Csillaghullás Zauchenseen! Brignone újabb győzelmei kombinációban

Valamennyi nagyágyú elindult a vérfrissítésen átesett kombinációs versenyen, de legtöbbjük nem élte meg a második futamot. Az olasz edző által kimondottan trükkösre tűzött Szuper-G okozta mások mellett Shiffrin, Vlhová, Gisin, Goggia és Rebensburg vesztét is. Bár a két olasz állt ekkor az első két pozícióban, minden józan számítás szerint Wendy Holdener számított a verseny favoritjának. Ehhez képest Federica Brignone ütős kis szlalommal rukkolt elő, aminek hála szűke, de maga mögött tartotta a svájcit. Az olaszok Marta Bassino révén még egy dobogós köszönthettek.


Minthogy a teljes Val d’Isére-i hétvége elmaradt a heves havazás következtében, ma rendezték a szezon első alpesi összetettjét.

Sokan temették már ezt a szakágat, ehhez képest idén négy versenyt terveztek bele a versenynaptárba, a francia hétvége kiesésével várható három forduló is több, mint ami az utóbbi időben sorra került.

Az újszerű lebonyolítás ma debütált a lányoknál. A műlesikló résztávot a Szuper-G után előállt sorrendben teljesítik, vagyis a legjobbak szűzhavon csaphatnak össze egymással.

Tökéletesnek mondható körülmények fogadták a sízőket a hét utolsó napján délelőttjén. Giovanni Feltrin, az olaszok trénere pedig gondoskodott róla, hogy legyen kihívás a pályán. Az óriás-műlesiklásra hajazó részek önmagukért beszéltek, de azért „biztos, ami biztos” alapon belerakott egy lassítónak szánt kaput a letörést követően. A 47 sízőből 16 rajta vesztett.

Patrizia Dorsch (27.) a technikai szakágakat képviselte a mai napon, ennek megfelelően nem nyitott eszeveszettül. Alapideje semmire nem volt elegendő, a tegnaphoz hasonlóan ma is visszafogott Ricarda Haaser (12.) is alaposan elverte a németet. Rahel Kopp (26.) szintén szlalomos, innen a jelentős elmaradása. Romane Miradoli (20.) a másik oldalt erősíti, de ő sem ment jól önmagához mérten. Az első erős futamot Ramona Siebenhofer (4.) síelte meg. Messze nem volt tökéletes, amit az osztrák nyújtott, de legalább becsülettel, bátran tette léceit a kanyarokba. Nathalie Gröbli (9.) ritkán szerepel a Világkupában. Tegnap majdnem pontot szerzett lesiklásban, ma délelőtt pedig egy korrekt menettel jelentkezett.

Forrás: Toponline.ch

Wendy Holdener (3.) esélyeshez méltó sízést mutatott be, legalábbis a pálya kétharmadán. Ostromolta már a fél másodperces időkülönbséget, beleköthetetlen volt, amit nyújtott. Az utolsó jobbosban viszont csúnyán bele kellett fékeznie, így pár apró századdal állt csak élre. Siebenhofer ellen ez is untig elég, de akik még fenn várakoztak…

Nicol Delago (24.) nem nagyon tudott mit kezdeni a technikásra tűzött kanyarokkal, rendre lesodródott, jócskán elmaradt. Nem úgy Federica Brignone (1.)! A szakági címvédő szektorideje már fent bezöldült, minden kis korrigálásból jól jött ki. A végén nem rontott akkorát, így kerek 5 tizeddel új elsőt köszönthettünk. Ilka Štuhec erős tempót diktált, de nem bírta technikával. Jelentősnek mondható hátránynál késésbe keveredett, lényegében kivezette magát a pályáról.

Forrás: Teller Report

A reklámszünet után kezdett komolyodni a dolog. Petra Vlhová – lesikló edzéssel a lábában – érezhetően erős délelőttel akarta megalapozni a napi sikert. Ütőképesen nyitott, túl sokat kockáztatva. A sikánszerű részre kanyarodva túldöntötte léceit, egyiket el is hagyta, így már nem tudott befordulni. Ester Ledecká (5.) életében először állt rajthoz kombinációban. (Előre vártuk, mire lesz képes délután szlalomban.) A huppanókat nem rugózta ki jól, eleve elmaradt kanyartempóban a három erős menettel szemben. Roni Remme (14.) majd’ két szekundumos hátrányának javát a legvégén gyűjtötte be. Megjárta a bukóteret is, kár, mert addig versenyképesnek tűnt. Jasmina Suter még a lejtő elején búcsúzott. Egymást érték a ritmustalan kanyarvételek, esélye nem volt bennmaradni.

Forrás: Webnovini

Ez nem, a szám olimpiai bajnokának búcsúja inkább megrendítette a svájci szurkolókat. Michelle Gisin ugyanott, a fenti átjárón került késésbe, s rekedt pályán kívül. Egy topfavorittól búcsúztunk. Nevena Ignjatović (25.) szlalomos, így persze nem tette úgy léceit, mint azt akár a lesikló középmezőnytől elvárná az embert. Meg sem állt hátránya 3 s alatt. A szerb leányzó még a délutánban bízhatott, Kajsa Vickhoff Liének viszont az első futamban kellett nagyot alakítania, ha akar még valamit a naptól. Erősen nyitott, majd búcsúzott. A szintegyenetlenségekkel meggyűlt a baja, lecsatoltak lécei, szerencsére megúszta a nagyobb esést egy bedőléssel.

Forrás: Cuneodice

Marie-Michéle Gagnon lemásolta Gisin kiesését. Túl mélyen került a trükkös lassítóhoz, jó méterrel a kaputól kívül. Marta Bassino (2.) átfért ezen a részen, minthogy belefékezett egy picit előtte. Ennek dacára ritmusra lelt, aminek hála lefelezte addigi hátrányát. A bő 2 tized nem rossz eredmény, habár az óriás-műlesikló hölgy azért még mindig erősebb Szuper-G-ben, mint szlalomban. Priska Nufer nem tanult társai hibájából, a szokott helyen gyarapította a kiesők névsorát.

Forrás: Archiesport

Az újabb reklámszünet után kulcsmenet következett. Mikaela Shiffrin az olimpia után állt rajthoz ismét kombinációban. Nyilván nem néhány pontmorzsa reményében. A trükkös szakasz őt is megtréfálta. No, nem úgy, mint a többieket. Ő túlment rajta, ha neccesen is, érintőre véve a kaput, áthaladt rajta. Megbillentek lécei közvetlenül utána, ami egy késve vett kapuhoz, s nullára fékezéshez vezetett. A hálók ölelését elkerülte, kevés híján. Vlhová és Shiffrin után Sofia Goggia sem jutott el a célig. Eleve elmaradt a dobogósoktól, mígnem a lejtő végén pályán kívülre nem vezette léceit az óriás-műlesiklásra hajazó részen.

Alice Merryweather (18.) erősebbik számában beszedett majd’ 2 másodpercet, ennél jóval acélosabban síelt Nina Ortlieb (6.). Választott tempóját nagyobb rontás nélkül végigvitte. Az Európa Kupa tavalyi győztese, a nagy ígéret Elisabeth Reisinger (8.) is ugyanígy volt, egészen addig a pontig, ahol Holdener is kék vonalon, kívülre került. Az EK idei listavezetőjétől visszafogottabb csúszást láttunk, Nadine Fest (16.) után Nadia Delago (21.) harcias stílusa ugyanabba a régióba helyezte, mint ahol az osztrák állt.

Macarena Simari Birknert (30.) ritkán láthatjuk Világkupában síelni, mármint TV-közvetítésben. Kombinációban ez megtörténhet, szemlátomást örült is neki, a célban feltétlenül. Az utolsó helyre sorolt természetesen. Laura Gauche (13.) nyilván sokkalta többet vállalt, ami a sok hibával együtt TOP-10-es pozíciót jelentett a franciának. Tifany Roux (22.) keveseket tudott megelőzni. Bár nem ismerjük, de mintha ő is a szlalom felől közelítené a kombit.

Az első harminc sízőn már túl voltunk, egy nagyágyút viszont még meg kellett várnunk. Viktoria Rebensburg lett a lejtő következő vezéráldozata, Shiffrin helyén került pályán kívülre. Eléggé nagy hézagok alakultak ki akárcsak a legjobb 10 síző között is, a startban pedig egymást érték a jó lesiklók. Nem csoda tehát, hogy magasabb rajtszámmal is előre lehetett kerülni. Ida Dannewitz (10.), Rosina Schneeberger (11.), majd Elena Curtoni (7.) is életerősen síelt, más kérdés, hogy délutánra így sem tekinthettek nagy reményekkel. Hiába a magas rajtszám, kimagaslóan szerepelt Julija Pleskova (44-essel a 17.), mást ne írjunk, öt századdal kapott ki csupán Tina Weirathertől (45-össel a 15.). Utolsóelőttiként Alice Robinson (46-ossal a 19.) is szerencsét próbált. Nem tűnt elveszettnek az új-zélandi a tempós pályarészeken sem.

—————————————————————————————————————————————–

Délután Tobi Lux, a németek mestere állította össze a nyomvonalat. Ritmusosra sikerült a végeredmény, ami kedvezett a lesiklóknak.

Forrás: Gazzetta del Sud

Federica Brignone (1.) azonnal elkapta a fonalat, s érdemi hiba nélkül letudta a pályát. Szemre pattogósan síelt, de mégiscsak a világ egyik legjobb szlalomosa következett utána. A referenciapont pedig igazolta, az olasz tempóban is felvette a kesztyűt, Wendy Holdener (2.) az 50 százados hátrányát nem tudta a maga javára fordítani, kitartott belőle 15 a célig. Annyi látszott, nem síelte élete szlalomját a svájci, de egy megbillenést kivéve nagy hibát sem követett el. Marta Bassino (3.) előbbiek iramával nem tudott, s talán nem is akart konkurálni. Sokkal lényegesebb volt, hogy nagyobb zökkenők nélkül célba érjen, amit meg is valósított. Márpedig ha ennyit teljesít egy erős óriás-műlesikló, a lesiklók aligha rúgnak labdába ellene.

Forrás: Liechtensteiner Vaterland

Így is történt, Ramona Siebenhofer (4.), bár önmagához mérten tisztes tempóban húzta az íveket, esélye nem volt bármit is fogni az olaszon. Ester Ledeckát (6.) a letörést követő szakaszon átment lötyögésbe. Életünkben nem láttuk még a cseh lányt szlalomozni, ehhez mérten egész épületes látványt nyújtott. Nina Ortlieb (11.) például őt is alulmúlta, legalábbis időben. Az osztrák többet vállalt, ami átment egy idő után zaklatott sízésbe. Elena Curtoni (5.) egyértelműen technikásabb síző az előzőeknél, meg is előzte mindkettőt. Még mielőtt hullámvölgybe került az olasz, akadtak erős versenyei kombinációban, így ez a mai nem akkora meglepetés tőle.

Elisabeth Reisingeren (10.) meglátszott, nem a szlalom per pillanat a legerősebb száma. Élete első, TOP-10-es eredményét így is bezsebelte. Nathalie Görbli (8.) több fokozattal tisztább szlalomozást mutatott be, ő is karriercsúcsot állított fel. Akárcsak Ida Dannewitz (9.), a svéd lány itt-ott megszenvedett ugyan a pályával, de túlemelkedett problémáin.

Forrás: SPOX

Innentől fogva az első tíz helyezett pozíciója nem forgott veszélyben. Schneeberger (14.), Haaser (13.), majd pláne Gauche (27.) révén a vérbeli lesiklók váltották egymást, így ez nem csoda. Remme (12.) a másik oldalt erősítette volna. Nyilván sokat vállalt, még ha 2 másodperces hátrányból még egy Shiffrin se nagyon kapaszkodott volna fel a dobogóra. A vége nem lett szép, a kanadai lány rengeteget hibázott, érdemben előrébb lépni sem tudott.

Weirather visszalépett a folytatástól, így Fest (16.) korrekt sízésével folytatódott a nap. Pleskova (30.) megjárta a poklot, csodák csodájára valahogy célba evickélt – még limitidőn belül. Merryweather (23.) lötyögősre vette a figurát, Robinson (24.) egy fokkal többet vállalt, de nem járt jobban az amerikainál összességében. Kellemes meglepetést okozott Romane Miradoli (7.). A francia két csalódást keltő gyors futam után valósággal remekelt szlalomban. Siebenhofer szintjét hozta, magyarán egy lesiklóhoz mérten extra futamot láthattunk tőle. Nadia Delago (24.) a túlélésért küzdött, Roux (15.) kedves szakágában szépen előrelépegetett. Egy másik francia, Camille Cerutti (26.) a biztos pontszerzésre hajtott, akárcsak Nicol Delago (22.) és Ignjatović (20.).

A lista vége felé haladva sorra kerültek a futottak még Szuper-G-t síző szlalomosok. Mindannyian szépen felzárkóztak. Rahel Kopp (17.), valamint két német, Dorsch (21.) és Jessica Hilziger (18.), továbbá az osztrák Lisa Grill (19.) ment szépet. Utóbbi például a délután hatodik legjobb idejét jegyezte. Simari Birkner (28.) és a bosnyák Elvedina Muzaferija (29.) is pontot szerzett. Mint ahogy mindenki, aki teljesítette a két futamot. Mert ilyen a kombináció!

1.png

Részletes eredménysor, statisztika

 

Federica Brignone 12. győzelmét aratta a Világkupában. Ennek harmada kombinációhoz fűződik, három Crans-Montanai-i siker után ma egy másik helyszínen is összejött neki az elsőség. Wendy Holdener ötödjére, míg Marta Bassino másodjára végzett dobogón, ami az alpesi összetettet illeti.

2.png

Kedden Flachaun éjszakai szlalomot rendeznek.

A címlapon szereplő kép forrása: Sportface.it

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s