Egy centin olimpiai arany múlik, és egy svéd lány is csodát tett

Még mindig nehezen ocsúdunk fel attól, amit az utóbbi napokban a biatlonosoknál láttunk Pjongcsangban.

Az egyenkénti indításokkal és a tömegrajtosokkal befejeződtek a pjongcsangi téli olimpián a biatlonosok versenyszámai, már ami az egyéni küzdelmeket illeti. Csütörtökön előbbi viadalokat rendezték, és az igazat megvallva még mindig nem hisszük el, ami történt.

A hölgyeknél ugyanis (azok után, hogy a svédek zászlóshajóját a férfi üldözésesben Sebastian Samuelsson egy meglepetés-ezüsttel szállította) egy alig ismert svéd, nevezetesen Hanna Öberg diadalmaskodott, gyakorlatilag leiskolázva nagy riválisait. A sprintben hetedik, majd az üldözésesben ötödik 22 éves lány ugyan jelezte, hogy nincs rossz formában, ám hogy hibátlan lövészettel és remek futóteljesítménnyel olimpiai bajnok legyen, arra ő maga sem számított – márpedig véghez vitte a csodát. Öberg mellé Anastasiya Kuzmina és Laura Dahlmeier állhatott a dobogóra, azzal a kicsiny különbséggel, hogy az aranyérmet a svéd nyakába akasztották. Az ő teljesítménye mellett szinte eltörpült Johannes Thingnes Boe első olimpiai aranyának a ténye, márpedig a norvég nagy csatában szerezte meg azt: két lövőhibával is maga mögé tudta utasítani Jakov Fakot és Dominik Landertingert. Martin Fourcade csak ötödik lett – finoman megjegyezzük, Sebastian Samuelsson pedig negyedik…

A boldog bajnok, Hanna Öberg

A tömegrajtosoknál aztán – mondhatni – helyreállt a világ rendje, Anastasiya Kuzmina zsinórban harmadik olimpiájáról sem távozik arany nélkül, valljuk meg, teljesen megérdemelten nyert. Mögötte Darya Domracheva és Tiril Eckhoff zárt. Sokkal izgalmasabb és szorosabb volt ellenben az urak versenye. Johannes Boe hamar ellőtte magát, a negyedik lövészetre pedig kialakult egy Martin Fourcade, Simon Schempp, Erik Lesser trió. A táblánál aztán Lesser kettőt, a másik két klasszis egyet-egyet rontott, így jöhetett a nagy páros versenyfutás az aranyért. A célegyenesben a német kilépett Fourcade mögül, szó szerint egyszerre értek a célvonalhoz, a francia a földet ütötte mérgében, mondván, nem ő nyert – a célfotó megállapította azonban, hogy mégis. Schemppnek jóformán néhány centi hiányzott az olimpiai bajnoki címhez. A bronzérmet szintén nagy hajrában a címvédő Emil Hegle Svendsen szerezte meg, számára könnyen lehet, hogy ez volt az utolsó egyéni verseny olimpiákon.

Szemből nézve sem múlott sokon…

Folytatás kedden a vegyesváltóval, majd csütörtökön a női, pénteken a férfi váltóval.

Egy centin olimpiai arany múlik, és egy svéd lány is csodát tett” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s