Dèja vu: Újból Vonn-siker, és újból Goggia előtt Garmischban

Elérkeztünk az utolsó utáni Világkupa-fordulóig, mármint az olimpia viszonylatában. A nap vasárnapra sem bújt elő a felhők közül, de legalább a csapadék sem zavarta ma a lányokat. Nagyot tehát nem fordult a világ tegnap óta, és a női lesiklás eredménysora is a tegnapot idézi: Lindsey Vonn épphogy megelőztes Sofia Goggiát, mögöttük ezúttal Tina Weirather fért fel a dobogóra. Kiszámíthatatlan olimpia elé nézünk, de a Vk-finálé is izgalmasnak tűnik.

A mezőny tovább csökkent, már csak 41 lány csatolt lécet. Mint tegnap beszámoltunk róla, Jacqueline Wiles nagyot esett a tegnapi sprintlesikláson. A garmischi kórház diagnózisa keresztszalag-szakadást és szárkapocscsonttörést jelzett, hosszú pihenő vár az amerikaira.

A hét zárásaként teljes pályán síelhették meg a lányok a 2013-as világbajnokság helyszínét, a Kandahart.

Nicole Schmidhofer (7.) nyitotta a menetek sorát. A Szuper-G világbajnoknője nehézkesen rodeózta végig a szintegyenetlenségeket, azt leszámítva egy egészen stabil csúszást láthattunk tőle. A remek hétvégét teljesítő Breezy Johnson (8.) ellenében megbizonyosodhattunk erről. Az amerikai leányzó ugyanis hiába diktált néhol őrült tempót, nem bírta technikával, túlcsúszott párszor. Az egyetlen századnyi különbség persze szinte csak szerencse kérdése. Viktoria Rebensburg (9.) kezdése szintúgy ütősre sikerült, közel négytizednyi előnyt szerzett. Az átkötő részen azonban elveszett valahol sebessége, így ha 1 tizeddel is, de kikapott az osztráktól.

Az amerikai sízőket még az ág is húzza. Wiles tegnapi esése után, szinte ugyanott, Stacey Cook bukott egy hatalmasat. A nyújtott balos kanyar közben kicsúsztak lábai alól a lécek, s már nem tudott korrigálni. Frontálisan ütközött a védőhálóval, a mentőcsapat munkálatai miatt hosszasan állt a verseny.

Nem zökkentette ki Tina Weirathert (3.) a hosszas várakozás, amikor kiszélesítette a pályát, az is inkább sebességének volt betudható. Merthogy az az elejétől a végéig topkategóriás volt, nem véletlen, hogy az átlagosan 4 tizedre rúgó előnyt a célig háromnegyed másodpercre fokozta. A táv felénél még úgy tűnt, nem rúg labdába, egy adott szektorban aztán lefelezte hátrányát Ragnhild Mowinckel(6.). A norvégok remek formába lendült lesiklója a végén elmaradt a liechtensteini végsebességétől, de a második helyre így is gond nélkül besorolt.

Értékmérő menet következett Lindsey Vonn(1.) alakításában. Pár századdal jobban kezdett, ám aztán következett egy nagyon mélyről vett, korrigált kanyar. Háromtizednyi hátrányát ugyanakkor egyetlen szektor alatt lenullázta, hogy aztán a záró szakaszon egy mesterien húzott kanyarral a maga javára fordítsa az egészet. Verhetetlen menetet mindenesetre ezúttal sem láttunk tőle.

Talán honfitársnői sorsa miatt, talán puszta bizonytalanságból, mindenesetre nagyon visszafogta magát Laurenne Ross (23.), a legutolsótól is méretes hátrányt szedett össze. Régen láttuk annyira izgulni Vonnt, mint Sofia Goggia (2.) menete közben történt. Nemhiába, amint az érinthetetlenség mítosza tovaszállt, rögtön visszatértek a néhai Lindsey C. Kildow emberi vonásai. Visszatérve az olasz lányra, szektorról szektorra pattogtak ide-oda a századok, a döntő talán az volt, hogy az amerikai hibájának helyszínén ő sem volt meggyőző. A célegyenesre fordítót tisztán, de nem kellően agresszíven síelte meg. Ennek is tulajdonítható módon 11 századdal kikapott. Vagy ha úgy nézzük, egyetlen századdal megelőzte Weirathert. Mihelyst kezd kiéleződni a szakági pontverseny, ezek a nüánszok számíthatnak a végén, 23 pont előnye maradt a szezon fináléjára. Ramona Siebenhofer (24.) csúszásában akadtak jó pillanatok, de különösen a lejtő második felében igencsak elvesztette a fonalat, a végén Rosstól is kikapott egy kevéssel.

FIS Alpine Skiing World Cup in Garmisch
Sofia Goggia az olimpián vágna vissza…

A tervezett reklámszünetet követően Stephanie Venier (4.) került sorra, s jelezte, a verseny még koránt sincs lefutva. Négy szektort követően még vezetett, váratlanul éles formát fogott ki ebben a szűk két percben. A legvégén azért bejöttek a hibák, a tojástartás sem volt az igazi, viszonylag távolkerült a dobogósoktól. Éles cenzúra húzódott a bő értelemben vett élmezőny és a „futottak még” kategória reprezentánsai közt, Christine Scheyer (25.) pedig ez utóbbiakhoz csatlakozott. Gyakran súlyos méterekkel csúszott túl a kék vonalon, ezek a plusztávolságok egy-két dadogós léchasználat mellett nem ígértek többet a pillanatnyi utolsó helynél.

Michelle Gisin (5.) újfent bemutatott egy remek lesiklást. Három piros jelzést követően bezöldült menete, vagyis ragyogóan ki tudta használni Vonn hibáját. A zárás már nem sikerült ilyen fényesre, igaz, egy eredendően szlalomosnak induló sízőtől minden TOP-10-helyezés bravúrszámba megy. Példának okáért olyan szakági specialistákat utasított bőségesen maga mögé, mint Johanna Schnarf (17.). Az olaszok veteránja itt-ott zaklatottba hajló menete végén kapott bő másfél másodpercet a napi győztestől.

Reálisan még hárman veszélyeztethették Vonn újabb diadalát, az egyik nyilvánvalóan a tegnapi dobogós Cornelia Hütter(28.) volt. Ingadozó teljesítményének újabb mélypontját láthatták azonban szurkolói. Eleve nem érkezett előnnyel arra a bizonyos szakaszra, ahol Vonn hibázott, de mindegy is volt, elvégre ő is lecsúszott ugyanott. Mint ahogy szinte minden kritikus kanyarban. Kellemetlen meglepetésre ő lett az új sereghajtó. Venier őszinte lelkesedéséből ítélve egy napi házon belül győzelemhez köthették olimpiai indulását. Jasmine Flury (13.) vállalható szakaszokat kombinált egy sor sízési hibával, a középmezőnynél többen nem reménykedhetett.

Biztató szombat után, gondoltuk, akár Anna Veith (15.) is beleszólhat még a dobogós helyek elosztásába. Nem így történt, a kritikus részeken – nyilván elővigyázatosságból – nem tette be úgy léceit, mint azt tán tudta volna. Akárhogyan is, másfél szekundumos elmaradását aligha teszi ki az ablakba. Nadia Fanchini (12.) tegnap sem ment úgy, hogy komolyan megszorongathassa Vonnt. A hézag a hosszabb pályán még tovább tágult, igaz, a tegnapi 10. helye adott pillanatban ott állt neve mellett. Lara Gut (20.) roppant enervált sízést mutatott be, szombati hatodik helyezése után ma megint hárman előzték meg Svájcból. Merthogy Corinne Suter (11.) az idény legjobb sízésével rukkolt elő. Három szektor után még vezetett, hogy aztán néhány késve vett kapu után méretes hátrányt szedjen össze.

Következtek a ranglista 21. és 30. pozíciója közt szereplők, pontosabban azok, akik a távolmaradókat figyelembe véve megörökölték e helyeket. Tiffany Gauthier (30.) hibáktól hemzsegő menete nem érdemelt ma pontot. Igazolta olimpiai szereplésének jogosságát Nicol Delago (10.), a 22 esztendős olasz lány alig több mint egy másodpercet szedett össze az éllovassal szemben, minek következtében másodszor pályafutása során befurakodott a TOP-10 közé. Joana Hählen (38.) esélyeit már a felső szektorok egyikében elbukta, két kanyart is jókora túlcsúszással, befékezéssel tudott csak bevenni. A Kandahar tetején egyébiránt romlottak a látási viszonyok, Alice McKennis (29.) erre nem foghatta szereplését. Épp ott ment átlag fölött, a folytatásban alig akadt egy elfogadható kanyarja. A hazai nézők örömére két német lány következett. Kira Weidle(19.) menete volt a kompaktabb, Michaela Wenig (21.) a vártnál erősebb felső szektorok után alaposan visszaesett, egy kevéssel kikapott honfitársától. Laura Gauche (33.) gyámolatlan sízése után üde színfoltként jelentkezett Tamara Tippler (16.) másfél szekundumos elmaradása. Priska Nufer (22.), majd Verena Stuffer (27.) pedig igazolta szövetségük döntésének helyességét, valóban nincsenek olyan formában, hogy elinduljanak az olimpián. (Igaz, előbbi csak 5 századdal maradt el Guttól.)

Harmincon túl nagyot síelt a svéd Lisa Hörnblad (31-essel a 18.), a német Meike Pfister (34-essel a 14.) és az osztrák Nina Ortlieb (35-össel a 26.). Rajtuk kívül más nem szerzett pontot.

180204dobogo

Szándékolt dèja vu: a dobogósokról szóló ismertetőnk figyelmes olvasóink számára meglehetősen ismerős lehet tegnapról… Első nőként elérte a 80. Világkupa-győzelmet, sőt, immár 81-nél tart, és már csak öt választja el Ingemar Stenmark utolérhetetlennek tűnt rekordjától. De ami talán még ennél is fontosabb, remek formában érkezhet az olimpiára Lindsey Vonn: előző négy lesiklásán három első és egy második helyet szerzett, mi több, egy hete megnyerte a kombináció Szuper-G-s futamát, s aztán szlalomban sem tűnt reménytelennek. Hullámvasút jellemezte Sofia Goggia teljesítménygörbéjét a 2018-as esztendőben. Egy biztató óriás-műlesikló dobogó után zsinórban kétszer győzött lesiklásban, ezt viszont három kiesés, nullázás, majd most két második hely követte. Garmischban tehá  ismét a szebbik arcát mutatta. Dobogóinak száma immár kereken húsz. Az egyetlen új arc a mai dobogón Tina Weirather volt. Persze, a liechtensteini lány jelenléte összességében egyáltalán nem szokatlan, talán a gyorssíző női mezőny legkiegyensúlyozottabb tagjáról lévén szó.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s