Hétvégén elrajtol az idény Söldenben – járványhelyzetben

Szombaton elrajtol az Alpesi Sí Világkupa 2020-2021-es kiírása. A szokottnál egy héttel korábban fogadja a világ legjobb óriás-műlesiklóit Sölden. Ám közel sem ez a legjelentősebb változás, amit előidézett a koronavírus-járvány. Alábbi cikkben végigvesszük a pandémia nyomán életbe léptetett változásokat, illetőleg végigkísérjük a hó elején hivatalos szintre emelt versenynaptárat.

Forrás: semmelweis.hu

A járvány és az alpesi síelés

Ahhoz, hogy megértsük a Nemzetközi Sí Szövetség szigorú eljárásrendjét, érdemes végigvinni, milyen következményekkel is járhat a sportágra nézve a világjárvány. Nem véletlenül tekintünk inkább előre, mint vissza.

Az európai síparadicsomok eddig egészen jól átvészelték a kialakult helyzetet, tekintettel arra, hogy az öreg kontinensen csak márciusra robbant be a járvány. Az igazi szigorítások idejére, a tavasziasan meleg időben már eleve lecsengett volna a főszezon, az államok többsége pedig nem feledkezett meg a turisztikai központok támogatásáról sem. A második hullám megjelenésével aggasztóbbá válik a helyzet. Ausztriában meredeken emelkedni kezdtek a fertőzésszámok, minek hatására az állam gyakorlatilag betiltotta az elkövetkező télre a síelést követő mulatságokat, a turisták sípályán túli mozgását pedig mind szigorúbban ellenőriznék. Hasonló intézkedésekről lehet hallani a többi alpesi országból.

Itt ugyanis a lét a tét. A sí turizmus fenntartása létszükséglet az érintett régióknak. Legyen szó síterepről, vendéglátó helyekről. Márpedig eme üzletágban mindig is komoly szerep jutott a versenysízésnek. Ezért a pandémia ellenére muszáj a karavánnak elindulnia. Az FIS ennek mentén pénzügyi támogatást nyújt a Világkupa szervezőinek a többletköltségek, valamint a nézői bevételek kiesésének csillapítása érdekében. Például ötödrészben állni fogja az egyes versenyek nyereményalapját, egészen 4 millió euróig terjedő összegig.

Forrás: Népszava

Szigorú protokoll

Az FIS még szeptember elején hozta nyilvánosságra a tesztelési protokollját, amit eljuttattak valamennyi országos szövetséghez. A kötelezettségeket és a felelősséget világosan szétosztották az érintett felek közt. Az illetékes egészségügyi hatóságokkal való együttműködés fontos sarokpontja lesz a kockázatminimalizálásnak. A nemzetközi szövetség emellett külön munkacsoportot állított fel a tesztelési protokoll körüli teendők koordinálása és végrehajtatása céljával. Az adott országban érvényben lévő karanténszabályok minden résztvevőre kötelező érvényűek.

A hétköznapokban is elvárt kötelező maszkhasználaton és szociális távolságtartáson túl egyéb korlátozásokra is sor kerül annak érdekében, hogy a legfőbb célt, vagyis sportolók és a személyzet biztonságát és egészségét a Világkupa mind teljesebb lebonyolítása mellett meg lehessen valósítani.

Svájc, a pjongcsangi olimpia csapatversenyének győztese. Idén el lesznek különítve a nők és a férfiak.
Forrás: Kyodo News

Az intézkedések kulcsszava az elkülönítés lesz. Mindenekelőtt a Világkupa valamennyi szereplőjét elválasztják a helyszínen tartózkodó hobbisízőktől. Versenynapon nem használhatják a lejtőt, az érintett létesítményeket. Szurkolók az idénynyitón nem lesznek a pálya mellett, de decemberre igyekeznek megtalálni az arany középutat, így remélhetőleg nem kell mindenhol zártkapus viadalt látnunk. A sportmédia jóval alacsonyabb létszámban közvetíthet az eseményekről, kevesebb lesz a bennfentes interjú, nagyobb tér jut majd a helyi televízióknak.

Rendelkezések születtek az esetleges utazási korlátozások kezelésére. Ha a verseny előtt öt héttel, az ideiglenes nevezési határidőn belül a 10 vezető sínemzet közül 7 utazási engedélyt kap a szervező országba, abban az esetben a versenyt Világkupának minősíti a szövetség. Különleges esetek elbírálásában a már említett munkacsoport hivatott dönteni.

Egy kép a tavalyi Hahnenkammrennenről. 2021-ben vélhetően nézők nélkül rendezik a legendás lesiklást
(Forrás: Snow-Online)

Az FIS nagy figyelmet szentelt a nemek, valamint az egyes szakágak szétválasztására. Ennek jegyében három kivételtől eltekintve nem síelnek egy helyszínen a férfiak és a hölgyek. A Lech/ Zürsben megrendezendő parallelversenyeket és a zágrábi szlalomokat két különböző napon rendezik, a lenzerheidei Világkupa-döntőt pedig más lejtőkön bonyolítják le a két nem számára.

A gyorsasági és technikai szakágakat rendre külön-külön hétvégéken bonyolítják le. Ez alól kivételt képez a két klasszikus Wengenben, illetve Kitzbühelben. S persze a svájci szezonfinálé, ahol még szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük az érintetteknek. Csakúgy, mint a februári vb-n. A lesikló és a technikai válogatottak egymástól elzárva végezték a felkészülést, s nem lesz ez másként a télen sem. Az összetettért küzdő sízők számára az átjárás kevésbé lesz könnyen lebonyolítható. Kombinációs versenyeket egyáltalán  nem rendeznek idén – egy kivétel akad, mégpedig a világbajnokság.

Több olyan hétvége lesz, ahol kétszer ugyanazon diszciplínában vetélkednek a felek. Óriásban például öt alkalommal is duplázás lesz. A szövetség igyekezett csökkenteni az utazási időt, ennek jegyében a szakági specialisták tömbösítve versenyeznek majd, illetőleg a férfiak egyáltalán nem, a nők pedig csak az olimpiai pálya tesztelése végett hagyják el Európát a télen.

Idén elmarad a Birds of Prey
(forrás: OnTheSnow)

Ami a versenynaptárt illeti

A fentieken túl lényeges változás, hogy idén elmaradnak a november végén és december elején esedékes észak-amerikai versenyek. Logisztikai szempontok alapján döntött így az FIS, beleértve a nagyon szigorú karanténra vonatkozó szabályokat és utazási korlátozásokat. Egész konkrétan a komplett mezőny – edzőstül, technikai és csapatvezető személyzetestül – mehetett volna két-két hét elzárásra, mind a futamokat megelőzően a tengerentúlon, mind azt követően Európában. Ekkora kihagyás márpedig nem fért volna bele.

Mindent összevetve a férfiaknál 19 helyszínen 38, a nőknél 18 állomáshelyen 34 versenyt terveztek be a télre.

A férfiak idénye így lényegében csak december elején veszi kezdetét, úgy igazából. Addig csupán két versenyt rendeznek, mégpedig oly módon, hogy Söldent és a Lech mellett megrendezendő parallelt követően is uszkve egy teljes hónap szünet következik majd.

Eztán viszont beindul a nagyüzem, például két hét leforgása alatt 6 futamot teljesítenek majd a lesiklók, ehhez jönnek még a kötelező tréningek. A műlesiklókra pedig karácsonyig várnunk kell. Januártól a tervek szerint minden a megszokott mederben folytatódna, vagyis egymást érnék a klasszikusok. A svájci és az osztrák szövetségek gőzerővel dolgoznak azon, hogy szigorú előírások mentén maximalizálják a nézőszámot. Frenetikus hangulatról persze senki ne álmodjék, Kitzbühel például a zárt kapus rendezést tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

A február a világbajnokságról fog szólni, a hónap végén Banszko fogadja az urakat, a szokásos dupla óriás-műlesiklással. A Világkupa-döntőnek Lenzerheide ad otthont. Mint már szó esett róla, két egymástól gondosan elszeparált lejtőn vetélkednek a nők, illetve a férfiak.

A férfiak versenynaptárát itt tekinthetitek meg.

A nőknél összesen négy versenyt rendeznek decemberig. A parallel utáni hétvégén dupla műlesiklásra kerül sor Leviben, hogy aztán két hét elteltével a Sankt Moritz-i Szuper-G-kel beinduljon ténylegesen is az idény. Kevés az állandóság a női naptárban, ezek egyike, hogy páros évről lévén szó, Semmering rendezi a két ünnep közti technikai versenyeket. Az emelkedett hangulat el fog maradni, nekünk, magyar szurkolóknak idén nehéz lesz kijutni a helyszínre. Bár jó híreket hallani a Távol-Keletről, még így is optimista szcenáriónak tűnnek a február végi kínai versenyek – az olimpiai főpróba jegyében. (A férfiak részéről ez idén elmaradt.) A szlovák szurkolók örömére jövő márciusban négy év elteltével visszatért a Világkupába Jasná, rögtön két versennyel.

A hölgyek idei versenynaptárát ezen a linken nézhetitek meg.

A szezon tényleges beharangozóját – rögtön három részben – a söldeni nyitányt követő hetekben publikáljuk.

A címlapon szereplő kép forrása: Südtirol News

Hétvégén elrajtol az idény Söldenben – járványhelyzetben” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s