Újabb Pinturault-győzelem: tökéletes hétvégével már az összetett élén!

Alexis Pinturault feltette a pontot az i-re, és a hétvégén már másodszor sikerült győznie a hinterstoderi óriásműlesikláson. A francia ezzel átvette a vezetést az összetettben, annak ellenére is, hogy riválisai is erősen szerepeltek. Kristoffersen a 3., míg Kilde a 6. helyen végzett. A második helyet Filip Zubčić szerezte meg, a horvát továbbra is remekel, ezúttal zsinórban másodszor végzett dobogón.

Hinterstoderben végül megrendezésre került a hányattatott sorsú Val d’Isére-i óriásműlesiklás. A decemberben, hóvihar miatt elmaradt versenyt eredetileg vasárnap rendezték volna, de Holle anyó ismét lecsapott, ezúttal Ausztriára. Így a teljes hétvége teljes programja tolódott, így került az óriás hétfőre.

Az első futam pályáját Benjamin Prantner osztrák óriás-edző tűzte. Meglehetősen kanyargós, kihívást jelentő pályát tűzött, sokat nyomott latba a versenyzők erőnléte is.

Elsőkén Henrik Kristoffersen (6.) érkezett, és meg is küzdött a pályával, nem volt kimondottan tiszta menet tőle. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy legnagyobb szakági riválisa, Žan Kranjec (3.) hasonló kezdés és középső szakasz után sokkal acélosabb zárást produkált, amivel a vezetést is megkaparintotta. Ez a vezetés azonban kérészéletűnek bizonyult. Kristoffersen szakági riválisa után egyből érkezett összetettbeli ellenfele is. Alexis Pinturault (1.) leiskolázta a teljes mezőnyt. Az utolsó letörésig szárnyalt, és a záró szakaszon sem talált sok legyőzőt ma. Hatalmas tempója és ehhez párosuló remek ívei magasan a tabella élére repítették.

Ilyen tanítanivaló menet után nehéz is lett volna újabb hibátlan menetet várni, de Leif Kristian Nestvold-Haugen (12.) menetéről még is könnyebben meg lehetett állapítani, hogy nagyon messze volt a tökéletestől. Tommy Ford (8.) a pálya felső szakaszán remekelt, de a középső szakaszon nagy hibát vétett, amivel a dobogós eredmény hamar el is szállt. Filip Zubčić (2.) rendkívül sok rizikót vállalt, ez a nagy sebesség mellé azért kisebb hibákkal is társult. Az alsó szakaszon pedig az a bravúr is megesett, hogy egyedüliként a délelőtt folyamán, ezen a szakaszon jelentősen faragni is tudott a franciával szembeni hátrányából. Végül egyedüliként került másodpercen belülre Pinturault-hoz képest az első futamban.

Számszerűsítve Matthieu Faivre (4.) 1,27 másodperces hátránya jelentősnek mondható, azonban a horváthoz hasonló direkt kapuvételek és vonalválasztás számára is kifizetődőnek bizoynult, nem sokkal maradt le a pillanatnyi dobogóról. Matts Olsson (5.) idei eddigi legjobb futamát teljesítette: a felső szakaszon még Pinturault-tól is csak alig maradt el. Utána talán egy kissé túlságosan is nyugodtan síelt, ami letaszította őt a dobogóról, de összességében nem panaszkodhatott a svéd. Gino Caviezel (11.) viszont nem érzett rá ezúttal teljesen a pályára, többször is korrigálásra kényszerült. Ennél jóval gyengébbre sikerült Victor Muffat-Jeandet (21.) menete, aki nem találta az agresszív és a szép ívek közti egyensúlyt, hátránya már alulról súrolta a lélektani 3 másodperces határt (ami ma végül bőven elegendőnek bizonyult a továbbjutáshoz).

Luca de Aliprandini (7.) remekül kezdett felül, nagyon szűk, a lehetőségekhez képest egyenes íveket síelt, amivel befurakodta magát a legjobb nyolc közé. A világkupa éllovasa, Aleksander Aamodt Kilde (9.) megküzdött a számára talán már túlzottan is technikás pályával, viszont jelentősebb hiba nélkül, Kristoffersentől nem sokkal elmaradva ért célba. Loïc Meillard (22.) egy kisebb sérülés miatt Japánba nem utazott el, és úgy tűnt még nem 100%-os formában tért vissza. Marco Odermatt (10.) sem kezdett túl meggyőzően, így igen meglepő volt, hogy a pálya alsó szakaszán jobban síelt, mint Pinturault, amivel végül sikerült beférkőznie a legjobb 10-be. Ted Ligety (15.) volt az utolsó a reklámszünet előtt. Az amerikai egy inkább közepesen erős sízéssel tudott előrukkolni; az ilyen hosszabb pályák már inkább hátrányt jelentenek a rendszeres hátfájással küzdő klasszis számára.

Hirscher visszavonulásával az óriás-szakág szenvedte a legnagyobb visszaesést az osztrákoknál. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az első hazai versenyző, Marco Schwarz (26.) csak tizenhatodikként indulhatott, és a célba érkezésekor ennél nem is foglalt el előkelőbb pozíciót sem. A technikás pálya ellenére nem volt sok eddig a pontig a kiesők száma sem. Ezt a statisztikát hamar „korrigálta” Lucas Bråthen, aki a cél előtt pár kapuval rontott, míg Justin Murisier sok rizikót vállalva igen hamar kiesett. Alexander Schmid (14.) jó íveken kezdett, a pálya aljára azonban elfogyott kissé a lendület, így top 10 nem jött számára össze. Cyprien Sarrazin (16.) túlságosan erőltette a menetet, ami miatt több hibát is vétett.

forrás: laola1.at

Húsz versenyző után a pálya már kezdett romlani. Emiatt a soron következő versenyzőknek már esélyes sem volt sok arra, hogy két másodperces hátránnyal (azaz a legjobb tízbe síelve) zárja az első futamot. Ehhez a legközelebb Cedric Noger (13.) jutott, aki messze túlszárnyalta a 28-as rajtszám okozta akadályokat. Az is beszédes viszont, hogy a 20-30-as rajtszámblokkból minden célba érkező be is jutott a második futamba. Így bejutott Manuel Feller (17.), Erik Read (18.), Stefan Luitz (19.), Ryan Cochran-Siegle (20.), Riccardo Tonetti (23.), Roland Leitinger (24.) és Trevor Philp (25.) is. Thibaut Favrot és Thomas Tumler viszont idő előtt kiesett, a célig sem jutottak el.

Harmincon túlró a pálya romlása görgetett plusz akadályt az indulók elé. A legjobbnak közülük a francia Remy Falgoux (46-ossal 27.) bizonyult, míg a legmagasabb rajtszám az 51-es volt, aminek gazdája Marcus Monsen (29.) örülhetett második futamnak. Rajtuk kívül  Daniele Sette (28.) és Giovanni Borsotti (30.) jutott tovább.

A második futam pályáját Roberto Saracco olasz edző tűzte.


Giovanni Borsottit (26.) érte az a dupla szerencse, hogy elsőként síelhetett, ráadásul saját edzője által tűzött pályán. Az olasz edző egy kevésbé kanyargós, gyors pályát tűzött, ennek utolsó pár kapujánál torpant meg Borsotti. Marcus Monsen (27.) kevésbé volt magabiztos, mint az olasz, de alsó szakaszon vétett hibája ellenére is meg tudta állítani hátránya növekedését, ami mutatta Borsotti sebezhetőségét is. Daniele Sette (29.) egy jóval visszafogottabb, biztos pontszerzést szem előtt tartó menetet mutatott be. Remy Falgoux (28.) egészen az utolsó szektorig harcolt a második helyért, ez viszont egy hatalmas fékezés miatt nem sikerült neki.

Marco Schwarz (20.) magabiztosan gazdálkodott előnyével a végső letörésig, ami a kisebb hibák ellenére is elegendő volt ahhoz, hogy az utolsó szektorban összességében még növelje is hozott előnyét Borsottival szemben. Trevor Philp (22.) minimális előnyből is tartani tudta végig Schwarzot, de az osztrák fékevesztett záró szakaszát ő sem tudta lekopírozni. Roland Leitinger (18.) szintén nekirontott a pályának, és a végéig őrizte előnyét. A meredeken pedig a hozott előnyből ügyesen gazdálkodott. Riccardo Tonetti őrült tempóban robogott végig a pálya feléig, ott viszont már nem bírta tartani a tempót és kicsúszott.

Loïc Meillard (7.) visszafogott kezdés után begyújttota a rakétákat. Remek íveken, hatalmas tempóban száguldott, így az addigi legjobb második futammal vette át a vezetést. Mente legnagyobb erősség egyértelműen a középső szakasz volt. Victor Muffat-Jeandet (23.) nem érezte a pálya ritmusát, kisebb hibákkal síelt végig. Ryan Cochran-Siegle (15.) magához képest bravúrosan síelt. Közepén nem kapott sokat, az alsó részén pedig még faragni is tudott a hátrányából. Stefan Luitz (8.) négy tizeddel még növelte is előnyét a felső szakaszon, és közepén is még kis előnyben volt, minden adott volt a vezetéshez. A pálya alján azonban előre billent, ami épp annyi sebességvesztést eredményezett, hogy lemaradt az első helyről.

Erik Read (24.) is erősen kezdett, utána viszont nem engedte eléggé léceit, nagyon visszaesett. Manuel Feller (11.) minden élt nélkülözve száguldozott a pálya felső szakaszán. Ezzel végig Meillardhoz közel síelt, de az alsó szakaszon ő sem tudta visszaelőzni a svájcit. Cyprien Sarrazin (21.) végig ritmustalanul síelt, jelentősen csúszott vissza a ranglistán. Ted Ligety (16.) szintén nem volt acélos, de nem növelte vészes ütemben hátrányát. Alexander Schmid (16.) egy szektor alatt szinte megduplázta hat tizedes, hozott előnyét. Utána viszont egy nagy hiba folytán keresztbe fordultak lécei, amivel teljes előnye odalett, innen visszazárkózni már nem tudott. Hasonló volt a koreográfia Cedric Noger (25.) esetén is, aki a laposra így lassan ért oda, ez még nagyobb hátrányt jelentett neki, mint a németnek.

Leif Kristian Nestvold-Haugen (9.) már 9 tizedet veszített el a pálya közepéig, onnan viszont tartani tudta a svájcit, a lejtő alján azonban ő is kikapott pár századdal. Gino Caviezel (14.) túl gyorsan kezdettől, idő előtt kellett nagyobbat fékezni le. A záró letörésre már hátrányból fordult, ami miatt már szinte esélytelen volt a vezetésre. Marco Odermatt (4.) a pálya közepét kiválóan oldotta meg, alig veszett oda pár tized. Onann újra nőtt az előny, de a végén volt egy jelentős hiba, ami a végleszámolásnál a dobogójába került. Aleksander Aamodt Kilde (6.) inkább erős közepessel kezdett, és hátránya miatt már fenyegető közelségbe került a sűrű Meillard mögötti mezőny. A pálya alján azonban nagyon szép íveket húzott, és sebessége is megvolt, így magabiztosan jött be a pillanatnyi második helyre.

Tommy Ford (12.) érkezett elsőként a reklámszünet után. Jó kezdést követően viszont a pálya közepére visszaesett és így elsüllyedt a mezőnyben. Luca de Aliprandini (5.) a pálya közepén billent előre, ezt leszámítva remekül síelt. Az a hiba azonban az első helyébe került. Henrik Kristoffersen (3.) nagyon engedte a felső szakaszon a léceit, de emiatt messze lecsúszott a kapuk tövétől. Onnantól viszont felgyorsult és a záró szakaszon előnyre tudta fordítani addigi hátrányát. Matts Olsson (19.) hatalmas hibával nyitott rögtön két kapu után. Ezután teljesen kizökkent a ritmusból, folyamatosan növekedett hátránya.

forrás: gol.dnevnik.hr

Matthieu Faivre (9.) jól nyitott, a pálya közepén azonban egy méretes hiba miatt került visszadordíthatatlan hátrányban. Mégcsak Kildét sem tudta hátrébb szorítani, ezzel segítve Pinturault-t. Žan Kranjec (13.) ezúttal sem engedte igazán a léceit a felső szakaszon, és közepén is elmaradt tempóban Kristoffersentől. A folytatásban a hátrány még tovább hízott, a dobogóról is messze lemaradt.

Filip Zubčić (2.) erősen nyitott, és a laposabb részre elég lendületet mentett át. Utána ugyan több kis késés is volt sízésében, de a vezetéshez ez is még belefért. Alexis Pinturault (1.) számára már önmagában a 9 tizedes előny is nagy mozgásteret biztosított, de ehhez társult a horvát iménti, nem túl acélos menete is. Ennek köszönhetően belefért egy-egy távolabbi kapuvétel is. Előnyét gyorsan másodperc fölé növelte, és bár onnantól folyamatosan apadt, a győzelem egy pillanatig nem volt kérdéses.

Alexis Pinturault szezonbeli 6. sikerét aratta, óriásban pedig ez volt a harmadik. Összességében már a 29. győzelmét szerezte, amivel az örökranglistán utolérte Stephan Eberhartert, továbbra is ő a legsikeresebb aktív síző, ami a versenygyőzelmeket illeti. Filip Zubčić szezonbeli harmadik dobogóját szerezte, már minden pozícióból rendelkezik egy-egy eredménnyel. Ráadásul továbbra is esélyes a szakági címre is. Henrik Kristoffersen negyedik dobogóját szerezte idén óriásban. Ezzel a norvég vette át a vezetést a szakági tabellán. Előnye 8 pont Pintuarult, 28 pont Zubčić és 30 pont Kranjec előtt.

Hinter_1

Hinter_3

Ami az összetettet illeti, a hinterstoderi hétvégéből egyértelműen Pinturault profitálta a legtöbbet: két győzelem és a szuper-G-ben elért 5. helyének köszönhetően már a világkupa éllovasaként fordulhat a végjátékra. Mai győzelmének köszönhetően 26 pont az előnye az eddigi éllovas Kilde előtt, míg Kristoffersen előnye már egy győzelem feletti, 107 pont.

Hinter_2

A délutáni telefonkonferencián a FIS és a nemzeti szövetségek vezetői döntöttek: nem törlik a teljes világkupát, hanem minden esetben egyedileg mérlegelik az esetleges veszélyeket. A cortinai világkupadöntő sorsáról pedig pénteken hoznak végleges döntést, addig az Olasz Télisport Szövetség egyeztet a helyi illetékesekkel.

Így folytatás várhatóan szombaton, lesiklással Kvitfjellből.

Borítókép forrása: skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s