Síugrás: Újra hadat üzent a fogyókúrának a FIS

Ahogy az lenni szokott, a Nemzetközi Síszövetség tavaszi szakági ülésén az előzetes versenynaptárak mellett az új szezonra tervezett szabályváltoztatásokról is tanácskoznak, amelyek közül a legfontosabb a versenyzők testtömegét, és a sílécek az alapján megengedett hosszát érinti.

Síugrásban régóta téma a versenyzők testsúlya, hiszen aki valaha is látta közelebbről az ugrókat, az pontosan tudja, hogy igencsak alulról karcolják azt az értéket, amit az orvosok mondjuk egy átlagembernél egészségesnek tartanak, hiszen a levegőben minden egyes plusz gramm hátrányt jelent. A Nemzetközi Síszövetség persze amennyire lehet, igyekszik legalább kordában tartani a koplalást, most már jónéhány éve létezik egy előírt minimum testtömegindex (jelenleg 21), amit ha egy versenyző nem ér el, akkor rövidebb léceket használhat, mint az elméleti maximum (a testmagasság 145%-a), így kisebb lesz a repülésnél az őt segítő felhajtóerő.

Egyes kritikusabb vélemények szerint ettől függetlenül is az utóbbi években ismét „túl soványak” lettek a versenyzők, egész egyszerűen azért, mert szép lassan inkább megtanultak a rövidebb lécekkel ugrani, így a korlátozás ellenére kisebb testtömeggel még mindig hatékonyabbak voltak, mint ha a maximálisan megengedett léchosszúságot és a nagyobb tömeget választanák. (A kritikák az élcsapatok közül főleg a lengyeleket érintették az utóbbi időben, de például Vojtech Stursa alábbi képe is elég nagy vihart kavart. Egyébként ne gondolja senki, hogy a többiek ne próbálkoznának a határokig elmenni a testsúlycsökkentésben.)

A FIS ennek megfelelően az új szezontól ismét szigorítana az előírásokon. Egyrészt kiveszik a szabályból azt a könnyítést, ami eddig megengedte, hogy a méréseknél a versenyzők sícipőben, illetve a ruhában használt gerincvédő betéttel együtt álljanak a mérlegre, ami a becslések szerint 1,5-2 kg különbséget jelenthet majd, valamint a léchosszúságra vonatkozó táblázaton is szigorítanak, úgy, hogy ezentúl a lécrövidítés progresszív lesz, vagyis minél jobban elmarad valaki a 21-es testtömegindextől, annál nagyobb mértékben rövidítik meg a léceit.

A szabálytervezet természetesen egyelőre nem hivatalos, hatályba akkor lép, ha a döntéshozók a májusi FIS-kongresszuson is jóváhagyják.

Forrás: skijumping.pl, sport.onet.pl, dagbladet.no

Síugrás: Újra hadat üzent a fogyókúrának a FIS” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s