A szerencsés 13: Worley sikerével indult a tél Söldenben

Ideálisnak közel sem mondható körülmények közt, de legalább elrajtolt végre az Alpesi Sí Világkupa legújabb kiírása. A söldeni óriás-műlesiklás rossz látási viszonyok közt zajlott, de a szakág legjobbjai ezzel együtt kitettek magukért. Tessa Worley – elsősorban egészen pazar délutáni futamának hála – győzelmét hozta a versenynap, az első futam még vezető Federica Brignone zárt a második helyen, míg az összetett favoritja, Mikaela Shiffinnek meg kellett elégednie a harmadik pozícióval. Zseniális napot zártak a norvég lányok, miután négyen is beverekedték magukat a TOP-10-be. Külön kiemelendő Thea Louise Stjernesund, aki élete első Világkupáját a 9. helyen zárta.


Két héttel ezelőtt az évszakhoz képest meleg idő, a söldeni rajthoz közeledve pedig a hózáporok okoztak problémát a Rettenbach-gleccseren. A katonaság segítségét is igénybe kellett venni, hogy használható szintre alakítsák a pályát.

Vierte

Az első futamot megkurtították, a változó körülmények sajnos a kelleténél jobban befolyásolták a történéseket. A szerencsefaktort is áldhatta Federica Brignone (1.), az elsőként indult olasz lány kereken 6 tizedet vert az őt követő Shiffrinre (4.). Az első hatos kiemelkedett a mezőnyből, míg Brunner (6.) másodpercen belül zárt, az utána következők közt ennek dupláját is minimum összeszedték. Győzelmi esélyeit megtartotta Rebensburg (2.) és Worley (3.) is, mint ahogy Mowinckel (5.) is igazolta jó esélyeit.

—————————————————————————————————————————————–

A látási viszonyok jottányit sem javultak délutánra, erős széllel megtámogatott havazással telt a második futam. A tűzőmestert ezúttal a norvégok adták, Tim Gfeller pedig maximálisan kedveskedett övéinek. A kezdet nagyon nehéz volt, az első négyes alaposan megszenvedett a körülményekkel. Haaser (23.) vezetett Brem (24.) előtt, a két japán, Isikava Haruna (28.) és Ando Asza (26.) inkább a biztos pontszerzésre ügyelt.

Katharina Truppe (17.) került be a második futamba a legmagasabb rajtszámmal, a nagy esélyt pedig igyekezett maximálisan kihasználni. Bár többször mélyre került, vagánysága méretes előny formájában is megnyilvánult. Sokáig ő sem örülhetett, az előző tél Európa Kupájában remeklő fiatal norvég leányzó, Thea Louise Stjernesund (9.) komolyabb rontás nélkül abszolválta a lejtőt. Kanada képviseletében Valerie Grénier (11.) sem vallott szégyent, apró különbséggel szorult a második helyre.

Eleve századok választották el egymástól a sízőket a középmezőnyben, az pedig, hogy Barioz (13.), Curtoni (25.) és Liensberger (16.) is tizedeket kapott délután, nem volt fogható a körülményekre. Mind szélesebb vigyor telepedett a norvég lány arcára, minekután két nagyágyú sem hozta kritikus helyzetbe: Weirather (27.) ívvételei távol voltak attól, hogy energikusnak nevezzük őket, míg Vlhová lécei másfél ütőképes szektor után keresztbeálltak, csak becsületből síelt célba. Hiába fújták a tamtamot az osztrákok, csak nem tudták élre segíteni sízőiket. Schild (21.) lendülete egy szektoron át tartott, az utolsó VK- sikerét – négy esztendeje – épp Söldenben ünneplő Veith (20.) többször csúnyán lekerült az ideális ívről a letöréseknél, míg a délelőtti meglepetésember, vagyis Resch (19.) egy ígéretes futamot szúrt el a záró szektorban. Hat osztrák foglalt helyet a legjobb tizenkettő közt ekkortájt, de a virtuális dobogótól távol.

A reklámszünet után egymást érték a bevállalós menetek. Mindannyian érezték, jelen időjárási helyzetben sokat érhet a vezetés átvétele. Gisin (15.) és Hrovat (18.) könyökig dőlve vette be a legkritikusabb kapukat, jelentős sebességvesztéssel járt ez a mutatvány. A norvégok valamit piszkosul eltalálhattak a mai napon, rövidesen kettős vezetésüket mutatta az eredményjelző. Kristine Gjelsten Haugen (10.) csupán pár századdal szorult honfitársa mögé. Adéline Mugnier (korábbi nevén Baud) (12.) a pálya feléig komolyan veszélyeztette kettősüket, aztán egy elkörülményeskedett kapuval leírta esélyeit.

Hansdotter (25.) bravúros mentések sorát mutatta be, eme technikai parádé persze alaposan rányomta bélyegét időhátrányára. Lara Gut (14.) előnye már közelítette a másodpercet, mégsem volt esélye megtartani, a változó intenzitású hózápor alaposan felforgatta az erőviszonyokat. Hector délutánja hamar véget ért, pár kapu után leoldott jobb kötéséről a léc.

Röpke szponzoridő végeztével a délelőtt legjobbjai kerültek sorra. A norvégok parádéja nem ismert határokat, rögvest kisajátították az aktuális pódiumot. Kristin Lysdahl (8.) végletekig összeszedett menetével simán élre állt.

Mint a stafétát a sprinterek, úgy adták át egymásnak a vezető helyért járó trónt a hölgyek. A svájci kolompok ütemére Wendy Holdener (7.) lezárta a norvég korszakot, a svájci leányzó parádés meredek után a záró szakaszon azért bennhagyott pár tizedet. Amit Stephanie Brunner (5.) csúnyán meg is büntetett, a hazaiak utolsó reménye meggyőző formában tért vissza sérülése után. Ragnhild Mowinckel (5.) menetében nem mentései voltak a legelképesztőbbek, hanem az a tény, hogy ezek ellenére megőrizte tempóját. Századra azonos idővel érkezett célba.

dw.png

Mikaela Shiffrin (3.) valamilyen szinten beárazta az előző csúszásokat, szűk másodperccel csapott oda mindenkinek, alaposan feladva a leckét a még fenn várakozó három riválisnak. Tessa Worley (1.) nem rezelt be a feladattól, mi több, pofátlan magabiztossággal szállította a délután legjobb idejét. Innentől kezdve bravúrra volt szükség a kis francia legyőzéséhez. Rebensburgban (4.) ez nem volt meg, az első métereken látszott. Végül fél tizeddel Shiffrintől is kikapott, ami dobogójába került. Federica Brignone (2.) becsülettel harcolt, felvette a kesztyűt, de a meredeket megközelítően sem tudta olyan elánnal és pontossággal támadni, mint Worley. Ezzel némiképp romlott az olasz lány statisztikája: öt futamelsőségéből nem tudott negyedszer győzni.

A verseny teljes statisztikája.

Annemasse büszkesége, Tessa Worley 13. sikerét aratta a Világkupában. Régóta vágyott már a söldeni skalpra, de jó darabig még a pódium sem akart itt összejönni neki. A mai nap után tehát elmondható, hogy a kis francia valamennyi kiemelkedő óriás-műlesikló helyszínen nyerni tudott. Brignone 25., Shiffrin 63. dobogóját jegyzi.

Holnap a férfiak is elkezdik a szezont.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s