Megszületett az 5. győztes Szuper-G-ben: Corinne Suter átvette a vezetést

Változatlanul szuperül kiszámíthatatlan tehát a Szuper-G idén, az ötödik futamon az ötödik győztest könyvelhettük el Corinne Suter személyében. A másik két dobogós közül egyik sem végzett korábban a TOP-3 közt, Nicole Schmidhofer révén idén először osztrákot köszönthettünk a pódiumon, míg Wendy Holdener viszonylag sok idő elteltével végzett ilyen előkelő pozícióban. Nem az olaszok szája íze szerint alakultak ma az események. Federica Brignone ötödik helyével elvesztette vezető helyét a szakági tabellán, míg Sofia Goggia szerencsés kimenetelű bukást szenvedett. Akárcsak a tegnapi győztes Viktoria Rebensburg.


A szezon ötödik szuperóriás-műlesiklására került sor ma, így február derekán. Eleddig négy különböző győztest avattak, a 12 dobogós helyet pedig kilenc síző hozta össze. Ez a fajta párját ritkító sokrétűség természetesen a szakági tabellán is megjelenik. Nyolcan vannak 100 ponton belül, a listát Brignone vezette a futam előtt.

A rajtlistán mindenki ott volt, aki számított. Kivéve Mikaela Shiffrint, aki édesapja tragikus halála után visszautazott a tengerentúlra családja körében gyászolni.

A hat pódiumot jegyző olaszok voltak a nap legnagyobb favoritjai, különös tekintettel azok után, hogy kitudódott, hogy edzőjük, Giovanni Feltrin állította össze a pálya nyomvonalát. Az időjárás minden igényt kielégített. Hétágra sütött a nap, igaz, Garmisch védjegyeként váltották egymást a napos és az árnyékos szakaszok a lejtőn. Ez a jégre fagyott pályával karöltve azért komoly kihívást jelentett a lányok számára.

a06e961351e494624b95b7a77bbe39fe
Forrás: Yahoo News

Stephanie Venier (6.) nem oly régen másodikként végzett ugyanitt, s a heti teljesítménye alapján is jó esélyekkel pályázott valami hasonlóra. Egy alkalommal kiesett a ritmusból, a bukótérről kellett nagy fékezéssel visszatérnie a pályára. Elena Curtoni (13.) jóval magabiztosabban haladt át a sikánon, más kérdés, hogy az addig gyűjtött fél másodperces hátrányából semmi nem maradt a végére. Sőt, egy érintőre vett kapu után odalett sebessége, alaposan kikapott így az osztráktól.

Venier is csapkodta a fejét, a piros trónon tudatosult benne, hogy egyetlen, de méretes rontását kivéve kiváló csúszást mutatott be. Így viszont Nicole Schmidhofernek (2.) jutott a feladat, hogy prezentálja az első pódiumesélyes menetet. Kereken fél másodpercet adott honfitársának, érdemi hibát nem lehetett nála feljegyezni. A bitangerős olasz válogatottból elsőként Francesca Marsaglia (16.) próbált szerencsét. Nem igazán tudta sebességét átvinni a kanyarokba, sok volt a túlcsúszás, egy alkalommal még a tojástartásból is ki kellett lépnie.

Forrás: EN24 News

Corinne Suter (1.) toptempóval nyitott, amiből nem is engedett a folytatásban. Szektorról szektorra jobb volt az osztráknál, egy traverznél elkövetett térvesztést kivéve hibát nagyítóval sem lehetett felfedezni menetében. A bő négytizednyi fór igencsak veretesnek tűnt. Wendy Holdener (3.) hasonló vehemenciával kezdett, vélhetően a svájci technikai személyzet a topsebességre kalibrálta a csapat léceit. A hosszú, nyújtott kanyarokban kevésbé síelt komfortosan, sokat kellett korrigálnia. A végéig hét tizedet szedett be.

holdener
Forrás: Nau.ch

A tegnapi győztes következett. Viktoria Rebensburg megfontoltabb kezdés után kapcsolt rá igazán, gyakorlatilag nullára hozta a táv első felét. A többeket megtréfáló huplik okozták a vesztét. Szétnyíltak lábai a traverz átmenetén, a bukás során ütközött a kapukkal, a hálórendszer előtt sikerrel csökkentette a tempót. A szükséges vizsgálatok után saját lábán távozott a helyszínről. A visszajátszások alapján kitűnt, bravúrosan kontroll alatt tartotta lábait, ellenkező esetben szakadt volna ott minden. Így csak „szép kék térdei lettek”, mint kommunikálta az első interjút egyikében.

Forrás: Der Spiegel

A riadalmas percek után Joana Hählen (11.) következett. A várakozás nem tett jót neki, lassan kezdett, a későbbi felpörgetett tempó pedig sok-sok dadogós kanyarban nyilvánult meg. A két olaszt tudta csak megelőzni. Nem a taljánok szája íze szerint alakultak a dolgok. Federica Brignone (5.) több kanyart idegesen oldott meg, rendre mélyre került kulcspillanatokban. A bizonytalankodás meglátszott az időkülönbségen is, 9 tizeddel az aktuális dobogóról is lecsúszott, magyarán elvesztette szakági első helyét. Ilka Štuhec (20.) végig lassú és körülményes volt, ennek megfelelően senkit nem előzött meg az addig leérkezett közül.

letöltés

Reklámszünet után Sofia Goggia kockázatvállalós, ezzel együtt nem eléggé pontos menete került sorra. Még inkább fokozta a tempót a Hölle nevű különösen jeges részen, vesztére! A kanyarkimeneten hátrakerült a súlypontja, letarolt egy kaput, majd meg sem állt a védőhálóig. Jelezte, kutyabaja, de mire kihámozták onnan, illetőleg helyrerakták a kárt, megint teltek, s teltek a percek. Nagyon nem az olaszokról szólt ez a nap…

Forrás: X Sport

Petra Vlhovát (9.) nem zavarta meg a kényszerszünet, újabb értékes pontmennyiséggel gazdagodott. A traverz dadogott egy kicsit a szlováknál, egyébiránt úgy síelt, amit sok lesikló is megirigyelhetne. Tina Weirather (26.) tegnap a startállásban lépett vissza a versenytől. Állítása szerint rossz érzések kerítették hatalmába, márpedig egy tíz évvel korábbi bukása után megfogadta, ilyenkor nem veselkedik neki a lejtőnek. Ma megtette, de sok haszna nem volt benne. Beszedett csaknem 3 másodpercet, így a mezőny legvégére sorolt be.

Forrás: Ideawebtv

Michelle Gisin (7.) tegnapi csalódást keltő szereplését felülírta a mai nappal. Bár a dobogósoktól azért egyértelműen elmaradt, a pályát összességében jól megoldotta. Tamara Tippler (24.) felejthető szereplése után Marta Bassino (10.) szerzett újabb TOP-10-helyezést egy gyorsasági futamon. Két olasz végzett a legjobb tízben, dobogó nélkül – ez manapság szomorúságra okot adó szereplés Itáliában.

Lara Gut-Behrami (15.) végig középszerűen síelt. A komolyabb rontások elkerülték, de vállalt tempója sem volt lenyűgöző. Kajsa Vickhoff Lie sízéséből hiányzott végig a meggyőződés. Két másodperces hátránynál nem tudta bevenni a célegyenesre fordító kanyart. Anna Veith csúszásába egy árnyalattal több energia szorult, de ő sem jutott el a végéig. A szűk sikán előtt komoly térvesztésbe került, s inkább elengedte a következő jobbost, nem akart kockáztatni. Romane Miradoli (8.) jóval dinamikusabban szelte át a pályát, a választott ritmust különösebb hiba nélkül végigvitte, ez egy szép 7. helyben nyilvánult meg.

Alice Merryweather (14.) korrekt pályát síelt a maga szintjén. Bár tehetséges, az azért látszik, nem belőle lesz az új Julia Mancuso. (Lindsey Vonnt felesleges emlegetni.) Ester Ledeckára (17.) – olimpiai bajnokként – még feltétlenül figyelnünk kellett. A lejtő első felében még úgy-ahogy stabilan tartotta léceit az őrült tempó közepette. A sikántól kezdődően viszont egymást érték a szögletesen megerőszakolt kanyarvételek, egy sor fékezéssel megspékelve. Sok babér ma nem jutott a cseh lánynak.

Forrás: Le Progrés

Nicol Delago visszalépett a naptól, tekintettel rettenetesen gyenge formájára. Tiffany Gauthiert (4.) előzetesen nem kezeltük úgy, mint egy esélyest a dobogó valamelyik fokára. Ehhez képest egyetlen századdal csúszott le onnan. Elkapta a nyomvonal ritmusát, a szintegyenetlenségek sem zökkentették ki. A francia szakembereket is dicséret illeti, olyan ugyanis jó régen fordult elő, hogy több gall lesikló ennyire jól szerepeljen ugyanazon nap. Priska Nufer (19.) kapcsán a lelkesedéssel nem volt gond, a korrekt ívek hiánya annál inkább. Marie-Michéle Gagnon (22.) meggyőzőnek épp nem nevezhető iramban elérte a célvonalat, a kanadainál és képességeihez mérten is sokkalta többet vállaló Alice McKennis ellenben hamar elhullott. Nina Ortlieb csúszásában egy szektorral tovább tartott ki a koncentráltság. Addig úgy tűnt, a dobogósokra is ráijeszthet. Ebből végül nem lett semmi, mivel a második méretes túlcsúszás után már nem tudott visszatérni a kék vonalon belülre. Veronique Hronek (31.) hátán hosszú idő elteltével szerepelt alacsonyabb rajtszám. Nem élt vele, mintha a hazai lejtő okozta stressz feszélyezte volna. Akárhogyan is, ő lett az új sereghajtó. Jasmine Flury zaklatott volt végig, megharcolt a célba érésért. A ranglistán holtverseny alakult ki, így a reklámszünet előtt még Mirjam Puchner(28.)  is lehetőséget kapott. Amilyen tettre készen kezdett, olyan összeszedetlen volt összességében. Hroneken kívül másvalakit nem tudott felülmúlni.

A folytatásban Elisabeth Reisinger (32-essel a 12.) ment kiemelkedőt, aminek köszönhetően Crans-Montanán, a következő VK- versenyen már az első harminc közt indulhat. Kira Weidle (34-essel a 21.) szállította a nap legjobb német helyezését, a későbbiekben még Michaela Wenig (40-essel a 30.) örülhettek pontnak a hazaiak. Michaela Heider (36-ossal a 23.) tisztes pontmennyiséggel gazdagodott, akárcsak Breezy Johnson (37-essel a 18.) nem sokkal utána. Az utolsó két pontszerzést Jennifer Piot (43-assal a 29.) és Jasmina Suter (44-essel a 27.) könyvelhette el.

Részletes eredménylista

1

dobogó
Forrás: Nau.ch

Corinne Suter a húszas évei közepére érkezett meg igazán a felnőttek közé. Egy esztendeje két érmet vitt haza a világbajnokságról, ezzel egy csapásra Svájc legeredményesebb sízőjeként került a rivaldafénybe. Idén pedig a Világkupában is elkezdett dobogóra állni, egy hónappal Alternmarkton győzött lesiklásban, ma pedig Szuper-G-ben is learatott egy sikert. Immáron mindkét gyors szakágban az ő nevével kezdődik a pontverseny.

Nicole Schmidhofernek az előző télen jött ki nagyon a lépés, ami a lesikló bajnoki címet illeti. A jelenleg futó idényben a Lake Louise-i győzelmén kívül még csak dobogóra sem sikerült állnia. Egészen idáig. Női szinten ez az első TOP-3-as helyezése az osztrákoknak Szuper-G-ben.

Wendy Holdener visszafogottabb idényt síel, mint amit az előző két évadban megszokhattunk tőle. Ez a negyedik dobogója ezen a télen, igaz, mindegyiket különböző szakágban szerezte.

2

Még két Szuper-G van hátra, elméleti esélye még sokaknak van a kristálygömb elhódítására. A realitás talaján maradva olybá tűnik, Suter és Brignone küzdelmét hozhatja a folytatás. Ha mindketten rontanak Crans-Montanán, esetleg a két osztrák lány jó pozícióba kerülhet a VK- finálé előtt. Az idény statisztikája eddig: 5 futam – 5 győztes – 11 különböző dobogós.

3

Ami az összetett illeti, Brignone 145 pontra csökkentette elmaradását Shiffrinnel szemben. Jövő hétvégén óriás-műlesiklást és szlalomot rendeznek, mégpedig a hóhiány miatt visszalépő Maribor helyett Kranjszka Gorán. Nagy kérdés, Shiffrin visszatér-e Európába, s ha igen, milyen állapotban?…

A címlapon szereplő kép forrása: La Croix

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s