez a terv azonban most több okból is bizonytalan, részben azért, mert egyelőre nem biztos, hogy a nehéz anyagi helyzetben levő magyar szövetségtől megkapjuk az utazáshoz szükséges pénzt. Ráadásul a koronavírus-helyzet más oldalról is nehezíti a dolgunkat, hiszen a FIS új protokollja szerinti kötelező tesztek, illetve a negatív eredményig tartó karanténidőszak miatt korábban kell kiutaznunk, ami tovább növeli a költségeket. Ráadásul ha ne adj isten pozitív tesztünk van, az egy tíznapos karantént jelentene, ami egy norvég szállodában nem olcsó mulatság.

A lillehammeri szervezők egyébként folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal arról, hogy egy a járványügyi korlátozásokhoz képest egyszerűsített beutazást tegyenek lehetővé a síugrónak, nagyjából ezen áll vagy bukik, hogy meg tudják-e majd rendezni a versenyt, amiről a napokban várható bejelentés.

Elméletileg a Lillehammeri COC-versenyekkel egyidőben Kanderstegben FIS-kupa viadalt rendeznének, ha a norvég fordulók elmaradnak, felmerült, hogy esetleg itt indulnak?

Nem, hiszen Virágnak FIS-kupa versenyekre nincs szüksége, így ha Lillehammer nem jön össze, akkor edzeni fogunk decemberben. Ennél tovább, januárra pedig még nehezebb előre tervezni, hiszen nem igazán lehet megmondani, hogy mi lesz. Azt már tudjuk, hogy a zaoi versenyeket lemondták, pedig eredetileg szerettünk volna Japánba elmenni. Egyébként azt hallani, hogy esetleg Sapporoban rendeznek még egy extra versenyt, meglátjuk, hogy a járványügyi korlátozások lehetővé teszik-e.

A szűkös lehetőségek ellenére egy kisebb pozitívumot már hozott a felkészülés, hiszen Virág nemrég részt vehetett egy szélcsatornás teszten.

Igen, sikerült megszerveznünk, hogy Virág Stockholmban szélcsatornában gyakorolhasson, amit korábban egyébként még sosem próbált. Sajnos én pénzügyi okokból nem tudtam elkísérni, így az amerikai csapattal, illetve Astrid Norstedttel, akivel jó a kapcsolatuk és az edzőjével volt kint. Erről a tesztről egyébként nagyon jó érzésekkel tért vissza, ezért is volt utána meglepő, hogy a sáncon nem volt meg az önbizalma.

Mindazonáltal számunkra azért van egy szerencsés oldala is a mostani helyzetnek, hiszen mivel a járvány miatt nem sok verseny volt, amit kihagytunk az olimpiai kvalifikációs szezonban, hiszen nyáron egyedül egy frenstati versenyt rendeztek meg. Persze még elképzelhető az is, hogy a NOB végül módosít a kvalifikációs szabályokon, főleg, ha idén sok verseny elmaradna. Beszédes, hogy egyelőre egyébként mindössze két versenyre küldtek meghívót, az obersdtorfi világbajnokságra és a pekingi előolimpiára.

Mindenesetre így egyelőre napról napra haladunk csak, és elsősorban azon próbálunk dolgozni, hogy Virág önbizalma rendben legyen.

A képek forrása: Vasja Bajc, facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s