Északi összetett: A norvégok uralkodóvá váltak

Riiber után Gråbak is sikert könyvelhetett el. A németek továbbra is hiába futnak idei első vk- sikerük után. (Neuner kollégánk írása.)


A német ellenállás „leverését” tűzte ki célul idén a norvég északi összetett válogatott, és ha a hadászati szakkifejezésekkel akarunk élni, azt mondhatnánk, hogy már több ütközetet is megnyertek, de a háború még nem ért véget. Az osztrák Ramsau falucskája volt az újabb norvég-német csata színhelye, és ezúttal is a viking armada kerekedett felül.

Forrás: Eurosport

Az ünnepek előtti utolsó összecsapás első felvonásánál ráadásul nem is a germánok, hanem szomszédjuk, az osztrákok (Franz-Josef Rehrl) arathattak volna sikert, csakhogy Jarl Magnus Riiber, az idény legtöbbet fejlődött katonája jó hajrájával négyre növelte a sikerszériáját. A harmadik helyen a mezőny egyik legjobb sífutója, a német Fabian Rießle futott be. A németek erejét mutatja, hogy négyen is az első tízben végeztek.

Az első verseny statisztikája

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy bal lábbal, fehér zászlóval a kezében ébredt az előző nap hőse, Riiber: olyannyira elrontotta a síugrást, hogy el sem indult a 10 km-es sífutás során, vagyis nullázott.

8fa17f77-c833-46a1-a4a7-bbdec67c0b5d.jpg
Forrás: Aftenposten

Azt hihettük, egyenes út vezet a németek várva várt idei első sikere felé, csakhogy Jørgen Gråbak révén akadt egy valaki, aki másként gondolta a verseny forgatókönyvét. A 2012-es idény óta mindössze öt vk- elsőséget felmutató 30 éves norvég kivárta a sorát, megbújt a kilenc főből álló élmezőnyben, majd a hajrában jobb vakszolásának köszönhetően faképnél hagyta Johannes Rydzeket és a már említett Rießlét. A németek vesztét véleményem szerint ez okozta, hogy nem tudták kihasználni a túlerőt – négyen is az élen haladtak -, plusz nem kezdték meg hamarabb a mezőny leszakítását. Erre enged következtetni, hogy Rehrl és Mario Seidl az utolsó emelkedőig is tartotta a tempót, sőt, olykor ők diktáltak.

skysport_de-rydzek-ramsau-kombination_4528324.jpg
Forrás: Sky Sports

Az éllovasokra rohamos tempóban zárkózott fel az Alessandro Pittin vezette üldöző csapat, volt olyan szakasza a versenynek, amikor már csak 19 másodperc volt a lemaradásuk, de többre aztán nem futotta az erejükből.

A németek csapatszinten ismét kitettek magukért, ezúttal az első hét helyből négyet is elvittek, de vélhetően még ez sem vigasztalta őket. Meg kell emlékeznünk a nap talán legdrámaibb szerepléséről : a lengyel Szczepan Kupczak megnyerte a síugrást, majd visszaesett a 36. helyre, vagyis még pontot sem szerzett…

A második verseny statisztikája

Forrás: xc-ski.de

A fent említett eseményekkel zárult a 2018-as év, folytatás mindjárt új év után. Summázva az eddigieket azt mondhatom, hogy Riiber kézben tartja a szezont, szinte csak az ő formáján múlik, hogy magára húzza-e a riválisokat, akik persze éhes vadként csapnak le minden adódó lehetőségre: lásd a ramsaui Riiber bakit.

Az összetett állása

tabella.png

A címlapon szereplő kép forrása: InsideTheGames

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s