Elmaradt az idény utolsó versenye, Hirscher mindent vitt

A hófúvással súlyosbított erős szél megpecsételte a férfiak szezonzárójának a sorsát is. Elmaradt az amúgy jelentősebb téttel már nem bíró szlalom is, így pont került mind a szakági, mind az összetett pontverseny végére. Szlalomban az egészen elképesztő szezont síelő Marcel Hirscher mögött Kristoffersen végzett a második, míg az olimpiai bajnok André Myhrer a harmadik helyen. Összetettben az első két helyezett ugyanez a két személy, Hirscher zsinórban hetedszer hódította el a legnagyobb kristálygömböt. A szezon bronzérmese Aksel Lund Svindal lett, aki mindösszesen 2 ponttal előzte meg honfitársát, Jansrudot.


Nem maradt nyitott kérdés a tél utolsó Világkupa-versenyére. A kilenc klasszikus szlalomból hetet Marcel Hirscher nyert, s hogy ebből nem kerekedett valami eszeveszetten nagy pontelőny, az ellenpólusának, Henrik Kristoffersennek volt köszönhető. A fiatal norvég valamennyi versenyen dobogóra állt, egyetlen győzelme mellett szerzett öt második és három harmadik helyezést. Pusztán matematikai szinten a szakági bronzérem volt még kétséges, igaz, az olimpiai bajnok Myhrer 72 ponttal előzte meg Michael Mattot, magyarán jószerivel csak a svéd kiesése esetén fordulhatott volna itt ma a kocka.

Aare-Absage-Zielraum.jpeg

Huszonnégy síző csatolt lécet Årében, abban a reményben, hogy elégedettséggel telve zárják ezt a hosszú Világkupa-idényt. Az időjárás azonban közbeszólt. Változó irányú és intenzitású szélmozgás mellett lehetetlen lett volna normális, fair körülményeket biztosítani, így pedig a versenyirányítás úgy döntött, a sportszakmai szempontokat is figyelembe véve inkább törli a szezon legeslegutolsó versenyszámát.

Marcel Hirscher hét szlalomot nyert a kilencből, s csupán a levi nyitóversenyen zárt dobogón kívül.  Mentségére legyen szólva, alig pár héttel korábban lábtörést szenvedett. Innen felállva teljesítette karrierjének talán legerősebb telét. A szakágit úgy nyerte meg tükörsimán, hogy Kristoffersen révén méltó vetélytársra talált. Egy olyan sízőre, aki a VK- idények zömében simán győzött volna. Ők ketten kimagaslottak a mezőnyből, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy gyakorta az osztrák is alaposan elpáholta fiatal norvég ellenfelét. Összességében 13 alkalommal állhatott föl a dobogó tetejére. Idei évét megkoronázandó kétszeres olimpiai bajnokká avanzsálódott, óriás-műlesiklásban és kombinációban nem talált legyőzőre. Egyedül az a fránya szlalom fájhat kicsit a szívének, az első elrontott futama miatt ott csupán ezüstéremig jutott.

A rekorddöntésre viszont nem nyílott lehetősége. 14 versenyt ugyanis még soha senki nem nyert egy idényen belül. A szerencsés tizenhármas rajta kívül még két embernek, mégpedig Ingemar Stenmarknak (1978/1979) és Hermann Maiernek (2000/2001) sikerült korábban.

Kristoffersen a 2015/2016-os idényt követően ismét az összetett második helyén találta magát. Teljesítményét továbbsúlyozza, hogy ő valóban kétszámos sízőként érte el ezt. A Hirschert követő érában alighanem jut még neki összetett siker.

Megannyi komoly sérülés után összetett bronzéremmel zárja a telet Aksel Lund Svindal. Kellett ehhez Jansrud héten nyújtott tompa sízése is. Két pont döntött kettejük közt. Három győzelem, nyolc pódium – ez a norvég óriás idei mérlege. S nem utolsósorban ő a lesiklás olimpiai bajnoka. Vélhetően a jövő szezon végén abbahagyja, de a vb-n még tartogathat néhány szép pillanatot rajongóinak.

tabellasl.png

tabellaferfi.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s