Kettős norvég siker Bad Mitterndorfban: Stjernen először a dobogó tetején!

Pályafutása első VK győzelmét aratta Andreas Stjernen Bad Mitterndorfban, aki két kiegyensúlyozottan jó ugrással tudta maga mögött tartani a nagyot hajrázó Daniel Andre Tandet. Miközben a VK élmezőnye nem igazán érzett rá erre a sáncra, kifejezetten jól ment az ugrás a mezőny “veteránjainak”, hiszen Simon Ammann hosszú idő után ismét dobogóra állhatott, és Noriaki Kasai is idei legjobb teljesítményével lett 5.

Az idény első sírepülőversenyért rendezték ma délután Bad Mitterndorfban, a kulmi sáncon, amely legutóbb 2015-ben esett át egy komolyabb átépítésen, amióta azt tartják róla, hogy egy kifejezetten nehéz sánc lett belőle, meredek nekifutóval és rövid sáncasztallal, így a döntően hátszeles időjárással együtt mondhatni kódolva volt, hogy a mai versenyen némiképp borulhat a papírforma. A hétvége előzményei közül viszont mindenképp említést érdemel még, hogy az innsbrucki bukását követően Richard Freitag ezt a hétvégét sem tudta vállalni, így a VK éllovas Stoch abban a tudatban érkezett ide, hogy egy jó szereplés esetén nagyobb előnyt is kiépíthet összetettben, bár az előjelek azt súgták, hogy ez – legalábbis a mai – most nem biztos, hogy egy ilyen nap lesz.

Az első sorozatot a 19-es beülőből kezdtük, az első K-pont feletti repülést pedig (ami itt 200 méter) Cestmir Kozisektől (12.) láthattuk, aki 210 méternél landolt. A következő, aki túljutott az első piros vonalon Domen Prevc (13.) volt, aki 205 métert repült úgy is, hogy hátszele volt, ezzel bejött a második helyre. A szélre idővel reagált a zsűri is, így Kasai (8.) már a 20-as beülőből próbálkozhatott, ami meg is látszott az ugrásán, hiszen a veterán japán 216 métert repült, ezzel átvette a vezetést. Ezek után Clemens Aignertől (5.) láttunk egy kifejezetten jól elkapott, 215,5 méteres repülést, amivel az osztrák ugró be tudott jönni az élre. Schlierenzauernek (38.) ma nem ment ilyen jól, ugyanis csaj 173,5 métert repült, ezzel nem kvalifikálta magát a második sorozatba. Anze Semenic (9.) repült ezután 211,5-et, szintén viszonylag erősebb hátszélben, amivel be tudott jönni harmadiknak.

amm5

Michael Hayböck (15.) a Négysáncon egyre stabilabb formát mutatott, amelyet folytatva 204,5-et repült elsőre, ami a körülményekhez képest nem volt rossz, noha csak a 6. pozíciót jelentette számára. Nem sokkal később viszont Simon Ammann (2.) repült egy hatalmasat, és 218 méterrel valamint egy önmagéhoz képest egész korrekt talajfogással át is vette a vezetést. Peter Prevc (219 m 3.) viszont egy méterrel még a svájcit is túlugrotta, viszont mivel nála kicsit kedvezőbbek voltak a szélviszonyok, csak a második helyre jött be vele. Hula (17.) ugrott ezután 208-at, majd Zyła (14.) 210,5-et, amivel Ammannt egyik lengyel sem veszélyeztette, ellenben Andreas Stjernennel (1.), aki 229 méterrel mindenkit túlugrott, természetesen be is jött az első helyre. A norvég után Damjan (4.) következett, aki 218,5 méterig vitorlázott, ami a negyedik helyhez volt számára elegendő.

Tízen voltak ezzel hátra, akik közül a sort Dawid Kubacki (33.) nyitotta, aki azonban mindössze 187 méterig jutott, ezzel nem sikerült bejutnia a második sorozatba sem. Ennél sokkal jobb ugrást láttunk Robert Johanssontól (6.), aki 211,5 métert ugrott úgy is, hogy elég erős hátszele volt, ezzel a hatodik helyre jött be. Eisenbichler (16.) ugrott ezután egy erős közepesnek számító 204 métert, majd Forfang (10.) következett, aki 209 méterrel a 9. helyre érkezett meg. Az egykori világcsúcstartó Anders Fannemel (30.) viszont 188,5 méterrel csalódást keltett, hiszen ez az ugrás mindössze a 26. helyhez volt elég, ami ebben a pillanatban még biztos továbbjutást sem ért. Stefan Kraft (11.) ehhez képest jól helytállt a felerősödő hátszélben, és 205,5 méterrel bejött a 10. helyre, és egy esetleges jó második sorozattal még reménykedhetett egy jobb helyezésben. Junshiro Kobayashi (31.) ugyanakkor csak 186 métert ugrott, ezzel ő is nehéz helyzetbe került, sőt végül ki is esett, viszont Fannemel fellélegezhetett, legalábbis a továbbjutást illetően.

krf2

Tande (7.) következett, aki 210,5 métert repült, ami a pillanatnyi 7. helyhez volt elég, majd Wellinger (19.) ugrott 196 métert, amivel ha mást nem is, a továbbjutását legalább bebiztosította, végül pedig a sárga trikós Kamil Stoch (23.) volt soron, akinek viszonylag halvány teljesítménye az edzéseken már jelezte, hogy ez nem feltétlenül az ő hétvégéje lesz. A lengyel ezúttal 193,5 métert ugrott, ezzel csak a 23. volt az első sorozat után.

Ezzel egy kör után Stjernen állt az élen, Ammann és Peter Prevc előtt, akik mögött elég szoros volt az üldözőboly ahhoz, hogy nagy csatát lássunk a helyezésekért a második sorozatban.

Az első sorozat eredménye

Jelezve, hogy továbbra is a hátszél volt uralkodó a sáncon, a második sorozatot még feljebbről, a 22-es beülőből kezdték az ugrók, az első K-pont feletti ugrást pedig ezúttal Tilen Bartoltól (18.) láttuk, aki 206,5 méterig repült. Ezzel olyannyira jól állt, hogy többek között Kamil Stoch (21.) sem tudott vele mit kezdeni, ugyanis a lengyel kifejezetten erős hátszélben csak 193 métert ugrott, ez pedig a második helyhez volt csak neki elegendő. A második sorozatba a 30. helyen épphogy bejutó Anders Fannemel (16.), akinek az ugrás előtt problémái voltak a felszerelésével, így csak az első csoport végén jöhetett le, ugrott 205 méterrel egyedül hasonlót, mint a szlovén, és mivel kapott hozzá bőven pluszpontot a hátszél miatt, így övé volt az első hely 10 ugró után.

A folytatásra még kettőt emelt a zsűri a beülőn, így Manuel Poppinger (19.) már a 24-esből érkezett, de a kompenzáció miatt 203,5 méterrel csak a 3. helyre tudott bejönni. Wellinger (15.) ugyanakkor egy 211,5 méteres ugrással már be tudott jönni az élre, a vezetést pedig az őt követő Leyhevel (198 m) szemben viszonylag könnyen meg is tartotta. Stefan Hula (14.) viszont 210,5-el átvette tőle az első helyet, majd jött Markus Eisenbichler (10.), aki ennél is jóval nagyobbat, 217 métert repült, nem is lehetett kérdés, hogy átveszi-e a vezetést. Hayböck (12.) is jót ugrott ezek után, azonban 212,5 méterrel így is csak a második helyre fért be, Zyła (17.) viszont kereken 200 méterrel ezúttal messze volt az éllovasoktól.

kas

Domen Prevc (11.) készülődött ekkor az ugráshoz, ami nem is sikerült rosszul, hiszen 211 méterig vitorlázott, más kérdés, hogy így is csak a 2. helyre tudott beférni, míg Eisenbichler megőrizte az első helyet. Cestmir Kozisek (13.) jó szereplése az első sorozat egyik kellemes meglepetése volt, amelyet a cseh ugró egy újabb jó ugrással fejelt meg, 211 méterig jutott, amivel ugyan csak a 4. volt pillanatnyilag, de bízhatott egy erős pontszerzésben a végelszámolásnál.

Jött ezután Kraft (9.), aki most sokkal jobb körülmények között, mint elsőre, 223,5 métert repült, ezzel az osztrák szurkolók ovációja közepette megszerezte a vezetést, jóllehet tízen azért még fent voltak ekkor a toronyban.

A 10. helyről Forfang (DSQ 30.) következett, aki 224,5 méterig vitorlázva rögtön meg is előzte Kraftot, más kérdés, hogy utóbb az ellenőrzésen szabálytalannak minősítették a ruháját, így végül hátrasorolták a 30. helyre. Jött ezek után Anze Semenic (8.), aki 220,5 méterrel a második helyet tudta elfoglalni, majd Kasai (5.) volt a következő, aki még ennél is messzebb, 227 méterig vitorlázott, ezzel megszerezte a vezetést.

Kasai ugrása sem volt semmi, ugyanakkor Daniel Andre Tande (2.) még ezt is jócskán túl tudta szárnyalni, mondhatni szinte kirepült a stadionból, 240,5 méternél landolt ugyanis, amivel toronymagasan vezetett, és bár hatan még hátra voltak, bizony a győzelem sem innen tűnt elképzelhetetlennek.

tan3

Johansson (4.) is kitett magáért, ám 230 méterrel csak a második helyre tudott bejönni Tande mögé, majd jött az 5. helyével az első kör talán legnagyobb meglepetését szolgáltató Clemens Aigner (7.), aki ezúttal bár nem ugrott rosszat, 216,5 méterrel kicsit elmaradt az éllovasoktól és az 5. helyre jött be, tegyük hozzá, így is ő volt ma a legjobb osztrák ugró. Jernej Damjan (29. DSQ) következett, aki 228,5 métert repült, ez pedig elméletben a vezető Tande-Johansson páros mögé, a 3. helyre sorolta volna őt, ám a verseny végén, akárcsak Forfangnál, az ő ruháján sem találtak mindent rendben a FIS ellenőrei, így neki is elvették a második ugrásra kapott pontjait.

Peter Prevc (6.) érkezett ezután, aki kifogott egy kicsit erősebb hátszelet, ami mellett mindössze 214 méterig jutott, így csak az 5. helyre tudott bejönni. Ezzel Simon Ammann (3.) volt az utolsó, aki a norvég győzelmet meg tudta volna akadályozni, és 227 méterrel nem is ugrott rosszat, a talajfogása azonban ezúttal nem volt igazán összeszedett. A 2. helyre így is bejött, Tande viszont maradt az élen, ezzel a norvég győzelem már biztos volt. A kérdés már csak az volt, hogy Tande vagy Stjernen (1.) áll majd a dobogó legmagasabb fokán, ami egyébként utóbbinak korábban még sosem adatott meg, most viszont egy 226 méteres második ugrással meg tudta nyerni a versenyt, így neki biztosan örökre felejthetetlen lesz ez a kulmi délután. A dobogón egyébként is csupa mosolygós arcot láttunk ezúttal, hiszen Tande a Négysánc csalódása után kifejezetten pozitívan zárta a napot, és hát mostanában Simon Ammannál sem gyűltek számolatlanul a dobogós helyezések, a svájci egészen pontosan 2015 március 10-én Kuopioban állt utoljára a pódiumon.

stj5

Az összetettben eközben az az érdekes helyez állt elő, hogy az éllovasok közül sem Stoch, sem Wellinger nem gyarapította jelentősen a pontjainak számát (Freitag ugye itt sem volt), az első, akinek ma sok pontot írtak a neve mellé, Daniel Andre Tande volt, aki a mai 80 egységnek köszönhetően meg is közelítette Wellingert. Emellett a sírepülő versenyeken szokás szerint a szakági kis kristálygömbért is küzdenek a versenyzők, itt egy verseny után természetesen a mai végeredményt tükrözi az összetett sorrendje is.

Végeredmény:

Hely Versenyző Ország 1. sorozat 2. sorozat Pontszám
1. Andreas STJERNEN NOR 229.0 226.0 407.6
2. Daniel Andre TANDE NOR 210.5 240.5 405.1
3. Simon AMMANN SUI 218.0 227.5 399.9
4. Robert JOHANSSON NOR 211.5 230.0 399.0
5. Noriaki KASAI JPN 216.0 227.0 395.0
6. Peter PREVC SLO 219.0 214.0 392.4
7. Clemens AIGNER AUT 215.5 216.5 388.3
8. Anze SEMENIC SLO 211.5 220.5 386.0
9. Stefan KRAFT AUT 205.5 223.5 385.5
10. Markus EISENBICHLER GER 204.0 217.0 376.7

 VK összetett:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Kamil STOCH POL 733
2. Richard FREITAG GER 711
3. Andreas WELLINGER GER 585
4. Daniel Andre TANDE NOR 565
5. Stefan KRAFT AUT 428
6. Junshiro KOBAYASHI JPN 410
7. Anders FANNEMEL NOR 375
8. Johann Andre FORFANG NOR 353
9. Robert JOHANSSON NOR 344
10. Markus EISENBICHLER GER 338

Sírepülő Világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Andreas STJERNEN NOR 100
2. Daniel Andre TANDE NOR 80
3. Simon AMMANN SUI 60
4. Robert JOHANSSON NOR 50
5. Noriaki KASAI JPN 45
6. Peter PREVC SLO 40
7. Clemens AIGNER AUT 36
8. Anze SEMENIC SLO 32
9. Stefan KRAFT AUT 29
10. Markus EISENBICHLER GER 26

Részletes végeredmény

Világkupa összetett

Nemzetek kupája

Sírepülő Világkupa

Folytatás holnap 14:15-től ugyanitt egy újabb egyéni fordulóval!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s