Lengyel győzelemmel kezdődött a szezon Wisłan

Szoros csatát hozott Wisłan az évadnyitó csapatverseny, ugyanis a lengyel és a német négyes között az utolsó ugrás döntött csak, a hazaiak javára. A dobogó harmadik fokát Ausztria szerezte meg, míg a nap negatív szenzációját Norévgia szállította, akik Johansson kizárása miatt már az első sorozat végén búcsúztak.

Eljött hát a várva-várt pillanat, csaknem kilenc hónap szünet után, ismét havon ugrott a síugró mezőny Wisłan. Ez a hó persze, amivel a lengyelek előkészítették a sáncot, még azért nem az “igazi”, természetes hó, hanem hóágyúzott, és bár ugrani éppen lehet rajta, azt nem mondhatjuk, hogy a versenyzők nagyon megszerették volna. Az érkezőlejtő ugyanis a szervezők minden igyekezete ellenére meglehetősen laza, gödrös volt már egy napnyi ugrás után is, így elég sokan küszködtek látványosan a talajfogással a tegnapi kvalifikáción. Ez egyébként, miután Evgeniy Klimov nyert Dawid Kubacki és Stephan Leyhe előtt, miközben a nagy nevek a kanyarban sem voltak, gyakorlatilag több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, így aztán szinte megmondhatatlan volt előre, hogy ezzel az idény eleji formában levő mezőnnyel milyen versenyt is hoz a mai csapatverseny.

A késő őszi naplementében kezdődő első sorozatot követően Piotr Zyła 126 méteres ugrásával Lengyelország vezetett, annak ellenére is, hogy Zyła landolása elég bizonytalan volt. Mögöttük Junshiro Kobayashi (126,5 m) révén Japán állt a második helyen, majd a németek (Geiger 121 m), az osztrákok (Hayböck 123,5 m) és a finnek (Aalto 119,5 m) következtek a sorban. Meglepetésre a Nemzetek kupájában címvédő norvégok csak a hetedik helyen kezdtek, miután első emberük, Daniel Andre Tande csak 119 méterig jutott.

A második csoportban a házigazdák megőrizték az első helyüket Jakub Wolny 128 méteres ugrásának köszönhetően, mögéjük viszont már a németek zárkóztak fel a második helyre, miután Markus Eisenbichler kedvezőtlen szélviszonyok között is 125,5 métert repült. Clemes Aigner 126 méteres ugrása eközben az osztrák csapatot hozta fel a harmadik helyre, Johann André Forfang 120 méteres ugrásával pedig, igaz már több mint 20 pontos hátránnyal,  a norvégok zárkóztak fel a negyedik helyre, megelőzve a Takeuchi 113,5 méteres kísérletét követően az ötödik pozícióba hátracsúszó japánokat.

A harmadik körben Dawid Kubacki az élen tartotta a lengyeleket egy 127 méteres ugrással, azonban német részről Stephan Leyhe 128,5 méterrel szintén tartotta a lépést, így a német csapat mindössze 3,2 pontos lemaradásban volt csak a hazaiakhoz képest. Az osztrákok Daniel Huber 123 méteres ugrásával ugyancsak megtartották helyüket a virtuális dobogón, miközben Robert Johansson 126,5 méterrel látszólag kicsit közelebb hozta hozzájuk a negyedik helyen álló norvégokat, miközben a japánok kissé leszakadni látszottak a vezető négyestől, miután harmadik emberként Daiki Ito csak 118,5 métert ugrott. Nem sokkal később azonban jött a hidegzuhany a norvégok számára, Johansson ruháját szabálytalannak találták az ellenőrök, így elvették a pontjait, ami az északiakat egészen a 10. helyig vetette hátra, ahonnan a továbbjutás kiharcolása is csodaszámba ment volna.

Az első sorozat végén Kamil Stoch a nem túl ígéretes edzésteljesítménye ellenére egy 126,5 méteres ugrással megtartotta az első helyet a lengyeleknek, sőt még egy kicsit növelnie is sikerült a hazai előnyt, ugyanis a németeknél Freitag csak 123,5 métert ugrott, így Werner Schuster együttese 10,4 pont hátrányból várhatta a folytatást. Stefan Kraft egy 120 méteres ugrással ugyan már némileg leszakadva a vezető duótól, de azért tartotta a harmadik helyet az osztrákoknak. Igaz, komoly ellenfelük nem nagyon volt a pillanatnyi dobogóért, ugyanis a japánoknál Ryoyu Kobayashi egy 126,5 méteres ugrás végén elesett, így az ázsiai csapat rengeteg pontot vesztett. Ezzel együtt így is a japánok fordultak a 4. helyen, megelőzve a meglepetésre az 5. helyen álló svájciakat, akik mögött a fiatal szlovén csapat következett a 6. helyen. A Klimov vezette oroszok hetedikként jutottak tovább a második sorozatba megelőzve a cseheket, akik nyolcadikként az utolsó továbbjutó helyet szerezték meg. A finnek (9.), a kizárás után három értékelt ugrással 10. norvégok (Fannemel 122,5 métert ugrott) és a kazahok (11.) számára viszont már az első sorozat végén véget ért a mai verseny. 

Az első sorozat eredménye

A második sorozat elején sok minden nem változott az élmezőnyben, Piotr Zyła egy 130,5 méteres repüléssel őrizte a lengyel vezetést, a németeknél pedig Karl Geiger pedig egy 128 méteres ugrással igyekezett tartani vele a lépést. Michael Hayböck 121 méteres ugrásával eközben továbbra is Ausztria állt a harmadik helyen, míg a japánok Junshiro Kobayashi 118,5 méteres ugrásával ugyancsak maradtak a negyedik helyen.

A következő csoportban a lengyeleknél Jakub Wolny volt soron, aki 125,5 métert ugrott, felülmúlva ezzel a 122,5 méterig jutó Markus Eisenbichlert, ezzel a hazai csapat előnye már 19 pont volt a németek előtt. Az osztrákok harmadik helyét eközben senki és semmi nem látszott veszélyeztetni, Clemens Aigner 124 méteres ugrásával különösebben feljebb zárkózni nem tudtak, a negyedik helyen álló japánok pedig már csak azért sem jelentettek fenyegetést, mert újabb ugrójuk bukott, ezúttal Taku Takuechi érkezett rosszul egy 121,5 méteres ugrás végén.

A harmadik csoport után viszont váratlanul változott a helyzet az élen, ugyanis Dawid Kubacki kapott egy erősebb hátszelet, ami mellett csak 114,5 méterig jutott, így nagy esélyt kaptak az üldöző németek. Stephan Leyhe ugrása ráadásul, amit Kubackinál nem sokkal jobb körülmények között hajtott végre, olyannyira jól sikerült (126 m), hogy 4,1 ponttal a vezetést is átvették az utolsó ugrások előtt. A vezető páros mögött ekkor izgalmak nem voltak, Daniel Huber 124,5 méterrelhozta az osztrák csapatot a harmadik helyen és a japánok sem mozdultak el a negyedik pozícióból, bár Daiki Ito, amikor lassan már mindegy volt, bemutatott egy kifejezetten szép, 128 méteres repülést.

 A győzelemről tehát az utolsó kör, ha úgy tetszik Kamil Stoch és Richard Freitag csatája döntött. A tavaly évad két legjobbja közül elsőként Stoch ugrott, aki egy fantasztikus ugrás végén 129 méternél landolt, ami után joggal bokszolt a levegőbe, hiszen a rosszul sikerült péntek után a mai nap már valóban a VK-győztes Stochot idézte. Freitag ugyan nem ugrott rosszat, azonban 123,5 méterrel nem tudta felvenni a versenyt Stocchal, így bár egy ugrással korábban elveszni látszott a siker, végül Lengyelország nyerte a versenyt, a németek pedig a második helyen zártak.  A dobogó harmadik fokára az osztrákok érkeztek meg, miután Kraft (122 m) sem hibázott, ami kezdésnek nem rossz eredmény Andreas Felder alakulóban levő csapatától, bér a képet azért árnyalja, hogy ehhez a sima dobogóhoz azért a riválisok hibái is kellettek.

A japánok, akiknél befejező emberként Ryoyu Kobayashi 122 métert ugrott, végül a két bukással együtt is negyedikek lettek, több mint ötven pontot verve az ötödik helyet megszerző svájci csapatra. Az oroszok főleg Klimovnak köszönhetően végül lehajrázták a szlovénokat, így ők lettek a hatodikok, míg délnyugati szomszédaink csak a hetedikek, a sort pedig a cshek zárták a nyolcadik helyen.

Végeredmény

Hely Csapat Pontszám
1. Lengyelország 1026,6
2. Németország 1015,5
3. Ausztria 972,0
4. Japán 916,5
5. Svájc 861,6
6. Oroszország 849,5
7. Szlovénia 842,5
8. Csehország 811,4

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

A szezonnyitó hétvége vasárnap az egyéni versennyel folytatódik.

Program

14:00 Próbasorozat
15:00 Egyéni verseny

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s