Norvégia toronymagas sikerét hozta a szezonnyitó

Norvégia győzelmével kezdődtek meg a 2017-18-as síugró világkupa küzdelmei a lengyelországi Wisłán. Az északi négyesfogat kiegyensúlyozott jó teljesítménnyel használta ki a többi nemzet rontásait, így a második sorozatban már végig magabiztosan vezettek a végül holtversenyes második helyet megszerző hazai lengyelek, és az új generációt is kipróbáló osztrákok előtt.

Rendhagyó módon nem egy északi nemzet sánca ad otthont hétvégén a világkupa nyitányának, hanem az Adam Małisz óta világhírű Wisła. Ennek megfelelően a közép-európia november még messze nem emlékeztetett az igazi télre, csak a lejtőn láthattunk havat. Ez azonban nem tántorította el a mindig lelkes lengyel szurkolókat, hogy a már megszokott hangulatot biztosítsák “díszletként” a világ legjobb ugrói mellé.

Meglepően nagy létszámmal képviseltették magukat a síugrók az idei világkupa első versenyén: kerek egy tucat nemzeti kvartett versenyzett az első sorozatban azért, hogy a legjobb nyolc közt részt vehessenek a második sorozatban. Végül a nagyok mögött reálisan kiadó két továbbjutó helyért nem láthattunk igazán nagy csatát: kazah és finn részről egy-egy kizárás tört derékba bármilyen további reményt, míg a csehek és az olaszok csak messziről figyelhették a továbbjutó orosz és svájci négyest.

A csapatversenyeken jellemzően komoly tényezőnek számító szlovének ezúttal nem tudtak beleszólni a dobogóért folyó küzdelembe, mindössze a hatodik helyen végeztek az első sorozatban messze a dobogótól. Részükről igazán említésre méltó ugrást mindössze Peter Prevc (124,0 m) tudott bemutatni, de az sem volt igazán kiemelkedő. Japán részről mindenképp Noriaki Kasait (121,5 m) és Junshiro Kobayashit (127,5 m) kell kiemelni. Utóbbi folytatta a kvalifikációban már bemutatott bíztató formáját és a sorozat leghosszabb ugrását mutatta be, ezzel pedig kis szerencsével még a dobogó sem tűnt elérhetetlennek az ötödik helyről.

A toronymagas esélyesnek számító németek az első fordulóban nem tudtak lehengerlő dominanciát bemutatni. Eisenbichler (123,0 m) rossz érkezése már a kezdéskor jelentősebb pontvesztést eredményezett, de Freitag (122,5 m) hamar köszörülte a csorbát egy igazán erős ugrással. Stephan Leyhe (121,0 m) viszont a kvartett leggyengébbjét produkálta, ennek korrigálásához pedig hiányzott Andreas Wellinger (124,0 m) extra ugrása.

wisla17

A norvégok Forfangnak (121,0) köszönhetően bíztatóan kezdtek, majd Fannemel (121,5 m) inkább egy erős közepest mutatott be, viszont Daniel André Tande (126,5 m) nagyszerű ugrást mutatott be, amivel zárkózni tudtak az éllovas lengyelekhez. Robert Johanssonnak (124,0 m) sokat kellett korrigálni a levegőben, ez került számára fontos pontokba és valószínűleg méterekbe is, így végül mindössze 2,9 pontos hátránnyal várhatták a folytatást, igaz ez a szoros mezőnyben a harmadik helyre volt „csak” elég.

Az osztrákoknál meglepően jól szerepeltek az esélyt kapó fiatalok: Dabiel Hubernek (126,0 m) köszönhetően az első ugrást követően még vezettek is, majd Aigner (119,0 m) is hozta a kötelezőt részükről. A csapat két húzóneve közül Hayböck (124,0 m) egy relatíve erős ugrást tudott produkálni és ugyanez sikerült Stefan Kraftnak (125,0) is, ezzel pedig szorosan ott lihegtek a lengyelek nyakában.

A hazaiak nagyszerű ugrásokkal tudták zajos szurkolásra bírni a lengyel közönséget: Żyła (121,0 m) saját sorozatában igazán jót ugrott, míg Dawid Kubacki (125,5 m) és Maciej Kot (124,0 m) a végső összevetést tekintve is kimondottan ponterős, szép ugrásokat mutattak be. Kamil Stoch (120,5) helyzetét egy jelentősebb hátszél nehezítette, de így is az első forduló vezető helyét szorosan ugyan, de meg tudta tartani Lengyelország számára.

wisla17_3

A második sorozat elején egy rövid időre szembeszélbe fordult a széljárás. Ezt használta ki Ryoyu Kobayashi (126,0 m) is aki jelentősen javított első ugrásán. Timi Zajc (124,5 m) azonban nem tudott zárkózni az előttük álló japánokra. Johann André Forfang (129,5 m) nagyszerű ugrást produkálva tartotta életben a norvég győzelmi reményeket, Eisenbichler (118,0 m) ugrásával a németek viszont messze kerültek ettől. Daniel Huber (118,0 m) másodszor nem tudott igazán betalálni ugrásával, amivel nagyon leszakadtak a norvégokról. Piotr Żyła (116,0 m) viszont még az előző kettőnél is jobban megszenvedte ugrását, amivel a harmadik helyre estek vissza az elsőről. Ezzel az eddig rendkívül szoros versenyen egy csapásra 15 pontos előnyre tettek szert a norvégok az élen.

A második ugrókra fordulva tovább folytatódott a már látott hektikusabb széljárás, ami Daiki Itón (118,0 m) és Semenicen (112,0 m) még kifogott, de Fannemelen (127,5 m) már nem, sőt még jelentőset javítani is tudott első ugrásához képest. Ezt Freitag (130,5 m) még felül is tudta múlni a nap első 130 méter feletti ugrásával. Az ifjú Clemens Aigner (121,5 m) nem tudott konkurálni az előző két ugrással, ahogy érdemben Kubacki (122,5 m) sem. Freitag nagyszerű ugrásával a németek végül beférkőzött a harmadik helyre a gyengébben ugró lengyelek és osztrákok közé.

wisla17_2

A harmadik ugrók mezőnyében Denis Kornilov bukott nagyot, ami miatt percekig állt is a verseny. Végül a kényszerszünet után Noriaki Kasai (130,5 m) egy hatalmas, 130 méter feletti ugrást tudott bemutatni, amihez Tilen Bartol 123,0 méteres ugrása nem ért fel. Tandénak (129,0 m) köszönhetően a norvégok tovább tudták erősíteni így is betonbiztos első helyüket. A dobogó két helyéért folytatott hármas harcban Leyhe (122,0 m) jócskán alulmaradt Hayböckkel (126,0 m) szemben, ezzel Németország visszaesett Ausztria mögé; Maciej Kot (126,0 m) pedig méterre pontosan hozni tudta az osztrák eredményét. Így az élen már 30 pontos előnnyel álltak a norvégok, majd jött a most már sorrendben lengyel-osztrák-német hármas, ahol hét pontonként követték egymást a dobogóesélyesek.

Az utolsó körben az eredmények már megmaradtak a hátsó traktusban, így nyolcadik helyen végeztek az oroszok, előttük Svájc, majd pedig az egész nap Szlovénia következtek sorrendben. Junshiro Kobayashi (125,5) másodszorra is egy jó ugrással hívta fel magára a figyelmet. Andreas Wellinger egy 125,5 méteres ugrással próbálta meg kihívni Stefan Kraftot a dobogóért, azonban az osztrák egy 130 méteres ugrással tudott válaszolni. Kamil Stoch (127,0 m) végül egy billegős ugrással tizedre azonos pontszámra hozta a hazai csapatot az osztrákokkal. Végül már csak Robert Johanssonra (121,5 m) várt a feladat, hogy behozza Norvégiát az első helyre, amit köztelező jelleggel teljesített is.

Végeredmény

Hely Csapat Pontszám
1. Norvégia 1023,8
2. Ausztria 1006,5
2. Lengyelország 1006,5
4. Németország 990,0
5. Japán 983,6
6. Szlovénia 931,4
7. Svájc 853,0
8. Oroszország 802,9

Norvégia a tavalyi idény két utolsó csapatversenye után folytatni tudta győzelmi sorozatát a mai versenyen. Igaz a két előbbit repülő sáncon sikerült elérniük. Utoljára nagysáncon csapatgyőzelmet 2016 februárjában, Kuopióban sikerült szerezniük. A dobogóra felálló osztrákok számára azért lehet értékes a mai második hely, mert két “pódiumújonc” is ünnepelhetett a Kraft-Hayböck duó mellett. Ezzel szemben a lengyel csapat már jól bejáratott kvartettel tudott ma örömet szerezni a hazai szurkolók számára.

Folytatás vasárnap 15:00 órától, az idény első egyéni versenyével!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s