Szlovák fieszta Špindlerův Mlýnen: Vlhová újra győzött óriásban!

Megállíthatatlan új kedvenc szakágában Petra Vlhová. A liptószentmiklósi világbajnok ezúttal kvázi hazai lejtőjén, a csehországi Špindlerův Mlýnen győzött óriás-műlesiklásban, szoros küzdelemben. A dobogóra rajta kívül még Viktoria Rebensburg, valamint a roppant visszafogott első futama után délutánra magára találó Mikaela Shiffrin állhatott fel. Az amerikai lány kis kristálygömbje ezzel még nem vált biztossá, igaz, méretes blamának kellene bekövetkeznie a szezonzárón ahhoz, hogy ne csak elnapolódjék bajnokavatása.


Lévén Szlovákiában – egyelőre – nagyritkán rendeznek csak Világkupa-fordulót, északi szomszédjaink újdonsült kedvencéért csak Ausztriában, Bajorországban szurkolhatnak rajongói. Nem véletlen, hogy nagyon várták a szlovákok ezt a csehországi technikai hétvégét, ez tényleg majdhogynem hazai versenynek volt tekinthető.

Márciusi viszonylatban egészen vállalható körülmények uralkodtak a Cerna Svatán, sok kifogás nem érhette a házigazdák munkáját. Az alaposan megtépázatott osztrák csapat edzője meglehetősen ritmusos nyomvonalat álmodott a lejtőre, különösebb kihívást épp a kanyaronkénti sebességátvitel jelentett.

Federica Brignone (3.) a letörésnél mélyre került, ezen kívül jó dinamikával teljesítette a pályát. Ugyanez nem volt elmondható Tessa Worleyról (6.), a kis francia sízéséből végig hiányzott a kellő lendület. Viktoria Rebensburg (2.) alaposan bekezdett, már-már a másodpercnyi előnyt ostromolt a lejtő első felén a németek olimpiai bajnoka, hogy aztán a folytatásban azért kiderüljön, az olasz lány ott azért valódi minőséget tett le az asztalra. Ezzel együtt odavágott neki bő 6 tizedet, ami azért tetemes előnynek ígérkezett.

Forrás: Eurosport

Wendy Holdenert (12.) tán első alkalommal köszönthettük a legjobb rajtszámosok közt. Nos, ezzel a svájci a legkevésbé sem tudott élni, kifejezetten tompa volt végig, eltűnt a középmezőnyben. A kilátogató nagyszámú szlovák nézősereg felrobbantotta a tribünt, hiszen Petra Vlhová (1.) került sorra. A német atomerős szektorában ő is bekapta a maga fél másodpercét, a pálya második felében ugyanakkor ledolgozta hátrányát, sőt, az a bizonyos szűk 5 tized végül az ő javára döntött. Őrületes tempót talált a végén, amivel Mikaeala Shiffrin (4.) sem tudott lépést tartani. Pedig akart ő ma is, szó szerint beesett a célba, sokra mégsem ment vele, hiába kereste a ritmust, csak nem találta meg. 1,33 – ilyen különbséggel emberemlékezet óta nem kapott ki, legyen szó akármilyen futamról!

Forrás: Kleine Zeitung

Ragnhild Mowinckel (18.) alaposan elszúrta délelőttjét, de igazából véve már a célba érésnek is örülhetett, nagyot mentett a letörésnél. A következő blokkból Frida Hansdotter (7.) teljesített a legjobban, rajta kívül még Meta Hrovat (8.) és Marta Bassino (10.) verekedte be magát a TOP-10-be, de mindkettőjük elmaradása már a két másodpercet súrolta – kinek alulról, kinek felülről.

Osztrák részről sokáig úgy tűnt, hogy Katharine Truppe (11.) várhatja a legjobb pozícióból a délutáni folytatást. Mint helyezési száma mutatta, egy darabig a péntek sem hozott megváltást a sógorok számára. Csapatszinten még négyen jutottak tovább. Eva-Maria Brem (5.) aztán teljes váratlansággal 25-ös rajtszámmal nagyot hasított, megelőzte többek közt Worley-t is. Kiesett ugyanakkor Sara Hector és Sofia Goggia.

Forrás: Kurier

Rajtuk kívül is sokan betliztek a legjobb harminc indulóból, ami nyilván megadta a lehetőséget az utánuk következők számára a bravúrra. Az óriás-műlesiklás újdonsült junior-világbajnoka élt ezzel a sansszal a legjobban, s a felnőtt vb után most a Világkupában is letette névjegyét. Alice Robinson (9.) Új-Zéland képviseletében épp csak túllépte a 2 másodperces határt. Idén nem először ment került második futamba a finn Riikka Honkanen (20.) és a brit Alex Tilley (26.). Remek délelőttöt zártak – mennyiségben feltétlenül a svájciak és a norvégok, előbbiek négy, míg a skandinávok hat sízőt delegáltak délutánra. Külön kiemelendő Lindy Etzenberger (27.) és Kaja Norbye (24.), ők ketten első ízben síelhetettek második futamot.

—————————————————————————————————————————————–

Délután a norvégok finn edzője kapott szerepet, övéinek azonban nem sikerült ezt kihasználnia, TOP-10-es eredmény nélkül zárták a napot, a legjobban Mina Fürst Holtmann (12.) szerepelt a féltucatból.

A második körben egyébiránt kivételes módon 31 síző volt érdekelt, a 29. helyen ugyanis hármas holtverseny alakult ki. A legjelentősebb előrelépést épp egyiküktől, a német Marlene Schmotztól (18.) láthattuk, de ő sem került be a mezőny első felébe. A reklámszünet idején hármas norvég vezetést mutatott az eredményjelző, a már említett Holtmann állt az élen, megelőzve Mowinckelt (14.) és Lysdahlt (15.).

Ricarda Haaser (9.) jóvoltából ez a helyzet gyorsan megváltozott ezt követően, az osztrákok külön örömre, hogy ő egy másik kedvencük, Truppe (8.) taszította le az első helyről. Így állt a helyzet, amikor már csak a délelőtt legjobbjai várakoztak a rajtállásban. Holdener (13.) ezúttal sem ment jól, Bassino (11.) lendületét több túlfordulás akasztotta meg, míg Robinson (16.) az első nagyobb rontást követően biztonságira változtatta menetét.

Meta Hrovat (5.) egy év elteltével ismételten a dobogó közelébe érkezett, a frissen előkészített pályán az addigi legizmosabb időt rakta le a szlovén lány, nem véletlen, hogy tetemes különbséggel taszította le az osztrákokat az élről. Ezzel a nívóval Hansdotter (10.) már nem tudott lépést tartani, mint ahogy Worley (7.) is csak ideig-óráig tudta tartani hozott előnyét vele szemben. Eva-Maria Brem (6.) végül a franciától is kikapott, ezzel együtt nagy visszatérés volt ez a nap az egykori szakági győztes számára. Különösen azok után, hogy a szakvezetést végül el sem indította őt a világbajnokságon… Végül három osztrák zárt a TOP-10-ben, ami azért szép összteljesítmény tőlük.

Forrás: U.S. Ski & Snowboard

Mint az várható volt, Mikaela Shiffrin (3.) délután már dacból is megmutatta, mit tud. Más sebességi fokozatba kapcsolt, oda is nyomott egy laza fél másodpercet Hrovat amúgy tényleg klasszis futamára. Így, hát a kis különbség okán Federica Brignone (4.) számára már nagy bravúrra lett volna szükség a dobogós pozíció megőrzésére, amibe végül bele is tört a bicskája.

Viktoria Rebensburg (2.) már jócskán elszakadt az amerikaitól, de ő nem is vele, sokkal inkább a szlovák lánnyal volt ezúttal versenyben. Remek lendülettel rontott neki a pályának, a legmeredekebb szakaszon simán tartotta Shiffrin tempóját, s bár a végén leadott előnyéből egy keveset, szűk fél másodperc így is kitartott belőle. Végezetül aztán ismételten megszólalt minden létező kereplő, duda, és a többi hangforrás – a közönség Petra Vlhová (1.) sikerét követelte magának! A nyitány nem sikerült valami fényesre, kicsit görcsösre sikerült, el is adta minden előnyét. A zárásra viszont összekapta magát, 11 század erejéig a maga javára fordította a különbséget. Az edző, Livio Magoni és a komplett nézősereg fiesztája következett…

Részletes eredménysor, statisztika

tabella1.png

Forrás: Eurosport

Semmering, Maribor és a világbajnokság után negyedik győzelmét aratta idén óriás-műlesiklásban Petra Vlhová, ami Világkupa szinten már a kilencedik a sorban. Ezzel egyszersmind életben tartotta halvány reményeit a kis kristálygömbre. Ám ehhez a pénteken 80. VK- dobogóját ünneplő Shiffrinnek ki kell esnie, avagy nem szabadna TOP-15-ben végeznie a jövő héten. Nem túl életszerű forgatókönyv… Rebensburg 45 pódiumnál tart, ennek zömét, szám szerint 34-et természetesen óriásban jegyzett.

Folytatás nemsokára szlalommal!

tabella2.png

tabella3.png

A címlapkép forrása: České noviny

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s